Het opzetten van een Thais restaurant in Nederland

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Achtergrond, Eten en drinken
Tags: ,
12 november 2011

De trouwe lezers van Thailandblog zullen het niet zijn ontgaan, dat ik voor ca. 2 maand geleden voor mijn vrouw hier in Nederland een Thaise restaurant heb geopend en ik kan mij zo voorstellen, dat er een aantal Thailandbloggers zijn die met dezelfde gedachten worstelen.

Laat ik beginnen met de stelling, dat het voor de meeste hier verblijvende Thaise vrouwen het openen van een eigen Thaise restaurant een wens is die vaak is ingegeven door de beperkte mogelijkheden van het vinden van een passende baan. Immers, zolang je nog niet goed Nederlands spreekt, dan kun je een normaal kantoorbaantje wel vergeten en dat ongeacht het opleidingsniveau. De roep naar zelfstandig ondernemerschap is dan al snel geboren en elke Thaise vrouw kan wel een beetje koken, maar is dat voldoende om hier een restaurant te beginnen? Nou, vergeet het maar. Het spreekwoord, bezint eer gij begint is hier dan ook zeker op z’n plaats.

Professionele kok

Een restaurant begint natuurlijk met een goede professionele kok en dat gaat qua kennis en kunde aanmerkelijk verder dan wat hobbyistisch koken. Bij een beetje goedlopende restaurant zal de kok binnen een paar uur in staat moeten zijn om tussen 50 tot 60 à la carte gerechten klaar te maken en geloof me, dat is behoorlijk aanpoten. Het klinkt niet erg fris, maar in koktermen gesproken heb je dan het zweet in je bilnaad staan. Mijn vrouw is van origine ook kok, maar is gedurende haar verblijf hier in Nederland (inmiddels 8 jaar) niet professioneel daarmee bezig geweest en dan mis je al gauw de noodzakelijke routine om zoveel verschillende gerechten in zo’n korte tijd klaar te maken. Mijn vrouw alleen in de keuken, dat was voor mij dan ook geen optie. Ik ben stapel op haar, maar niet zo idioot om mijn geld in een avontuur te investeren. Risico’s oké, maar dan wel gecalculeerd.

In de beginfase zal vrijwel alles op jou zal neerkomen. Je bent niet alleen woordvoerder/contactpersoon en boekhouder, maar als je vrouw nog geen rijbewijs heeft ook nog chauffeur en boodschappenjongen. Is men bijvoorbeeld wat vergeten te kopen, dan mag jij naar de supermarkt kleppen, want hun zijn immers druk in keuken. Dat ook jij met je eigen werk druk kan zijn, zal wat moeilijk te begrijpen zijn. Wat gesprekken voeren en een beetje achter de pc zitten, daar wordt je toch niet moe van? Heb je een baan in loondienst, dan zal het moeilijk, zo niet onmogelijk zijn om daarvoor telkens vrij te nemen. Om de woorden van John Sarbach te gebruiken, doe het dus niet op basis van die “bruine puppy ogen”.

Migratiebeleid

Enfin, er moest dus een professionele kok komen en die had ik gelukkig al gauw gevonden in mijn Thaise zwager, maar met het huidige migratiebeleid was dat beslist geen sinecure om hem hier te krijgen. Je moet namelijk eerst landelijk en vervolgens binnen de EEG lidstaten naar zo’n kok opzoek gaan, waarbij je dan moet kunnen aantonen, dat je voldoende wervingsactiviteiten hebt ondernomen en geen geschikte kandidaat hebt kunnen vinden. Pas dan kun je een tewerkstellingsvergunning voor een Thaise kok aanvragen. Zo’n aanvraag wordt in eerste aanleg meestal afgewezen, waarbij je dan wel de mogelijkheid van verweer krijgt. Het heeft mij een 5 pagina tellende verweerschrift gekost om alles punt voor punt te weerleggen.

