Soepliefhebbers opgelet

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
19 januari 2016

Als je een echte soepliefhebber bent en zo nu en dan eens een echte bouillon uren op een zacht vuurtje laat trekken met een behoorlijke kalfschenkel en een bouquet garni kun je in Bangkok ook aardig genieten. Nu niet eens op de Hollandse maar op de Japanse manier.

Frons nu niet meteen de wenkbrauwen en laat je verleiden met een van de vele Japanse maaltijdsoepen luisterend naar de verzamelnaam: ‘Ramen’. De soep is in Japan bijzonder populair en wordt gegeten als lunch, diner, snack en zelfs als ontbijt.

Geschiedenis

Over de naam ‘Ramen’ blijft het gissen. Sommigen beweren dat het van origine een Chinese soep is en anderen weten te vertellen dat de Japanners aan de wieg, of beter gezegd aan het fornuis, hebben gestaan.

De herkomst van de soep gaat terug naar rond 1900. Een aantal van de talrijke Chinezen die in Japan woonden exploiteerden in die tijd op straat verrijdbare food stalls en verkochten een eenvoudige noedelsoep. Middels een toeter maakten zij  daarbij van hun aanwezigheid luid gewag.

Ingrediënten

De basis voor de bouillon bestaat uit kip of varkensvlees met toevoeging van onder meer tonijn, gedroogde sardines, paddenstoelen, ui en sojasaus. Het hoofdbestanddeel zijn dunne noedels, eventueel aangevuld met zeewier en verschillende soorten groenten. De verschillende soepen kunnen in vier hoofdcategorieën worden ingedeeld en uiteraard bestaan er daarnaast vele andere regionale recepten.

We gaan proeven

Je hoeft absoluut niet bang te zijn vanwege het onbekende om eens te gaan genieten van een van de vele soorten Ramen. En financieel kost het je de kop evenmin, want ook in Japan is het een heel populair gerecht voor een bescheiden prijsje.

We gaan het in Bangkok eens uitproberen en nemen simpel de Skytrain en stappen bij de halte Thong Lo uit. Vervolgens wandelen we daar aan de linkerkant van de weg  Soi 55 in. Het is een brede weg waar behalve Thaise restaurantjes je ook een aantal andere Aziatische eetgelegenheden aantreft.

Na een honderdtal meter kom je het ramenrestaurant tegen, luisterend naar de weinig originele naam ‘Ramen’ en duidelijk herkenbaar aan het uithangbord.

Op de menukaart tref je heel wat verschillende soorten ramen aan waarbij de kleurrijke foto’s een goede hulp zijn om de keuze te vergemakkelijken.

De soep wordt opgediend in een behoorlijk grote kom en om het nu ook eens echt Aziatisch te verorberen, maak je gebruik van de stokjes die op tafel staan.

Uiteraard kun je op verzoek ook een lepel en vork krijgen. Laat ditmaal het gebruikelijke pilsje maar eens achterwege want regelmatig komt de bediening de glazen vullen met een soort koude thee die een uitstekend combinatie vormt met de Ramen. De duurste maaltijdsoep? Tweehonderd baht en daarmee ben je een hele eetervaring rijker. Eet smakelijk.

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Soepliefhebbers opgelet”

 1. Gringo zegt op

  Lijkt me wel wat, Joseph, ga ik zeker binnenkort een keer uitproberen.

  Toch nog een vraag en wel over het eetgerei. Bij zo’n gevulde soep kan ik mij voorstellen, dat je de “vaste” bestanddelen van de soep er wel met de stokjes uit kunt vissen. Maar uiteindelijk blijft er toch een hoop vocht over, dat je met geen mogelijkheid met die stokjes naar binnen kunt werken. Toch maar een lepel erbij dan of gewoon naar binnen slurpen?

  • Siam Siem zegt op

   Hi Gringo,
   Ramen shops worden steeds populairder in Thailand.
   Overal waar je komt liggen er zowel stokjes als lepels klaar, maar echte Jappaner zal ervoor kiezen om de kom leeg te slurpen. Ook zal hij eerst de noedels slurpend naar binnen werken om ze beter af te laten koelen, maar in Thailand kun je dit beter vermijden. 😉

 2. henry zegt op

  Alleen is Ramen, niet Japans maar Koreaans

  • Joseph Jongen zegt op

   Beste Henry, Ramen is wel degelijk Japans en beslist niet Koreaans. Heb in Seoul nog nimmer een Ramen restaurant kunnen ontwaren.

  • Walter zegt op

   Geen ramen in Korea. Overal in Japan.

  • Harry zegt op

   Ramen is van origine Chinees maar de Japanners hebben het verfijnd en zijn ook idd het lekkerst. Eet smakelijk

 3. jim zegt op

  is dat ook in pattaya te vinden?

  • Fransamsterdam zegt op

   Probeer het eens bij de Japanse keten Oishi, in Pattaya onder meer gevestigd in Cental Festival en in Pattaya Avenue (Second Road tegenover soi 13, boven de McDonald’s).
   Even googelen op plaatjes naar Soishi Ramen Pattaya levert heel wat resultaten op die er verdacht veel op lijken.
   .

 4. t.s.bokma zegt op

  Het is lekker als eten,maar het is geen soep. Soep moet heel lang trekken en dit snelle werk lijkt er niet op

 5. rori zegt op

  Eh er word in de eerste regels geschreven kalfsschenkel. Dat is RUND of beefje

  Ramen in her verhaal word gemaakt van kip of varken? Hoeft niet kan ook van beef (waterbuffel of rund) of van vis zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website