Een huis op het platteland met zwembad

Een huis kopen en in Thailand gaan wonen is voor velen een droom. Om een dergelijke droom te kunnen verwezenlijken komt veel bij kijken. Allereerst moet je voldoen aan de geldende visum-eisen voor een lang verblijf en je moet je verdiepen in de wet- en regelgeving omtrent het kopen van een huis. Zo is er een wet die bepaalt dat buitenlanders geen grond mogen bezitten in Thailand. Dezelfde grond kun je dan wel weer huren middels een lease constructie. Voor het kopen van een appartement (condo) gelden weer andere regels.

Zo zie je, dat als je van plan bent om naar Thailand te verhuizen en een huis wilt kopen, een goede voorbereiding erg belangrijk is. In dit artikel helpen we je op weg.

Wat kan en mag op het gebied van het kopen van vastgoed in Thailand?

Wat kan niet:

 • In Thailand is het voor buitenlanders niet mogelijk om grond direct op eigen naam te registreren. Het aankopen van grond door buitenlanders is wettelijk verboden, en als buitenlander kun je geen volledige eigendom van grond verkrijgen.

Wat kan wel:

 • Als expat in Thailand heb je desondanks verschillende opties om vastgoed te bezitten. Je kunt bijvoorbeeld een appartement kopen, rechtstreeks van een ontwikkelaar die alle benodigde documenten voor je regelt. Bij aankoop onder ‘Freehold Ownership‘ word je zelfs volledig eigenaar van het condominium.
 • Een andere mogelijkheid is om een huis te bezitten door middel van een ‘leaseovereenkomst‘. Hierbij lease (huur) je de grond voor een periode van 30 jaar. Bij deze regeling krijg je het eigendomsbewijs voor zowel de grond als het huis.
 • Nog een optie is usufruct*. In Thailand staat usufruct, of “vruchtgebruik”, een persoon toe om grond te gebruiken en de vruchten ervan te genieten zonder eigenaar te zijn, nuttig voor buitenlanders die geen grond kunnen bezitten. Het recht, gereguleerd door de Civil and Commercial Code, vereist registratie, is niet overdraagbaar en eindigt bij de dood van de gebruiker.

* Usufruct, of “vruchtgebruik” in het Nederlands, is een interessant rechtsconcept dat ook in Thailand wordt toegepast, vooral in de context van onroerend goed, zoals grond. Een usufruct geeft iemand het recht om gebruik te maken van de grond die eigendom is van iemand anders, en om de vruchten (bijvoorbeeld huurinkomsten of landbouwproducten) van die grond te genieten voor een bepaalde periode, vaak voor de duur van het leven van de gebruiker. Dit recht wordt geformaliseerd door een juridisch contract en wordt geregistreerd bij de lokale grondregistratieautoriteit.

In Thailand wordt de usufruct geregeld door het Civil and Commercial Code. Een usufruct kan bijzonder nuttig zijn voor buitenlanders, aangezien de Thaise wet hen verbiedt om grond te bezitten. Echter, door een usufruct-overeenkomst aan te gaan, kunnen buitenlanders het recht verkrijgen om de grond te gebruiken en te exploiteren zonder het te bezitten. Dit kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn voor diegenen die een huis willen bouwen op grond die aan een Thaise staatsburger toebehoort. Een usufruct-overeenkomst moet schriftelijk worden vastgelegd en moet aan bepaalde formaliteiten voldoen om geldig te zijn. De belangrijkste kenmerken van een usufruct in Thailand omvatten:

 • Duur: Het recht van usufruct kan voor een bepaalde tijd worden verleend, maar eindigt doorgaans bij de dood van de gebruiker.
 • Rechten en verplichtingen: De gebruiker mag de grond en eventuele gebouwen die erop staan gebruiken en genieten van de opbrengsten die eruit voortkomen. De gebruiker moet echter de eigendom onderhouden en mag geen structurele veranderingen aanbrengen zonder toestemming.
 • Overdraagbaarheid: Een usufruct is over het algemeen niet overdraagbaar, hoewel de vruchten die uit de grond voortkomen, zoals huurinkomsten, wel kunnen worden overgedragen of vererfd.

