Vorige week donderdag vond er in het Tulip House in Jomtien een gezellige bijeenkomst plaats om de Quiz 2020 te spelen. Er waren 26 deelnemers aan de Quiz die, als 13 koppeltjes, in 2 rondes van elk 31 vragen kregen voorgeschoteld.

De Quizmaster Gert Jan van de Heide had een pittige quiz samengesteld van 62 vragen over een scala van onderwerpen, die met een “multiple choice” systeem beantwoord moesten worden.  Na afloop was de prijsuitreiking. De eerste prijs was voor Dick en Kees, de tweede prijs voor Maryse en Peter en de derde prijs voor Jos en Matthieu

Dick Koger

De Dick van het winnende koppel Dick en Kees bleek onze blogschrijver Dick Koger te zijn. Hij werd door Kees Bot, een oude bridgevriend van hem, gevraagd mee te doen. Dus maar eens even Dick gevraagd naar zijn ervaring van deze pijniging van hersens en geheugen. Dick vertelt:

“Maar dan komt er een telefoontje van een oude bridgevriend, Kees Bot. Of ik zin heb om mee te doen als koppel. Zonder nadenken zeg ja, wat leuk. Later bedenk ik dat we wel een goed paar vormen. Hij weet alles van muziek, ik ben belezen. Hij weet veel van geschiedenis, ik volg de televisie. Sport is waarschijnlijk ons zwakke punt.

“Er zijn 26 deelnemers en dat is een mooie opkomst. Kennelijk hunkeren meer mensen naar vermaak en contact. De quiz bestaat uit twee rondes van 31 multiple choice vragen. Wanneer we de opgaven zien, hebben we er een hard hoofd in. Geschiedenisvragen, waar ik niets van weet. Riviernamen, waar ik nog nooit van gehoord heb. Gelukkig beseffen we dat wij niet de enigen zullen zijn die het moeilijk vinden.

Wie weet nou dat de kleur van de tanden van bevers grijs, licht blauw, blauw of oranje is. Ik weet het, want ik heb Freek Vonk gezien. Oranje. Hierdoor weet ik ook dat zilvervisjes geen visjes zijn, maar insecten. Over opera’s en dove componisten weet Kees alles. Toch denk ik dat we zeker tien antwoorden niet hebben. De tweede ronde lijkt ons nog lastiger. De leukste vraag, waar we geen antwoord op wisten was een reeks. JFMAMJJASON. De vraag is welke letter moet volgen en we hebben de keuze uit ABCDE. Als je het weet is het eenvoudig.

De derde prijs wordt uitgereikt aan een stel dat 23 fouten had. De tweede prijs voor mensen met 21 fouten. De eerste prijs is voor ons. We blijken in de eerste ronde negen fouten te hebben en in de tweede ronde acht. Dat valt enorm mee. We krijgen een feestelijk pakket, waarin vooral een oranje T-shirt opvalt met een zwart opschrift: de slimste mens in Pattaya.”

De Quiz thuis oplossen

Voor mensen, die de bijeenkomst in Tulip House niet konden bijwonen, werd de mogelijkheid geschapen om de Quiz thuis op te lossen. Geen officiële deelname natuurlijk, want de vragen werden pas een dag later opgestuurd, waarbij men 2 uur de tijd kreeg om de oplossing terug te sturen.

Van deze mogelijkheid maakte ik gebruik, want ik was vooral nieuwsgierig naar de aard van de vragen. Nou, dat was niet mis. Maar goed, ik begon dapper aan de beantwoording en dat ging in het begin wel aardig. Na een poosje begon ik te twijfelen, was de oplossing nu letter a of toch c, of misschien toch wel b? Ik kon de verleiding toen niet meer weerstaan, er was immers geen controle, om het juiste antwoord bevestigd te krijgen via internet. Dat was uiteraard niet de bedoeling en ik heb mijn oplossingen dan ook niet ingestuurd.

De vragen

Om u een idee te geven van de verscheidenheid van onderwerpen in de gestelde vragen, heb ik er enkele hieronder genoemd.

Koning Hendrik VIII van Engeland (1509-1537) heeft tijdens zijn korte leven zes

vrouwen ‘versleten’. Met wie was hij niet getrouwd?

 1. a) Catharina van Aragon
 2. b) Anna Boleyn
 3. c) Jane Seymour
 4. d) Margaret Beaufort

Welk druivenras is niet geschikt voor het maken van rode wijn?

 1. a) Cabernet Sauvignon
 2. b) Merlot
 3. c) Pinotage
 4. d) Pinot Grigio

Welke van vijf is geen Italiaanse pastasoort?

 1. a) Farfalle
 2. b) Gnocchi
 3. c) Stracciatelli
 4. d) Fusilli
 5. e) Spirali

Een zilvervisje is:

 1. a) een insect wat vliegensvlug kan wegglippen (orde van Zygentoma).
 2. b) de kleinste soort van de riet- of zilvervoornfamilie ter grootte van een stekelbaarsje (orde van Cyprindae).
 1. c) een verhoudingsgewijs klein, zilverkleurig loodsmannetje (orde van Naucrates) wat met haaien of andere grote vissen meezwemt.
 1. d) een zilveren bedeltje in de vorm van een visje voor aan een armbandje.

Welke van vier is geen boek van Harry Mulisch?

 1. a) Het stenen bruidsbed (1959)
 2. b) Twee vrouwen (1975)
 3. c) Samen is twee keer alleen (1976)
 4. d) De aanslag (1982)

Welke van vier is de juiste schrijfwijze?

 1. a) Ik ga ervanuit dat het lukt.
 2. b) Ik ga er vanuit dat het lukt.
 3. c) Ik ga er van uit dat het lukt.
 4. d) Ik ga ervan uit het lukt.

Weet u zonder te spieken op internet de juiste antwoorden?

Tenslotte

De organisator, Annalies Lutjen, zegt op de Facebookpagina van de NVTP, dat het een leuke, leerzame middag was. Dick Koger benadrukte in zijn reactie zijn  waardering voor het feit dat het georganiseerd werd en dat iemand er zoveel werk in gestoken heeft.

Misschien heeft u interesse om de quiz in eigen kring (club of bedrijf) te spelen. Neem in dat geval contact op met Annalies Lutjen via [email protected] of met de Quizmaster Gert Jan van der Heide via [email protected]

Wellicht bestaat de mogelijkheid alle vragen plus antwoorden onder bepaalde voorwaarden te bemachtigen.

3 reacties op “De Quiz 2020 van de Nederlandse Vereniging Thailand in Pattaya”

 1. John zegt op

  Goedemiddag,

  Ik ben sinds 10 maanden woonachtig in Jomtien, en had geen idee dat dit soort aangelegenheden georganiseerd werden.
  Ik zou een volgende keer graag eens meedoen… hoe kom ik aan de informatie hierover?

  Mvg,

  John.

  • Dick Koger zegt op

   Heel eenvoudig. Lid worden van de Nederlandse Vereniging in Pattaya.

  • jeroen zegt op

   hoi john kijk/google Tulip House jomtien en schrijf je in voor hun nieuwsbrief, dan houden zij je op de hoogte van alle activiteiten.
   mvg jeroen&daw


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website