Yam Nua, een pittige Thaise biefstuk salade
Yam Nua is een pittige salade van gegrilde biefstuk met een dressing van limoensap, vissaus, suiker en chilipepers, nam yam genaamd. De salade bestaat uit o.a. sla, lente-ui en verse kruiden en wordt lauwwarm opgediend. Een topper uit de Thaise keuken, die bij veel mensen in de smaak valt.
Yam Nua, ook bekend als Thaise rundvleessalade, is een smaakvol en pittig gerecht uit de Thaise keuken. Deze salade is een perfecte combinatie van smaken, met een mooie balans tussen zoet, zuur, zout en pittig. Het gerecht is niet alleen populair in Thailand, maar ook bij liefhebbers van Thaise gerechten wereldwijd.
Het belangrijkste ingrediënt van Yam Nua is gegrild rundvlees, dat in dunne plakjes wordt gesneden en gemengd met verse kruiden, zoals munt, koriander en Thaise basilicum. Daarnaast worden er vaak knapperige groenten toegevoegd, zoals komkommer, tomaten en sjalotten. De dressing is een mix van vissaus, limoensap, suiker en chilipepers, die zorgt voor de karakteristieke smaak van dit gerecht.
Yam Nua wordt traditioneel geserveerd met kleefrijst of jasmijnrijst, maar het kan ook als een lichte maaltijd of voorgerecht worden gegeten. De salade is een uitstekende keuze voor warme dagen, vanwege de verfrissende smaak en het lichte karakter.
In Thailand is het gebruikelijk om gerechten te delen, dus Yam Nua is vaak onderdeel van een grotere maaltijd met verschillende andere gerechten. Het is een heerlijke optie voor zowel vleesliefhebbers als mensen die op zoek zijn naar een smaakvolle en gezonde maaltijd.
Zelf bereiden
Bij Yam Nua, spreek je uit als ‘jam nuwa’) is de dressing erg belangrijk. De nam yam-dressing van limoensap, nam pla (vissaus), suiker en gehakte Thaise chilipepers zijn verantwoordelijk voor de smaak. De biefstuk is dungesneden en roze gegrild. Het is ook vrij eenvoudig zelf te bereiden.
De ingrediënten voor dit gerecht voor 4 personen (bereidingstijd: 30 minuten) zijn:
- 3oo gram biefstuk
- 8 el Thaise vissaus
- 2 limoenen
- 3 el sojasaus
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 el verse gember (geraspt)
- 2 rode (chili) pepers
- 1 rode ui
- 3 bosuitjes
- 5 tenen knoflook
- 400 gram cherrytomaatjes
- 1/2 komkommer
- 50 tot 100 gram ijsbergsla
- Handjevol verse munt
- Handjevol koriander
- Optioneel: 300 gram witte rijst
Bereidingswijze
- Begin met de marinade voor de biefstuk: 3 el sojasaus, 2 el vissaus, 1 el suiker, 3 tenen knoflook (geperst), 1 el geraspte en gember en als je van pittig houdt.
- Snijd de biefstuk in dunne plakjes, leg in de marinade. Het is extra lekker als je dat een paar uur vooraf doet.
- De dressing maak je met 3 tenen knoflook (geperst), 1 fijngesneden (chili) pepers (als je niet van pittig houdt dan kun je dit achterwege laten) en 1 el suiker met 6 el vissaus en het sap van 2 limoenen.
- Snijd de tomaatjes en komkommer in grove stukken.
- Snijd de bosui en ui fijn.
- Hak de koriander en munt fijn.
- Mix de groenten en kruiden met de ijsbergsla en verdeel over de borden.
- Bak de biefstuk maar niet te lang (moet sappig en mals blijven).
- Verdeel het vlees over de salade op de borden.
- Verdeel vervolgens de dressing over de porties.
Voeg eventueel een kommetje rijst toe.
Eet smakelijk!
Over deze blogger
-
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.
Lees hier de laatste artikelen
- Nieuws uit Thailand9 oktober 2024Veiligheidscontroles en extra bussen tijdens Nawamindra Maharaj vakantie
- Nieuws uit Thailand9 oktober 2024Overstromingswaarschuwing voor Centraal-Thailand tijdens hoge getijden
- Huizen kijken9 oktober 2024Huizen kijken in Thailand (1)
- Leven in Thailand9 oktober 2024Je maakt van alles mee in Thailand (152)
dit is idd een heel lekker gerecht
mijn vrouw maakt dit wel eens
mmm het water loopt in mijn mond 🙂
Heerlijke salade, maak ik regelmatig.