Een heerlijk bakje koffie in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
6 mei 2023

Koffie. Ik kan niet zonder. De geur van een vers bakkie doet mij intens verlangen naar het bittere bruine vocht.

Gelukkig ben ik niet de enige koffie addict. Koffie is zelfs een van de meest verhandelde goederen ter wereld. Miljoenen mensen beginnen de dag met een bakje troost.

De koffiecultuur in Thailand heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Hoewel het land van oudsher bekend staat om zijn thee, heeft koffie snel terrein gewonnen en is het nu een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven voor veel Thaise mensen. Dit heeft geleid tot een bloeiende koffiescene in steden als Bangkok, Chiang Mai en Phuket, waar zowel lokale als internationale koffieketens en onafhankelijke koffiehuizen te vinden zijn.

Thaise koffieplantages

Thaise koffieplantages bevinden zich voornamelijk in het noorden van het land, vooral in de regio’s Chiang Mai, Chiang Rai en Mae Hong Son. De hooglanden in deze gebieden bieden de ideale omstandigheden voor het verbouwen van koffie, en het zijn vaak de lokale bergstammen die de koffieplanten verzorgen. Veel koffieplantages in Thailand zijn kleinschalig en richten zich op duurzame en biologische productie. Arabica-bonen zijn het meest voorkomende type koffie dat in Thailand wordt geproduceerd, hoewel sommige plantages ook Robusta-bonen verbouwen.

De Thaise koffiecultuur is uniek door de combinatie van traditionele invloeden en moderne trends. Een van de bekendste Thaise koffiedrankjes is “Oliang” of “O-Liang”, een sterke, zoete ijskoffie die vaak wordt geserveerd met gecondenseerde melk. Het wordt meestal bereid met een traditionele Thaise koffiefilter, ook wel “tungdtom” genoemd, waarbij de gemalen koffie met water wordt overgoten en door het filter loopt.

In stedelijke gebieden zijn westerse koffietrends ook populair geworden, zoals espresso, cappuccino en latte. Dit heeft geleid tot een mix van traditionele en moderne koffiehuizen. Veel van deze koffiebars bieden een gezellige en ontspannen sfeer waar zowel locals als toeristen kunnen genieten van hun favoriete koffiedrankjes en vaak ook lichte maaltijden en snacks.

Naast koffie zijn ook koffiegerelateerde evenementen en festivals in opkomst in Thailand. Zo worden er koffieproeverijen, workshops en competities georganiseerd om de waardering voor de Thaise koffiecultuur te vergroten en barista’s en koffieproducenten te ondersteunen.

Koffiecultuur

Naar gegevens van de Vereniging van Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers (VNKT) drinkt 79% van de Nederlanders regelmatig koffie. Hiervan drinkt 35% de koffie zwart, 53% voegt melk toe en 43% drinkt de koffie gezoet.

Koffie staat synoniem voor gezelligheid. Ik heb ooit eens gelezen dat de kwaliteit van koffie zelfs (mede)verantwoordelijk is voor de sfeer, prestatie en arbeidsvreugde op kantoor. De afgelopen jaren is er een heuse koffiecultuur ontstaan waar ketens als Starbucks handig op ingesprongen zijn. Koffie is daarmee een beleving geworden.

Traditionele Thaise koffie

Azië en ook Thailand is met een inhaalrace bezig. Tien jaar geleden was er in Azië nog nauwelijks een coffeeshop te vinden. De in Thailand alomtegenwoordige Starbucks opende zijn deuren in 1998 en heeft nu al meer dan 115 winkels (2007). Ook andere westerse koffieketens zijn in Thailand neergestreken, zoals het Italiaanse Illy en het eveneens Italiaanse Lavazza.

De kwaliteit van koffie in Thailand is wisselend. Soms krijg je in restaurant oploskoffie aangeboden. Niet echt smakelijk. Toch heeft Thailand wel degelijk een koffiecultuur. Doordat er in de toeristische plaatsen steeds meer (westerse) coffeeshops komen, verdwijnen de traditionele Thaise koffieverkopers. Wanneer je koffie bestelt bij een Thaise koffieverkoper, moet je niet gek opkijken wanneer je koffie in een plastic zakje vol met ijs wordt gegoten en het geserveerd wordt met een rietje. De traditionele Thaise hete koffie wordt gewoonlijk geserveerd in een klein glas welke volgeschonken wordt tot aan de rand.