Bij het opstellen van een usufruct-overeenkomst in Thailand is het belangrijk om rekening te houden met alle wettelijke vereisten en beperkingen. Vaak wordt geadviseerd om juridische bijstand te zoeken om te zorgen dat alle aspecten van de overeenkomst correct worden afgehandeld en geregistreerd. Dit helpt problemen in de toekomst te voorkomen en zorgt ervoor dat zowel de grondeigenaar als de gebruiker duidelijkheid hebben over hun rechten en verplichtingen.

Condo kopen is het gemakkelijkst

De gemakkelijkste methode om onroerend goed te verwerven in Thailand is door het kopen van een appartement, vaak een condominium genoemd. Wanneer je een appartement rechtstreeks van de projectontwikkelaar koopt, verloopt het proces over het algemeen soepel. Deze condominiums beschikken meestal over gemeenschappelijke voorzieningen zoals een zwembad, lift en fitnessruimte. Volgens de afspraken met de Vereniging van Eigenaren (VVE) betaal je hiervoor een maandelijks bedrag aan servicekosten.

Wat kost een koophuis in Thailand?

De kosten voor het kopen van een huis in Thailand kunnen sterk variëren, maar over het algemeen zijn ze lager dan in veel westerse landen en zeker goedkoper dan in Nederland. De eenvoudigste manier voor buitenlanders om onroerend goed in Thailand te kopen, is de aanschaf van een appartement. Deze kunnen vaak rechtstreeks van de projectontwikkelaar worden gekocht, waarbij de projectontwikkelaar je al het werk uit handen neemt. De prijzen voor dergelijke appartementen beginnen vaak rond de €50.000. Voor een vrijstaand huis of villa in populaire gebieden als Hua Hin kan de prijs oplopen tot €400.000 of meer. Maar in minder toeristische regio’s zijn huizen vaak aanzienlijk goedkoper, soms al vanaf €100.000.

De kwaliteit en de afwerking kan soms een bron van ergernis zijn. De meeste bouwvakkers en aannemers hanteren andere standaarden dan we in België en Nederland gewend zijn. Daar zul je rekening mee moeten houden.

De kosten voor het onderhoud en de lopende lasten van een huis in Thailand zijn over het algemeen ook lager dan in Europa. Factoren als de lage lonen en de tropische klimaat spelen hierbij een rol. Dus hoewel de prijzen kunnen variëren, zijn huizen in Thailand over het algemeen een stuk betaalbaarder dan in veel westerse landen, wat het voor veel buitenlanders aantrekkelijk maakt om er onroerend goed te kopen.

Wat bepaalt de prijs van een koophuis in Thailand?

Net als in België en Nederland is de locatie een belangrijke factor als het om de prijs voor een koopwoning gaat. Denk daarbij aan binnen of buiten het centrum, wel of geen toeristische bestemming, zeezicht of geen zeezicht en ga zo maar door.

Natuurlijk zijn er ook bijkomende kosten. Mogelijk zijn er juridische kosten als je een advocaat inhuurt voor het papierwerk. Wanneer je in Thailand vastgoed koopt, ben je onderhevig aan een eenmalige wettelijke overdrachtsbelasting van 2%, die doorgaans tussen de verkoper en de koper wordt verdeeld. Belangrijk om te weten is dat er in Thailand geen aanvullende belastingen geheven worden op het bezit van zowel appartementen als huizen.

Een kleurrijk huis in Pattaya

Voor- en nadelen van een vrijstaande woning, condo, townhouse en wonen op een Moo Baan

Je hebt in Thailand de keuze uit verschillende woningen en woonvormen, zoals een vrijstaande woning, een condo, townhouse en een wooncommunity, allen met daarbij hun eigen voor- en nadelen. Dat gaan we toelichten.

1. Vrijstaande woning

Vrijstaande huizen in Thailand bieden een unieke woonervaring, met zowel voordelen als nadelen die je moet overwegen als je overweegt om in zo’n woning te investeren of erin te wonen.

