Patat en chips in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , ,
18 mei 2023

Mijn eerste puntzakje patat kostte een kwartje en daar kreeg je een behoorlijke portie voor.

De ijscoman, die een vaste standplaats bij ons in de buurt had, deed die patat erbij. Hij sneed de aardappels keurig in staafjes en liet ze dan in een mandje in een frituurpan met hete olie zakken. Of die olie heet genoeg was en of de kwaliteit van de patat nu prima was, weet ik niet meer, het was gewoon lekker!

Patat, of friet zoals het in Zuid-Nederland en België genoemd wordt, komt van oorsprong uit België of Frankrijk, daar zijn de geleerden het niet helemaal over eens. Het werd door Amerikaanse militairen in de Eerste Wereldoorlog populair gemaakt, maar in Nederland kwam het begrip pas ver na de Tweede Wereldoorlog tot bloei. Het begon met snackbars, die hun eigen patat maakten en ergens in de jaren zestig/zeventig werd de patat industrieel gefabriceerd.

Er kwamen veel kleine en grotere fabrieken, maar intussen wordt de markt beheerst door enkele grote giganten, zoals McCain, Aviko, Lamb Weston in Nederland en Lutosa, Mydibel in België. Nederland is de grootste exporteur ter wereld van voorgebakken patat, want het product veroverde langzaam maar zeker de hele wereld. De ontwikkelingen van bijv. McDonald’s en andere fastfoodketens hebben daar zeker toe bijgedragen.

Hoe groter de vraag naar friet in een bepaald land, hoe groter werd ook de behoefte om zelf friet te gaan produceren. Mijn laatste werkkring was bij een Nederlandse firma, die alle benodigde apparatuur maakte, die wij dan ook met veel succes in talrijke landen hebben verkocht en geïnstalleerd.

Ook in Thailand wilde men voortdurend friet gaan produceren, want de vraag werd ook hier steeds groter door – zoals gezegd – de fastfoodketens en de steeds maar groeiende stroom toeristen. Ik heb meerdere malen pogingen gedaan om onze machines te verkopen voor frietproductie, maar helaas zonder succes. Dat lag niet aan de kwaliteit van onze apparatuur, maar Thailand is gewoon geen aardappelland. Er worden op kleine schaal wel aardappels verbouwd rond Chiang Mai en Kanchanaburi, maar die zijn niet geschikt voor het maken van friet. Alle friet wordt, als een restaurant het niet zelf maakt, geïmporteerd. Het meeste daarvan komt uit de V.S., Nieuw-Zeeland, maar ook Belgische en Nederlandse friet kun je vinden in de koelvitrines van de grote supermarkten.

Friet in Thailand eet je niet, zoals in Nederland en België, van een patattent of een Belgische frietkot. Alle (buitenlandse) restaurants bieden wel friet bij hun gerechten aan, maar de smaken kunnen erg verschillen. Patat, of die nu zelf gemaakt is of voorgebakken uit de diepvries, moet goed afgebakken worden en daar mankeert het nog wel eens aan. Vaak te slap, te veel vet, een frietje moet goudkleurig uit de olie komen, knapperig, krokant aan de buitenkant en zacht van binnen. Er staan genoeg recepten op Internet voor het goed afbakken en het zou aan te raden zijn, dat restauranthouders en –koks daar beter notie van nemen. Mijn favoriet voor een perfect frietje is Patrick, natuurlijk een Belg, die in zijn restaurant in Pattaya een heerlijk portie patat aanbiedt, die hij zelf vanuit België importeert.

Een volgende keer een verhaaltje over aardappelchips en andere aardappelproducten in Thailand.

– Herplaatst bericht –

101 reacties op “Patat en chips in Thailand”

 1. siamees zegt op

  Die patat in Belgie geteeld dat is toch iets heel speciaals hoor,hmmmmmm als ik iets mis is het toch dit,inderdaad de kwaliteit van de Thaise patat om frieten van te maken is niet van de bovenste plank.Moest ik ooit is naar pattaya gaan ik weet waar naar toe dan.

  • PEER zegt op

   Ik zal wel heel wat reakties losweken, maar alla!
   Wat is er hemelsnaam aan friet te mislukken?
   Iedereen kan ‘t maken, zelfs is er niks speciaals aan.
   Of het nou ossewit, sla-olie of welke olie dan ook is.
   Het moet héét, goed heet zijn.
   Als het bakvet maar op tijd ververst wordt, zodat er niet met “ouwe” olie gewerkt wordt.
   En wanneer de fiet voor de 3e keer gebakken wordt, is ie steeds knapperiger, en die dunne aardappelrandjes zijn het allerlekkerst.
   Beter dan die turbo-snel-gebakken slappe dingen, die je nog geeneens goed door de mayo kunt roeren.
   En ik kom uit Brabant, dus kan Belgische- en Nederlandse friet goed op kwaliteit beoordelen.

 2. Gringo zegt op

  Een correctie op mijn verhaal is noodzakelijk, want Nederland is allang niet meer de grootste exporteur ter wereld van friet. Dat was in “mijn” tijd het geval., maar NL is inmiddels voorgestreefd door Canada en Belgie, waar trouwens ook veel van onze apparatuur is geleverd.

  De productie van friet in landen als Belgie, Nederland, Frankrijk en Duitsland gebeurt vrijwel op dezelfde manier. De grondstoffen komen ook uit die landen, waarbij de opslag erg belangrijk voordat de aardappel de productie ingaat. Alleen over de opslag is al “een boek” te schrijven.

