De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

Deze korte maand februari begon met een bilateraal bezoek van minister van BZ Don aan Den Haag. Hij had daar een nuttig gesprek met minister Blok over een aantal actuele onderwerpen. Zo kon minister Blok zijn Thaise gast briefen over de conferentie die net daarvoor in Washington was gehouden over ISIS, waar hij aan had deelgenomen.

Beide gespreksgenoten bespraken ook het Thaise voorzitterschap van ASEAN, en de mogelijkheden om ASEAN een grotere rol te laten spelen in het oplossen van de Rohingya crisis in Myanmar. Minister Don wees op de mogelijkheden die de plannen inzake de EEC bieden voor het Nederlandse bedrijfsleven. Ook polste hij of Nederland actief zou willen bijdragen aan de werkzaamheden van het samenwerkingsverband met de onuitspreekbare afkorting ACMECS (oftewel de Ayeyawady-Chao Phraya-Mekong Economic Cooperation Strategy). Daar gaan we zeker naar kijken, water is tenslotte een van onze niches, maar belangrijk zal zijn of deze samenwerking tussen de landen waar deze rivieren doorheen stromen meer inhoudt dan algemene verklaringen over het belang van e.e.a..

Beide ministers herbevestigden het voornemen dat al was uitgesproken door MP Rutte en PM Prayut enkele maanden geleden om bilaterale politieke consultaties te voeren. We hopen dat deze in mei zullen kunnen plaatsvinden.

Voordat minister Don naar Moskou doorvloog bracht hij nog een bezoek aan Vopak, een Nederlands bedrijf met een belangrijke vestiging in Thailand. Al met al een nuttig bezoek, dat goed past in de normalisering van onze bilaterale relaties. En nu maar hopen dat de verkiezingen zodanig zullen verlopen, dat we op deze positieve weg voort kunnen gaan…

Deze maand werd onze mooie residentie ook weer enkele keren gebruikt voor diverse culturele activiteiten. Zo hadden we op 7 februari een LGBTI documentaire filmfestival, en op 8 februari een zeer levendig optreden van de cabaretier Leon van der Zanden. Beide avonden zat het grasveld vol toeschouwers, altijd weer leuk om te zien. En op 21 februari rolden de swingende tonen van Adrie Braat en zijn Biggles Big Band tegen de omliggende flatgebouwen aan, ter lancering van de jaarlijkse tournee van deze groep Nederlandse musici die op vrijwillige basis concerten door heel Thailand geven. Het geeft altijd enorm veel energie om Adrie c.s. te horen, en ook te zien spelen, het enthousiasme spat er van af. En wat hun tournee nog specialer maakt is dat ze altijd proberen om ook Thaise jongeren bij hun optredens te betrekken, zoals nu ook met een band van de Kasetsart universiteit. Een mooie Nederlands-Thaise culturele samenwerking!

Als laatste event op de residentie kan ik nog de jaarlijkse vergadering van de Thaise alumni noemen, die op 20 februari plaatsvond. Altijd leuk om in een zaal vol Thaise ex-studenten te zitten, die een deel van hun opleiding in Nederland hebben genoten. Voor ons een waardevol netwerk, omdat velen van hen nu een invloedrijke positie bekleden in de publieke en private sector. Je merkt dat ze ngo steeds een speciale band met Nederland voelen, en graag bereid zijn om ons te ondersteunen. Het blijft in dat kader jammer dat het Nuffic-Neso kantoor gesloten is, maar ja, bezuinigingen…

Vriendelijke groeten,

Kees Rade

15 reacties op “Februari blog ambassadeur Kees Rade (6)”

 1. PD zegt op

  Toch’.. heel vreemd te noemen, dat de sterke Bath of diepgaande Euro niet werd besproken, waar velen iedere maand last van hebben, en hun verblijf in geding komt, gezien de basis afspraken en huidige wetgeving. Dit is een algemeen probleem, die rechtstreeks vele buitenlander aangaat! En daarmee van cruciale waarde is! Hoor vele verhalen, dat er omgekeken wordt naar buurlanden. Deze hanteren minder strenge regels’ omdat een terug komst naar Nederland geen optie is’ omdat de meeste buitenlanders daar niks meer hebben! En jaren op een huur huisje kunnen wachten” Ik hoop dan ook, dat deze problematiek ook ten sprake komt! Omdat dit de Nederlandse bejaarde burger treft die is geëmigreerd..