Voordelen van een vrijstaand huis in Thailand

 • Privacy: Vrijstaande huizen bieden meer privacy dan appartementen of huizen in een gated community. Er zijn geen direct aangrenzende buren, wat betekent dat je minder last hebt van geluidsoverlast en meer ruimte hebt voor jezelf.
 • Flexibiliteit in aanpassingen: Eigenaren van vrijstaande huizen hebben vaak meer vrijheid om hun eigendom te veranderen of uit te breiden. Dit betekent dat je het huis kunt aanpassen aan jouw persoonlijke smaak en behoeften zonder strenge beperkingen die vaak van toepassing zijn in geplande gemeenschappen.
 • Ruimte: Vrijstaande huizen komen vaak met meer grond, wat extra ruimte biedt voor tuinen, buitenentertainment, en zelfs zwembaden. Dit kan bijzonder aantrekkelijk zijn voor gezinnen of voor mensen die van tuinieren houden.
 • Geen gemeenschappelijke kosten: In tegenstelling tot wonen in een condominium of Moo Baan, zijn er bij een vrijstaand huis geen maandelijkse onderhouds- of beheerkosten voor gemeenschappelijke voorzieningen.

Nadelen van een vrijstaand huis in Thailand

 • Onderhoudskosten: Eigenaren van vrijstaande huizen zijn zelf verantwoordelijk voor alle onderhouds- en reparatiekosten. Dit kan duur zijn, vooral als het huis groot is of als er specifieke problemen zijn die moeten worden aangepakt.
 • Veiligheid: Vrijstaande huizen kunnen kwetsbaarder zijn voor inbraken in vergelijking met huizen in gated communities die vaak betere beveiliging bieden. Het kan nodig zijn om te investeren in beveiligingssystemen of inhuur van beveiligingspersoneel.
 • Locatie: Veel vrijstaande huizen bevinden zich buiten de centrale stedelijke gebieden, wat kan leiden tot langere reistijden naar het werk, scholen of voorzieningen. Dit kan zowel de transportkosten als de tijd die men dagelijks besteedt aan reizen verhogen.
 • Resale waarde: De wederverkoopwaarde van vrijstaande huizen kan afhankelijk zijn van de huidige marktomstandigheden, de locatie en de staat van het huis, wat betekent dat het soms moeilijk kan zijn om het huis snel of winstgevend te verkopen.

2. Condo (appartement)

Voordelen van een condo in Thailand:

 • Onderhoudsvriendelijk: Een van de grootste voordelen van het wonen in een condo is dat het onderhoud van het gebouw en de gemeenschappelijke ruimtes wordt beheerd door de condo vereniging. Dit betekent dat individuele eigenaren zich geen zorgen hoeven te maken over zaken als tuinonderhoud, schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes, of het onderhoud van het zwembad en de fitnessruimte.
 • Voorzieningen: Condo-complexen bieden vaak uitgebreide voorzieningen die niet altijd beschikbaar zijn voor mensen die in vrijstaande huizen wonen. Dit kan inclusief zijn: zwembaden, fitnesscentra, beveiliging, receptiediensten, en soms zelfs winkels en restaurants binnen het complex.
 • Veiligheid: Veel condo’s bieden 24 uursbeveiliging en CCTV, wat een extra laag veiligheid biedt voor de bewoners.
 • Locatie: Condos zijn vaak gunstig gelegen in of nabij stadscentra, dicht bij werkplekken, winkels, uitgaansgelegenheden en openbaar vervoer, wat het dagelijks leven gemakkelijker en comfortabeler maakt.

Nadelen van een condo in Thailand:

 • Minder privacy: Doordat condo’s veelal meerdere units op dezelfde verdieping hebben, kan dit leiden tot minder privacy. Geluid van buren of gemeenschappelijke ruimtes kan soms hoorbaar zijn.
 • Ruimtebeperkingen: Condos bieden vaak minder woonruimte dan een vrijstaand huis, en buitenruimte zoals een tuin ontbreekt vaak.
 • Verenigingskosten: Hoewel het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes wordt verzorgd, komt dit met maandelijkse verenigingskosten die soms vrij hoog kunnen zijn, afhankelijk van de locatie en de geboden voorzieningen.
 • Beperkingen van het management: Bewoners in een condo moeten zich houden aan de regels opgesteld door het condo-bestuur. Dit kan beperkingen inhouden met betrekking tot verbouwingen, huisdieren, of verhuur van de unit.
 • Potentiële overbevolking: In populaire gebieden kunnen condo-complexen behoorlijk vol raken, wat kan leiden tot congestie in gemeenschappelijke voorzieningen zoals het zwembad of de fitnessruimte.

