Je crematie regelen vóór je dood…

Door Hans Bos
Geplaatst in Expats en pensionado, Overlijden
Tags:
17 oktober 2016

Het artikel over de door mij gewenste ‘gezellige’ crematie heeft heel wat losgemaakt. En verschillende bekenden aan het denken gezet. De vraag die steeds weer boven kwam drijven was: ik heb geen contact meer met kinderen en familieleden in Nederland. Ik wil ze na mijn dood ook hier niet mee lastig vallen. Hoe kan ik nu al regelen dat ik na overlijden in Thailand word gecremeerd?

Uiteraard ga ik eerst te rade bij Zijne Majesteits ambassade in Bangkok. Dat moet de schakel vormen tussen de Nederlandse familie en de Thaise autoriteiten. De simpele vraag luidt: Na overlijden moet iemand van de naaste familie toestemming geven voor de crematie. Er zijn mensen die in onmin leven met een of meer kinderen.

Is zulks te vermijden, bijvoorbeeld door voorafgaande toestemming of door het opnemen van een dergelijke clausule in een testament?

Het antwoord sluit niet helemaal aan op de vraag. Attaché Dirk Camerlingh schrijft: “De Thaise autoriteiten verzoeken doorgaans om een toestemmingsbrief van de ambassade waarmee de ambassade namens familie / nabestaanden toestemming geeft voor vrijgave van het stoffelijk overschot aan een uitvaartmaatschappij. Indien de persoon in kwestie gehuwd is dan zal dit de wettige echtgenote zijn. Indien er geen huwelijk bestaat zal de ambassade via het ministerie van buitenlandse Zaken te Den Haag contact leggen met familie/ nabestaanden en dienen deze aan te geven wat er met het lichaam zal gebeuren. De persoon zelf kan uiteraard zelf heldere afspraken maken met familieleden en deze schriftelijk vastleggen, bijvoorbeeld in een testament  zodat duidelijk is wat zijn of haar wensen zijn op het moment van overlijden. De medewerkers van de consulaire afdeling van de ambassade hebben geen notariële bevoegdheid en zijn niet gespecialiseerd in deze materie. Derhalve verwijs ik u voor een sluitend antwoord graag door naar een Thaise notaris die u nader kan informeren over het opmaken van een testament/laatste wilsbeschikking in Thailand. Informatie is eenvoudig via Google terug te vinden.

Daar schieten we dus niet veel mee op. Ambassadeur Karel Hartogh antwoordt op het fronsen van mijn wenkbrauwen: “Camerlingh en Haenen (hoofd consulaire zaken) hebben op grond van hun instructies geen ruimte verder te gaan dan het antwoord dat zij gaven.”

Een nog vreemdere zaak. De ambassade moet toch als schakel weten hoe de procedure verloopt bij overlijden? Dat is toch geen staatsgeheim?

Dan maar gelijk naar het hoofdkantoor, het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag. Woordvoerder Daphne Kerremans weet wél van de hoed en de rand.

Woordvoering wordt inderdaad gedaan in Den Haag, om de posten te ontzien en jullie zo snel als mogelijk te voorzien van een antwoord. Hierbij het antwoord:

 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt jaarlijks ongeveer 80 meldingen van overlijden van Nederlanders in Thailand waar een hulpvraag aan verbonden is.
 • De hulpvraag is meestal het inlichten van familie in Nederland of de vraag wat er met het lichaam moet gebeuren.
 • Het ministerie informeert de familie in Nederland als zij nog niet op de hoogte is of als het niet zeker is dat de familie op de hoogte is.
 • Via het GBA (de gemeentelijke basisadministratie) wordt gekeken wie de naasten van de overledenen zijn. Dat kan de echtgenote zijn of de kinderen.
 • In sommige gevallen is er een Thaise – niet wettelijke – partner. Voor Buitenlandse Zaken is de geregistreerde partner leidend.
 • De wens van de familie wordt gevolgd. Het komt nogal eens voor dat familie in Nederland niets meer met de overledene te maken wil hebben. Dan wordt er een afstandsverklaring opgesteld (verklaring van de vrouw/kinderen met kopie van hun paspoorten) en kan de Thaise relatie beslissen wat er met het lichaam gebeurt.

Tot zover de reactie van BuZa. Centraal staat de vraag of de Nederlander een en ander al vóór zijn dood kan regelen, mogelijk in een testament. Kerrremans: “Het is zeker mogelijk om dit in een testamant vast te leggen, zowel in Thailand als in Nederland. De afstandsverklaring kan ook voor overlijden getekend worden, maar dat doet in feite niemand. Wij hebben het in ieder geval nog nooit meegemaakt.”

Dat is duidelijke taal, waar de ambassade haar vingers niet aan wilde branden.

Vervolgens ga ik voor de Thaise kant van de zaak te rade bij mijn eigen advocate, tevens opsteller van mijn testament, Mam Patcharin van Koral-Legal Law Office.

