‘Nam Keng’ in je bier

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , , ,
20 september 2023

Hoewel ik niet een echte bierdrinker ben, geldt dit niet tijdens mijn verblijf in Thailand. De verzengende hitte en het pittige eten, zorgen ervoor dat het goudkleurige gerstenat prima smaakt. Een verfrissend koud biertje is een heerlijke en een welkome dorstlesser. 

De bekendste biermerken in Thailand zijn Singha, Chang en Leo. Vroeger koos ik vaak voor Leo, maar ik ben weer terug naar Singha. Een wat pittige smaak die naar mening goed te combineren is met spicy Thais eten. Overigens als je te pittig hebt gegeten helpt bier of water ook niet om de boel te blussen. De enige manier om het brandige gevoel weg te nemen, is melk drinken.

Nam Keng

Wanneer je als toerist Thailand bezoekt zal het je waarschijnlijk opvallen dat veel Thai iets doen wat wij verafschuwen, namelijk ijsklontjes (‘Nam Keng’ in het Thais) in het bier gooien. Thai vinden dat wél lekker en extra verkoelend. Voor ons westerlingen staat het gelijk aan heiligschennis. Natuurlijk heb ik het wel eens geprobeerd maar in mijn ogen verpest het de smaak van het bier, het wordt er waterig door.

Wanneer je uitsluitend met westerlingen een restaurant of bar in Thailand bezoekt zal je niet snel gevraagd worden of je ijs in je bier wilt. Echter, ga je met Thaise mensen op stap dan hoor je meestal: ‘ao nam keng mai?’ oftewel ‘wil je ijs in je bier?’. En wees niet verbaast dat Thai daar gretig gebruik van maken.

En jij? Wil je wel of geen ijs in je bier?

74 reacties op “‘Nam Keng’ in je bier”

 1. Janko zegt op

  Doe altijd ijs in mijn bier in Thailand en zelfs in NL als het warm is.

  • rori zegt op

   manau of te wel lemon oftewel limoen.
   Heb ik een radler MET alcohol.
   Eerste keer kijkt men vreemd mijn zwagers vinden het OOK lekker.

   • Cornelis zegt op

    ‘Lemon’ is géén limoen, maar citroen. ‘Limoen’, in het Engels ‘lime’, is een andere citrusvrucht.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Nee, geen ijs in mijn bier.
  Bij het ‘pittige’ eten heb ik het liefst helemaal geen bier, liever water.
  Mijn ervaring is dat bier het Spicy-effect alleen maar stimuleert, waar meestal bij mij geen behoefte aan bestaat, als mijn mond al bijna in brand staat en het zweet met straaltjes over mijn gezicht begint te lopen.
  Water helpt dan, bier maakt het alleen maar erger.

 3. Cornelis zegt op

  Net als de schrijver ben ik geen echte bierdrinker, maar in Thailand is het inderdaad een prima dorstlesser.
  Aanvankelijk weigerde ik ook die ijsblokjes in mijn bier, maar ik kwam er al snel achter dat ik wanneer ik in Thais gezelschap drink, dat beter wèl kon doen doen. Anders kreeg ik bij een gelijke ‘vochtinname’ veel meer bier/alcohol binnen dan de tafelgenoten die wèl telkens het glas volstortten met Ijs…………

  • Janlao zegt op

   De meeste Thai doen geen ijs in het bier MAAR bier bij het ijs. Niet te drinken. Net of je water drinkt. Geef mij, de keren dat ik bier drink, en dat zijn er niet zo veel maar gewoon koud bier. De opmerking dat als je met Thai bier drinkt, je beter wel met ijs kan drinken, omdat je anders veel ( te veel) bier binnenkrijgt…dat ligt natuurlijk aan je zelf. Jij bepaalt hoeveel je drinkt. Ik drink meestal wiskey en dan plain tegenover anderen met water. Maar heb ik genoeg op, dan is het genoeg en stop ik. Dan maar minder sociaal op dat moment

   • Rob V. zegt op

    En als het bier (zoals menig locatie buiten de toeristen spots) niet koud is? In gekoeld bier ijs doen heeft niet echt zin. Maar wat moet je dan drinken als je ergens langs de weg of in een tentje keuze hebt uit allerlei ongekoelde drank met (standaard) ijs om de drank te koelen? Ik drink graag een biertje of wat fris bij het eten maar wel gekoeld, dus hup ijs er in en een beetje doordrinken.