In Thailand is wonen in een ‘Moo Baan’ of gated community een populaire keuze voor zowel expats als lokale bewoners. Deze woonvorm biedt verschillende voordelen en nadelen die het overwegen waard zijn bij het zoeken naar onroerend goed.

Studio829 / Shutterstock.com

3. Townhouses

Townhouses in Thailand zijn een populaire woonoptie die een middenweg bieden tussen een condo en een vrijstaand huis. Ze zijn vooral geliefd in stedelijke en voorstedelijke gebieden, en bieden diverse voordelen, maar ook enkele nadelen.

Voordelen van een townhouse in Thailand:

 • Betaalbaarheid: Over het algemeen zijn townhouses betaalbaarder dan vrijstaande huizen, wat ze een aantrekkelijke optie maakt voor veel kopers, vooral voor jonge gezinnen of eerste kopers.
 • Onderhoud: Net als bij condos wordt het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes meestal beheerd door een vereniging van eigenaren, wat betekent dat je minder tijd hoeft te besteden aan het onderhoud van externe gebieden.
 • Veiligheid: Veel townhouse complexen bieden beveiligde toegang en gemeenschappelijke beveiligingssystemen, wat een extra laag van veiligheid toevoegt voor de bewoners.
 • Gemeenschapsgevoel: Door de nabijheid van de buren en gedeelde ruimtes bevorderen townhouses een gevoel van gemeenschap en interactie tussen de bewoners.
 • Extra ruimte: In vergelijking met een appartement bieden townhouses meer woonruimte, vaak verdeeld over meerdere verdiepingen, en inclusief aparte woon- en eetgebieden. Vele hebben ook kleine privétuinen of binnenplaatsen.

Nadelen van een townhouse in Thailand:

 • Minder privacy: Hoewel een townhouse meer privacy biedt dan een condo, deel je nog steeds muren met je buren, wat kan leiden tot geluidsoverlast en andere storingen.
 • Beperkte buitenruimte: Hoewel townhouses vaak een kleine privétuin of terras hebben, is de buitenruimte meestal beperkt in vergelijking met vrijstaande huizen.
 • Verenigingskosten: Net als bij condos, kunnen de verenigingskosten voor het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes en beveiligingsservices oplopen en een significante maandelijkse last zijn.
 • Regelgeving: Bewoners van townhouse complexen moeten vaak strenge regels volgen die door de vereniging van eigenaren zijn opgesteld, wat beperkingen kan opleggen aan zaken als renovaties, huisdieren en verhuurbeleid.
 • Potentiële voor resell moeilijkheden: Afhankelijk van de marktomstandigheden en locatie, kunnen townhouses soms moeilijker door te verkopen zijn dan andere types woningen, vooral als de vraag in het gebied laag is.

4. Moo Baan

Voordelen van wonen in een Moo Baan:

 • Veiligheid en beveiliging: Een van de grootste voordelen is de verhoogde veiligheid. Moo Baans zijn vaak voorzien van bewakingsdiensten, beveiligingscamera’s en soms zelfs toegangspoorten die 24/7 bemand zijn. Dit creëert een veilige omgeving voor de bewoners.
 • Gemeenschapsgevoel: Deze wijken zijn ontworpen om een gemeenschapsgevoel te bevorderen, met gemeenschappelijke ruimtes zoals parken, speeltuinen, en soms zelfs scholen en winkels. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn voor gezinnen met kinderen.
 • Onderhoud en netheid: In een Moo Baan wordt het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes en vaak ook de buitenkant van de woningen verzorgd door het beheer van de gemeenschap. Dit zorgt ervoor dat de wijk netjes en goed onderhouden blijft.
 • Voorzieningen: Veel Moo Baans bieden uitgebreide voorzieningen zoals zwembaden, fitnesscentra, clubhuizen, en sportfaciliteiten die exclusief voor bewoners toegankelijk zijn.