Er zijn twee mogelijkheden: een bestaande zaak overnemen met alle vergunningen erop, of een pand zonder horecabestemming en zelf alle vergunningen aanvragen. In de eerste situatie betaal je een aanzienlijk bedrag aan overnamekosten. Omdat het inventaris veelal is afgeschreven en dus weinig tot geen (boek)waarde meer vertegenwoordigd, bestaat het bedrag aan overnamekosten hoofdzakelijk uit een zogenaamd bedrag aan goodwill (marktwaarde). Echter, vanwege de vele faillissementen in de horecabranche zien banken goodwill als gebakken lucht, waarvoor nagenoeg geen financiering kan worden verkregen. Bij een overname van een bestaande zaak betaal je dus feitelijk voor de vergunningen en voor de locatie.

Regeltjes en voorschriften

De keuze was voor mij dan ook niet zo moeilijk. Ik investeer liever in materiële zaken dan in gebakken lucht, met als voordeel dat je het restaurant naar eigen inzicht kunt inrichten en niet geheel onbelangrijk, het restaurant vertegenwoordigt dan vanaf dag één al een zeker bedrag aan goodwill. De banken mogen het dan weliswaar niet financieren, maar een geïnteresseerde koper die geen financiering van de bank nodig heeft, betaalt die goodwill graag.

Echter, wanneer je hieraan begint dan wordt je geconfronteerd met een log ambtenarenapparaat die mensen verstrikt in regeltjes en voorschriften, waarbij voor elke vergunningsaanvraag een verwerkingsduur van 6 weken staat en die tijd wordt door de bureaucraten dan ook ten volle benut, d.w.z. het duurt meestal ook 6 weken alvorens je bericht krijgt. Een engelengeduld is dan wel op z’n plaats. Het heeft mij zo’n 10 maanden gekost om de vereiste vergunningen te verkrijgen. Ik had de pech, dat men toen net was overgestapt op een digitale indiening daarvan (www.omgevingsloket.nl) en dat heb ik geweten.

Vergunningen

Nadat ik een papieraanvraag had ingediend, kreeg ik na 6 weken te horen, dat ik de aanvraag digitaal moest indienen en wel onder “milieu”. En nu komt het, na weer 6 weken wachten kreeg ik te horen, dat ik de aanvraag moest indienen onder “in strijd handelend met de ruimtelijke ordening” en dat terwijl al die aanvragen bij dezelfde ambtenaar terechtkwamen. Hoezo, bureaucratie? Ik was zogezegd behoorlijk pissed off en heb die aanvraag dan ook vergezeld laten gaan van een klacht, waar ik echter tot op heden nog geen antwoord heb mogen ontvangen. De eerste vergunningsaanvraag heeft dus maar liefs 18 weken geduurd! Wanneer je de ene vergunning binnen hebt, dan kun je weer aan de volgende vergunningsaanvraag beginnen, want voor de meest onnozele zaken heb je hier in Nederland wel een vergunning nodig en die moeten dan ook nog eens van tekeningen of een situatieschets worden voorzien. Bijvoorbeeld van de locatie, de ruimtelijke indeling pand en van de nabijgelegen omgeving, alsof die informatie bij de gemeente niet bekend zou zijn.

Na ruim twee maanden kan ik de volgende balans opmaken. Het restaurant loopt fantastisch en dat uiteraard dankzij de enorme passie en inzet van mijn vrouw Sukanya en haar broer Somchit en kan jullie zeggen het werkt aanstekelijk. Zodra ik met mijn eigen werk klaar ben, dan haast ik mij naar het restaurant om een handje te helpen. Ik ben daardoor niet alleen een 12 kilo (overgewicht) kwijtgeraakt, maar ik heb er nog lol in ook.

Thai Restaurant Association

Inmiddels hebben wij een lidmaatschapaanvraag ingediend bij de TRA (Thai Restaurant Association). De TRA is in 1998 op initiatief van de Thaise ambassade opgericht, met als doel om de authentieke Thaise keuken te promoten en te waarborgen. Er zijn inmiddels ca. 175 Thaise restaurants in Nederland, waarvan slechts 25 restaurants bij de TRA zijn aangesloten. Wij hebben er alle vertrouwen in, dat wij ons binnenkort bij de groep van 25 mogen aansluiten.