  Friet wordt in veel restaurants als een bijproduct gezien en dus krijgt afbakken niet altijd de nodige aandacht. Goede olie, juiste temperatuur en correcte baktijd zijn bekende factoren, maar ook de hoeveelheid per bakportie. Vaak wordt de frituurpan volgestouwd, maar de te bakken friet moet “zwemmen”, zich goed kunnen bewegen in de olie. Afijn, daar werden ooit speciale cursussen voor frietbakkers voor gegeven, ik weet niet of dat nog steeds het geval is.

  • De Kind zegt op

   Gringo perfecte frieten worden niet in olie maar in ossewit gebakken , dat geeft de zo speciale smaak !

   • herman buts zegt op

    Voorbakken in ossewit voor de smaak en afbakken in olie (om ze lekker krokant te krijgen) dat is de perfecte manier om friet te bakken, maar niet iedereen heeft een dubbele friteuse in huis.

   • pete zegt op

    De Kind, Ossewit is bijna precies hetzelfde product als Diamantvet.
    Met dit verschil dat bij Diamantvet een scheutje citroenolie zit gemengt en een veel duurdere verpakking.
    Jarenlang geproduceert als operator bij Unilever.
    Beide vetten komen uit dezelfde tank met olie en via dezelfde lijnen afgevult.
    Goedkope ossewit naar Belgie en het veel duurdere [3x] diamantvet voor de Hollanders.

  • Yan zegt op

   Bij Makro vindt u mayonaise zonder suiker van het merk “kewpie”…Het is 1 kilo verpakking en er staat duidelijk op : “no sugar”; gewoonlijk ligt dit merk onderaan in de rayon….Echt een aanrader…smakelijk!

   • Bert zegt op

    Ook Best Food is verkrijgbaar zonder suiker, in zakken van 1 kg en kleinere potten

   • Jan zegt op

    één van de betere mayonaises toutcourt vind ik.

    • Daan zegt op

     Beste Jan, meestal koop ik Helman’s maar die is niet altijd voorradig bij Makro. Die van kewpie weleens bekeken en in geknepen, maar die lijkt mij zo waterig. Klopt dat? Is het eigenlijk een soort van slasaus?

 3. Chang Noi zegt op

  Belgische frieten? Kijk als Ollander ….. volgens mij zijn dat toch vooral wat grotere frieten en vooral gemaakt van echte aardappels ipv aardappel-puree (wat natuurlijk geen 100% aardappel is). Kijk de “French Fries” van Mac of KFC heeft inderdaad weinig met frieten te maken.

  Maar in BigC of Lotus kun je zakken kopen met hele goede diepvries frieten. Even thuis in de frituur en hup heerlijk frieten. Dan nog even echte majo erbij ….. OK dat wordt moeilijker omdat de meeste majo alhier nogal zoet is. Maar echte majo wordt ook gewoon verkocht, wel even zoeken, bvb. bij de Makro. Of zelf maken maar dat is nogal wat werk.

  Doet me denken dat ik nog een halve zak frieten in de diepvries heb liggen ….

  Chang Noi

  • Robert zegt op

   Bij Villa verkopen ze Remia. En omdat die reactie op zich te kort is om geplaatst te worden plak ik er nog even een nietszeggend zinnetje achteraan.

   • nok zegt op

    Ik heb vaak bij Villa market gekeken naar Remia mayo maar het nooit gezien, in wel zeker 5 villa markets. Wel Remia knoflooksaus of cocktailsaus maar die hoef ik niet. Mayo neem ik dus zelf mee uit Holland, deze trip was er een literfles stukgegaan in de koffer maar gelukkig was ik zo slim er een zak omheen te doen.

    • nok zegt op

     Trouwens de frites in Villa zijn vaak ontdooid en liggen daar dagen te liggen. Ze stapelen die vriezer zo vol dat de bovenste zakken ontdooid zijn…heb er wel eens over geklaagd maar dat boeit ze niet, domme fallang wat maakt dat nou uit?

     Ook in de makro Bkk zijn vele frozen foods ontdooid en die leggen ze zo weer in de vriezer, heb het zelf gezien. Een hele lading frozen strawberry’s en vissen werden gewoon opnieuw ingevroren.

    • ruud zegt op

     koop ze in emmertjes Nok, dan gaan ze minder vlug stuk . Lekker patatje met he.

     • nicky zegt op

      ook plastic gaat stuk hoor. onze zoon had 2 plastic bussen blue band margarine opgestuurd. gelukkig ook in een plastic zak. eentje was de volledige dop kapot en de andere niet. Gelukkig niet te veel uitgelopen

   • Georges cerulus zegt op

    Remia mayo…bevat suiker..

    • tonJ zegt op

     Remia en suiker: niet zo’n klein beetje, maar heel erg veel. Remia lijkt meer op marmelade, snel in de prullenbak gedeponeerd. Best Food mayonaise bevat zeer weinig suiker en vind ik persoonlijk lekker.

   • Georges Cerulus zegt op

    Remia bevat..SUIKER.

  • hans zegt op

   Die zoete mayonaise koop ik ook wel is, leng het gewoon simpel aan met een flinke scheut azijn, gaat prima en bederft de mayo niet.

  • Gringo zegt op

   @Chang Noi: alle friet, waar je die ook koopt, is gemaakt van echte aardappelen. Er zijn wel experimenten uitgevoerd, o.a. door Rixona in Groningen, met friet gemaakt van aardappelgranules (niet van puree natuurlijk!), maar zonder succes.

   Van aardappelvlokken en -granules worden wel aardappelchips (o.a Pringles) en andere snacks gemaakt. Ik kom daar met een verhaal op terug.

   McDonald heeft voor zijn friet wereldwijd behoorlijk strenge eisen, waaraan een frietproducent moet voldoen. Soort aardappel, minimum lengte, geen zwarte plekken, soort olie waarin voorgebakken wordt, enz. Ik eet wel eens friet van McDonald en ik vind het zo slecht nog niet, maar ook hier weer geldt, dat het afbakken wel goed moet gebeuren. De overvette friet in Engels-georienteerde restaurants is pas echt erg.