 4. Eduardus zegt op

  Als de Thai alcohol drinken, en dat doen ze meestal, vaak de hele dag!, lao kaow, bier, of eigengestookt, dan gaan er altijd ijsblokjes in, en dat heeft een goede reden, doe ze dat niet dan is er geheid kans op uitdroging vandaar, zelf drink ik ook graag een biertje met mate, uitsluitend chang zonder ijs, uitgezondert bij feesten waar het hemelse vocht rijkelijk vloeit, dan gaat er in mijn biertje ook ijs, anders houd je het de hele dag niet vol bij de Thaise temperaturen……vandaag gaat er ook ijs in! PROOST.

  • UbonRome zegt op

   Prettig feest!

 5. willem zegt op

  Hi,
  Ik neem een spy classic lekker cool en net zo verfrissend en is lekker en als je er twee neemt slaap je beter

  gr Willem

 6. peter zegt op

  als je pittig eten hebt gegeten kun je het beste melk drinken , helpt uittstekend

 7. Victor Kwakman zegt op

  Ik neem altijd ijsklontjes in mijn bier gewoonweg omdat ik lauw bier verafschuw. Ik drink meestal Beer Chang en die flessen zijn 640 cl en 6.4% alcohol. Omdat ik wel even bezig ben met deze 640 cl is ijsklontjes toevoegen wat mij betreft een must. Het bier bij de Thaise temperaturen is voor mij al snel te warm om smakelijk te kunnen drinken. Bij een bier met een wat hoger alcoholpercentage zoals de 6.4% van Chang vind ik het prima!!

  • Joost Jongen zegt op

   Chang bier is al een paar jaar geen 6,4% alc. meer maar met tussenpozen gezakt naar 5,5% alc., ook de grote flessen zijn toen ze groen werden kleiner geworden en hebben nu een inhoud van 620 cl.

   Ik drink hier in de Isan ook meestal mijn Chang bier met ijsklonten, want hier verkopen ze dikwijls alleen grote flessen en daardoor is het bier voor mij te snel te warm om te drinken, dus dan maar een ijsklontje er in.

   • Joost-Buriram zegt op

    Nu is het alcohol percentage van Chang bier zelfs al gezakt naar 4,8% alc..

 8. RonnyLatPhrao zegt op

  Het hangt van de omstandigheden af bij mij.

  Wanneer het bier goed gekoeld is dan drink ik het zo.
  Is het niet of weinig gekoeld dan komt er ijs in.

  Is bier met ijs lekker? Neen, maar lauw/warm bier lust ik ook niet dus dan liever ijs in mijn bier.

 9. l.lagemaat zegt op

  Nederlandse “bierkenners” vertelden mij dat het bier tekort in de koelkast stond en daarom niet echt koud was. Als oplossing werd daarom maar ijs in het bier gedaan.

 10. Harrybr zegt op

  Als Cornelis al schrijft: ijsklontjes in bier is niets anders als een koude drink krijgen, die iets beter smaakt dan enkel koud water, namelijk: met een lichte biersmaak. Overigens: hetzelfde als een dopje whisky in een glas vol met ijsklontjes. Op deze manier kan je “liters” van dat spul op zonder dronken te worden, en toch ietsje lekkerder dan gewoon water.

 11. kees zegt op

  Absoluut geen ijs in mijn bier (leo). De laatste jaren drink ik uit de fles , dus heb ik dat probleem niet meer , maar in het begin dronk ik altijd uit een glas. Eventjes niet opletten , en een behulpzame Thai flikkerde ijsblokjes in je bier. Met name in niet echt toeristische gebied zoals Khonkaen. En ook ik bestel bij mijn eten altijd een fles water ipv bier. En om het pittige eten te blussen wat chinese kool blad , of een andere groente.

