SangSom, die andere Thaise rum

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , ,
28 mei 2024

SangSom, Thaise rum (Koy_Hipster / Shutterstock.com)

Naast ‘Mekhong’ heeft Thailand nog een bijzondere rum, namelijk ‘SangSom’ (แสง โสม). Deze sterke drank, gemaakt van suikerriet, werd geïntroduceerd in november 1977 en is sindsdien een dominant merk op de Thaise markt voor gedistilleerde dranken.

De naam “SangSom” vertaalt zich naar “maanlicht” in het Thais, en de donkere rum staat bekend om zijn zachte smaak en aroma’s van kruiden en fruit. SangSom wordt geproduceerd door het bedrijf SangSom Co. Ltd, dat eigendom is van Thai Beverage Public Company Limited, een van de grootste drankbedrijven in Azië. Sinds de introductie heeft SangSom zich gevestigd als een geliefd lokaal merk en is het bekend bij zowel de lokale bevolking als toeristen die het land bezoeken. Elk jaar wordt in Thailand meer dan 70 miljoen liter SangSom verkocht, daarmee heeft dit merk een marktaandeel van meer dan 70 procent.

“SangSom Special Rum”, zoals het op de website wordt genoemd, wordt gedistilleerd uit melasse, een bijproduct van de suikerrietproductie. . Het fermentatieproces duurt ongeveer twee dagen, waarna de vloeistof wordt gedestilleerd in traditionele potstills. De rum wordt vervolgens gerijpt in eikenhouten vaten gedurende een periode van 3 tot 5 jaar, wat bijdraagt aan de rijke smaak en het unieke karakter van SangSom. Het alcoholgehalte is 40%. De rum wordt vijf jaar gerijpt in oude eiken vaten voordat het wordt gebotteld.

SangSom rum staat bekend om zijn zoete en kruidige smaak met hints van karamel, vanille en tropisch fruit. De rum heeft een zachte textuur en een verwarmende afdronk. Dankzij het rijke smaakprofiel kan SangSom zowel puur als mix worden gedronken.

De belangrijkste kenmerken van het smaakprofiel zijn:

 • Zoetheid: De basis van melasse geeft SangSom rum een aangename en natuurlijke zoetheid. Deze zoetheid wordt verder versterkt door de rijping tot eikenhouten vaten, wat leidt in een rijke en smaakvolle ervaring.
 • Kruidigheid: SangSom rum heeft een uitgesproken kruidig karakter, wat bijdraagt aan de complexiteit van de smaak. Dit kruidige element is het resultaat van zowel het fermentatieproces als de rijping in eiken vaten.
 • Karamel en vanille: Tijdens het rijpingsproces in eikenhouten vaten ontwikkelt SangSom rum tonen van karamel en vanille. Deze smaken zijn subtiel en voegen een extra laag van diepte en complexiteit toe aan het smaakprofiel.
 • Tropisch fruit: SangSom rum heeft een fruitige ondertoon, met hints van tropisch fruit zoals banaan, ananas en mango. Deze fruitige tonen zijn afkomstig van de ingrediënten en het fermentatieproces en zorgen voor een verfrissend en exotisch element in het smaakprofiel van de rum.
 • Houtachtig en aards: De rijping in eikenhouten vaten geeft SangSom rum ook subtiele houtachtige en aardse smaken. Deze tonen zijn niet overheersend, maar dragen bij aan de algehele complexiteit en diepte van het smaakprofiel.
 • Zachte textuur en verwarmende afdronk: SangSom rum staat bekend om zijn zachte textuur en een verwarmende afdronk, wat zorgt voor een aangename drinkervaring. De combinatie van zoetheid, kruidigheid, fruitigheid en houtachtige tonen leidt tot een harmonieuze en uitgebalanceerde smaak die zowel puur als in cocktails kan worden genoten.