Nadelen van wonen in een Moo Baan:

 • Kosten: Wonen in een Moo Baan kan gepaard gaan met relatief hoge maandelijkse kosten voor onderhoud en beveiliging. Deze extra kosten zijn een belangrijke overweging bij het kiezen voor dit type woning.
 • Locatie en bereikbaarheid: Soms zijn deze gemeenschappen gelegen aan de rand van steden, wat kan leiden tot langere reistijden naar het werk of andere stadsvoorzieningen.
 • Beperkingen en regels: Bewoners in een Moo Baan moeten zich vaak houden aan strikte regels wat betreft verbouwingen, huisdieren en zelfs de kleur van de verf op hun huis. Deze regels kunnen als beperkend worden ervaren.
 • Minder privacy: Ondanks de ruimtelijke opzet kan het wonen in een dichtbevolkte gemeenschap zoals een Moo Baan leiden tot minder privacy, omdat huizen en voorzieningen dicht op elkaar staan.

Kan ik een huis/condo kopen in Thailand en deze verhuren aan toeristen of expats?

Ja, als buitenlander kun je inderdaad een huis kopen in Thailand en het verhuren, mits je je aan bepaalde regels houdt. Vooral het kopen van een condominium om te verhuren is een populaire optie, omdat het juridisch eenvoudiger is en je als buitenlander volledig eigendom van een appartement kunt hebben.

Als je van plan bent om een woning te kopen met het doel deze te verhuren, is het belangrijk om zorgvuldig te onderzoeken welke locaties het aantrekkelijkst zijn voor expats en toeristen. Buurten die goed bereikbaar zijn, nabij voorzieningen zoals internationale scholen, winkels, entertainmentopties en met goede transportverbindingen zijn vaak favoriet. Het kiezen van de juiste locatie kan de verhuurbaarheid van je eigendom aanzienlijk verhogen en zorgen voor een goed investeringsrendement.

Startpunt om mij te oriënteren op een koophuis en de prijzen in Thailand

Het internet is een uitstekende tool om het aanbod van vastgoed in Thailand te verkennen. Door gebruik te maken van zoekfilters kun je gemakkelijk specificeren wat je zoekt op basis van locatie, prijsklasse, en type onroerend goed. Online platforms bieden een uitgebreid overzicht van wat er op de markt beschikbaar is. Dit kan bijzonder handig zijn als je je nog in het oriënterende stadium bevindt, of al in Thailand bent en gericht bezichtigingen wilt plannen.

Hier zijn enkele populaire websites waar je vastgoed in Thailand kunt bekijken:

 • Thailand Property: Deze site biedt een breed scala aan onroerend goed opties, van appartementen tot vrijstaande huizen, verspreid over heel Thailand.
 • DD Property: Gericht op kopers en huurders, deze website maakt het makkelijk om door verschillende vastgoedcategorieën te bladeren met behulp van gedetailleerde zoekfuncties.
 • Thailand Real Estate: Een ander nuttig platform dat een divers aanbod van onroerend goed in heel Thailand aanbiedt, inclusief luxe villas en commercieel vastgoed.
 • Hipflat: Deze website biedt een uitgebreide lijst van onroerend goed opties, van appartementen tot villa’s, met krachtige zoekfilters om te helpen bij het vinden van de perfecte woning in Thailand.
 • FazWaz: Een populaire site onder expats vanwege de gebruiksvriendelijke interface en gedetailleerde informatie over elk aangeboden onroerend goed, inclusief foto’s, prijzen, en voorzieningen.
 • Dot Property: Deze site beschikt over een breed assortiment aan onroerend goed, van huurappartementen tot koopwoningen, en biedt veel opties in verschillende delen van Thailand.
 • BahtSold: Vooral populair voor zijn diversiteit in advertenties, variërend van goedkope appartementen tot luxe villas, en ook voor auto’s en andere persoonlijke goederen.
 • Thailand-Property.com: Deze website staat bekend om zijn grote aanbod en gedetailleerde beschrijvingen van vastgoed, wat het een favoriete keuze maakt voor expats die op zoek zijn naar woningen in Thailand.

Door deze sites te gebruiken kun je een goed beeld krijgen van de prijzen, locaties, en de soorten huizen die beschikbaar zijn.

Tips voor het kopen van een huis in Thailand

Nu je bekend bent met de regelgeving rondom het kopen van een huis in Thailand, kun je beginnen aan je spannende nieuwe levensfase. Hier zijn enkele essentiële tips die je kunnen helpen bij de aankoop van je ideale woning in Thailand.