 12. Richard (ex-Phuket) zegt op

  Ik zelf heb altijd een blacksoda met veel nam kheng geprefereerd.

 13. fontok zegt op

  “Thai vinden dat wél lekker en extra verkoelend. Voor ons westerlingen staat het gelijk aan heiligschennis.”

  Ik ben het hier totaal niet mee eens en velen farang hier in Thailand met mij. Ook ik doe altijd ijsblokjes in mijn bier en zelfs witte wijn. Zelfs als het ik in Nederland ben en het daar vreselijk warm is. Ik vind dit pertinent onwaar ! Bovendien krijgt u extra water binnen hetgeen het effect van alcohol opheft en wat ook hard nodig is bij die temperaturen.

 14. petra zegt op

  Zoals elke belg weet is lauw bier niet drinkbaar.
  Paar klontjes in bier of witte wijn is erg lekker en verfrissend.
  Wat de opinie ook is , koud is beter.

 15. Rens zegt op

  Heb in diverse tropische landen nooit anders gezien dan ijs in bier en wijn. Het is domweg dat we het niet gewend zijn dat is alles. En bier bestaat al voor een deel al uit water, dus die paar ijsblokjes kunnen dan ook nog wel. En om het heiligschennis te noemen omdat er wat ijs wordt toegevoegd aan een domme middeleeuwse gewoonte, te weten bier drinken, gaat wel erg ver.

 16. Joey zegt op

  We zijn nu in Thailand en als je een echt koud biertje wilt, kun je ook je flesje in een ijsemmer vragen!

  • ser kokke zegt op

   Ik woon al jaren in Thailand en vraag ook altijd een een ijsemmertje voor mijn bier. Nooit een probeem!

   • loeng Johnny zegt op

    dan heb je geluk dat ze dat begrijpen! Vroeger veel gevraagd en dan bekijken ze je als een koe die een trein ziet passeren!
    Zondag in een Thais restaurant gaan eten en daar deden ze spontaan het bier in een emmer met ijs! Men leert bij (Ubon Ratchathani)!

 17. Antoine zegt op

  Voor mij geen ijs in bier bedankt Sorry maar ik vertrouw dit ijs niet. Maar heeft men in thailand ( buiten toeristische gebieden ) ook donker bier ?

  • khunflip zegt op

   Nee nooit gezien. Wel geimporteerd donker bier. Mijn Thaise vrienden zijn gek op Duvel en Leffe bruin (populair momenteel onder de Thaise bevolking), maar eerlijk gezegd staat donker bier mij tegen als het heet is. Net als rode wijn, waar ik in Nederland dol op ben. Ik neem meestal een 3L doos Chardonnay en een 3L doos Rose mee als ik naar Thailand ga, omdat wijn er erg duur is.

  • ser kokke zegt op

   Lao

 18. rob zegt op

  Ik heb geen ijsblokjes in mijn bier nodig. Een glas of fles gekoeld bier is bij mij zo leeg. Van op jonge leeftijd gewend aan bier, kan er vele liters van op voor ik iets begin te merken. Gebeurt niet zo vaak meer omdat ik de laatste jaren liever een Ierse single malt whisky drink……Maar never en nooit niet ijs in wat voor drankje dan ook.

 19. Frank zegt op

  Ik neem nergens ijs in, gekoelde dranken zijn voor mij “koud ” genoeg. Heb het wel geprobeerd maar krijg er last van mijn darmen van. Het is te koud.