   • whimpie zegt op

    Gringo, altijd leuke stukjes hoor. Maar nu die patatvlokken: hier in NL, ook in ons dorp Drachten, hebben we een zaak waar je patat gemaakt uit een soort puree kan kopen. Geraspte friet of ras patat danwel rasp atat. Vind ik af en toe ook wel lekker. Voedzaam ook , want het plempt zo lekker… als een baksteen

 4. nok zegt op

  Welke frieten in Thailand zijn nou de beste? Er is erg veel keus in de supermarkten en zelf vind ik de doorzichtige zakken met iets van USA of American er op de lekkerste, de dikke frieten zoals in Holland.

  Als olie nemen wij soja olie want het is lastig om iets anders te vinden.

  • Gringo zegt op

   Ik denk, dat er in het aanbod in de Thaise supermarkten niet veel verschil zit. Chauvinistisch koop ik dan geen Amerikaanse, maar Nederlandse friet van Farm Frites, Aviko.

  • LOUISE zegt op

   Hi Nok,

   Bij Friendship hebben ze frieten, ik dacht 2 kg. zo’n zak.
   Ze zitten in zo’n gewonen bruinen papieren zak, maar zijn lekkere dikke.

   Gr.

   LOUISE

   • Ron zegt op

    Bij Friendship vindt je in de diepvriezer grote fritten in een doorzichtige plastiek zak van 2,5 kg.
    Niet die in een papieren zak.
    Laatste keer betaalde ik 158 baht voor die 2,5 kg en was verbaasd over de grootte.
    Een aanrader !

  • Johannes zegt op

   De Farm Frites van bij de MAKRO komen uit Neerpelt, België, die de aardappels uit Nederland koopt of op eigen bedrijf verbouwd, die hebben ook een paar jaar geleden ik weet niet hoeveel hectare, maar iets zo groot als de provincie Utrecht in China gepacht en een grote Farm Frites fabriek er neer gezet.

  • Marc zegt op

   Je kunt beter zonnebloemolie kopen die kan tegen hogere temperaturen
   Zeker geen sojaolie
   Heb juist nog 2 liter flessen gekocht in lotus

   • noel castille zegt op

    Je kunt beter geen soja olie gebruiken bij meer dan 140 graden zet dat zich om en is zeer schadelijk
    voor de gezondheid helaas ossewit is zeker niet gemakkelijk te vinden geeft een speciale smaak ?
    Soja olie is zeer goed in koude salades heb in Belgie samen met mijn schoonbroer een frituur
    uitgebaat is een job die immens veel tijd kost zelf aardappelen schillen en drie keer in water tot
    dat het suiker eruit is ,kan dat niet doen in thailand maar ze verkopen op de markten aardappels
    Dutch uit china als je deze 3 tot 4 maal spoelt voor uren kan je daar ook een fatsoenlijke friet mee
    bakken ? Waarom voorbakken is niet echt noodzakelijk maar nee wel in een frituur klanten hebben
    been tijd dus voor gebakken frietjes die dan enkele minuutjes in uw zakje of 8 minuten wachten op
    uw portie vers gebakken ?

 5. nok zegt op

  Trouwens ik zag gisteren frituurpannen van Fritel in de aanbieding bij Verasu. van 5 voor 3000.

  http://verasu.com/product_brands.php?brand=14

 6. gerrieQ8 zegt op

  Als reserve Belg, (zeeuws vlaming) neem ik elk jaar als ik terug kom vanuit Nederland 1 kg. pootaardappelen mee. Meestal eigenheimers en die doen het regelmatig goed in de Isaan. Helaas niet altijd, maar weet nog niet waarom. Misschien leg ik ze te lang in de koelkast om de winter na te doen, of de temperatuur van koelkast staat te laag. De frieten die ik van mijn oogst produceer zijn beter dan waar ook in Thailand. Kan jullie niet uitnodigen, want van 1 kg bak je niet veel.
  Kan iemand mij een tip geven, zodat ik 100% garantie heb voor mijn oogst?

  • Johannes zegt op

   gerrieQ8 misschien een idee om ze in de grond te stoppen in plaats van in de koelkast, dat deed mijn opa altijd tenminste en die had een groot aardappelveld bij zijn boerde rij om zijn 21, ja echt 21 kinderen te eten te geven. Friet hadden ze in die tijd nog niet bij de keutelboertjes in Brabant.

  • mr.Bojangles zegt op

   Hoi Gerrie, mijn broer woont in Gambia. Daar ben ik net van terug in Nl. Die had hetzelfde probleem: ene keer wel goed, andere keer niet. Toen zijn we op verschillende tijdstippen gaan zaaien, en dat bleek het verschil te maken. Het maakt in Gambia verschil of je half januari zaait, of eind mei of september. Zaaien we half januari lukt alles. Echter geen idee hoe het in Thailand is uiteraard. Dus ik zou zeggen: ga een ‘dagboek’ aanleggen wanneer je wat gezaaid hebt en wat de uitkomst was.

   Eind mei bijv is hier pal voor het regenseizoen, verzuipen je aardappelen.

 7. bertus zegt op

  er zit een friet kot op so boikau ter hoogte van het d-apartment maar het stelt niet veel voor maar als je wat op heb smaakt alles ; ga er eind van de maand weer eens kijken dan ben ik er

 8. pim zegt op

  Naar mijn smaak en van vele vrienden die bij mij thuis komen is de mayonaisse en de friet van Tesco eigen merk het beste van wat wij allemaal geprobeerd hebben in Thailand .
  Schone olie en 180 graden is wel vereist .
  De dikte van de friet is 1 cm en de mayonaisse lijkt wat op de smaak van Zaanse .
  Probeer het eens en je haalt het niet meer in je hoofd om maar af te wachten wat je op je bord krijgt in een restaurant .