 • Begrijp de regelgeving: Zorg dat je volledig op de hoogte bent van de Thaise wetgeving voor het kopen van vastgoed door buitenlanders. Dit voorkomt onverwachte verrassingen tijdens het aankoopproces.
 • Analyseer de locatie: Onderzoek grondig de omgeving waar je overweegt te wonen. Let op de beschikbaarheid van voorzieningen zoals lokale scholen, openbaar vervoer, en de veiligheid van de buurt. Als je van plan bent om het huis te verhuren, kies dan voor locaties die geliefd zijn bij expats en toeristen.
 • Schakel experts in: Het is aan te raden een betrouwbare makelaar en juridisch adviseur in te huren. Een goede makelaar die ervaring heeft met de Thaise vastgoedmarkt kan je aanzienlijk helpen bij het vinden van een woning die voldoet aan jouw wensen. Juridische ondersteuning is essentieel om ervoor te zorgen dat alle documentatie en eigendomsoverdrachten correct en binnen de wettelijke kaders worden uitgevoerd.
 • Anticipeer op extra kosten: Wees je bewust van bijkomende kosten bovenop de koopprijs. Dit omvat overdrachtskosten, belastingen, advocaatkosten en commissies voor makelaars.

16 reacties op “Wat kost het om een huis te kopen in Thailand en waar moet je op letten bij de aankoop van vastgoed?”

 1. Jos M zegt op

  Toen mijn Thaise vrouw in 2016 voorstelde om een vrijstaand huis te laten bouwen vroeg ik haar waarom geen huis kopen in een Moo Baan/
  Haar antwoord was simpel betalen voor dit en voor dat geen zin in.
  Haar Nederlands was en is niet perfect maar ze weet wel goed uit te leggen wat ze bedoelt.

 2. Herman B. zegt op

  Redactie: Bedankt voor je opmerking, tekst is aangepast.

 3. Hans Bos zegt op

  Redactie: Bedankt voor je opmerking, tekst is aangepast.

 4. Mr.Bojangles zegt op

  Hartelijk bedankt voor dit zeer uitgebreide artikel!!

 5. Ad zegt op

  Beste lezers,
  Je kan gewoon een vrijstaand of rijtjes huis kopen met grond als de buitenlander getrouwd is met een Thaise partner.
  Als bv een de verkoopprijs betaald of men neemt een hypotheek erbij ben je samen verantwoordelijk ervoor.
  Bij een normale scheiding bepaald de Thaise rechtbank wat er gebeurd met het huis en bezittingen.
  Samen maak je afspraken daarover. Bij ruzie heb je een advocaat nodig en de bezittingen worden dan verdeeld.
  Tip
  Als je als buitenlander alles betaald maak dan huwelijkse voorwaarden rechten bij een erkend bureau.
  Dit doe je voor je het huis koopt. Ook als je koopt dan maak je een koopcontract.
  Volgens de Thaise wet heeft men geen recht op elkaars bezittingen/vermogen van voor het huwelijk. Vooraf kan men m.b.v. een Thaise advocaat laten vastleggen geen alimentatie en geen nabestandenpensioen bij scheiding.

 6. Rebel4Ever zegt op

  Zeer uitgebreide uitleg, maar ik mis alle informatie omtrent een Juristic Person; belangrijk voor zowel een condo als een Moo-baan. De regels, verplichtingen, rechten, jaarlijkse bijeenkomsten, etc. Dat is een instantie waar vaak (juridische) problemen ontstaan m.b.t. je eigendom en woongenot.

  • Cornelis zegt op

   Inderdaad , wat de aankoop van een condo betreft ontbreken er enkele zaken. Direct van de projectontwikkelaar kopen zoals in het artikel vermeld is natuurlijk alleen bij nieuebouw het geval. In alle andere gevallen is het gewoon de eigenaar waarmee je zaken doet. Daarbij moet je je ook realiseren dat je een condo alleen op naam van een niet-Thai kunt zetten als daarmee binnen het voor buitenlandse eigenaren beschikbare deel van het gebouw – 49% – wordt gebleven.