 20. khunflip zegt op

  In het begin niet, vond het ook heiligschennis, maar door de jaren heen ben ik er toch aan gewend en heb ik nu in thailand liever (Leo) bier met ijs.
  Echter, de verhouding moet wel goed zijn; soms zit je bij die restaurants waar de serveersters er telkens blokken bij gooien terwijl je net een slok genomen hebt waardoor je een kwartier later een pul met ijswater voor je hebt, dus voorwaarde is dat ik wel bier blijf proeven. Maar in die verzengende hitte raad ik de mensen aan toch ijs er in te doen. Je zweet veel meer, je lichaam heeft dus veel meer vocht nodig. Door al dat ijs heb je veel minder last van hoofdpijn, uitdroging en een kater.
  Wel oppassen als je oud bent of een zwakke maag hebt en niet aan de bacteriën in het Thaise drinking water gewend bent. Mijn moeder gaat af en toe mee naar Thailand maar weigert consequent ijs in haar dranken, omdat ze ander meteen diarree heeft. IJs in Thailand wordt veelal van leidingwater gemaakt wat door een filtertje komt. Ze maken het helaas niet van Perrier!

 21. Rob V. zegt op

  Ik kan me eigenlijk niet meer herinneren dat ik in Thailand bij een bierfles en een glas zonder ijs kreeg. Moet een zeldzaamheid zijn als je in allerdaagse restaurants komt. Nee, gewoon standaard een glas of emmertje met ijs. Als dat ontbreekt dan vraag ik er om. Lauw bier is niet lekker en als je het glas regelmatig vult en dan snel opdrinkt is het niey echt waterig.

  • rudy zegt op

   Ik drink nooit bier met ijs, en al zeker geen rode wijn uit de frigo, uit mijn horeca ervaring weet ik dat ijskoude wijn je smaakpapillen verdooft en je bijna niks meer smaakt, was een truuk in het restaurand dat als een klant zegde dat de witte wijn passé was, terwijl hij dat niet was, koelden we de witte wijn extra, en toen was hij ineens goed, want de klant smaakte het niet meer.
   Dus voor mij nooit ijs, en als ik op de kamer een ijskoude Leo wil, bij mij liggen ze gewoon in een apart vak in de vriezer, maar zeker geen ijs, kan je op het einde evengoed ijswater drinken.

   En om op een reactie van hierboven te reageren, ik woon al drie jaar in Pattaya, en ze doen nooit ijs in mijn bier, in geen enkele bar, enkel als je erom vraagt, zelfs mijn vriendin krijgt bij haar San Miguel nooit ijs, enkel als ze er om vraagt, en ik heb hier toch al aardig wat bars bezocht. En ik zie hier aardig wat expats hun bier uit het flesje drinken, in een flessenkoeler, zonder ijs!

   En hitte, Thailand is een tropisch land, en dus de meeste dagen heel warm, heb er geen spetter last van, en zweet niet, integendeel, het kan me niet warm genoeg zijn, heb zelfs geen airco, wil er geen!

   Groeten, Rudy.

   • Rob V. zegt op

    Dat zou best kunnen Rudy, ik neem aan dat een restaurant of bar schenkt wat gebruikelijk is onder de klanten. Ik ben alleen in 2010 in Pattaya geweest in de bar. In de jaren daarna is de horeca voornamelijk Korean BBQ geweest in bijvoorbeeld Thonburi (BKK), Khon Kaen en veelal kleine plaatsjes. Plekken met weinig tot geen buitenlanders. De Thai heeft volgens mij standaard Namkeng in het bier dus ook niet vreemd dat dit dan wel standaard is. Nu kan ik me natuurlijk niet elke drankje meer herinneren, zal vast wel eens een keertje zonder ijs zijn geserveerd maar zelden.

    De kans op ijs in je bier bij Holiday Inn of een Patayaanse bar zal zeker klein zijn gok ik, de kans op geen ijs bij een tentje ver van de toeristische paden zal ook gering zijn. Of ik ben totaal van het padje, dat kan natuurlijk ook. 555

   • rudy zegt op

    Hallo,

    Indien moderator het toestaat wil ik nog even wat toevoegen op de reactie’s op de vraag van de vraagsteller. de vraag is duidelijk, wil je wel ijs of niet in je bier… die vraag is heel duidelijk, maar sommige reacties zeggen, neen ik lust het niet, maar toch moet ik het in bars zo drinken want geen andere keuze, of ongevraagd, of net iets te laat.