Hilltribes

Koffie is in Thailand ook populair bij de lokale bevolking. In Noord-Thailand wordt koffie verbouwd door de Hilltribes. De bergstammen in Noord-Thailand kun je onderverdelen in twee groepen: laagland en hoogland. De laagland Hilltribes zijn vergelijkbaar met Thaise boeren en planten voornamelijk rijst en maïs. De stammen die leven in hoger gelegen gebieden, leefden vroeger van de papaverteelt, wat gebruikt wordt voor de productie van opium. De Thaise overheid en het Koninklijk Huis bieden de Hilltribes alternatieven en ondersteunen hen met het verbouwen van koffiebonen.

Koffie is te onderscheiden is twee belangrijke soorten: Arabica en Robusta. Het verschil tussen de twee soorten koffiebonen zit vooral in de smaak en het cafeïnegehalte: Arabicabonen hebben een mildere smaak en bevatten ongeveer 70% minder cafeïne dan de Robustabonen, die voor een pittige smaak zorgen. De meeste koffie die wie in Nederland drinken is een mengeling van de twee melanges.

Arabica en Robusta

De Robustaboon hoeft niet op hoogte geteeld te worden, groeit snel en is gemakkelijk te produceren. De koffie is goedkoop en niet erg smaakvol (het wordt meestal gebruikt voor instant koffie of om te mengen met Arabica). Arabica wordt geteeld op grote hoogte (1600 m) of meer. De lage temperaturen in de bergen vertragen de groei van de plant, waardoor deze complexe suikers kan ontwikkelen. De Arabica boon is een harde, smaakvolle boon en wordt door de koffie-industrie gezien als de beste kwaliteit. Een koffieplant (groenblijvend) moet ongeveer 5 jaar groeien voordat deze geschikt is voor volledige productie.

(Primeiya / Shutterstock.com)

Doi Chaang Coffee

Er zijn twee koffieketens in Thailand, waar je een cappuccino of espresso kunt krijgen die gemaakt zijn van DoiTung of Wawee koffiebonen. Ze ondersteunen de Hilltribe koffieboeren en de koffie is perfect. Doi Chaang Coffee is ook een merk van de Hilltribe en heeft een partnerschap met Canadese ondernemers. Zij zorgen voor de marketing en de wereldwijde distributie van de koffie.

De Aribica bonen, geteeld in Noord-Thailand, staan bekend om de verfijnde smaak. Deze laat zich typeren als een mix van karamel en kruiden. De smaak blijft hangen op je tong. Voor de echte liefhebbers, bestel een espresso in een klein glas. Voor dat je de koffie nuttigt moet je eerst je mond zuiveren met een klein glaasje koolzuurhoudend water. Vervolgens genieten van de pure smaak van deze voortreffelijke koffie.

Schrik niet van de prijs voor een goede kop koffie. Arabica koffietelers plukken de bonen met de hand. Ze groeien immers op plaatsen waar voertuigen of machines niet kunnen komen. De bonen rijpen in verschillende fasen, zodat een koffieplukker de planten regelmatig moet controleren alvorens de bonen geplukt kunnen worden.

Mocht je koffie willen bestellen in Thailand dan komen de volgende Thaise woorden van pas:

 • kaafae rawn (hete coffee)
 • kaafae yen (ijskoffie)
 • oh-liang (traditionele ijskoffie met suiker, zonder melk)
 • kaafae tung (traditionele filterkoffie met melk en suiker)
 • mai sai nam-taan (zonder suiker)
 • sai nam-taan (met suiker)
 • sai tung (koffie om mee te nemen)
 • kaafae dam (zwarte koffie)

62 reacties op “Een heerlijk bakje koffie in Thailand”

 1. Johnny zegt op

  Die HillTrives Coffee is echt een hele lekkere koffie. Persoonlijk vind ik de andere Thaise koffie niet veel aan. Ik heb het hier over expresso koffie, de standaard Thai koffie valt zowiezo niet te drinken. En de oplos versie is een echt bakkie slobber.

  Althans…. das mijn mening.

 2. Robert zegt op

  Koffie is zeker populair in Thailand, en de Thais zijn zeer creatief in het vinden van manieren om de koffie consumptie op te drijven. Zo is er bv koffie met ginseng waar je volgens de reclame in het algemeen en mijn vriendin in het bijzonder snel gewicht door zou verliezen en zo zijn er koffies waar de jongeheer weer door gestimuleerd wordt. Een daarvan draagt de grappige naam ‘Biggolo’, geen relatie met de tenenkrommende film ‘Duce Bigalow European Gigolo’ naar ik aanneem. (http://khealthy.com/viewProduct.do?clubId=1838&shopCategoryId=11228&productId=30504)

  • Jasper zegt op

   Noem mij dom, maar ik vond het een bizonder vermakelijke film. Niet in het minst omdat de film een bepaald tijdsbeeld vatte van mijn geliefde stad Amsterdam.