“I have asked at the district office (amphoe). Basically the amphoe only does the registration of death and issues a death certificate so they have nothing to do with the body arrangement.

I asked one of local hospital in Korat. The operator said that the relative will have to contact the hospital and the hospital will issue all relevant documents in order to release the body.

I asked if in the case of the deceased has no relative in Thailand, what could they do? She has no answer for me because she said that she never find such a case at their hospital.”

Kortom: er zijn een paar mogelijkheden om je crematie al voor je overlijden te regelen. De familie in Nederland kan alvast een afstandsverklaring tekenen, waardoor je Thaise partner bij overlijden de knopen mag doorhakken. Ook kun je het een en ander regelen in een Thais of Nederlands testament.

 
Kerremans: “Voor ons is een schriftelijke afstandsverklaring ondertekend door de partner/kinderen (in ieder geval de erfgenamen) met een kopie van het paspoort voldoende. Op basis van zo’n verklaring melden wij aan de lokale autoriteiten dat de familie het lichaam niet aanneemt en wordt er een lokale begrafenis geregeld op kosten van het land van overlijden.

Het is de verantwoordelijkheid van de familie om het eens te worden. Als er onenigheid is, doen wij niks totdat ze zelf met een oplossing komen.”

Terzijde: een bevriende Nederlander heeft in Nederland nagevraagd wat het vervoer van een stoffelijk overschot kost van Thailand naar Nederland. De prijs ligt, afhankelijk van de maatschappij tussen 5000 en 6000 euro, inclusief het verzorgen van alle papieren, de zinken kist en het vervoer van huis tot huis.

13 reacties op “Je crematie regelen vóór je dood…”

 1. ergens in thailand zegt op

  Ik wil hier ook gecremeerd worden en dat gebeurd ook mijn vrouw zal mijn familie inlichten als het zover is.
  Mijn vrouw kan mij een dag na overlijden al uit het ziekenhuis halen en dan meteen of later een crematie laten doen ze mag van mij zelf kiezen al heb ik gezegd geen 3 dagen feest of langer gewoon een crematie en van 1 dag verder geen poespas meer. De Ambassade wordt misschien wel of niet ingelicht want ik ben getrouwd hier dus mijn vrouw doet alles.
  Dus getrouwd gewoon je vrouw laten regelen. (Ambassade doet niets)
  Niet getrouwd dan belt het ziekenhuis waar je terrecht komt de Ambassade om het verder te regelen.
  Je wilt hier toch een crematie dan moet 1 van je kinderen toestemming geven of je hebt geen kinderen dan een familielid (zus/broer) dan met de verklaring na de Ambassade om een stempel erop te zetten dan na het ziekenhuis om de overleden persoon uit het ziekenhuis te halen dan na tempel of iets anders.

  Ik zeg laat je vrouw het doen want die weet wel hoe het moet en zeg tegen haar wat je wilt voor crematie.

  Succes met het regelen.
  Pekasu

 2. erik zegt op

  Het staat in mijn testament: crematie in Thailand naar Thaise gebruiken. Mijn vrouw/partner is als enige gerechtigd dat uit te voeren en als die gelijk met mij sterft dan is mijn broer in NL bevoegd en die komt dan en hem kennende gaat ie echt niet met mijn kist slepen. Overigens: het zal me worst zijn…..

  • Gerbewe zegt op

   Pffff. geen contact meer met je familie in Nederland?? Waarschijnlijk zijn dat de enige mensen die echt van je houden? Waarom ben je uiteindelijk in Thailand belandt? Ik denk gezegd n.a.v een super relaxte vakantie . Alles kan, mag, zo lijkt het, maar wat stel je in Thailand als Falang voor? Zonder geld? de taal sprekend etc. Helemaal niets ben ik bang. Liefde is niet te koop! Het is gewoon je kop in het zand steken! Heb je geen kinderen, geen probleem maar heb je wel kinderen (die je waarschijnlijk ontzettend missen en veel verdriet hebben) dat ben je daar verantwoordelijk voor zolang je leeft. Ik kan het weten…nieuwsgierig? stel me vragen….

 3. David H. zegt op

  Blijkbaar is het net als bij Nl ambasade bij BE ambassade , als ze hoe dan ook maar iets kunnen afwimpelen naar derden dan doen ze het ook .Ook als het een eenvoudige zaak zou zijn dat de landgenoot bij hun ingeschreven daar duidelijk en officieel het plan /verzoek zou voorleggen.

  Vraag mij wel af of de wilsbeschikking betreffende wat er met lichaam moet gebeuren , een officieel stuk dat wij Belgen op het gemeente bestuur bevolking kunnen of hebben ingebracht officieel , dan niet nageleefd wordt als je in Buitenland komt te overlijden …??

  Dat moet toch in het rijksregister vermeld staan , aangezien we aar wel een kopie van ontvangen van die beschikking na overlijden !