    Ivm met ongevraagd ijs in bier, of net te laat, of geen andere keuze…dat intrigeert me.

    Mijn stamcafe hier in Pattaya is de Marquee op soi Buakhao, zit elke dag vol met expats en toeristen van allelei pluimage. Een erfenis uit mijn horecaverleden is dat ik altijd de klanten gadesla, wat ze drinken en hoe het geserveerd wordt. Is in andere bars ook zo.

    Bier wordt hier altijd in een flessekoeler geserveerd, ze noemen het hiet een condom, een condoom. Nooit in een glas met ijs! Indien er in sommige bars toch een glas gevuld met ijsblokjes naast je bier geserveerd wordt gaan ze het nooit zelf uitgieten in je glas, niet achter de bar, en niet aan tafel. Dat doe je zelf!

    Indien er dan toch een bar zou zijn die het wel zou doen, terwijl ik het niet wil, dan weiger ik dat pertinent en betaal het ook niet, want ik heb daar niet om gevraagd. Ok, chatten is hier niet toegestaan, anders zou ik graag de namen weten van bars in Pattaya die dat wel zouden doen, en de klant geen andere keuze laten dan bier te laten drinken met ijs erin tegen hun zin. Zou Gringo met wie ik ooit een gezellige babbel gehad heb in zijn lievelingspoolzaal kunnen beamen

    Naar zo’n bar wil ik dus naartoe om het zelf te ervaren. Sommige lezers gaan nu zeggen, dan heb je geheid problemen. Nou, dat wil ik wel eens zien, want die kans is miniem. Het is zelfs zo dat in de bars waar ik frequent ga het bier in een vriezerkast ligt, of in een frigo die op 1° staat. Indien die frigo vaak open en dicht gaat is er ijsvorming in de frigo door condens van het contact van warme lucht met koude, en kunnen bij sommige flesje ijsvorming optreden, dat wordt altijd gecontroleerd, zodat er zeker geen ijs in je bier ligt, althans, dat is mijn bijna dagelijkse ervaring.

    En ja, je ziet hier expats of toeristen bier in een glas met ijsblokjes drinken, mijn vriendin drinkt altijd haar San Miguel met ijs, omdat ze het zo graag lust, dus vraagt ze er een glas met ijs erbij, in veel bars moet je het vragen, want ze vragen het niet, in andere bars vragen ze het wel.

    En als je toeristen bier met ijs ziet drinken, wees dan even aandachtig, en bekijk wie het uitschenkt!

    Denk dat dit al veel misvattingen uit de wereld zou helpen.

    Indien moderator het toelaat, want dit is niet off-topic, zou ik dat heel graag horen via persoonlijke mail met toestemming van de redactie. Wel bars in Pattaya, ga niet speciaal naar Bangkok om een bar te bezoeken.

    Groeten.

    Rudy.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Zoals je terecht al schrijft “de vraag is duidelijk, wil je wel ijs of niet in je bier”.
     Ik weet dan ook niet waarom je gans dat verhaal over Pattaya afsteekt, want niemand anders heeft het over Pattaya. Meer nog, ik lees nergens wat van bars.

     Dat flesjes in een “condoom” geplaatst worden zal iedereen het wel mee eens zijn die ooit een bar bezocht heeft.
     Maar niet alleen in bars wordt bier gedronken en ook niet alleen in Pattaya.

     Ga je ergens, gelijk waar in Thailand, eten/drinken (is toch altijd samen), en je bestelt bier of gelijk welke andere drank, dan zal het zo goed als altijd zonder “condoom” zijn, maar worden de flessen op bijzettafel op wieltjes geplaats. De drank kan in een ijsemmer geplaatst worden, maar meestal staat er een ijsemmer naast met ijs om in de glazen te doen. Op de tafel komt zelden een fles(met “condoom”) maar bijna altijd een glas. En in dat glas komt er dan ook meestal ijs.
     Diegene die je bedient zal dan regelmatig je glas vullen met ijs en bier en dat is meestal ongevraagd.