 3. Robert zegt op

  Thaise commercial voor afslank koffie. Da’s nog eens andere koffie dan die suffe Douwe Egberts reclames die ik me uit NL herinner.

  http://www.youtube.com/watch?v=T3SHmwK4OF4

 4. Hans Bos zegt op

  In een grijs verleden heb ik dr. Ernesto Illy mogen interviewen. Hij vertelde me trots dat elke koffieboon in de fabriek in Triëst wordt gecontroleerd. Ik waagde dat te betwijfelen. Hij legde uit dat de bonen in de fabriek over honderden smalle lopende bandjes gaan. Is de kleur verkeerd of de boon te licht, dan spuit een luchtstraaltje deze boon van de band. “En weet u waar deze afgekeurde bonen heengaan?, vroeg hij mij. “Naar Nederland, want daar weten ze niet hoe echte koffie smaakt”.

  Ik heb in Thailand alle oploskoffie geprobeerd. De Khao Shong is ongetwijfeld de beste. Sinds drie jaar ben ik in het bezit van een espresso-apparaat. Daarbij gebruik ik Moccona; een pak van 250 gram gemalen voor ca 80 THB. ’s Avonds drink ik cafeïnevrij. Omdat deze moeilijk te verkrijgen is in Thailand, breng ik die mee uit NL.

  In Thailand heb ik overigens vaak betere cappuccino gedronken dan in Italië.

  • Francois zegt op

   Die sorteermachines bestaan wel degelijk. Zelfs rijst wordt op deze manier gesorteerd.
   De zwarte, gele en roze rijstkorrels (onkruiden die tussen de rijst groeien) worden er uit gehaald.
   Google eens “Buhler sortex” dan zie je het gebeuren.

 5. Sjaak zegt op

  Best K. Peter
  Ik vond het een zeer informatief stuk om telezen. mijn dank hier voor.

  De leukse zin vond ik.

  “Wanneer je koffie bestelt bij een Thaise koffieverkoper, moet je niet gek opkijken wanneer je koffie in een plastic zakje vol met ijs wordt gegoten.”

  In Braband en Limburg zoude ze zegen do mej ok een tas koffie.

  weet je toevallig ook waar die uitdrukking van daan komt?

  • Hans Bos zegt op

   het is zo simpel: een tas is een kopje, toch?

  • John Chiang rai zegt op

   De uitdrukking tas koffie,stamt uit de duitse taal,,Tasse kaffee”. Veel farangs bestellen in Thailand gewoon koffie,zodat de Thai niet weet of het om een ijskoffie of een hete koffie gaat. Vaak vragen ze bij een farang na,of het om een Kaffae rohn,of een kaffae Yen gaat,anders kan het inderdaad gebeuren dat je een koffie krijgt met ijsklontjes (kaffae Yen)

  • Sjaak S zegt op

   Waar het woordje tas vandaan komt? In Limburg is het het woord voor kop en een teske is een kopje. In Kerkrade zou men misschien tesje zeggen, waarbij de s en de j los van elkaar uitgesproken worden: tes-je.
   Het Limburgs uit de oostelijke streken zoals Kerkrade, Vaals, Simpelveld is een oud Neder-Duits dialect…dus in feite een Duits dialect..in ieder geval nog steeds meer verwandt met Duits dan met Nederlands. We kennen ook diverse naamvallen, die weliswaar niet met systeem geleerd worden, maar toch veel voorkomen.

  • Janlao zegt op

   Is een tas niet een Vlaams woord? En ja voor zover ik weet is het een kopje. Alsik in Antwerpen ben en er wordt me gevraagd of ik een taske koffie wil, dan krijg ik de koffie netjes in een kopje. Maar de Vlamingen onder ons moeten het echt weten

   • Nicky zegt op

    Idd. Een tas koffie is gewoon een kop koffie. Ik heb een Belgisch kookboek en daar spreekt men ook over een tas melk of 2 tassen water

   • Janlao zegt op

    Mijn ervaring in België is dat ze gewoon vragen of ge een koffiemelk wil

 6. maria berg zegt op

  Misschien is de reactie van Aad niet bij de koffie maar bij het drinken van wat anders geschreven?

 7. william zegt op

  Bij Big-c heb ik afgelopen week koffie gekocht 2 in one ( alleen koffie met melk ), even wennen
  maar beter voor de lijn. Het merk is Essenso microground coffee, en in 2 soorten verpakkingen verkrijgbaar.

  • Janlao zegt op

   Kan ik je aanbevelen. Drink deze koffie al een paar jaar zeer regelmatig. En dan de versie zonder suiker. Met suiker is vind ik te zoet

 8. Cat zegt op

  Het verbaast me dat er niemand spreekt over de “Thaise” (?) Koffie-chain : Black Cayon Coffee!!
  Heerlijke koffie en snacks etc!
  In shoppings malls ..gewoon even rondkijken!
  Misschien wel beter dan StarBucks!