SangSom rum is een veelzijdige drank die geschikt is voor verschillende gelegenheden en smaakvoorkeuren. Door zijn unieke en complexe smaakprofiel wordt het vaak gebruikt in traditionele Thaise cocktails, zoals de populaire “Thai Bucket,” maar het kan ook uitstekend worden gecombineerd met frisdrank, vruchtenappen of zelfs in meer complexe cocktailcreaties. Enkele populaire combinaties zijn SangSom met cola, ginger ale of sodawater, evenals tropische mixen met ananas-, sinaasappel- of mangosap. SangSom rum kan ook worden gebruikt als basis voor klassieke cocktails zoals mojito’s, daiquiri’s of Mai Tais, waarbij de unieke smaak een interessante en exotische twist geeft aan deze geliefde drankjes.

Voor liefhebbers van puur gedestilleerd, kan SangSom rum ook worden genoten als een sipping rum, waarbij de rijke smaken en het complexe smaakprofiel volledig tot hun recht komen. De fruitige, kruidige en houtachtige tonen zorgen voor een intrigerende smaakervaring die zowel beginners als doorgewinterde rumkenners zal aanspreken.

De drank won prijzen in Madrid, Spanje in 1982 en 1983, en recenter in Barcelona in 2006. De gouden medailles staan ​​dan ook prominent op de verpakking van het product en hebben ertoe geleid dat er lokaal naar wordt verwezen als “SangSom Rianthong” (SangSom Gold Medaillon).

De drank is vrij onbekend buiten Thailand. De fabrikant, SangSom Company, exporteert naar ongeveer 20 landen, maar de export maakt amper één procent van de totale omzet uit.

16 reacties op “SangSom, die andere Thaise rum”

 1. keespattaya zegt op

  Met cola best te drinken. Ik meen me te herinneren dat de naam ook nog heel even SangThip is geweest. Zoals ik al eerder schreef heb ik liever Mekhong. Vergelijkbaar met Sangsom is de HongThong. HongThong heeft ook niet iedere bar op voorraad , vandaar dat ik dan er voor kies om het maar bij de Sangsom coke te houden.

  • SEKE zegt op

   Ik heb een keer een fles Mekhong gekocht dat was in december 1999 en het was toen vrij fris. Eerst maar puur geprobeerd, maar dat was geen succes. Toen maar ‘on the rocks’ ook geen succes. Ten slotte met cola ook dat kon me niet bekoren. Ik verbleef toen in het guesthouse in Chayaphum city en een paar Thai (man en vrouw) hadden mijn drinkpogingen gadegeslagen. En stonden ‘hongerig’ mij gade te slaan. Ik heb hen toen de aangebroken fles overhandigd en er ontstond buiten bijna een vechtpartij tussen de echtelieden wie de heerschappij over de fles had. Dat werd in de woning nog even voortgezet, maar kennelijk werd toen een bestand gesloten en daarna werd de fles naar ik aanneem aangesproken en werd het stil. Dat was mijn eerste en laatste fles Mekhong. Daarna ben ik overgeschakeld SangSom en dat bevalt me ook nu nog prima. HongThong heb ik ook geprobeerd en is volgens mij iets goedkoper maar die rum is ook niet aan mij besteed. En dan is er ook nog een soort brandy en die drank bevalt mij ook prima. De Thai stort een vingerdikte van die drank dan in een cola glas en verpest het dan met een sloot water. Ze begrijpen dan niet dat ik die drank puur drink en daar dan van geniet.

  • Marc Dalle zegt op

   Hong Thong is geen rum, maar een soort brandy, daarom wel erg moeilijk vergelijkbaar met Saeng Som. Kwalitatief beter, maar ook veel beter is de Filipijnse Don Papa rum van het grootste suikerriet eiland Negros

 2. Maryse zegt op

  Mijn favoriete cocktail rond 17.00 uur. Met soda (en als ik tijd en zin heb, wat druppeltjes citroen)
  Een snufje zout erbij is ook lekker. Wijle Greyhound aan de Thepprasit serveerde destijds een verrukkelijke cocktail ervan.
  HongThong vind ik te scherp, te grof van smaak.

 3. paul winkelman zegt op

  buiten af en toe een biertje na het strand op het balkon, drink ik niets anders dan SangSom met cola en lekker veel ijs. Als je wil is het ook in Nederland te bestellen via de website.