  PD

  • Harry Romijn zegt op

   1) En hoe had u gedacht, dat een regering de wisselkoers echt zou kunnen beïnvloeden ? De THB zit bovendien voor een fors deel aan de US$ vast. Ik herinner me nog, dat de Duitsers ergens mid 80-er jaren de steeds maar stijgende koers van de US$ wilden remmen rond de 3DM per $. Men had een “oorlogskas” van DM 3.8 MILJARD. Bvlup… en weg was dat bedrag. Er ging toen US$ 1000 miljard per dag om. Nu het 3 voudige.
   2) Waarom zou een NLe of EU minister zich iets aan moeten trekken van landgenoten, die zo duidelijk een verblijf elders verkiezen en nu wat problemen krijgen met de wisselkoers ?

  • chris zegt op

   Ik vind niet dat de ambassadeur de koers van de Baht en/of de Euro moet bespreken. Wel vind ik dat de ambassadeur cq de Nederlandse regering bij de Thaise overheid ter sprake zou kunnen brengen dat de regels ten aanzien van verkrijging en verlenging van visa steeds (ten nadele van de expat) veranderen, onduidelijk zijn cq op verschillende kantoren verschillend worden toegepast.
   Ik begrijp dat er redenen zijn om nauwkeurig(er) op zaken toe te zien (om misbruik en oneiglijk gebruik tegen te gaan (en ook de misdaad te bestrijden) maar van de ambassade mag worden verwacht dat zij het opnemen voor alle goedwillende Nederlandse expats(en dat is de overgrote meederheid) die hier wonen en wel degelijk een belangrijke steen bijdragen aan de lokale economieen en het geluk van hun Thaise geliefden.

   • ruud zegt op

    In hoeverre zijn de regels voor het verblijf in Thailand moeilijker geworden?
    Voor het geld op de bank van 800.000 Baht geldt, dat het nu tot 3 maanden na de verkrijgen van het verblijf op de bank moet staan.
    Maar in hoeverre is dat een probleem, als je aan de oude immigratieregels voldeed?
    Als je aan de oude regels voldeed, kunnen die 3 maanden geen probleem zijn, want als je dat geld in het verleden gebruikt zou hebben om van te leven, zou je bij de volgende verlenging in de problemen zijn gekomen, want dan zou je die 800.000 Baht niet hebben gehad.

    Alleen als je dat geld hebt “geleend” van een agent krijg je problemen, maar dan voldeed je al niet aan de immigratie eisen en val je nu door de mand.

    Met die 65.000 Baht per maand is het in zekere zin beter geworden voor zover ik het begrijp.
    Vroeger moest dat officieel een pensioen zijn.
    En hoeveel mensen hadden zo’n hoog pensioen?
    Nu mag het een bedrag zijn van 65.000 Euro die maandelijks op de bank wordt gestort vanuit het buitenland.
    De bron van dit geld doet er niet meer toe. (voor zover ik het begrijp tenminste)
    Daarbij wil ik dan wel opmerken, dat Thailand dit binnengebrachte geld – naar mijn mening – in een of andere toekomst als inkomen zal gaan zien, en dat zij daar belasting over zal willen ontvangen.

    • chris zegt op

     beste Ruud,
     Denk je dat het retirement visum het enige type visum is in dit land?

    • Petervz zegt op

     Beste Ruud,
     Het bedrag van 800,000 baht mag slechts voor 50% worden gebruikt, nadat het ongebruikt 5 maanden op een rekening moet staan. Toch best een grote verandering, zeker voor diegenen die het bedrag gedurende het jaar nodig hebben. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

     • ruud zegt op

      Het lijkt me, dat als je dat geld voor je retirement in de loop van een jaar nodig hebt, je op het randje van de afgrond balanceert.
      Want hoe ga je die 800.000 Baht weer aanvullen, nadat je het geld hebt uitgegeven?

      Of als je dat geld kort voor de verlenging nodig hebt, zodat je geen 800.000 Baht meer hebt, hoe ga je dan je verlenging regelen?