  • Jan R zegt op

   Black Canyon Coffee (hot coffee) is wat mijn smaak betreft de kampioen samen met Illy. Beide coffeeshops zijn spaarzaam te vinden. Heel jammer dus.

   Starbucks schenkt heet water met een koffieachtig smaakje (ik kan er niet méér van maken). Suiker- en melkdrankjes (zoals cappucino) drink ik niet (dat is in mijn ogen geen koffie).

  • Peer zegt op

   Inderdaad Cat,
   Black canyon spant de kroon:
   Heerlijke koffie in álle soorten en wat me bij Starbucks tegen de borst stuit: éérst betalen en wacht maar af, we brengen het wel naar jouw nummertje.
   Ik zit niet meer in de kleuterschool nondejuu!

 9. wibar zegt op

  Ik ga altijd naar Black Canyon vestigingen in Thailand. Uitstekende koffie 🙂

  • Michel zegt op

   Ook lekker eten bij Black Canyon! Mijn favoriet is de Kung Tempura…heerlijk!!

 10. Cor zegt op

  De Thaise Arabica koffie is heerlijk, als koffieliefhebber staat deze bovenaan m’n lijstje. Bij Boot koffie in Baarn te koop: pride of Thailand organic coffee. Is tijdelijk uitverkocht, maar heel erg lekker. In Thailand vind de koffie vaak beter dan in Nederland.

 11. Jan zegt op

  Mijn ervaring:

  Black Canyon Coffee schenkt (wat mijn smaak betreft) de beste koffie. Die winkelketen is ook gevestigd in Indonesie en een paar andere landen in Azie. In Indonesie heb ik ook een paar coffeeshops van Black Canyon bezocht en daar dezelfde goede koffie kunnen drinken.

  94Coffee is een Thaise keten maar niet in elke shop is de koffie even goed.

  Illy is constant van (hoogstaande) kwaliteit maar is van Europese origine. Starbucks (ik heb het dan over Americano) is vooral heet water met een smaakje… Dat is meer voor zoete drankjes… 🙁

 12. Joop zegt op

  Veel eigenaren van koffieplantages zijn Thai of Thai-Chinezen. Er zijn ook bergdorpen die worden bevolkt door Thai en kleinschalig zeer goede koffie produceren. Een voorbeeld is Ban Huay Khrai, een van de vele dorpen in de gemeente Wiangpapao, gelegen in Chiang Rai en halverwege de hoofdweg naar Chiang Mai. De biologisch verbouwde koffie word verkocht onder de naam Mewana en wordt o.a. geëxporteerd naar Duitsland maar ook in Bangkok verkocht. De koffie heeft de laatste jaren de hoogste onderscheiding gekregen voor kwaliteit en smaak. Ook verbouwd men hier uitmuntende groene thee. Momenteel wordt het gebied bekender onder de Thai uit de grote steden om hier te komen Hiken, koffie of thee helpen plukken en het proces te volgen. Ook westerlingen zijn welkom en wilt u wat meer weten, Facebook: Ban Huay Khrai Homestay.

 13. ruud zegt op

  Ik heb een keer twee blauwe pakken Douwe Egberts gekocht bij Central.
  Het tweede heb ik nooit open gemaakt.
  Ik drink tegenwoordig Oriental Kenya blend van Aroma.
  Die smaakt wat mij betreft uitstekend.
  Zo uit mijn hoofd 245 Baht voor 250 gram.
  Wel meer, dan bovengenoemde Moccona van 80 baht, maar koffie moet wel lekker zijn, anders kan ik net zo goed gewoon water drinken.

 14. albert zegt op

  Ik ben koffiehandelaar in groene en gebrande koffiebonen in Chiangmai.
  en exporter ook koffie naar de verschillende landen.

  Voor diegenen die interesse hebben kijk eens naar mijn website :
  www. alti-coffee.com

  Sinds kort verkopen wij ook onze coffee in capsules welke compatible zijn
  met de bekende Nespresso capsule machines en uiteraard goedkoper.
  (staat nog niet op onze website)

  • Ton Phayao zegt op

   Heb je ook koffie pads voor een senseo apparaat

   • Peer zegt op

    Beste Ton,
    Dáár komt toch geen échte koffie uit hè?
    En ik ben ‘n Brabander, dus wil Philips niet afvallen hoor!