  • Marc zegt op

   De beste mayonaise is nog altijd de zelfgemaakte er kan geen enkele van de winkel tippen

 9. ruud zegt op

  een patatje bij Patrick OK. En zn Gebakken slibtong ook. Maar ook weer aardig prijsje voor thaise begrippen

  • Gringo zegt op

   Helemaal mee ens, Ruud, gebakken slibtong met een portie friet (soms gebakken aardappelen) ernaast is ook mijn favoriete bestelling bij Patrick.

  • Frank zegt op

   prachtig, een eerste reactie over “Patrick”, maar waar zit ie dan in Pattaya, dat heb ik helaas nog niet gelezen . Iemand een idee?

 10. Rik Vandekerckhove zegt op

  zeker een aanrader in Phuket Patong beach is het Belgian Suomi steakhouse waar je voor een perfect frietje moet zijn gekend voor zijn steaks en reuze brocheten .
  Soi La Diva zeker eens doen ben er meermaals geweest.

  • Jeroen zegt op

   Hi Rik,

   Ik woon in Patong. Ken de Rat- U-thid road bijzonder goed.
   Ik had nog nooit van deze zaak gehoord.
   Ik heb via de website deze zaak gevonden en gaat het echt
   binnenkort proberen. Ik ben benieuwd.

 11. René van zegt op

  Ik vind zelf de mayo van het merk Kraft het meest op echte mayo lijken. Verkrijbaar bij de Tesco. Ik denk dat er meer mensen zo over denken is dan ook vaak uitverkocht.

  • pim zegt op

   Klopt René .
   Soms is het maanden niet verkrijgbaar en zodoende ben ik op het eigen merk van Tesco terechtgekomen ,
   Kraft was al niet goedkoop maar toen het er weer was is de prijs ook 25% duurder geworden en voor het smaakverschil hoef ik dan Kraft niet meer .
   Zo zit ik straks weer aan de kip met patat en appelmoes die ik zelf maak voor 1 halve euro en ben echt niet zo gek meer om 5 euro neer te tellen voor 1 pot appelmoes .

   • René van zegt op

    Welke appels gebruik je voor de appelmoes. Ik koop meestal van alles wat en maak dan appelcompte. Maar mis de moes appels.

    • pim zegt op

     René.
     Het is heel makkelijk om zachte zoete appels te gebruiken, deze heel fijn raspen met toevoeging met kaneelpoeder naar smaak .
     2 eetlepels water erbij en roerend op het vuur even wachten tot je de gewenste dikte hebt .
     Meestal is het toevoegen van suiker niet nodig .

     Het was weer geweldig lekker ,voor mij geen papaja pok pok .

 12. henk zegt op

  zie de laatste jaren vooral in PTY steeds meer straatventers die ook friet frituren op straat.

  • Frank zegt op

   lijken op franse frietjes. Zijn goed vind ik

 13. Dick C. zegt op

  Het water loopt mij weer uit de mond, nee geen kwijl, maar de gedachte aan een ouderwetse puntzak met “echte friet” en dan met een flinke klodder piccalilly erop. Dat was in de jaren zestig, voor 25 tot 30 cent een delicatesse. Aan mij, is vandaag de dag, de diepvries variant niet besteed. In mijn woonplaats in Nederland, zijn diverse zaken waar het product friet te koop is, maar 1 cafetaria bakt er wat van, (letterlijk en figuurlijk gesproken).
  Kan mij best voorstellen als je in Thailand woont, er een behoefte is aan een ouderwetse zak friet. Maar deze friet moet dan wel voldoen zoals door sommige uitstekend is verwoordt.
  Hoe zit het trouwens, bij alle schrijvers en reageerders, rond deze periode met de trek in een lekkere warme oliebol?

 14. SJOERD zegt op

  wie weet waar de Belg Petric zyn restaurant heeft wil graag eens zyn PATTAKKE proeven

  • Gringo zegt op

   @Sjoerd: het is Patrick’s Belgisch Restaurant in de winkelarcade op Second Road Pattaya achter Mike’s Shopping ‘Mall.

   • Henk B zegt op

    Gringo is dat naast dat Hollandse restaurant May way, van Rinus een Rotterdammer, heeft ook kroketten, bitter ballen, en patat, en een echte bal gehakt

    • Gringo zegt op

     Dat klopt, Henk, Patrick en My Way zijn prakisch buren en beide zeer aan te bevelen voor een goede Hollandse/Belgische maaltijd!

 15. Massart Sven zegt op

  frieten en niet friet zijn een echt Belgisch product waarom ze French fries genoemd worden mag de duivel weten maar ik niet.Inderdaad hier in Thailand vind je maar zeer wienig goede frieten en diepvriesfrieten zijn slechts een pover vervang op zelf gebakken frieten.Goede olie is hier ook niet of zeer moeilijk te vinden en dan nog niet gesproken over mayonaise,die maak je nog het best zelf ,5 minuten werk.