Thais afhaal restaurant Sukanya, Callunaplein 81 in Dieren

48 reacties op “Het opzetten van een Thais restaurant in Nederland”

 1. @ Fred, leuk verhaal en we hebben recentelijk weer mogen genieten van het uitstekende eten en het gastoptreden van Ying 😉 Maar eeh Fred, waar haal jij al die mooie dames vandaan?

  • Bert Gringhuis zegt op

   Ouch, dan staat Ying natuurlijk ook de foto, Thaise schone in dat prachtige rode Thaise gewaad misschien? Of heb ik nu ongewild de partners verwisseld? (zie mijn andere reactie)

   • @ Bert, ik zal je een beetje helpen. Ying staat niet op deze foto. Maar wel Fred’s dochter, zijn vrouw en zijn zwager. De andere dames ken ik ook niet, ik moet toch maar eens vaker naar Dieren 😉

  • hans zegt op

   Fred

   Sprak laatst mensen uit doesburg en die waren zeer lovend over jullie

 2. Bert Gringhuis zegt op

  Mooi verhaal, Fred! Maar wie is wie op de foto? De man zal Somchit zijn, Sukanya is de mooie dame tweede van rechts, denk ik maar zo, maar wie zijn de anderen! Namen, Fred, willen we zien, het liefst met telefoonnummer (ha ha!)
  Hoe dan ook, veel succes verder en als het naar wens blijft gaan, geef jij toch zeker gewoon dat saaie baantje van accountant op!.

  • @ Ik ben het volledig eens met Bert. Rugnummers en telefoonnummers 😉

 3. marcos zegt op

  @ fred.mooi verhaal en het is u gegund.maar die goodwill praktijk van u,waar hebt u die onzin op gebaseerd?

  • Marcos, Is het zo moeilijk om een zin met een hoofdletter te beginnen, spaties te gebruiken en een punt op de juiste wijze achter een zin te zetten? Hoe stond het ook al weer in onze regels? Sloddervossen weren we, alleen voor dyslectische mensen maken we een uitzondering.

  • Bert Gringhuis zegt op

   @Marcos, wij zijn op dit blog niet zo gewend om zo maar te reageren met “onzin”. Als je het met de omschrijving van Fred van goodwill niet eens bent, kun je toch gewoon even uitleggen, wat er dan volgens jou niet klopt. Per slot heb jij ook ervaring in de horeca-branche.

   • marcos zegt op

    @ Peter, excuses. Ietsje teveel tiger light. @ Bert, noem me n ander woord en ik zal het de volgende keer gebruiken. Het voorbeeld: Als men een hotel, bar of restaurant voor heel, heel veel geld inricht en je kan maar net het hoofd boven water houden heeft je zaak geen waarde. Als je wilt of moet verkopen kan je de discussie aangaan wat iemand voor je inboedel wil geven. Als je je zaak hebt ingericht voor 5000 euro maar je zaak zit iedere dag vol, dus men maakt grote omzetten dan kweek je goodwill! Als men dan gaat verkopen, dan is je inboedel niks waard, maar moet je toch de hoofdprijs betalen omdat de omzetten mega zijn en iedereen het over jouw zaak heeft. Die goede naam wat jouw zaak heeft opgebouwd noemt men de goodwill.

    • Bert Gringhuis zegt op

     @Marcos, zeg in een dergelijk geval gewoon: “Ik ben het niet met je eens” of “Ik betwijfel of je gelijk hebt”. Dat klink een stuk aardiger dan”Dat is onzin”

     Fred zal ongetwijfeld wel reageren op je uitleg, waarin je onnodig de termen “grote omzetten” en “mega omzetten” gebruikt. Ik geef alvast een voorzetje. Goodwill is simpelweg een onderdeel van de marktwaarde (zie Fred), dus naast de inrichting en bezittingen minus schulden vooral de te verwachten omzet (groot of klein) in de toekomst. Vanzelfsprekend zal de goodwill hoger zijn naar gelang de te verwachten “mega omzet”, maar ook bij een kleine omzet is er nog steeds sprake van goodwill.

     Kortom, het was dus geen “onzin” wat Fred in zijn artikel betoogt.

     • Bert Gringhuis zegt op

      @Marcos, om er nog even aan toe te voegen, goodwill is dus inderdaad “gebakken lucht”, het is maar net wat de gek er voor geeft.