  • thea zegt op

   Oh wat leuk, ik ga gauw op uw website kijken.
   Ik vond koffie altijd heerlijk ruiken maar nooit smaken, heel gek , vond het naar brandhout smaken maar in Thailand zag de cappuccino er zo lekker uit dat ik het toch maar weer eens probeerde.
   Heerlijk, elke dag in Thailand aan de koffie.
   Ik moest dus bijna 60 worden om koffie te leren drinken en dat dankzij Thailand

  • Co zegt op

   Hi Albert
   Ik heb wel interesse in de coffee cups
   Wanneer komen die op de site te staan ??

   • Jos M zegt op

    Nu september 2020 nog steeds niet op de website

 15. robert zegt op

  De prijzen voor een kopje koffie variëren enorm. De duurste koffie is bij Starbucks te vinden die het drinken van een kopje koffie koppelt aan een soort statusniveau. Klanten van Starbucks zijn vaak mensen van de goede burgerij en universiteitsstudenten (die soms een hele namiddag een tafeltje bezetten om in groep bepaalde opgelegde taken voor te bereiden). Boven de 100 bath voor een kopje met een Amerikaanse smaak die ik een beetje flauw vind.
  Amazon vind je overal in Thailand langs de autosnelwegen. Een Americano betaal je doorgaans 45 bath en je kunt kiezen uit een assortiment aan gebakjes. Het kader is gezellig een soort jungleachtig décor met veel planten en meestal fonteintjes en watervalletjes. Er is steeds lektuur beschikbaar. Voor digenen die houden van sterke koffie is de Americano het aangewezen product.
  Het klinkt onwaarschijnlijk maar de beste koffie die ik hier gedronjken heb is een 7-11. Meer en meer 7-11 shops worden uitgerust met een koffieshop balie (niet de zelfbediening koffie die je in alle 7-11 shops kunt vinden) en daar kun je de standard en de “special select” koffie bestellen en meenemen Keurig verpakt in een plastiek zakje. Ik dacht dat de prijs 30 bath was. Ik vond de koffie echt zalig, veruit de beste koffie die ik in Thailand gedronken heb.

  • Christina zegt op

   De koffie van Mac Donalds is heel goed en wereld wijd senioren koffie 2 stuks voor de prijs van 1.

 16. bal thai zegt op

  De beste koffie voor mij in thailand is bij Benjamit markt Soi Bhokhouw en de beste prijs.

 17. luc zegt op

  Ben al van kindsaf koffiedrinker en heb nu een coffeeshop in Cha-am. De koffiie die wij serveren komt van een kleine branderij in hua hin en vind ik en de meeste van mijn klanten heel lekker. Anderzijds vind ik ook de koffie van de amazon coffeeshops heel goed.

 18. Geert zegt op

  Ik mag wel zeggen dat ik een echte koffie expert ben, tot vorig jaar nam ik altijd een mooie voorraad LavAzza qualita oro mee vanuit Nederland, deze blikken zij overigens wel te krijgen in Thailand,
  maar THB 660,- is me iets te gortig.
  Totdat ik een kopje koffie besteld in het flora park in de buurt van kabin buri aan de higway 304, hier is een kleine ambachtelijke koffie branderij die vers de bonen espresso maalt, wat een kwaliteit, het lekkerste bakkie in jaren.

 19. Rob V. zegt op

  De blogdictator is een sadist. Met temperaturen richting de 30 zou ik nu maar wat graag bij een straatkarretje een kaafae yen halen. 🙂 Kaafae rón drink ik liever niet met deze temperaturen.

 20. Sjaak S zegt op

  Ik kwam de eerste coffeeshops al meer dan 37 jaar geleden in Zuid Korea tegen. In Seoul had je daar heuse café’s waar mensen elkaar ontmoetten en een kop koffie dronken en waar uitstekende muziek gespeeld werd. Dat is dus rond 1981!
  Laatst heb ik een leuke video gezien van serpentza, dat is een jonge man die heel veel vlogs over China maakt. Hij maakte ook een video over de koffie in China en volgens hem was deze vaak beter dan bijvoorbeeld in de USA. https://www.youtube.com/watch?v=fheYvabcBJM

  Ik drink hier in Thailand het liefst koffie thuis. ’s Morgens begin ik met Khao Shong: Smooth & Creamy Coffee Mix Powder en overdag de oploskoffie van Moccona (rood). Ik houd niet van sterke koffie en vind het moeilijk lekkere koffie buitenhuis te bestellen. Bestel ik Nescafé, ben ik al goed aan het opletten of deze niet te sterk gemaakt wordt. Waar ik een klein theelepeltje poeder gebruik, doet men ergens anders al vaak het drievoudige in een veel kleiner kopje… daar gaan mijn haren van overeind staan. Dan helpt het ook niet veel suiker te gebruiken.