  • ruud zegt op

   Sven,
   De fransen waren het die lux friet wilden bakken en toen lange dunne frietjes gingen bakken. Dat waren ( en zijn nog) French frites.
   tis maar een weet

 16. martin groningen zegt op

  De friet van my way (volgens mij naast patrick) en zijn aardappelschijfjes zijn ook zeer goed

 17. Ach ja; de aardappel. De Panorama stond vol over Hollanders op vakantie met koffer en de caravan vol met die voedzame knol. Hier in Thailand doen we vaak wat stoer. “In Thailand eet ik Thais”. Maar ook de al lang hier verblijvenden smachten best nog wel eens naar af en toe een Hollandse hap. En wat de aardappel aangaat, nou die is hier volop te verkrijgen hoor. Wel denk ik dat we in het noorden, omgeving ChiangRai het wel een beetje treffen. In de bergen hier worden door de bergstammen veel gewassen verbouwd. Ook kool en…. Aardappels. Niet die witte gladde chips knollen. Maar overheerlijke zeer smaakvolle juweeltjes. Aan de buitenkant zie je de pracht er niet vanaf. Ruw, ongelijk van vorm, donkere schil en vaak nog wat klei er aan. Maar eenmaal geschilt, dan zie je de goudgele lust voor het oog en een geur die de neus streelt. Gekookt, gebakken, gepoft, of… jawel hoor, gefrituurd als Vlaamse friet. Knapperig van buiten, boterzacht van binnen en met een rijke ietwat zoete smaak. En eigenlijk geldt die smaakrijkdom ook voor de kleine bloemkooltjes, kool en zelfs rode bieten. Grappig is dat men deze waren ‘naast’ de markt koop. Gewoon op straat, rechtstreeks van de Akha of Lisu. Nee… In Big C zie je dit dus niet.

  • Martin zegt op

   ik haal ze ook daar de beste aardappelen van Thailand ,steeds als we naar Mea sot gaan dan bij terugkeer stop ik bij een boer ,en koop een zak van 50 kilo jaja de klei er nog aan hahahahhah en savonds lekkere frietjes .

  • kees zegt op

   Ik heb ooit , jaren geleden , gesproken met een Nederlander die in dienst was van de Pepsi company. Hieronder valt ook Lays chips. En hij moest in het noorden van Thailand de aardappel kwaliteit gaan controleren. Blijkbaar behoren de Thai tot de grootste chips eters ter wereld.

 18. pim zegt op

  Zelf augurken inmaken is ook heel eenvoudig .
  Mosterdzaadjes suiker ,azijn en water naar smaak in een wekpot .augurkjes erbij onder de vloeistof ,deksel er op en na drie dagen in de koelkast komen ze al lekker op smaak .

 19. Neushoorn zegt op

  Ivm “French Fries”…
  Het waren Amerikaanse soldaten die tijdens de wereldoorlog de eerste keer frieten proefden in België. Aangezien de doorsnee Amerikaan nog nooit van België heeft/had gehoord (ze kennen mogelijk enkel Brussel), dachten ze dat ze in Frankrijk zaten… en de French fries waren geboren…

  • Leon VREBOSCJ zegt op

   Klopt 100% dat zou het echte verhaal zijn…De frieten zijn niet Frans van oorsprong maar wel Belgisch….

 20. Carla Goertz zegt op

  Het gaat over friet en gelijk krijg je een massa reackties,grappig,ik zie liever echte nederlandse frikandellen in thailand,maar dat valt erg tegen

  • nicky zegt op

   Die kan je ook zelf maken hoor. recepten op Youtube

 21. pim zegt op

  Fricandellen is in Hua hin en Cha am geen enkel probleem aan de mekong is het iets moeilijker ,als ik ze dan meeneem is het feest .

  ik vraag mij wel iedere keer af waarom zuurkool bietjes ,appelmoes sperciebonen en spruitjes hier zo duur moet zijn .
  Is dat omdat zij voor het raam zitten ?
  Sperciebonen kan je gewoon op de markt kopen alsmede spruitjes .
  Diepvries spruiten zijn aanmerkelijk goedkoper .

 22. kees zegt op

  Het klopt inderdaad dat de patajes vaak koud of klef zijn. Zelfs bij de Mcdonalds is dit niet wereld vreemd.
  Ik heb in de tesco in Pak Kret, waar je een heerlijke schnitzel krijgt regelmatig gevraagd om de patajes warm af te bakken. dit schijn echter niet te gelukken. Het is een eenmans restaurantje..

  Ik lees dat Thailand geen aardappelland is, dus patat moet worden geimporteerd. Misschien is de Raspatat uit Nederland een optie? Heb het nog nergens anders gezien dan in Nederland.
  De details van Wikepedia:
  Raspatat

  Raspatat is patates frites op basis van aardappelpoeder.

  Ras-patat wordt gemaakt door aardappelpoeder met water te mengen. Er ontstaat dan een soort aardappelpuree. Deze puree wordt door middel van de Ras-patatmachine in de vorm van staafjes geperst. De staafjes worden per portie op dezelfde lengte afgesneden en vervolgens op de gebruikelijke wijze gefrituurd.

  Het resultaat is een portie patates frites met karakteristieke eigenschappen: gelijkmatig van samenstelling, maar ook wat donkerder van kleur, minder vet en iets anders van smaak dan patat van verse aardappels. Omdat Ras-patat exact op maat kan worden gesneden zijn de frietjes even lang.

  De naam Ras is ontstaan in 1953. In dat jaar verwierf het Groningse bedrijf Rixona het patent voor het drogen van aardappelen tot poeder. Dit patent was afkomstig van de Amerikaan Richard Anthony Simon Templeton. Toen Rixona het drogings-procédé aankocht, was een deel van de overeenkomst dat de initialen van de uitvinder gebruikt zouden worden.

  Ras-patat wordt verkocht in een aantal cafetaria’s verspreid over Nederland. Producent Rixona heeft vestigingen in Warffum en Venray. Naast Ras-aardappelpoeder fabriceert Rixona aardappelgranulaten en –vlokken ten behoeve van consument, voedselbereiders en voedingsindustrie.

 23. Caro zegt op

  Wij hadden tot voor enige weken Belfriet in Chang Wattana. Helass alweer gesloten wegens te weinig aanloop. De Thai zijn er nog niet aan toe, en er wonen daar te weinig Nederbelgen.
  Helaas.
  Overigens de patat van KFC en Mc donalds is niet te eten. BurgerKing en Sizler doen het beter.
  Caro

 24. RonnyLadPhrao zegt op

  De beste frieten bak je in ossevet. (ongezond maar lekker maar ondertussen al enkele jaren verboden door volksgezondheid dacht ik)

  “De” aardappel om frieten te maken is het Bintje.

