Er komen meerdere Nederlandse huisartsenposten van Be Well in Phuket. Daarna zijn Chiang Mai, Pattaya en Koh Samui aan de beurt. Dit zegt Be Well-medeoprichter Haiko Emanuel bij de opening van de nieuwe hartkliniek in Hua Hin. Bij Phuket gaat het om meerdere vestigingen, gezien de grootte van het eiland. De uitbreiding wordt als gevolg van Covid-19 pas in 2022 in gang gezet.

In zijn toespraak benadrukte Haiko het belang van de eerstelijnsgezondheidszorg, die in Thailand vrijwel afwezig is. Mensen met een medisch probleem wenden zich doorgaans direct tot een ziekenhuis. Een huisarts kan, zeker bij een pandemie als Covid, dienen als vangnet.

Be Well in Hua Hin bestaat nu iets meer dan een jaar en richtte zich in eerste instantie op in de regio wonende buitenlanders. Opmerkelijk is echter dat inmiddels twintig procent van de leden de Thaise nationaliteit heeft.

De plechtigheid op de de Banyan stond in het teken van de opening van de hartkliniek. Dit in nauwe samenwerking met Bumrungrad, het topziekenhuis in Bangkok. Probleem is dat de hoofdstad drie tot vier uur rijden verwijderd is van Hua Hin, met alle problemen van dien. Daarom breidt dit topziekenhuis nu uit in de richting van de regio, met Hua Hin als eerste mogelijkheid, zei de heer Somsak Vivattanasinchai, CEO van het Bumrungrad Health Network. Door technische mogelijkheden en ontwikkelingen is het mogelijk om hartspecialisten vanuit Bangkok mee te laten kijken en beslissen met de artsen van Be Well in Hua Hin. Bovendien bestaat de mogelijkheid om patiënten na operatie in Bangkok in Hua Hin te laten aansterken, mogelijk in het naastgelegen resort de Banyan. Volgens Banyan-CEO Tjeert Kwant past de filosofie van Be Well en Bumrungrad uitstekend bij het gezondheidsconcept van het luxe resort.

Na lovende woorden van de Nederlandse hoogleraar prof. dr. Leonard Hofstra, cardioloog in het academisch ziekenhuis van de Universiteit van Amsterdam, gaf dr. Wattanaphol van het Bumrungrad een college over wat allemaal met ons hart mis kan gaan.

Overigens is de hartkliniek in Be Well geen traumacentrum. Mensen met een hartaanval moeten zich binnen 90 minuten melden bij een van de drie ziekenhuizen in Hua Hin.

4 reacties op “Nederlandse huisartsenposten straks naar Phuket, Chiang Mai, Pattaya en Koh Samui”

 1. chris zegt op

  Ik moet zeggen dat ikbijzo’n bericht gemengde gevoelens heb, net zoals bij charity-acties. En eigenlijk om dezelfde redenen. Ik meen mete heriineren van een vorige posting dat de klaneten van de post ook steed meer thais zijn. Dat is ongetwijfeld niet de doorsnee Thai en zeker niet de arme Thai die nu via de 30-baht regering verzekerd is.
  Kortom: natuurlijk ben ik blij dat zieken snel en efficient kunnen worden geholpen via een syteem van ‘huisartsen’ dat in Thailand onbekend is. Overigens gaat niet elke zieke Thais (en expat, zoals ik) naar het ziekenhuis want zeker in Bangkok zijn er buurt-klinieken waar een arts spreekuur houdt op een aantal dagen per week. De keerzijde van de medaille is dat de voorziening vooral of met name wordt gebruikt door de rijkere Thais en de expats.De vraag is of dit voorbeeld ooit zal worden uitgerold voor alle Thais of juist de tegenstellingen in het huidige systeem bevestigt of vergroot.
  Ik begrijp heel goed dat de zieke die de rekening eenvoudig kan betalen of goed verzekerd is, daar niet mee zit.

  • John zegt op

   Chris, Ik begrijp de gemengde gevoelens niet zo goed, of je weet het niet zo goed te verwoorden.
   Je houd een hele verhandeling over dit stukje gezondheidszorg, maar je komt niet ’to the point’.
   Ben je bang dat teveel Thaise patiënten zich daar gaan melden, zodat de exclusiviteit in het geding komt?
   Leg de gemengde gevoelens eens uit… wat is er zo goed aan, en wat is er niet zo goed aan.
   John.

   • chris zegt op

    mijn punt is;
    1. goed dat er zorg is van met name buitenlandse artsen voor expats
    2. het aantal rijke Thaise patienten groeit ook (en dat was dacht ik niet de opzet; die hebben hun iegen kanalen)
    3. maar dat gaat ten koste van de reguliere gezondheidszorg voor alle Thais (en als het aan mij ligt ook voor alle expats). Kosten van de gezondheidszorg in Thailand zullen ongetwijfeld stijgen (o.a. door de vergrijzing) en de betere zorg gaat naar de rijke Thais en de expats. Degenen die financieel profiteren zijn de prive-ondernemingen in de gezondheidszorg (klinieken, ziekenhuizen, verzekeringen). De eigen bevolking krijgt de mindere zorg: in kwaliteit (personeel , materieel) en in kwantiteit (wachtlijsten). En de 30 baht regeling (een soort ziekenfonds) gaat op de schop want die is financieel niet langer haalbaar.

    Wellicht is de volgende stap een kruisvereniging in Hua Hin en een verzorgings- c.q. verpleeghuis voor expats. Op weg naar een nieuwe kolonisatie.
    Als je ziet hoe de neo-liberalen de gezondheidszorg in Westerse landen hebben te gronde gericht, staat ons hier in Thailand nog wat te wachten.

 2. Hugo Veldman zegt op

  Makkelijker en directer lijkt mij bij klachten direct naar het BKK hospital HuaHin te gaan en zo een omweg en dus tijdverlies te vermijden. Daar is alle apparatuur en expertise aanwezig ook een directe verbinding met BKK hospital in Bangkok met top specialisten op ieder gebied. De kosten laat ik hierbij buiten beschouwing.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website