  Amazon heeft, zoals al genoemd wordt, ook lekkere Latte.. die vind ik nog redelijk. En bij de laatste keer dat ik er was kon je ook een stroopwafel (!!) erbij kopen!

  • l.lagemaat zegt op

   Grappig dat van die stroopwafel.

   Mijn ervaring is dat er weinig vraag naar is, hetzelfde merk als bij Amazon.

   We hebben ze toen gebruikt bij een feestje met o.a. koekhappen!

 21. l.lagemaat zegt op

  In Restaurant Bunsom wordt alleen kwaliteits koffie geschonken vanaf 35 Baht, cappucino 40 Baht en andere keuzes. (Thaise Arabica koffie )
  Ook in “iced”uitvoering mogelijk. Het glaasje water erbij is een vanzelfsprekendheid.

  Morgen, verjaardag van de koning en zaterdag , Boeddha dag, zal het wel weer druk zijn.
  Tevens morgen middag geen haring party vanaf 15.00 uur!

  Adres: Huay Yai, Tesabal Road, Soi 17 (15 minuten vanaf Jomtien )

 22. Georges cerulus zegt op

  Inderdaad ..bal thai…Benjamit brand ook zelf hun koffie..heel lekker..zeker met voorsprong de beste in pattaya…

 23. KhunBram zegt op

  Ja OF ze het kunnen hier.

  MAAR er zijn ook zeer, zeer slechte ervaringen.
  Klonterige oude oplos’koffie’ VEEL te veel in 1 kopje, dan lauw water en zo’n zakje walgelijk en hart geworden melk’poeder’
  Maar dan HEB je al besteld en betaald. Menig plant ‘blij’ gemaakt.

  Voor mij, en mijn arts zegt dat ik bloedgroep D-E heb (voor niet nl-ers: Douwe Egberts nl koffiemerk),
  is hoog favoriet: 3 in 1 van SUPER. 3 bath. Geen vervelende nasmaak en te koop bij elke Lotus of Big C.

  MAAR…………over smaak…………..

  KhunBram.

  • Daniel VL zegt op

   Alle 3 in 1 is tussen 45 en 55% suiker. Thuis gebruik ik DE mocona buitenhuis Amazon bij PPT

 24. Sir Charles zegt op

  Weet dat het voor sommigen als vloeken in de kerk is maar tegenwoordig is in een McDonalds/McCafe ook goede koffie verkrijgbaar, vind de espresso daar uitstekend.

 25. Siam zegt op

  I drink thuis graag Turkse koffie. De bonen komen van Doi Chang. Branden doe ik in een koekepan want ik heb de bonen het liefst lichter gebrand dan gebruikelijk is. Daarna malen en zeven, want voor een goede kop moet de poeder zo fijn zijn als meel.
  Jammer dat er in Thailand alleen Arabica wordt verbouwd want Mocha is mijn favoriet. Nou ja, misschien ga ik deze ooit wel online bestellen in Vietnam.

 26. Willem zegt op

  Sinds het eerste keer publiseren van bovenstaand artikel is er erg veel veranderd wat betreft de Thaise koffiecultuur. Anno 2019 krijg je zelfs in de meest afgelegen oorden een geweldig bakje koffie en zijn veel koffieshop onderscheidend in de aard van de locatie, behuizing en aankleding/design van de koffieshops.

  Als echte koffieliefhebber kom ik nu echt wel aan mijn trekken en vind ik het erg leuk weer eens een andere, vaak bijzondere koffieshop te ontdekken.

 27. Kees janssen zegt op

  De smaak van koffie is erg persoonlijk.
  Ik drink het liefst cappuccino.
  Veel koffie shops maken er bijna een café latte van.
  Zoals al geschreven is koffie bij de Starbucks niets meer dan een beleving. Te duur eveneens.
  De amazon coffee opent in rap tempo ook shops. Voorheen vaak bij de ptt petrol stations maar nu ook in bigC, central PLAZA’S enz.
  Ook op vele lokaties nabij boot stops, China town, victory monument etc.
  Het maken van een goede cappuccino is lastig. Maar indien het niet met goed opgeschuimde melk is dan gaat het retour en wordt er nieuwe gemaakt.
  De handleiding wordt dan uit de la gehaald en dan lukt het dus wel.
  Aangezien we toch een redelijk aantal amazon’s frequent bezoeken weten ze onderhand wel hoe ik het graag wil drinken.
  Soms proberen nieuwe medewerkers eerst te vertellen dat dit een correcte cappuccino is.
  Het gaat vaak te gehaast.
  Maar bij de meest frequente hoef ik niet eens te zeggen wat we bestellen.
  En dat is dus Americano ice and cappuccino.
  Vaak met 2 stroopwafels.