  Frieten maken op zijn Vlaams doe je zo

  Was de aardappels, droog ze af en schil ze.
  Snijd met een aardappelschiller de aardappels in frieten van gewenste dikte: een typisch Belgische friet is tamelijk dik (13 millimeter).
  Bak de frieten 1 keer voor op 170 graden Celsius tot ze glazig kleuren.
  Laat afkoelen en bak daarna de frieten de tweede keer mooi goudgeel krokant op 190 graden.
  Laat de gebakken frieten wat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zout alvorens te serveren.
  (Piet Huysentruyt)

  Grootste fouten die gemaakt worden zijn
  -Verkeerde aardappel
  -aardappel spoelen na het schillen waardoor het zetmeel van de aardappel gewassen wordt
  – Frieten zijn ongelijk van dikte waardoor de ene sneller klaar is dan de andere
  -verkeerde frituur temperatuur
  -teveel frieten in een keer waardoor het frietvet te snel afkoelt

  Mayonaise is al even simpel

  Neem een smalle, hoge maatbeker en doe hierin de 3 eierdooiers,
  een scheutje water,
  een flinke eetlepel mosterd,
  wat azijn en peper en zout.
  Zet de staafmixer erin, klop de dooiers even los en voeg dan de olie toe.
  Blijf mixen tot een dikke, stevige mayonaise: haal de mixer pas omhoog als het mes met witte mayonaise wordt omringt.
  (Jeroen Meeus)

  Voile twee van Vlaanderens beste en zowat elke Vlaming krijgt dit van huis uit mee

  Laat het smaken

  • math zegt op

   Beste Ronny, leuke tips, maar u maakt een hele grote blunder! Men moet de aardappelen juist wassen na het schillen om de zetmelen te verwijderen. Doet men dit niet dan gaan de frites kleven, plakken in de olie. Om dit nog even bevestigd te zien heb ik even een filmpje op youtube terug gekeken van Peter Goossens van restaurant Hof van Cleve ( 3 michelinsterren, dus geen koekebakker ).

   http://www.youtube.com/watch?v=US9itxWOSy8

   De perfecte steak frites!

   • RonnyLadPhrao zegt op

    Beste Math

    Ik zeg het zoals ik van huis uit meegekregen heb en dat kan geen 3-sterrenkok veranderen.
    U zal evenveel koks( ook met de nodige sterren) vinden die van oordeel zijn dat de frieten niet gewassen mogen worden, als zij die vinden dat ze wel moeten gewassen worden. Alles draait om het zetmeel.

    Ik ben dus een voorstander van ze niet te wassen. Het plakken kan je tegengaan door ze in het begin enkele keren op te schudden in het vet.
    Het zetmeel zorgt er wel voor dat je frieten knapperig worden buiten en mals van binnen.
    Trouwens waarom zou je voor een zetmeelrijke aardappel kiezen (het Bintje) als je het daarna gaat afspoelen ?

    Ik zou zeggen probeer het zelf eens en pas toe wat het beste smaakt maar ik blijf voor het niet wassen gaan.

    Trouwens een Belg maakt geen blunders met frieten.

    • math zegt op

     Proberen? Nee, dank u. Heb in mijn leven 100.000en kilo’s frites gebakken. Ben blij nu met rijst en eggnoodles. Iedere aardappel zit vol met zetmeel, das geen argument. We verschillen van mening, prima toch.

     • RonnyLadPhrao zegt op

      Geen probleem Math,

      Dat elke aardappel zetmeel bevat is juist maar iedereen is het wel eens dat het bintje het meest geschikt is wat natuurlijk niet wil zeggen dat je met andere aardappelen geen frieten kan maken.

      Nu goed er is eigenlijk maar een criteria en dat is de manier waarop ze je ze zelf het liefst eet. Gewassen / niet gewassen laat die tip dan maar voor diegene die beide eens willen proberen.

      Toch nog een bedenking – Eigenlijk begrijp ik niet waarom je eerst nog eens een film van Goossens (wat inderdaad een van de beste koks is) moest bekijken als bevestiging als je zelf al 100.000 kilo frieten gebakken hebt.

      Trouwens die rijst en eggnoodles vind ik ook lekker.

      Laat het je smaken.

      Was laatste reactie van mij of ik krijg de moderator over me heen wegens chatten

      Moderator: dat klopt.

 25. pietpattaya zegt op

  Remia mayo ook in big C te koop,van die staflessen net als in foodland en friendship
  currykechup ook in friendship,
  Patattekes is niet hoe ze uit de vriezer komen; maar wat erna mee gebeurt!!

  tjonge jonge nog an toe wat jullie missen pfffffft

  Pas op met eigengemaakte mayo SALMONELLA !!!

  Zo en nu eerst een zoute net meegebracht uit Nederland door een goeie vriend 😉

 26. benny zegt op

  Natuurlijk zijn de frietjes vree lekker bij den Patrick!!!. Maar ge moet dan keer steakske eten ! 🙂

 27. wimol zegt op

  ,Koop in Korat in de makro ingevoerde aardappelen uit china(hebben ze niet altijd) verpakt in een netje,en bak ze in kokosolie die ik ook in de makro koop in grote bidons.
  Deze olie kan tegen hoge temperatuur,en niet duur,daarentegen in belgie enNederland wel wegens grotez vraag (zie internet)
  Heerlijk lekkere friet,en de maynaise van kraft in tesco met vermelding real mayo voor 99 bath kan volgens mij niet verbeterd worden.