 4. cor zegt op

  ik reageerde al eerder

  ik laat mijn stoffelijk overschot na aan de medische wetenschap
  al tien jaar geleden werd dit document opgemaakt en ondertekend door mijn huisarts hier in chiangrai
  het lijk wordt na een telefoontje onmiddellijk opgehaald door het centraal ziekenhuis in Chiangmai

  bericht de ambassade

  een testament is bevordelijk

  men is er erg dankbaar voor
  (de emigratiedienst idem!)

  geen onkosten

  • Louis Gooren zegt op

   IK zou graag met U in contact willen treden. Ik heb de zelfde plannen. Het is goed om alles nog een keer the checken

   Vriendelijke dank

   Louis Gooren

 5. ruud zegt op

  Ik heb mijn broer veteld, dat ik in Thailand gecremeerd wil worden en mijn as niet terug naar Nederland wil hebben.
  Ik vraag me alleen af, hoever die familierelatie doorloopt.
  Ik ben de jongste van mijn generatie, dus er is altijd de mogelijkheid, dat ik het langste leef.
  Hoeveel generaties loopt die zeggenschap van de familie eigenlijk door?
  Als alle nichtjes en neefjes er iets over te vertellen hebben, wordt het op een gegeven moment een complete vergadering.
  Ik zou er de voorkeur aan geven, om iemand in Thailand te kunnen machtigen voor mijn overlijden.

 6. Erik bkk zegt op

  Je kan crematie in je testament regelen maar dat testament moet dan wel tijdig gelezen worden. Daar zit nog wel eens een probleem.

  • erik zegt op

   Erik bkk, om bij de bankrekening te komen zal men toch een testament moeten laten zien en liefst een officieel….. Kunnen ze gelijk de paragraaf over de crematie lezen.

   En wat andere opmerkingen betreft: maak een testament in het woonland, dan ben je er van af en zadel je de achterblijvende partner niet op met zorgen over crematie en geldmiddelen. Maar dat is in dit blog al eerder geadviseerd.

 7. robert48 zegt op

  Nou heb ik al enkele stervens gevallen van farangs meegemaakt hier de laatste kennis van mij was niet getrouwd had 1 dochter in Ned die moest door de ambassade eerst ingelicht worden voor het lijk vrij gegeven werd voor crematie was een weekend en een boedha dag tussen!!! dus lag hij al een week opgebaard in een koeling bij ziekenhuis,iedere dag 1000 baht.
  De eerste was een duitser ga naar de crematie van hem maar hij lag nog in het ziekenhuis zegt zijn vrouw ga hem wel even halen ???? Dus met een pickup auto werd meneer opgehaald kist achter op de pickup en daar kwam meneer heb hem eens goed bekeken was die toch dicht genaaid als een aardappelzak want er was sectie op verricht in het ziekenhuis Het mooiste was hij wist zelf dat die de zelfde dag dood ging en was al zijn kennisen afgegaan om tezeggen ik ga dood vandaag (raar maar waar) en ja hoor meneer lag nog de zelde dag dood in zijn stoel
  .Nummer 2 was een goede vriend van mij heb de fam.zelf ingelicht was hier s,morgens 7 uur zijn vrouw belde me ze zei heb wel zijn tel. toen zei ik noem eens wat namen dan kan ik zien of dat fam, is en ja hoor zijn broer en dochter kwamen voorbij met tel. nummer,die heb ik gebeld de broer wou nog komen in sept. had ticket en all geboekt.
  Nou het verdere verhaal de dochter had Rekening in ned. van hem geblokkeerd en een advocaat in de arm genomen (via ambassade) voor de bank tegoeden van hem hier in Thailand.Het is nu nog niet afgerond maar dat hoor ik wel.Hij is wel getrouwd voor de Thaise wet niet ned. wet.

 8. robert48 zegt op

  Nog even vermelden voor de 2 Nederlanders was niks geregeld geen testament niks.
  Voor de duitser is voor mevrouw weduwe geld ieder maand 700 euro tot haar dood.Want meneer had zijn hele leven op de audi fabriek gewerkt dus een goed pensioen.
  Dus voor de dames van de ned. blijven met lege handen achter.Eentje is al van armoe de tempel ingegaan.

 9. Richard zegt op

  Hoe gaat het als iemand gewoon begraven wil worden op Rooms Katholieke heilige grond ?
  Waar kan men terecht in Bangkok of Chonburi, wat zijn de kosten ?
  Kan dat nergens vinden, kan iemand daarover informatie verstrekken ?

  • robert48 zegt op

   Nou op de sukumvit road Pattaya ligt een moskee en daarnaast een katholieke kerk daar had een kennis van mij een stukje grond gekocht voor te begraven onder een boom mooi in de schaduw.
   Daar zou ik eens gaan informatie gaan vragen als je in de buurt bent daar. Succes Richard
   Oja Pietertje van het flessen museum is ook begraven in Chonburi.Maar wat de kosten zijn dat weet ik niet meer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website