     • Kees zegt op

      En juist dat glas vullen is wat me zo tegen staat. Ik besef goed genoeg dat het een service is , maar de Thai zijn gewend om , net als de Britten , het glas te vullen zonder schuimkraag. Een slok nemen en het glas wordt weer bijgevuld. En als je een fles van 640 cl. krijgt zul je toch wel uit een glas moeten drinken.

   • Patrick Deceuninck zegt op

    Rudi in Pattaya word dat niet gedaan maar daar zijn het ook kleine flessen die dan nog in een koel condoom zitten (sorry voor mijn uitspraak) maar je weet wel. Bij ons in het binnenland zijn dat over het algemeen grote flessen dus moeilijker om koud te houden daar er bijna 3 glazen uit komen en ze niet in zo een condoom passen al weet ik dat ook voor grote flessen dat bestaat. Dus voor mij toch een blok nam keng in mijn bier.

    • peter zegt op

     Er bestaan wel degelijk condooms voor grote flessen
     De oplossing voor het niet drinken van lauw bier is om fris bier
     sneller op te drinken.
     Ik gebruik bijna nooit ijs in mijn bier ,alleen in noodgevallen
     Als je bier drinkt om de speciale smaak te behouden hoe het bier smaakt zou ik nooit ijs erin doen,oftewel iets anders driken.
     Als ik het moet verwoorden hoe bier smaakt met ijsblokjes erin
     Is het net of je een glas water drinkt met een bijsmaak.

 22. willem zegt op

  Jaaaaren geleden op vakantie geweest naar Amerika.
  Kreeg je een bierglas uit de vriezer,ook een aparte ervaring!!

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Doen we ook. In het vriesvak van de ijskast staan zo een aantal glazen. Eerst een 2-tal cm drinkwater in het glas en dan het vriesvak in. Altijd een fris glas met ijs klaar voor bier, limonade, Cola, etc.

 23. Gerrit zegt op

  Ik krijg altijd last van buikloop na het consumeren van ijs in het bier.
  Misschien is het ijs niet de oorzaak…maar mijn maag geeft vaak een reactie. Ik hoor ook dat er bacterien in het ijs kunnen zitten.

 24. Joan ramakers zegt op

  Nope, maar meestal ben je net te laat.
  En als je de fles in de ijskoeler wil zetten ben je in hun ogen helemaal ernaast

 25. Cornelis zegt op

  Ook waargenomen: Thais die met ijsblokjes aangelengd bier drinken met een rietje………….

  • JACOB zegt op

   Bier met een rietje,zie waar wij bier drinken veel Thaien met de auto stoppen,lopen dan naar de koelkast en nemen een grote Chang of Leo,betalen en krijgen een rietje,ik dacht dat het voor het morsen was tijdens het rijden doch volgens mijn vrouw worden ze sneller mao als ze met een rietje drinken.

 26. Frans zegt op

  Geen naam keng in mijn Leo tje

  bestel dan beter een kleine fles, of blikje,
  die halve liters moet je inderdaad snel drinken, te groot voor mij
  worden snel lauw, dan niet meer lekker

  Grappig, In Nederland doen ze lemon in hun Mexicaanse biertje voor de smaak
  in Mexico jagen ze de vliegen met die lemon weg

 27. Ad zegt op

  natuurlijk geen ijs!! het enige probleem is drink het bier koud schenk maar een “half” gas in en houd de fles koel (in een Chp.koeler) geniet en drink met mate !

 28. piet zegt op

  Oplossing ijs in het bier , of wijn
  maakt ijs blokjes van het bier of wijn wat je drink van te voren in de vries gedeelte koelkast,
  dan heb je koud bier en blijft dezelfde smaak houden.

 29. Richard zegt op

  Wat ook een uitstekende dorstlesser is, is de Thaise nationale drank: Black-so, oftewel Johnny Walker black label met sodawater en veel ijs. Het laat zich uitstekend combineren met Thais eten en het is dan verrassend. Ik raakte er minder snel van vol. Dat heeft de Thai goed bekeken.