  • Herman B. zegt op

   Zoals ook in Nederland het geval bij oplevering van een appartementencomplex wordt in Thailand ter Land Office een wettelijke rechtspersoon in het leven geroepen, die voorziet in het het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw. In Nederland heet dat VvE- Vereniging van Eigenaren, in TH genaamd “Juristic Condominium [volgt naam en adres]”. Volgens de Condominium Act 2008 artikel 18 e.v. zijn alle eigenaren van een appartement gehouden aan het gezamenlijk zorg dragen voor het gebouw een toebehoren. Artikel 15 omschrijft wat tot de gezamenlijkheid behoort.

   Conform Thai Civil and Commercial Code (Burgerlijk Wetboek) artikel 65 e.v. heeft de Juristic Condominium
   de status van rechtspersoon. Zij treedt op namens alle eigenaren en wordt in deze vertegenwoordigd door een bestuur, artikel 70. Artikel 93 bepaalt minstens eenmaal per jaar een Algemene Leden Vergadering.
   De ALV draagt zorg voor een huishoudelijk reglement en bepaalt de hoogte van maandelijkse en andere periodieke en incidentele bijdragen. Tot zover niets anders dan in Nederland.

 7. Louvada zegt op

  Dit thema is op zich idd niet eenvoudig maar niet onoverzichtbaar. Maar alles is niet verteld de vraag is verder nog, wat kan er gebeuren alsl ooit het huurcontract van 30 jaar zal verlopen? Als de grondeigenaar het contract bevoordeeld niet verlengd ? Is alles wat op de grond staat dus van hem en zijn eventueel je erfgenamen alles kwijt ?

  • Herman B. zegt op

   In geval van het leasen van grond en dat perceel bebouwen met een woonhuis, schuur, garage of wat dies meer zij, kan nooit sprake zijn van erven door nabestaanden. De begrippen lease en erfgenaam gaan niet samen. De grond is gehuurd, en niet in eigendom. De lease-nemer bezit de grond slechts gedurende de looptijd van het leasecontract, of tot diens overlijden. Indien nabestaanden dit zouden willen mogen zij slechts het contract inclusief vruchtgebruik en opstal uitdienen, als een dergelijke regeling in de overeenkomst is opgenomen en bij de Land Office geregistreerd. Er kan nooit sprake zijn van ver-erven van grond.

   Een leasecontract met de bedoeling er gebouwen op te zetten is pas afdoende als ook het recht van opstal uitdrukkelijk in de lease is opgenomen. Plus het recht van vruchtgebruik in geval van er wonen. Zowel opstal- recht van bouwen als vruchtgebruik- wonen stoppen als de lease is afgelopen.
   Bij een lease van 30 jaar mag pas vanaf jaar 28 gesproken worden over verlenging. Daartoe is de lease-gever op geen enkele wijze verplicht. Een eerdere belofte tot verlenging is nietig.

   De kwestie is dat naar Thai wetgeving bezit en genot van een woning op grond van iemand anders uiterst sober is geregeld ten opzichte van het recht om de grond te gebruiken via vruchtgebruik en opstal. Als de lease is afgelopen is eigendom van de woning ondergeschikt aan die lease. Thai zelf maken van dit soort lease zo goed als geen gebruik van. Uiteraard wel om te beplanten, bebossen of te bevissen. Slechts farang doen dat. Kortom: als het moment er is dat recht om de grond te gebruiken eindigt, bijvoorbeeld na de maximale duur van 30 jaar, vervalt ook het recht om het huis op de betreffende grond te bezitten.

   Thai Civil Code artikel 1416 geeft enigszins wat bescherming om niet helemaal met lege handen achter te blijven. Als de grond in oorspronkelijke staat wordt teruggebracht kan overeengekomen worden dat alle bebouwing blijft staan en dat de lease-gever er een redelijke som geld voor betaalt. (Civil Code 1376) De lease-nemer wordt dan geacht tevreden te zijn met het gebodene cq met het onderhandelde bedrag.
   Het gaat er dus om dat in het contract vruchtgebruik en opstal tot in de details grondig worden doordacht en van begin tot eind worden opgenomen.