      • marcos zegt op

       @ Bert, lees maar eens goed. Ik blijf erbij dat het niet klopt! Fred omschrijft het inderdaad perfect, daar hoor je mij niet over. In het hoofdstukje regeltjes en voorschriften daar staat dat de zaak al vanaf dag 1 goodwill heeft! En dat is pertinent niet waar! Hoe ken een spik splinter nieuw geopend restaurant nu al vanaf dag 1 goodwill hebben? Dat is de kern! Je hebt inderdaad gelijk met: Het is maar wat een gek ervoor geeft. Goodwill is inderdaad betalen voor naamsbekendheid, gebakken lucht vind ik wat anders. Dan koop je echt niks! Nu koop je nog een goede naam! Alleen als jij niet dezelfde service geeft als de vorige eigenaar is de goodwill zo weg en dus ook je geld.

     • marcos zegt op

      @ Bert. De te verwachte omzet in de toekomst? ook zo n goede! dat is theorie, niet praktijk. Wat gebeurt er als de chef kok ziek wordt en de opvolger geeft slecht eten door? Verwacht je dan nog dezelfde omzet? Of als megabreak de lakens niet vernieuwd of slecht onderhoud toepast op de pooltafels, denk je dat de omzet is zoals jij verwacht? ik zeg dat dat de zaak dan snel failliet is.

      • Bert Gringhuis zegt op

       @Marcos, nog 1 keer dan en dan stop ik er mee, daarna krijg je van mij het grootste gelijk van de wereld.
       Je kunt er van alles bijhalen, maar goodwill is en blijft een onderdeel van de marktwaarde!!!
       Die marktwaarde wordt bepaald door bezittingen minus schulden plus de goodwill. Goodwill is op zich niets, je kunt er geen kilo of liter van kopen, maar het is een denkbeeldige waarde van toekomstige verwachtingen. De verkoper zal met argumenten, inderdaad goede naam, omzet in het verleden, enz die goodwill zo hoog mogelijk inzetten en de koper zal dat, ook met argumenten, trachten te verlagen. Goodwill kan trouwens ook negatief zijn, dat weet je toch?

       Als de koop verricht is, zal de nieuwe eigenaar trachten die goodwill door eigen prestaties te verhogen, maar äls de kok ziek wordt” of “de service vermindert” zal die goodwill afbrokkelen. Dat ligt dus niet aan de oorspronkelijke verkoper, maar aan de nieuwe eigenaar.

       Als Fred zegt, dat een nieuw restaurant al op dag 1 goodwill heeft, is dat theoretisch wel juist. Als de eerste dag een succes is geweest en de vooruitzichten zijn veelbelovend, mag je al over een bepaalde goodwill spreken, al is dat natuurlijk een te verwaarlozen bedrag. Vanaf dag 1 begint het nieuwe restaurant te bouwen (zeg maar sparen) aan een goodwill.

       Fred wilde daarom geen bestaand restaurant overnemen, omdat hij dan goodwill moet betalen voor iets wat oncontroleerbaar is, hij noemt dat dan “gebakken lucht”. Fred is accountant, bij wie je niet met verwachtingen moet aankomen, hij wil cijfers aangetoond zien, en dat is dan zijn volste recht.

       Voor mij is de discussie gesloten!!

       • marcos zegt op

        Je hebt helemaal gelijk in je verhaal Bert maar niet over goodwill.Je haalt in mijn ogen 2 dingen doorelkaar! We doen het deze week onder n drankje in de megabreak.Maar je schrijft en denk tegenstrijdig.Daar hebben we t dan wel over!je zegt dat a gelijk heeft ,maar b ook.dat is mij te gemakkelijk.

       • marcos zegt op

        @ Bert, je zegt t goed, maar je spreekt tegenstrijdig.We komen er niet uit en dat kan.Je zegt vanaf dag 1, maar Fred had het al voor de opening over goodwill. Je gasten bepalen de goodwill, niet de eigenaar!

        • Marcos, denk je echt dat andere lezers op deze discussie zitten te wachten?

        • marcos zegt op

         Was met Geert geen probleem die discussie!stukje
         van Hans.Toen kon en mocht wel alles. Over 2 maten gesproken. Daar zat helemaal niemand op te wachten!

