Songkran, het Thaise Nieuwjaar is gisteren begonnen maar zal dit jaar minder uitbundig gevierd worden. Thailand heeft te maken met de ergste droogte in 20 jaar en eigenlijk is het verspillen van water ‘not done’. Omdat Songkran veel toeristen trekt, heeft de Thaise overheid het waterfeest niet verboden, hoewel er weel een aantal maatregelen zijn getroffen en de regering heeft gevraagd om niet teveel water te gebruiken.

De gemeente Bangkok heeft het aantal feestdagen op de Silom Road teruggebracht van vier naar drie dagen, vanaf woensdag tot vrijdag en het waterfeest moet stoppen om 9 uur ’s avonds in plaats van middernacht. Ook op Khao San Road en elders in Bangkok stopt het feest om 9 uur. Bovendien wordt op Khao San de waterdruk verminderd. Het feest is begonnen op 13 april en niet al een dag eerder, zoals in voorgaande jaren.

Songkran is van oorsprong een religieus evenement. De plaatselijke tempel werd bezocht. Aan de ouderen en monniken werd respect betoond door de hoofden en handen met reukwater te besprenkelen. Ook werden Boeddhabeelden gebaad (gereinigd). Tegenwoordig gaan Thai, expats en toeristen op straat elkaar met enorme waterpistolen te lijf. Feestvierders rijden met pick-ups en vrachtwagen door de stad. Deze staan vol met grote tonnen met water. Het doel is om iedere voorbijganger kletsnat te gooien of spuiten.

Ook in buurlanden viert men het nieuwe jaar. Traditioneel gebeurt dat met offerandes aan monniken, het sprenkelen van water over de handen van ouderen en over Boeddhabeelden.

In de opgeknapte grenspost Singkhon (Prachuap Khiri Khan) trok een lange processie van twee kilometer van Thaise en Myanmarese boeddhisten langs monniken om hun met giften te eren. Een lange tunnel met watersproeiers moest voor verkoeling zorgen.

In de oostelijke grensprovincie Sa Kaeo voegden boeddhisten uit Cambodja zich bij geloofsgenoten uit Thailand en in Sangkhla Buri (Kanchanaburi) kwamen geloofsgenoten uit Thailand en Myanmar samen.

De noordoostelijke provincie Surin hield een schoonheidswedstrijd voor vrouwen van 60 jaar en ouder.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Songkran 2016 in het teken van droogte”

  1. Paul zegt op

    Waar ik woon trekt men er zich niks van aan. Velen hebben al weken hiervoor voorraden water aangevuld.
    Het lijkt wel of het juist een groter feest is dan vorige jaren. En druk is hier nie verminderd.En er is hier een schrijnend water te kort.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website