 8. pjotter zegt op

  Is een “moo baan” niet een dorp ? Heb altijd begrepen dat dit nu juist het grote verschil is met een ‘gated community’ soms ook wel ‘compound’ genoemd.
  Deze ‘gated communities’ hebben idd beveiliging/slagboom etc. Zelf, behalve bij de meeste condo complexen, heb ik b.v. bij de door mij bezochte ‘gated communities’ nog nooit een gemeenschappelijk zwembad gezien. Maar ik kan ‘mis zitten’ en ben nooit te oud om te leren.

  • Rob V. zegt op

   Een หมู่บ้าน (mòe-bâan, lage toon – dalende toon) of op zijn Engels moo-baan vertaald zich “groepje, verzameling” + “huis, huizen”. Het is dus elke verzameling huizen, dat kan zowel een dorpje zijn als een woonwijk of een wijk met een hek er om heen.

   Ik heb enkele gated communities bezocht, een zwembadje en sport faciliteiten horen er vaak wel bij. Meestal vlak naast de ingang. Een zwembad delen is wel zo handig want de meeste mensen zwemmen toch (bijna) nooit, dus waarom dan een eigen zwembad? Om te pronken? Ben niet zo van de gated communities, is allemaal zo op de auto gericht. Bijna net zo ‘fraai’ als Amerikaanse suburbs…

 9. Bert zegt op

  Woon in een moo baan.
  Zou niet anders willen.
  Zwembad, fitness aanwezig.
  Betalen +/- thb 25.000 per jaar.

  2x per week vuilnis opgehaald.
  24/7 security.
  Alles straten dagelijks geschoond.
  Rustig, weinig verkeer/geluid

  • Bob zegt op

   Ik zou voor geen geld in een moobaan willen wonen.

   De huizen worden met een minimum aan tussenruimte tegen elkaar geplakt. De tuinen zijn een tegel groot. En die jaarlijkse kosten worden na tijd door veel Thai niet meer betaald waardoor het onderhoud na enkele jaren tot nul wordt herleid.

   Ik heb in de schoonfamilie een man (nonkel), die woonde in een grote moobaan, hoofdzakelijk met Thai. Hij was verantwoordelijk voor het innen van de maandelijkse kosten. Dit geld werd, samen met een handlanger, stelselmatig in hun persoonlijke pocket gedraaid.

   Na meer dan 20 jaar gesjoemel moesten er wat algemene renovatiewerken gebeuren … maar er was geen geld. Die ganse zaak zit nu bij het gerecht en de brave man, die is gewoon verhuisd, ver weg van die moobaan. Mijn schoonmoeder kent een aantal mensen die daar wonen en iedereen spreekt er schande van.

   • Bert zegt op

    Niet iedere moo baan is hetzelfde, wij hebben 80 talang waah of te wel ruim 300 m2. Voir ons meer dan voldoende.
    Achter het huis 12×8 tuin, achter ons een kanaal van 10 meter.

 10. Paul zegt op

  De woningmarkt in Thailand is totaal anders dan in Nederland of Belgie.
  Er is een enorm aanbod en weinig vraag.
  Overal staan woning te koop of te huur.
  Kopen is dus zeer gemakkelijk, maar verkopen zal gepaard gaan met lang wachten en vaak verlies.

  Maar heet allergrootste probleem is geluidsoverlast.
  Huizen worden hier voorzien van ultra dunne muren en plafonds.
  Ikzelf ben al genezen: ik zal NOOIT in een condo gaan wonen of townhouse.
  Je kunt het treffen, maar heb je lawaaige buren, dan is daar weinig aan te doen en verhuizen wordt moeilijk vanwege het woningoverschot.
  Andere lawaaischoppers: tempels, scholen, buurtomroep-systemen (overal zeer luide speakers aan palen), disco’s, bars zonder muren maar wel met een live-band elke avond tot 02.00 uur.
  Politie doet niets.
  Werkplaatsen, feestzalen, noem maar op, ineens heb jer een naast je zitten. Heel gewoon.

  Ikzelf ben ook het platteland ontvlucht: bruiloften, crematies, ceremonies in en rond de tempel, allerlei feesten gaan gepaard met een waanzinnige geluidsoverlast op rockconcert niveau..
  Dus: neem de tijd, ga eerst iets huren, vraag in het rond, geloof geen enkele makelaar en hou de regie wanneer er Thaise familie bij betrokken is.
  Is het echt zo erg?
  Ja, want ik kan er een boek over schrijven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website