        • aad pronk zegt op

         Redaktie, van harte gefeliciteerd. Er wordt meer gelet op inhoud, toegevooegde waarde en toon van de reacties. Het viel mij al eerder op.
         Op een verdere discussie over de goodwill en ook de manier waarop die gevoerd werd zit m.i. niemand, m.u.v. de betweter(s) , meer te wachten.
         De discussie over geert met de uitloop naar de discussie over de relatie farang en thaise vrouwen past m.i. wel op dit blog, Er zijn denk ik de nodige lezers en lezeressen die ervaringen, gevoelens, gedachten enz. over dit onderwerp hebben en ze misschien ook wel kwijt willen.
         Ik vond het alleen jammer dat er geen reacties kwamen op een vraag hoe er gedacht wordt over mannen die hun thaise relatie vragen naar nederland te komen. En dan gaat het niet over die mannen zelf, maar over de voors en tegens voor een thaise vrouw die naar nederland komt.

  • Fred Schoolderman zegt op

   Beste Marcos, die “onzin” is gebaseerd op jarenlange studie en 25 jaar praktijkervaring. Als Fiscaal/Juridisch Adviseur houd ik mij regelmatig bezig met bedrijfsovernames en zeker in de horeca wordt er in de overnameprijs vrijwel altijd een bepaald bedrag aan goodwill gevraagd. Bij degenen die een beetje bedrijfseconomisch zijn onderlegd, is dit zeker bekend.

   Ben dan ook zeer benieuwd waar jij jou nogal boute uitspraak op heb gebaseerd.

   • marcos zegt op

    @ Fred, als u een zaak begint, hoe kunt u dan vanaf dag 1 goodwill hebben? Dat moet u opbouwen en die verdien je met klandizie en omzet! U zaak kan zo mooi en duur zijn ingericht als u wil, maar dan spreken we over de inboedel. Als u voor 100.000 euro heb ingericht en de zaak zit leeg, waar moet ik u dan goodwill voor betalen? Leg mij dat maar uit. Als u 1 miljoen omzet draait per jaar, dan begrijp ik dat ik bv 500.000 euro voor u restaurant moet betalen. Dan betaal ik inboedel en goodwill! Hoop dat ik het nu goed heb uitgelegd

   • marcos zegt op

    En Fred, waar is u restaurant gelegen? Als ik in Nederland ben wil ik zeker tijd vrij maken om heerlijk Thais te eten in u restaurant!

 4. ReneThai zegt op

  Een mooi verhaal uit de praktijk hoe je in Nederland met het vergunningstelsel geconfronteerd wordt. Je hebt volgehouden en gewonnen Fred , grote klasse.

  Maar , ik had dat al eerder gevraagd , is er al een website van je restaurant ?

  Succes

  Rene Thaise Keuken Startpagina .

  • Fred Schoolderman zegt op

   De frontpage is er al wel http://www.sukanya.nl maar door de recente privé en kantoor verhuizing heb ik nog geen tijd kunnen vinden om de tekst aanleveren. Heb alles nog in dozen zitten en zal dan ook blij zijn wanneer ik weer een normale werkplek heb.

 5. Hansy zegt op

  Inzake de klacht:
  Even informeren bij de gemeente bij afdeling voorlichting, meeste gemeenten hebben een verordening hoe klachten dienen te worden afgehandeld.

  Veel succes verder

 6. Johnny zegt op

  Fred,

  Gefeliciteerd. Dat je dit durft. Ik hoop dat het gaat lukken. Je hebt naast de juiste ingredienten ook een handige kok nodig, die al het eten op dezelfde tijd op tafel kan zetten. Dit zijn Thaise koks dus niet gewend. In mijn familie hebben we een Indonesisch restaurant wat al jaren goed draait. Het kan dus wel.

  Chokdee

 7. Robert zegt op

  Succes! Jammer dat de overheid het zo verschrikkelijk moeilijkt maakt.