      Als je in Thailand verblijft op basis van geld op de bank, zul je een kapitaal tot je beschikking moeten hebben, dat ruim boven die 800.000 Baht ligt, zodat je dat nooit aan hoeft te spreken.

      • Petervz zegt op

       Ruud, Zie mijn laatste zin. Wat als je volledig onverwacht een deel van 400k nodig hebt?

   • Petervz zegt op

    Eens met dit voorstel. Of misschien zelfs in samenwerking met een aantal andere westerse landen.
    Ideaal zou zijn als het hoofd van immigratie wordt uitgenodigd voor een seminar, waarin hij naast de veranderende eisen voor verlengd verblijf (er worden meer vernderingen verwacht) ook kan reageren op vragen vanuit de zaal. Vragen bijvoorbeeld over het gebrek aan eenduidigheid in de diverse immigratiekantoren, over de reden het vereiste banksaldo niet volledig in het jaar te mogen besteden, over het nut van de 90 dagen melding, over het nut de hoogte van een pensioen ider jaar opnieuw te moeten bevestigen enz enz.

    • Tino Kuis zegt op

     Volstrekt terechte opmerkingen, Petervz. Maar zou het in het kader van internationaal overleg niet juist zijn als de Thaise overheid van Nederland verlangt en verwacht eenzelfde beleid te voeren? Voor Thaise burgers 1 maand visa-loos verblijf in de Nederlanden, voor ouderen met voldoende inkomen of banksaldo een jaarlijkse verlenging van het visum? O wacht, het is een Schengen beleid….het moet op Europees niveau worden geregeld…..

     • Petervz zegt op

      Ja Tino, Nederland is voor zo ver mij bekend zelfs voor een afschaffing van de Schengenvisumplicht voor Thais (max 90 dagen per 180 dagen). Eensgelijks Malesie & Singapore. Enkele Schengen landen behouden graag de visumplicht, waaronder Duitsland.

  • Johnny BG zegt op

   Wat hebben de Thai verkeerd gedaan? Was het niet de EU die miljarden gratis geld gemaakt heeft?

   Daarnaast is het voor een economie niet gewenst dat uitkeringsgeld niet in eigen land uitgegeven wordt want dan is het broekzak vestzak. Naar het buitenland is is gewoon weg dus niet raar als men op de zaakjes let.

 2. A.A. Witzier zegt op

  L.s.
  De koersen zijn moeilijk te be-invloeden, waar de ambassade beslist wel wat aan kan doen en feitelijk zou moeten doen is het beperken van de wachttijd voor bezoek aan de ambassade, mijn vriendin moest bijna drie weken wachten voor zij naar de ambassade kon komen voor het indienen van haar aanvraag van een visum. Dat je daarna nog eens twee weken moet wachten voor je het thuisgestuurd krijgt of weer kan ophalen, daar heb ik enig begrip voor omdat alles tegenwoordig via Kuala Lumpur verwerkt wordt. Ik zou liever zien dat men zich aan de regels houdt, want ik meen te weten dat er maximaal 2 weken mogen zitten tussen aanvraag en bezoek aan de ambassade, maar als gezegd, je kan pas na bijna 3 weken naar de ambassade en ik hecht meer aan een vlottere verwerking van die aanvragen als drammen over de wisselkoers waar de ambassade niets aan kan veranderen, maar wel aan de wachttijden.

  • Cornelis zegt op

   Inderdaad. Vandaag, 5 maart, blijkt dat de eerstvolgende gelegenheid voor een afspraak bij de Ambassade 8 mei is. Over ruim 2 maanden, i.p.v. binnen 2 weken. Zo word je in feite gedwongen OM – tegen extra betaling – van een externe dienstverlener gebruik te maken. Zoo duidelijk in strijd met de wet- en regelgeving dat ik de kwalificatie ‘schandalig’ op z’n plaats vind.

   • Petervz zegt op

    Je zou een klacht in kunnen dienen en zelfs een schadevergoeding kunnen verkrijgen als je dat goed onderbouwd. Een overheidsorgaan is namelijk verplicht zich te houden aan haar eigen regelgevingen, en daar valt een maximale afspraak termijn ook onder.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website