 28. Chris Bleeker zegt op

  De frites cultuur van direct na de 2e wereldoorlog in Nederland,
  men at niet op straat,en zeer zeker geen frites,want dat was Ordinair en gaf aan dat je thuis niet goed te eten kreeg,het werd bij de friteszaak ,als die er al was,gehaald met een pannetje. De zandaardappelen werden handmatig gestanst ten eerste omdat er niets anders was maar ook omdat de aardappel keurig netjes rechtop werd gestanst zodat je die lange frites kreeg, zandaardappelen omdat die het lekkerste smaken en het grootst zijn en het minste zetmeel bevatten.De frites werd gebakken in een zelfgemaakte oven,met 2/3 of meerdere bakken,gasovens wel te verstaan, waar je in die tijd ZEKER geen olie temperatuur op kon aflezen,en de frites werden voorgebakken/afgebakken in de Diamant vet ,en geserveert in een toet,een dubbel friteszakle,anders kon de hoeveelheit frites er niet in,en dat voor inderdaad een kwartje,zonder mayonaise of picallilly want dat was dan een dubbeltje meer,de mayonaise was mayonaise en geen frites saus zoals die nu verkocht wordt en die aan smaak van echte mayonaise niet kan tippen en deze frites smaakte als de “Belse frites”
  het assortiment van de destijds frites zaken was,frites,zelf gemaakte croqetten en gehaktballen eventueel met ui,knakworst van de Man van knakworst,en die knakte dan ook echt,een zure bom,een zure haring,een uitsmijter,en een soep..eigenlijk elke soep,want met een goede bouillon heb je veel mogenlijkheden.
  hierbij wens ik ieder die de smaak te pakken heeft …smakelijk eten.

 29. hugo zegt op

  Ga gewoon Belgische frieten eten in een Belgisch fritkot
  Pattaya
  Hoek Bukhaow and soi 13
  zo eenvoudig

  • Luc Muyshondt zegt op

   Belgian Streetfood Bar, in Soi Lengkee net achter de hoek als je van Soi Buakhao komt. Heerlijk, knapperige frieten in puntzak.

 30. Michael zegt op

  Tja, het water loop me alweer in de mond….

  Zo af en toe reis ik af naar Hua Hin om bij Jeroen van Say Cheese http://www.saycheesehuahin.com/ me eigen weer eens vol te proppen met de Hollandse snacks en bevalt me uitstekend moet ik zeggen.

  Helaas ben ik niet vaak in de gelegenheid om daar op visite te gaan…

  Ik vraag me wel eens af of het niet interessant zou zijn om gezamenlijk met mede Nederlanders en Belgen eens in de zoveel maanden een container met diepvries producten naar Thailand te laten verschepen,

  is hier ooit wel eens onderzoek naar gedaan?

  en hebben jullie enig idee hoeveel Nederlands en Belgen in Thailand verblijven die daar eventueel wel interesse voor zouden hebben?

  Of hebben jullie andere ideeën hoe we diepvries producten op een betaalbare manier naar Thailand kunnen krijgen?

 31. Bart zegt op

  Waar kan ik die Belg vinden in Pattaya ? Graag info , alvast bedankt Bart

  • Peeyay zegt op

   FritKot Pattaya
   Soi Lengkee, Muang Pattaya, Amphoe Bang Lamung, Chang Wat Chon Buri 20150, Thailand
   +66 99 501 0905
   https://maps.app.goo.gl/3487R

   Of als je de Patrick zocht
   https://www.patricksrestopattaya.com

   PS: buiten ‘die’ Belg zijn er nog andere …

   • Smoe zegt op

    FritKot is gesloten is nu een barreke geworden.

 32. LOUISE zegt op

  Hallo Hans,

  Dan denk ik dat jij ook die friietkraam op de boekenmarkt (aan de Grote Markt straat) in Den Haag wel kent.
  Ik kan het me niet meer herinneren, maar ik dacht dat hij ook een belg was.
  Altijd druk.
  Mooie grote frieteen en perfect gebakken met een eigen gemaakte mayonaise die heerlijk was, en niet die kledders slasaus,
  Oh, ik doe een moord voor zo’n zak patat,
  Groetjes,

  LOUISE

 33. Sir Charles zegt op

  Ben al een tijd niet meer in Pattaya geweest dus weet niet of het er nog is maar kan me herinneren dat op Soi Bukao een Belgisch restaurant was.
  De patatfriet was daar slap en koud, vond er wat van maar moest niet zo zeuren want je weet toch niet wat echte patatfriet is, bovendien stond hij daar ook gewoon onnozel te roken tijdens de bereiding.
  Walgelijke man.

 34. HansNL zegt op

  Heb je enig idee wat de weerstand zou kunnen zijn van de Thaise autoriteiten tegen de import van etenswaren uit het buitenland, en hoe lang het oponthoud zou kunnen zijn door douaneformaliteiten?
  Tesco, Big C, Tops, Foodland etc kunnen er over meepraten.

 35. bob zegt op

  Pattaya. Fritkot lengkee nu OK. Maar die mayonaise, evenals bij Patrick, uit een potje. Waarom niet zelf gemaakt met een persoonlijke smaak. Oh ja PURE eieren uit het koelvak bij Foodland gebruiken, met zo’n lekkere oranje dooier.

 36. ruud zegt op

  “Zelf uit belgie importeert.”

  Dat is toch heel wat anders dan zelf patat bakken.
  Dat is hetzelfde wat KFC doet.
  Een bak hete olie, je gooit de bevroren frieten erin, en als de zoemer gaat haal je ze er weer uit.