 8. Frank zegt op

  Goedemorgen Fred,

  Gefeliciteerd met je restaurant. Maar ik vind dat je wel erg gemakkelijk uithaalt naar de overheid. Ik ben zelf werkzaam bij die overheid en begrijp daarom wellicht iets meer van de perioden dat er voor zo n bestemmingsplan wijziging staat en het zou je sieren wanneer je dat erbij vermeldt, en niet zo gemakkelijk scoort. Het apparaat is log, maar dat heeft zn redenen. Ten eerste moet zo n aanvraag volledig worden ingedient, met bouwtekeningen en al. Het Bestuur neemt dan een beslissing of het wel of niet kan dat er een restaurant komt. De vergunningverlener checkt of de tekeningen en berekeningen kloppen. Ten tweede ligt er bij zo n bestemmingsplanwijziging een wettelijke termijn van ’ter inzage legging’ van 6 weken.Dat is de periode dat mensen in de buurt mogen reageren. Daarna kan je aan de slag. Je bent dan al een hele tijd bezig en als je al flink geinvesteerd hebt, dan wil je natuurlijk zsm beginnen om geld te verdienen. Tot slot is er in Amsterdam ook nog de BIBOP, die bij alle nieuwe horeca wordt gebruikt. Daarmee moet je aantonen hoe je aan het geld komt om het restaurant te beginnen. Dat is een hele toer om alle papieren op tafel te krijgen, met name bedoeld om zwart geld te weren.Er ligt dus al een hele wettelijke periode voordat er toestemming gegeven kan worden. Het is dus belangerijk dat je in je blog verteld dat mensen er rekening mee houden dat het erg lang duurt. Daarnaast kan je niet altijd zomaar een pand omzetten in een restaurant. Vooral in de Randstad bestaan er een maximun aantal horeca in een gebied. Dat is dus ook belangrijk om te weten voordat je begint. Mijn ervaring in Amsterdam is dat het om die reden nog wel eens afketst. Zorg dus dat je dan met de verhuurder een ontsnappingsclausule hebt, zodat je er onderuit kan. Een alternatief is een afhaal Thai, omdat afhalen, en dus geen restaurant, makkelijker kan. Dat is ook een van de redenen dt je ineens heel veel afhaal zaakjes ziet: geen gedoe met papieren, geen sociale hygiene, weinig personeel en geen BIBOP.
  Wellicht geeft mijn verhaal wat meer duidelijkheid in de ‘logheid ‘van het ambtenaren apparaat. Geen positief verhaal wellicht, maar wel een dat duidelijk maakt waarom die regels er zijn. Tot slot nog Goodwill en inventaris: Bij bijna alle zaken die ik te koop zie wordt overname en goodwill gevraagd. Vaak heb je daar niet aan want je wil toch je eigen interieur en nieuwe klantenkring als je een thai begint. Suces met je moie restaurant en als ik in de buurt ben, kom ik zeker langs.

  • Fred Schoolderman zegt op

   Beste Frank, het is mij bekend dat er voor vergunningsaanvragen wettelijke termijnen staan. Echter, wanneer ik voor een vergunning inhoudelijk 3 keer dezelfde aanvraag heb moeten indienen en alle 3 de aanvragen bij dezelfde ambtenaar terechtkomen, dan zakt mij daar de broek vanaf. Natuurlijk, zijn er ook goede ambtenaren, maar die vallen dan ook direct op. Zo heeft een ambtenaar van bouw en milieu mij zeer goed geadviseerd.

 9. Joo zegt op

  Goodwill is gebakken lucht. IDD en ik denk dat in deze tijden de bank daar niet op financiert en volkomen terecht ook. Goodwill drukt ook de vaardigheden van de ondernemer uit en dat moet de nieuwe ondernemer eerst bewijzen, verder is goodwill kweken een heel langzaam proces maar het om zeep helpen van een goed restaurant is zo gebeurd. Wat niet weg neemt dat er veel te weinig goede thai restaurants in NL zijn. Dus achter de oven doe je best en psot je adres we komen beslist langs om te proeven en te genieten, misschien kunnen we hier een poll beginnen? Suc6 Jo

 10. Lenny zegt op

  Fred heeft gelijk, bovendien is hij niet voor niets een fiscaal adviseur.
  Fantastisch een eigen restaurant gefeliciteerd. Ik begrijp dat het een afhaalrestaurant is. Daar kan je dus niet ter plekke eten?

