SangSom, die andere Thaise rum

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , ,
21 maart 2022

SangSom, Thaise rum (Koy_Hipster / Shutterstock.com)

Naast ‘Mekhong’ heeft Thailand nog een bijzondere rum, namelijk ‘SangSom’ (แสง โสม). Deze sterke drank, gemaakt van suikerriet, werd geïntroduceerd in november 1977 en is sindsdien een dominant merk op de Thaise markt voor gedistilleerde dranken.

Elk jaar wordt in Thailand meer dan 70 miljoen liter SangSom verkocht, daarmee heeft dit merk een marktaandeel van meer dan 70 procent.

“SangSom Special Rum”, zoals het op de website wordt genoemd, wordt gedistilleerd uit melasse. Het alcoholgehalte is 40%. De rum wordt vijf jaar gerijpt in oude eiken vaten voordat het wordt gebotteld.

De drank won prijzen in Madrid, Spanje in 1982 en 1983, en recenter in Barcelona in 2006. De gouden medailles staan ​​dan ook prominent op de verpakking van het product en hebben ertoe geleid dat er lokaal naar wordt verwezen als “SangSom Rianthong” (SangSom Gold Medaillon).

De drank is vrij onbekend buiten Thailand. De fabrikant, SangSom Company, exporteert naar ongeveer 20 landen, maar de export maakt amper één procent van de totale omzet uit.

SangSom Company is onderdeel van Thai Beverage Public Company, dat zelf weer deel uitmaakt van International Beverage Holdings Limited.

Rating: 4.57/5. From 7 votes.
Please wait...

12 reacties op “SangSom, die andere Thaise rum”

 1. keespattaya zegt op

  Met cola best te drinken. Ik meen me te herinneren dat de naam ook nog heel even SangThip is geweest. Zoals ik al eerder schreef heb ik liever Mekhong. Vergelijkbaar met Sangsom is de HongThong. HongThong heeft ook niet iedere bar op voorraad , vandaar dat ik dan er voor kies om het maar bij de Sangsom coke te houden.

  • SEKE zegt op

   Ik heb een keer een fles Mekhong gekocht dat was in december 1999 en het was toen vrij fris. Eerst maar puur geprobeerd, maar dat was geen succes. Toen maar ‘on the rocks’ ook geen succes. Ten slotte met cola ook dat kon me niet bekoren. Ik verbleef toen in het guesthouse in Chayaphum city en een paar Thai (man en vrouw) hadden mijn drinkpogingen gadegeslagen. En stonden ‘hongerig’ mij gade te slaan. Ik heb hen toen de aangebroken fles overhandigd en er ontstond buiten bijna een vechtpartij tussen de echtelieden wie de heerschappij over de fles had. Dat werd in de woning nog even voortgezet, maar kennelijk werd toen een bestand gesloten en daarna werd de fles naar ik aanneem aangesproken en werd het stil. Dat was mijn eerste en laatste fles Mekhong. Daarna ben ik overgeschakeld SangSom en dat bevalt me ook nu nog prima. HongThong heb ik ook geprobeerd en is volgens mij iets goedkoper maar die rum is ook niet aan mij besteed. En dan is er ook nog een soort brandy en die drank bevalt mij ook prima. De Thai stort een vingerdikte van die drank dan in een cola glas en verpest het dan met een sloot water. Ze begrijpen dan niet dat ik die drank puur drink en daar dan van geniet.

  • Marc Dalle zegt op

   Hong Thong is geen rum, maar een soort brandy, daarom wel erg moeilijk vergelijkbaar met Saeng Som. Kwalitatief beter, maar ook veel beter is de Filipijnse Don Papa rum van het grootste suikerriet eiland Negros

 2. Maryse zegt op

  Mijn favoriete cocktail rond 17.00 uur. Met soda (en als ik tijd en zin heb, wat druppeltjes citroen)
  Een snufje zout erbij is ook lekker. Wijle Greyhound aan de Thepprasit serveerde destijds een verrukkelijke cocktail ervan.
  HongThong vind ik te scherp, te grof van smaak.

 3. paul winkelman zegt op

  buiten af en toe een biertje na het strand op het balkon, drink ik niets anders dan SangSom met cola en lekker veel ijs. Als je wil is het ook in Nederland te bestellen via de website.

 4. klaus von rabenstein zegt op

  Je moet dit drankje een keer puur drinken en afwachten wat met je gebeurt. Vooral de volgende ochtend. Hoe deze drank prijzen kon winnen, is mij een raadsel. ;O)

  • Marc Dalle zegt op

   Doe ik regelmatig eens. Gebeurt de volgende ochtend….absoluut niks speciaals. Ik drink het heel regelmatig al sinds de jaren ’80, toen het nog Saeng Thip was.

 5. Adriaan zegt op

  Mijn favoriete longdrink in Thailand bestaat uit SangSom, aangevuld met cocoswater uit een verse cocosnoot. Enkele ijsblokjes erbij en het is helemaal af.
  Als longdrink met Cola wil ik ook wel eens Hong Thong gebruiken, maar met cocoswater is Sang Som aanmerkelijk zachter. Daar kan, voor zover mij bekend, geen andere rum tegen op.

 6. Eric zegt op

  Grappige is dat Sangsom in het Nederlands “maanlicht” betekent, of in het Engels: moonshine.

  Wat het eigenlijk ook wel een beetje is (qua smaak dan)

 7. MrM zegt op

  Sangsom, haha ik denk altijd aan Samsung, als ik er al een paar op met cola natuurlijk, bestel ik altijd een Samsung coke met 2 blokjes ei (ijs). Lekker hoor

 8. Christian zegt op

  Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar SangSom met Sprite, ijs en een kwartje limoen.
  Dit is het recept van de fameuze bar “Cheap Charlie” in Bangkok waar ik het leerde kennen en sindsdien is het mijn favoriete cocktail.

 9. Mieke zegt op

  Owowow, dit is ZO lekker! Gewoon met een beetje ijs, niet te veel, super!
  Ik zou willen dat het in Nederland verkrijgbaar was….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website