 28. thea zegt op

  Ik heb in Pattaya in Terminal 21 een heerlijke cappuccino gedronken.
  Op het kopje stond Estados café
  Kan iemand mij vertellen waar ik die koffie zou kunnen bestellen

  B.v.d
  Thea

 29. John zegt op

  Okay de Arabica boon is de lekkerste dat weten we inmiddels wel en als je een keer een Robusta hebt gedronken dan weet je waarom.
  Er zijn veel plaatsen hier in het noorden van Thailand waar de bonen bijna van de bomen afspatten in mooi rood gekleurde besjes. De meeste zullen in principe goed kunnen smaken.
  Het is al eerder gezegd koffie drinken gaat gepaard met een persoonlijke voorkeur. In Nederland was ik een trouwe Illy espresso drinker, stukken duurder (6€) dan DE maar zijn geld meer dan waard.
  Hier bevalt de Doi Chang koffie mij wel maar 280 Baht (8,5€) voor 250 gram is me toch iets te veel, over de Illy voor 600 Baht (18€) zullen we het maar niet hebben.
  De smaak dus, de meeste bonen worden hier helaas bijna zwart geroosterd of wel erg bitter tot zelfs een verbrande smaak toe. Als je al ergens een perfecte roost hebt gevonden is het volgende pak helaas weer bijna verbrand, geen constante kwaliteit. Waarschijnlijk wordt er zo donker geroost omdat de meeste Thais uitsluitend ijskoffie drinken met melk en scheppen suiker. Voor een bakje espresso vaak veel te bitter.
  Ik maak tegenwoordig mijn eigen mix van een Italian roast en een dark roast van Aka Ama. Ik steun de lokale koffieplanters en heb een kilo heerlijke koffiebonen voor nog geen 700 Baht.

 30. Paul Cassiers zegt op

  Doe eens 2 zakjes ORIGINAL SUPER COFFEE 3 in 1 in een tas met een beetje suiker en je gaat nooit meer naar een of andere coffeeshop. En dit voor slechts +/- 7 baht. Bye bye St……

 31. Mairoe zegt op

  Dit is geen koffie meer. Dit soort zakjes drinkmix bevat al veel suiker en veel poedercreamer, en minimaal koffie. BAH, is een beter benaming in plaats van SUPER.

 32. Sjaak S zegt op

  Sinds ik de laatste keer op dit artikel reageerde heb ook ik iets geleerd. Omdat ik niet van sterke koffie houd, helpt het wel eens als je dan zegt mai koi khem of mai khem. Dat betekent: niet (zo) sterk.
  Ik fiets met een naamgenoot van mij nu al meer dan een jaar naar Pak Nam Pran. Daar dronken we in het begin koffie in een resort, maar die mensen slaagden er niet in een slappe koffie te zetten. De lepel bleef bijna overeind staan..
  Op een dag ontdekten wij Baan Pal. Dat is een restaurant in de buurt van Kao Kalok. De koffie is niet alleen veel lekkerder, hij is redelijk goedkoop (40 Baht) en je krijgt er altijd een glaasje water bij. Ook kun je daar heerlijke cake krijgen.
  Het restaurant was vóór Covid iedere keer barstensvol van fietsers die uit Hua Hin kwamen. De groepen zijn nu een stuk kleiner, maar de koffie is nog steeds prima daar.

 33. l.lagemaat zegt op

  De duurste koffie heet ” Black Ivory Coffee” en wordt geproduceerd in Chiang Saen, N-Thailand.

  Naast het voedsel krijgen olifanten koffiebonen gevoerd. Na 24 uur komt het met de ontlasting naar buiten.
  Van de 30 kilogram koffiebonen blijft er maar 1 kilogram over die zorgvuldig gereinigd en gebrand worden.
  De maag enzymen zorgen voor een speciale koffiesmaak.

  In exclusieve hotels kost een kop Black Ivory koffie € 34,=

  • Sjaak S zegt op

   Dat is dan weer voor mensen die niet meer weten wat ze met hun vele geld moeten doen.

 34. marijke. zegt op

  Wij hebben kenissen in Changmai.Haar vader en stiefmoeder verbouwen koffie in de bergen.De vader is inmiddels overleden en doet de stiefmoeder met hulp de koffie plantage.Ze verkoopt veel koffie nonen rond Changmai aan coffeshops.En leverd veel aan een afnemer in duitsland.De naam van de koffie is dacht ik arabic.Maar het is heerlijke koffie.Als we in Changmai zijn krijgen we een leuke voorraad mee naar huis.