  • @ Lenny, je kunt er wel eten. Er staan een aantal tafels, maar niet veel.

  • marcos zegt op

   waarom heeft fred gelijk?nou ben ik benieuwd naar u uitleg!fiscaal jurist heeft verstand van de horeca?er is niets zo zwaar en apart als de horeca!

   • Fred Schoolderman zegt op

    Beste Marcos, goodwill is de ‘meerwaarde’ van het bedrijf bovenop de waarde van de activa en passiva, ofwel het zichtbare eigen vermogen. Echter, de niet tastbare zaken die niet direct in cijfers zijn uit te drukken vallen ook onder goodwill. Wanneer ik dus zeg, dat de zaak vanaf dag 1 een bedrag aan goodwill vertegenwoordigd, dan heeft dat uiteraard niets met de opgebouwde naam c.q. klandizie te maken, want daarvoor bestaat de zaak nog tekort. De goodwill die ik heb beschreven heeft betrekking op de locatie (A1) en de verkregen vergunningen (lees posting).

 11. Albert Rijk zegt op

  Hallo Fred,
  Gefeliciteerd met je doorzettingsvermogen en goed te horen dat je Thais restaurant
  prima loopt. Ik ben Nederlander, heb een horeca verleden, woon al jaren in Thailand
  en heb een koffiehandel hier in Chiangmai. Misschien een ideetje voor jouw en je Thai restaurant collega’s om Thaise SUPER koffie te serveren.

  Alle informatie kan je vinden op onze website http://www.alti-coffee.com

  Graag verder tot uw dienst via ons e-mail adres : Alti_coffee@hotmail.com

  MVG
  Albert Rijk

 12. Lenny zegt op

  Marcos, Of je nu een bedrijf of horeca gelegenheid runt. Als je verstand hebt van boekhouden en fiscaal adviseur bent, dan ken je de klappen van de zweep. Het is dus geen onzin. Ik vind het bovendien knap dat hij dit op poten heeft gezet voor zijn familie.

  • marcos zegt op

   das helemaal een geweldige theorie! Ik ben een goede horeca man, maar echt geen goede fiscalist!Dus een tegelzetter is een goede metselaar? Ja,want hij werkt voor een aannemer! Kom op Lenny! Fred is slim, niet geld sturen maar hier iets opbouwen. Daar heb ik respect voor!

   • pim zegt op

    Marcos .
    Ik was ook een goede horecaman en geen goede fiscalist !
    Na sluitingstijd moest er altijd geld bij en wilde altijd bij thuiskomst mijn gelijk hebben .
    Nu is het andersom en dat gaat stukken beter .
    Pim is slim .

    • marcos zegt op

     haha,mooi Pim. Geld bij wordt je nooit vrolijk van. Goodwill werd dan ook minder zeker?

     • pim zegt op

      Zeker Marcos.
      De goodwill van mijn vrouw was niets meer en mijn lever ook niet .
      Gelukkig hebben ze daar in Thailand uitstekende geneesmiddelen voor door de juiste vrouw te treffen .
      Ik voel mij dagelijks jonger worden .
      Na het leven als een Rolling Stone ben ik hier buitengewoon ….Gelukkig !

  • Fred Schoolderman zegt op

   Lenny, ik heb het inderdaad voor mijn Thaise familie gedaan en als ik zie met hoeveel passie ze aan het werk zijn, dan doet mij dat enorm goed. Je hebt het goed gezien, ik mag dan wel geen horeca man zijn, maar beroepsmatig weet ik heel goed wat er in die branche omgaat. In mijn cliëntenbestand heb ik namelijk diverse horeca ondernemingen bij zitten.