  Wat nu precies de functie van dat voorbakken is ontgaat me ook enigzins.
  Toen ik nog een kind was, bakte mijn moeder ook af en toe patat.
  Een pan slaolie op het vuur, aardappels schillen en snijden, een beetje water in de olie druppelen, om te kijken of de olie heet genoeg was, en de frieten erin.
  Prima patat opgediend met een schaaltje slasaus.
  Waarschijnlijk heeft dat voorbakken nog het meest met houdbaarheid te maken.

  • herman buts zegt op

   Voorbakken doe je op lage temperatuur (160 graden) om je fritten te garen.
   Afbakken doe je op hoge temperatuur (180 graden) om je friet mooi krokant en goudbruin te krijgen.

 37. harrie zegt op

  Ik hoor zojuist via email dat de eigenaar die Rinus van MayWay op second road gestorven is…..

  Het eten bij Patrick zou wel goed zijn maar duur….

  Deze kennissen van mij zijn voor 3 maanden in Pattaya en hebben deze zakkjes evanals vele anderen al meermalen aangedaan….

  Zelf zou ik de voorkeur geven aan Thais eten maar de echte Nederlander/belg blijft aan de frieten/patat en zovoorts hangen….

 38. Sjaak S zegt op

  De beste friet die ik ooit eens heb gegeten was toen ik in 1982 in Phuket was.

  Waarschijnlijk ook door mijn honger. Toen stond er slechts één hotel in Phuket en daar bleef je als “rugzak-traveller” ver vandaan. Je zat aan een mooi strand en betaalde toen omgerekend één Euro voor een overnachting.
  Gegeten werd aan lange tafels, waar dan ook andere (vaak jongeren zoals ik toen) reizigers zaten. Ik bestelde een bord patat – ik was toen al vier maanden onderweg – en kreeg me toch een lekkere portie… nooit heb ik zo genoten van een bordje friet.

 39. P Hamilton zegt op

  Ben 2 maanden geleden bij die bewuste Patrick geweest om een steak met Belgische frieten te eten maar dat viel mij toch wel heel erg tegen kreeg een mini bakje met aardappelpuree frieten die je geen frieten kan noemen en de steak moest ik met een vergrootglas zoeken en de groenten bestond uit 1 bloemkool roosje en een schijfje peen en dat voor ruim 600 bath.
  Dus voor mij geen Patrick meer ga een volgende keer wel naar Beef eater daar schijnt het wel goed te zijn.

  • PEER zegt op

   Beste Peter Hamilton,
   Als jij toevallig ook uit Tilburg komt, weet je van de hoed en de rand wat Belse friet betreft.
   En kunt die ook op waarde beoordelen én heb je toevallig ‘n broer Karel?
   Dán zijn wij volle neven! Wat ‘n toeval op Thailand Blog !

 40. Jos zegt op

  Sinds kort ook de enige echte D&L mayonaise te koop in de Lotus hoor

 41. Paul christiaans zegt op

  Hoi Gringo,
  Een puntzaje patat voor fl.0.25 is alweer een paar jaar geleden, dubbeltje voor mayonaise erbij, en een ijsje voor 10 cent, iedereen zegt nu ja maar toen waren de salarissen ook veel lager, maar of dat nu inderdaad in verhouding met de prijzen van nu is, dat betwijfel ik

  • Kris zegt op

   Ik herinner me inderdaad dat een bezoek aan de frituur in België alles behalve goedkoop was. Ik ben ervan overtuigd dat je je met een goed draaiende frituur ‘rijk’ kunt boeren.

   Bestel maar eens voor je gezin (4 personen) voor elk een middelgrote friet met mayo, elk 2 stukken vlees (kroket … frikandel) en weet me eens te zeggen hoe weinig dit je kost. Kassa … kassa … Zelf je frietjes bakken is vele malen goedkoper.

 42. Willem zegt op

  De echte friet aardappelen worden gemaakt van Agria aardappelen.

 43. T zegt op

  Als Nederlander uit de grensstreek moet ik bekennen dat Belgische frieten echt het lekkerste zijn.

 44. Cees zegt op

  In pattaya moet je voor het perfecte patat mayo bij enjoy andre zijn een aanrader

 45. Sjaak S zegt op

  11 jaar later…. intussen is de airfryer een geliefd toestel in vele huishoudens geworden. Ik heb na lang aarzelen ook een gekocht en intussen maak ik mijn friet alleen nog maar met deze.
  Ik warm het apparaat voor en intussen doe ik een portie diepvriesfrieten (meestal de dikkere van de Makro) nog bevroren in een kom en gooi er een beetje olie overheen die ik dan met de portie vermeng.
  Dan gaan ze 20 minuten in de airfryer, tussendoor even schudden. Zijn ze nog niet bruin genoeg, dan natuurlijk nog iets langer…
  Resultaat: goudbruine, krokante patat en de olie kun je later uit de airfryer verwijderen. Voor mij de lekkerste friet.
  Mayonaise koop ik ook bij Tesco, ik geloof “Best Food”. Heb ook al de suikerloze geprobeerd die ik ooit in de makro tegen kwam, maar vond het een smakeloos goedje…
  Af en toe maak ik een lekkere pindasaus van zelfgemaakte pindakaas, maar gezien ik ook al de zestig gepasseerd ben, niet te vaak… de calorieën blijven plakken hoor!

  • Jos M zegt op

   Sjaak de makro heeft heel vel verschillende soorten friet heb jij een naam ??

 46. Martin zegt op

  Kan je in Cha-am/Hua Hin ergens goed patat eten??
  Zelf gebruik ik best food mayonaisse, voortreffelijk
  Soms de Kewpie (Japans) wat aanlengen met mosterd, dat is het te eten

 47. Walter zegt op

  Er is nu Devos Lemmens mayonnaise (DL) in de Food Hall van Central Chidlom. Ook andere variëteiten van DL (cocktail, samoerai, bearnaise…).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website