 35. Hansest zegt op

  Mijn Thaise vrouw komt oorspronkelijk uit ChiangMai met familie in GhiangRai. Als zij daar is geweest brengt zij altijd een voorraadje HillTribe koffie mee naar NL. Die koffie drinken wij altijd als we er echt de tijd voor kunnen nemen om er even van te genieten.
  Vraag aan Marijke: Weet U hoe we in contact kunnen komen met die afnemer in Duitsland?

  • Yak zegt op

   Na jaren allerlei koffie soorten te hebben uitgeprobeerd en gedronken, drinken wij sinds enkele maanden thuis Omgoi coffee, dark roasted beans.
   Het is een Northern Thai coffee uit de omgeving van Chiang Mai. Ik ben kieskeurig, niet alleen met koffie, maar tot nu toe is dit voor ons de lekkerste koffie.
   Zelf malen en zetten met de expresso machine.
   Het is te koop in Central Festival Shopping Mall in Chiang Mai, THB 289 voor 500 gram, een redelijke prijs.
   Als je van een goede kop koffie houdt, geen slubber bakkie, dan moet je deze koffie proberen.
   Groetjes en geniet,
   Yak

 36. Cornelis zegt op

  Anno 2022, 11 jaar nadat het bovenstaande artikel werd geschreven, drink ik in en om Chiang Rai dagelijks geweldige koffie bij één van de vele tientallen koffieshops. Bij velen nog steeds maar vanaf 30 baht voor een stevige bak. Vorige maand in Bangkok besloot ik Starbucks nog eens te proberen, maar ik had beter moeten weten: zelden zo’n smakeloze, ‘waterige’ koffie voorgezet gekregen. Paar slokken genomen en de rest laten staan.
  Overigens voor de liefhebbers van zwarte koffie: die staat maar zelden als zodanig op het ‘menu’. Je moet dan ‘Americano’ bestellen – dat is een sterke espresso waar kokend water aan wordt toegevoegd.

 37. carla zegt op

  wij houden wel van een bakje koffie, en we gingen in de middag naar een barretje in Pattaya dicht bij de dolfijnenfontein op de rotonde waar we vroegen of ze koffie hadden. Er werd in de kastjes onder de bar gerommeld en er kwam een koffiezetapp. onder uit en er volgde een bevestigend ja. De broer (kwamen we later achter) van de eigenaresse moest op de scooter koffie halen en gelijktijdig werd het apparaat schoon gemaakt. Overigens een lekker bakkie. De dagen erna als we bij het zelfde barretje voor de koffie gingen riepen we tegen de broer of we koffie konden krijgen waarop hij direct op de scooter stapte, zonder te overleggen. En dan bestelde wij aan de bar. Er werd dan gezocht naar de broer, maar wij gaven dan aan dat hij al weg was om koffie te halen.

 38. Tali zegt op

  Ik bestel steeds mijn cofee bij Doi Chaang coffee via Lazada.
  Ik mak mijn eigen koffie op de ouderwetse manier en die vind ik geweldig lekker.
  En voor 2 kilo arabica betaal ik een 1000 bath aan huis geleverd.Ik vind Doi Chaang Coffee de beste koffie die ik hier in Thailand kan vinden .

 39. JomtienTammy zegt op

  Ik lees: “Doi Chaang Coffee is ook een merk van de Hilltribe en heeft een partnerschap met Canadese ondernemers. Zij zorgen voor de marketing en de wereldwijde distributie van de koffie”.
  Dit is niet correct: er is géén wereldwijde distributie ervan, want de Canadezen willen dit niet.
  Zij verkiezen om de uitvoer beperkt te houden tot de door hun gekozen landen, en dit zijn er zeer weinig!
  Heb hun daarover een paar jaren geleden een mail gestuurd voor eventuele distributie in België/NL/Luxemburg/Duitsland en kreeg als antwoord hetgeen ik bovenstaand al schreef…

 40. wiebe wierda zegt op

  Zeker als ik ergens lopend onderweg ben, bezienswaardigheden, markten e.d. heb ik het liefst oh-liang. Jammer genoeg zie je echte oh-liang steeds minder vaak; tegenwoordig wordt het steeds vaker vervangen door Kaafae yen, wat beslist niet het zelfde is.
  Omdat we zelf in Thailand geen koffiezetapparaat hebben drink ik daar meestal oploskoffie, Nescafé Red Cup of Moccona. Helaas zijn beide ook steeds minder gemakkelijk te vinden, steeds meer vervangen door 3 in 1 bagger. Voor mij is het toevoegen van melk of creamer de beste manier om koffie te bederven.
  Voor de duidelijkheid, wij wonen niet in Thailand, vandaar ook geen koffiezetter.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website