 13. Frank zegt op

  Goede verhalen allemaal met veel info. Ik wil er nog iets aan toevoegen.
  In onze woonplaats laten we zeggen H hebben we een uitstekend Thaisch restaurant,
  prima kwaliteit en voldoende gekwalificeerd personeel. Mijn vrouw werkt er ook in de keuken en zo hoor ik dagelijks het wel en wee. Altijd druk met afhalers, thuisbezorging en een vol restaurant.
  Laten we vooropstellen dat sfeer, personeel en kwaliteit als eerste belangrijke zaken zijn om te noemen. Naast de Thaische kok kunnen ook de eigenaresse en mijn vrouw elkaar aflossen bij ziekte e.d.
  Verder is exclusiviteit ook iets wat misschien ook een stukje goodwill inhoud.
  Verschillende ondernemers (een Chinees restaurant) maar ook een zuiver Nederlands restaurant wat ineens begint met een Thaische afdeling zijn inmiddels allemaal gestrand. Ook een nieuw restaurant, geopend door een ex werkneemster dreigt te stranden door een goedkope locatrie op de verkeerde plek.
  Laten we hopen dat er niet teveel Thaische restaurants openen.
  Zijdelings bemoei ik mij met wat administratieve zaken en wat spoed inkopen omdat de zaak overstroomt met klanten.
  Leuk om te doen maar zonder een goed team en een goeie locatie: Begin er niet aan.
  De opmerking over de trage afwikkeling van de gemeente is inderdaad onterecht.
  Er staan termijnen voor vergunningen en inspraak, ook hier in H.
  Tip: Ga eerst eens met zo’n ambtenaar praten…vraag hem/haar hoe je iets het beste kunt inkleden en zie: Je hebt een goed contact en je blijft geinformeerd over de stand van zaken. Hier werkt dat prima maar dat ligt misschien aan mijn (innemende) persoonlijkheid. (ha ha). Maar… je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn.

  Succes allemaal en laten we vooral veel genieten van die stukjes Thailand in Nederland.
  Frank

 14. joe van der Zande zegt op

  Kikkerland en zo heelveel regels en voorschriften er is geen einde de REDTAPE
  inspraak van een goed bedoelende ondernemer heeft volgens my weinig of niet zo heelveel betekenis in het moderne Hollandse ondernemers patroon.
  De wereld is groot en veel wyder dan op deze wyze als daar in Holland door de malle molen te worden gesleept.
  ik herrinner ook een geval in Loenen op de Veluwe,
  daar is een warme bakker heel gewoon netjes weggeperst uit z,n bestaan als een beroeps warme bakker,
  Deze zaak was heel lang gevestigd en liep goed.
  inkomen voor een familie met opvolger ook.
  Nu komt een nieuwbouw wyk om z,n bakkery tot stand,
  Probleem is gecreerd immers er is een hout gestookte oven dagelyks brandend om z,n heerlyke en graag gekochte brood producten te bakken,
  MAAR ER KOMT ZOVEEL ROOK OVER DE NIEUWBOUW WYK !
  Myn God hy legt het loodje ,produceren heeft heelveel gekost hy de verliezer.

  Dan vraag ik my af hoe is iemand nouw in deze papieren matery geintresseerd
  logheid ? 6 weken wacht tyd daar, een jaar wachten op dat ?
  inspraak van ?
  Good luck men.
  Thailand is zo mooi , vryheid is heelveel waard ik wil maar zeggen.
  Maar ik woon nu Nog steeds in Canada.
  Ik had een eigen zaak daar in Holland al heel lang geleden ,opgepakt en inpakken wegwezen,
  nimmer 1 minuut spyt gehad.

  Gr. Jo.

  • @ Joe (ik blijf het proberen) schrijf in plaats van een y een ij dat maakt je reactie al een stuk leesbaarder.

 15. joe van der Zande zegt op

  He men ik zal er aan proberen te denken ,
  y is zo normaal voor myn meer Engelse schreiven schryven ?

  begryp je het Peter.

  Groeten Jo.

  tussen 2 ( ) ken jy de club oud Apeldoorn misschien wel,

  m,n jongste zus is voorzitster van deze vereniging VOA.
  haar naam is Miny. geen Mini.

  Wie weet ben je een lid.

  juist between you and me is this o.k. ?

  • lex K zegt op

   Ik heb z’on zin om op deze figuur te te reageren, maar ik doe het niet , ik houd de eer aan mijzelf

 16. marcos zegt op

  eens frank; vergunningen en al weet ik niet.doe al lang geen zaken meer in Nederland. Hoor alleen dat alles steeds moeilijker wordt?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website