  • Cornelis zegt op

   De kwalificatie ‘Thaise nationale drank’ voor een mix met Johnny Walker Black Label is volstrekt misplaatst.

 30. Harrybr zegt op

  Is een van de gewoontes, die ik uit Thailand meegenomen heb naar NL: HEEL veel ijsklontjes in je bier om wel koel – en enigszins ergens naar smakend – water tot je te nemen zonder te snel te veel alcohol naar binnen te krijgen. Een hete avond op 3 biertjes….

 31. John Chiang rai zegt op

  Vaak worden in de bars kleine flessen aangeboden,die reeds goed gekoeld in een z.g.n.flessen condoom gestoken worden.
  Het voordeel ook voor de iets langzame drinker is,dat deze isolatie kokers het bier toch wel een geruime tijd lekker koel houden.
  Anders wordt het als je ergens zit, waar alleen grote flessen verkocht worden,dan vindt ik het bij grote hitte vaak moeilijk om deze op den duur nog koel te genieten.
  Diegenen die denken dat ondanks grote hitte ijs niet in het bier hoort, omdat dit gelijk staat aan heiligheidschennis,die mogen wat mij betreft ook heilig hun piswarme biertje drinken,zolang ik niet hoef mee te drinken.
  Als je bij een fris tapbier in een iets groter gezelschap bent,zie je ook vaak de iets hogere dubbel wandige biercylinders,waarbij het ijs zich bevindt in een dubbele wand en niet direct in het bier.
  Maar hoe dan ook,bier hoort voor mij fris en koud te zijn,en dit is bij sommige omstandigheden, alleen met ijs te realiseren.

 32. Dirk zegt op

  Ik plaats mijn fles Leo steeds in de ijsemmer.
  Niet het ins uit die emmer in mijn glas.
  Altijd heerlijk!k koud bier.

  Simpel he . …?

 33. henry zegt op

  n de beter zaken krijs je een glas uit de diepvries. Ik vraag ook altijd een ijsemmer met ijsblokjes. Je ber blijft heerlijk koel en je moet geen afwaswater drinken.

 34. chris zegt op

  geen gemier, in Thailand gewoon ijs in je bier…………..

 35. Nonkelwin zegt op

  Als belgische bierdrinker kan ik in Thailand ook best genieten van een koele pint. Het bier moet inderdaad koud worden gedronken , thuis is dat idd geen probleem, maar uit is dit vaak een probleem, want bier aanlengen met smeltend water is geen optie.
  Daar heb ik hetvolgende op gevonden en dat drinkt vlotjes.
  Ik bestel samen met het bier, nam keng en een extra glas. De Thaise meedrinkers kieperen dat ijs bij hun bier, ik vul dat extra glas met ijsblokjes. Tegen de tijd dat mijn eerste pintje genuttigd is, is mijn reservegles goed gekoeld en kan ik daarin mijn volgend pintje drinken. Ondertussen kan het eerste glas weer worden gekoeld. Zo kan je blijven doorgaan zolang er ijs en bier is of tot je het verschil toch niet meer proeft…

 36. Erwin Fleur zegt op

  Beste redactie,

  Mijn standpunt is; klein flesje in condoom en een grote in glas met lekker veel ijs!
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 37. Jomtien TammY zegt op

  ALTIJD ijs in mijn, liefst Chang, bier anders lust ik het niet.
  Thais bier is overigens het enige niet dat ik enigszins lust… mét ijs.

  • Jomtien TammY zegt op

   Het enige BIER moet het zijn

 38. Huub Biezen zegt op

  De productie van de ijs cubes die je in een resaurant krijgt is buitengewoon ONHIEGYENISCH,zie video op FBK.Absoluut af te raden om te gebruiken in wat voor drank dan ook.

 39. endorfun zegt op

  Ijsblokjes in je bier of in je (echte) whisky is een vloek. Je kunt dan zowel water drinken. Er bestaat een alternatief soort steentjes (inox, keramiek, speksteen, graniet, …) die je volledig afkoelt in de diepvries, maar die bij het ondooien je drank niet verklooien met water..

