De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

Allereerst wil ik u en uw families mede namens het team van de Nederlandse ambassade de allerbeste wensen aanbieden voor een gelukkig, gezond en vreedzaam 2019! Ik hoop dat u goede feestdagen heeft gehad, en weer vol energie zit voor wat een intensief Thailand-jaar beloofd te worden!

Want inderdaad, er staat nogal wat op de agenda; vanaf 1 januari bekleedt Thailand het jaarlijks roulerende voorzitterschap van ASEAN, we gaan er van uit dat op 24 februari de lang uitgestelde verkiezingen zullen plaatsvinden, en zoals zojuist bekend is geworden zal van 4 tot en met 6 mei de kroning van ZM Koning Vajiralongkorn plaatsvinden. Thailand zal dit jaar ongetwijfeld vaker dan gebruikelijk in de internationale media verschijnen!

Zoals al aangekondigd was het hoogtepunt van de afgelopen maand uiteraard de overhandiging van mijn geloofsbrieven aan ZM de Koning. Dit vond plaats op 8 december. Na afgehaald te zijn door een auto die door het paleis ter beschikking was gesteld reed ik onder begeleiding van een zestal motoren naar het Dusit paleis. Voor al diegenen die op dat moment toevallig in Bangkok reden alsnog excuses voor de bezorgde overlast, de plezierig lege wegen moeten elders tot veel overlast hebben geleid. Op het paleis kreeg ik samen met de zes andere ambassadeurs die hun geloofsbrieven kwamen overhandigen instructies over het te volgen protocol. Vervolgens werd ik, als laatste, naar de kamer geleid waar ZM de Koning op mij stond te wachten. Voor het oog van de koninklijke media, de hele procedure werd die avond op het koninklijke tv-kanaal vertoond, heb ik na het juiste aantal passen te hebben gedaan de brief van ZM Koning Willem Alexander aan de Koning overhandigd. Tijdens ons korte gesprek hebben we het o.a. over de fietstocht gehad, waar ZM de Koning de volgende dag samen met zo’n 100.000 inwoners van Bangkok aan zou deelnemen. Al met al, toch altijd weer een bijzonder moment.

Op 16 januari zal ik mijn geloofsbrieven mogen overhandigen aan ZM de Koning van Cambodja, de laatste in de rij. Ter voorbereiding hiervan, en om de oprichting van een Benelux Kamer van Koophandel in Cambodja bij te wonen, was ik medio december enkele dagen in Phnom Penh. Een indrukwekkend bezoek. Uiteraard kende ik in grote lijnen de bewogen geschiedenis van dit land, maar om dan rond te lopen in het S-21 museum, een voormalige school die onder de Rode Khmer diende als gevangenis, is toch weer een heel ander verhaal. De vele foto’s van gevangenen, die het allemaal op zeven na niet hebben overleefd, dienen als stille getuigen van de gruweldaden die daar hebben plaatsgevonden. Het was dan ook een welkome afwisseling om daarna de openingsreceptie voor de Benelux KvK toe te spreken; dankzij deze KvK zullen Nederlandse midden- en kleinbedrijven beter in staat zijn zaken te doen in Cambodja, wat weer ten goede zal komen aan de lokale werkgelegenheid en economische bedrijvigheid. Hopelijk zullen economische groei en de nadruk die Nederlandse bedrijven leggen op goede arbeidsnormen ertoe leiden dat het land zich verder vreedzaam kan ontwikkelen.

De laatste gebeurtenis van december die ik hier wil noemen is de lancering, door middel van een bijeenkomst op 3 december met enkele vertegenwoordigers van Nederlandse en Thaise bedrijven, van onze “Dutch Sustainability Days”. De ambassade zal deze dagen organiseren tussen 25 april, wanneer naar alle waarschijnlijkheid onze officiële Koningsdag receptie zal plaatsvinden, en 17 mei met de bedoeling om aandacht te vragen voor wat Nederland te bieden heeft op het gebied van duurzaamheid. De klimaatdiscussie woedt in alle hevigheid in Nederland, en overheid en bedrijfsleven zijn druk bezig om het concept circulaire economie handen en voeten te geven. Dat gaat met vallen en opstaan, maar dit levert onze economie wel een comparatief voordeel op. Gezien de ontwikkelingen op het klimaatfront is het onvermijdelijk dat alle landen drastische maatregelen zullen moeten nemen om hun economie te vergroenen. Door daar vroeg mee te beginnen behaal je een strategische voorsprong op anderen. Wij hopen wat Nederland te bieden heeft op dit vlak te delen met Thaise counterparts, via allerlei activiteiten, van o.a. een hackaton via een zero-waste concert tot een conferentie over duurzaamheid.

Vriendelijke groeten,

Kees Rade

Bron: Nederlandwereldwijd.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “December blog ambassadeur Kees Rade (4)”

  1. Gerard zegt op

    Allereerst uiteraard ook de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar Kees.
    Je hebt een geweldige job, maar zoals ik lees krijg jij je katje ook niet voor niks, een enorme verantwoording in ieder geval.
    Groetjes,
    Gerard


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website