De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

Iets later dan gebruikelijk meld ik u graag wat mij in januari heeft beziggehouden. Allereerst de reden voor de vertraging: ik ben net teruggekeerd van onze ambassadeursconferentie in Den Haag.

Elk jaar komen alle Nederlandse ambassadeurs en consuls-generaal eind januari een week naar Nederland, om kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen op allerlei terreinen, en uiteraard ook om onze eigen ervaringen in de landen waar wij leven en werken te delen met onze counterparts in Nederland. Het was zoals gebruikelijk weer een vol programma. Naast een ontmoeting met ZM de Koning, HM Koningin Maxima en enkele leden van de koninklijke familie hadden we een levendige discussie met leden van het parlement. Van de minister-president kregen we de laatste info over de politieke ontwikkelingen in Nederland, en over zijn verschillende reizen van het afgelopen jaar. “Onze” ministers, Blok en Kaag, gaven ons hun boodschappen mee. Minister Blok vroeg daarbij nadrukkelijk aandacht voor de link tussen binnenlands en buitenlands beleid; we moeten bij ons opereren in het buitenland altijd nadrukkelijk rekening houden met de gevolgen daarvan voor de gemiddelde Nederlander. Minister Kaag verwees met betrekking tot haar politieke motivatie naar haar recente Herzberg lezing, die ik eenieder warm kan aanbevelen.

Verder waren er ontmoetingen georganiseerd met het bedrijfsleven, waarbij Hans de Boer van het VNO-NCW zonder er doekjes om te winden zijn mening gaf over de klimaatdiscussie in Nederland (level playing field). Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, deelde traditiegetrouw weer allerlei statistieken met ons, die toch wel tot nadenken aanzetten. Om er maar een te noemen: het afgelopen jaar kwamen er meer immigranten van westerse dan van niet-westerse achtergrond naar Nederland. Altijd een verademing om in deze tijden van fake news solide statistieken voorgeschoteld te krijgen.
De organisatoren hadden ook voor zodanig weer gezorgd – nat, somber, net boven het vriespunt, wind – dat ik weer met een glimlach het vliegtuig instapte…

Ander hoogtepunt van de maand was de overhandiging van mijn geloofsbrieven aan ZM Koning Norodom Sihamoni van Cambodja. Deze overhandiging vond plaats in de Throne Hall van het koninklijk paleis in Phnom Penh, waarbij ik werd begeleid door mijn echtgenote en drie collega’s van de ambassade. Toch wel weer een bijzonder moment, om met mijn geloofsbrieven in de hand naar Koning Sihamoni toe te lopen, die mij in zijn eentje helemaal aan het einde van deze hal stond op te wachten. Tijdens ons gesprek bedankte hij Nederland expliciet voor de financiële steun die wij aan het Cambodja-tribunaal hebben gegeven. Die ochtend had ik van de directeur van dat tribunaal vernomen dat het functioneren van dit tribunaal niet altijd van een leien dakje is gegaan. Veel tegenstellingen tussen internationale en Cambodjaanse rechters, veel procedurele discussies. Gelukkig is het tribunaal er wel in geslaagd om onlangs een vonnis uit te spreken in de rechtszaak tegen twee prominente leden van de Khmer Rouge, belangrijk onderdeel van het helingsproces in dat land na de verschrikkingen van de Khmer Rougetijd.
Tijdens de ontvangst die we die avond hadden georganiseerd voor de Nederlandse gemeenschap bleek wederom de diversiteit aan actieve Nederlanders in Cambodja, zeer inspirerend.

De smog die de afgelopen tijd boven Bangkok hangt – of moet ik zeggen hing? – vormt een zichtbare en verontrustende illustratie voor de noodzaak het door Thailand gevolgde economische ontwikkelingsmodel nog eens tegen het licht te houden. Eenieder realiseert zich dat we tegen bepaalde grenzen aanzitten, dat Thailand net als Nederland pijnlijke maar noodzakelijke veranderingen zal moeten doorvoeren in dit model. Tegen deze achtergrond was het bezoek dat ik deze maand bracht aan het “ Office of Climate Change” zeer hoopgevend. Deskundige medewerkers, veel ambitie, en ook een goed gevoel voor de politieke klemangels die aan deze discussie vastzitten. We hopen de komende tijd de samenwerking met deze instelling te kunnen intensiveren, o.a. door onze ervaringen met circulaire economie en het terugdringen van fossil fuels te delen. De Dutch Sustainability Days, die plaats zullen vinden eerste helft mei, zullen daar een nuttige rol in kunnen spelen. Maar daarover meer in een volgende blog.

Vriendelijke groeten,

Kees Rade

Bron: Nederlandwereldwijd.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website