 40. Jacobus zegt op

  Spicy eten. Je lippen branden en je hebt tranen in je ogen. Bier, water en melk helpen van geen meter.
  Suiker, dat helpt. Suiker tempert dat spicy gevoel in je mond perfect. Dus, 1 glas Sprite tussendoor en je bent weer het mannetje.

 41. ser kokke zegt op

  Wat een problemen met ijs in je biertje. Overkomt mij soms ook, maar dan heb je toch een hand om het er uit te halen. Het overkomt mij overigens alleen als ik door Thaise mensen op hun feestje uitgenodigd wordt. Emmertje met ijs regelen (staat altijd op tafel) en daar je vooraf gekoelde bierfles in: heerlijk!

 42. Herman van Rossum zegt op

  In Vietnam is dit nog erger, de eerste keer dat ik dit voorgeschoteld kreeg, inmiddels 16 jaar geleden in Hanoi, heb ik het ijs, tot stomme verbazing van het personeel, weggegooid. Ik mocht terug komen maar de volgende dag kwamen zij mij eerst vragen of ik ijs in mijn bier wilde. Het is mij nadien opgevallen dat de flessen bier ongekoeld werden opgediend. Dat is ook geen drinken dus heb ik nadien van de 2 slechte manieren toch maar voor co da, (met ijs) gekozen. Wel wat sneller drinken anders drink je water.

 43. frank h vlasman zegt op

  Nee ,natuurlijk niet. ijs in whisky of wijn dat doe je toch niet. IK zou me schamen, hoor.!!

 44. Paul zegt op

  Volgens mij moet je bier drinken zoals je het zelf lekker vind. Miljoenen Fransen drinken rode wijn koud. Hebben we daar ook commentaar op? Eet of drink wat je lekker vind, zoals je het lekker vindt.

 45. Marcel zegt op

  heiligschennis en smakeloos

 46. Nesten zegt op

  Als je weet dat bier gemaakt is van 90% water wat is dan het probleem met ijsblokjes ? Het enigste die mij zorgen baart is de ijsblokjes zelf hoe die vervaardigd zijn industrieel of zelf gemaakt met risico op kraantjes water die diarree gevolgen kunnen veroorzaken door buiktyfus

 47. Ruud zegt op

  Als je bier onder de 6gr. C drinkt proef je niets meer van het bier… dus ze kunnen alles wat er fout kan zijn gewoon camoufleren 555

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik denk dat na enkele biertjes zonder ijs men zich ook niet meer druk zal maken hoe bier smaakt 😉

 48. Ype zegt op

  Glas vol met ijs en daar bier Chang overheen. Alleen als ik af en toe een Heineken drink gaat daar geen ijs in.

  • RonnyLatYa zegt op

   Probeer anders eens om er bij Heineken ook bier bij te doen….. 😉

 49. Jos M zegt op

  Ik woon in een dorp net buiten Khon Kaen.
  Drink thuis altijd de grote fles Leo, goed gekoeld.
  Verleden week met de familie naar een pas geopend restaurant.
  Menu zelfs met wat Engelse teksten.
  Ik vraag om een Leo jen jen (extra koud).
  Neem 1 slok en de rest van het bier komt gelijk omhoog uit de fles die had dus nog geen 5 minuten in de koelkast gelegen.
  Netjes bye bye gezegd en naar huis , lauw bier is niet te drinken en ijs hoort er niet in .

 50. Jahris zegt op

  IJsklontjes in je bier, tot ik kennis maakte met Thailand had ik er nog nooit van gehoord. Indien met mate kan het mij wel bekoren maar dan alleen toe te voegen als het bier wat warmer wordt, niet gelijk al vanaf het begin. Bier smaakt voor mij namelijk het beste als het voortdurend koud is. Ben ik buitenshuis dan vraag ik gelijk al om een klein beetje ijs maar alleen apart van het glas, en dan uiteraard door mij zelf toe te voegen. Kan niet altijd maar is wel het beste. Ben ik thuis dan doe ik het uiteraard standaard zo.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website