 4. klaus von rabenstein zegt op

  Je moet dit drankje een keer puur drinken en afwachten wat met je gebeurt. Vooral de volgende ochtend. Hoe deze drank prijzen kon winnen, is mij een raadsel. ;O)

  • Marc Dalle zegt op

   Doe ik regelmatig eens. Gebeurt de volgende ochtend….absoluut niks speciaals. Ik drink het heel regelmatig al sinds de jaren ’80, toen het nog Saeng Thip was.

 5. Adriaan zegt op

  Mijn favoriete longdrink in Thailand bestaat uit SangSom, aangevuld met cocoswater uit een verse cocosnoot. Enkele ijsblokjes erbij en het is helemaal af.
  Als longdrink met Cola wil ik ook wel eens Hong Thong gebruiken, maar met cocoswater is Sang Som aanmerkelijk zachter. Daar kan, voor zover mij bekend, geen andere rum tegen op.

 6. Eric zegt op

  Grappige is dat Sangsom in het Nederlands “maanlicht” betekent, of in het Engels: moonshine.

  Wat het eigenlijk ook wel een beetje is (qua smaak dan)

 7. MrM zegt op

  Sangsom, haha ik denk altijd aan Samsung, als ik er al een paar op met cola natuurlijk, bestel ik altijd een Samsung coke met 2 blokjes ei (ijs). Lekker hoor

 8. Christian zegt op

  Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar SangSom met Sprite, ijs en een kwartje limoen.
  Dit is het recept van de fameuze bar “Cheap Charlie” in Bangkok waar ik het leerde kennen en sindsdien is het mijn favoriete cocktail.

 9. Mieke zegt op

  Owowow, dit is ZO lekker! Gewoon met een beetje ijs, niet te veel, super!
  Ik zou willen dat het in Nederland verkrijgbaar was….

  • Danny zegt op

   Er zijn diverse online shops waar je ze kunt bestellen. Niet goedkoop, maar wel lekker. Al een paar keer gedaan (en dat kan ook met Mehkong)

   Eén van de websites die het verkopen zijn: https://www.onlinetoko.eu/a-25621396/dranken-siroop-instant/sang-som-rum-40/#description

 10. Alphonse zegt op

  Niet te krijgen in Nederland… ahum…?
  Luxurious Drinks Venlo stuurt je voor 16 eu een fles van 0,7 liter.
  Maar er zullen nog veel andere onlineshops SangSom hebben.
  Ook in de meeste Thaise winkels in Nl en Be hebben ze SangSom.
  Hong Thong is idd zoals hierboven opgemerkt een brandy. Spiritualiën maw.
  Deze drank is ook maar 38°, je kan er van blijven drinken.
  SangSom geeft je op een zeker moment een klop.
  Maar ik hou idd ook van de typische smaak die heel rijk en omvangrijk is.

 11. Lessram zegt op

  HongThong, Samsong, Mekong…. voor mij allemaal hetzelfde. Zgn “Thai Whiskey” (Of rum), met maar kleine nuances verschil. HongThong is iets scherper, en SamSong is iets zoeter/zachter. Maar op Whiskey lijken ze niet echt, ket komt voor mij meer in de buurt van Weinbrand/vieux/brandy of goedkope rum.
  En toch…. ik drink ze met veel plezier. Neem ook altijd precies de toegestane hoeveelheid mee terug naar NL na onze reis in/door TH. Vermoedelijk meer om de nostalgie dan vanwege de smaak. De flesjes worden alleen aangebroken bij speciale gelegenheden; na thuiskomst, verjaardagen, kerst, oud en nieuw en de dag voor vertrek naar TH, e.d. situaties.
  Vriendin mixt het met cola en ijsklonten. Zelf vind ik het puur zeker niet verkeerd.

  YEp, er zijn veel betere “Thai Whiskey’s” (Regency bijv) maar zoals gezegd; nostalgie.

 12. John Van Wesemael zegt op

  Ik ben zot van Sang Som Soda met 2 blokjes ijs. Geen cola want daarmee verberg je de smaak van de rum volledig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website