Mijn goede vriend Brian was in de Filipijnen en deed via Facebook regelmatig verslag van zijn belevenissen met zijn Filipijnse vriendin Mia en hun gezamenlijke dochter Paris. Een paar dagen geleden werd ik getroffen door een bericht van hem over een restaurant in Manila waar het toekomstige gezinnetje op bezoek kwam.

Zijn verloofde Mia had daar namelijk “balot” besteld en gegeten. Brian wist niet wat balot voorstelde, maar toen hij zag wat het precies inhield, gruwelde hij ervan. Het is namelijk een zich ontwikkelend vogelembryo (meestal een eend) dat wordt gekookt en uit de schaal wordt gegeten.

Balot

Brian maakte mij niet veel wijzer, anders dan een paar foto’s mee te sturen, dus ging ik maar eens op zoek naar meer informatie over dit bizarre gerecht. Op Wikipedia vond ik een hele pagina gewijd aan dit gerecht, dat erg populair is in de Filipijnen en onder meer gewoon als straatvoedsel wordt verkocht.

Het is dus een een ei, meestal een eendenei, maar een kippenei kan ook, dat bebroed en gekookt wordt. De lengte van de incubatie voordat het ei wordt gekookt, is een kwestie van lokale voorkeur, maar ligt over het algemeen tussen 14 en 21 dagen. De inhoud wordt daarna direct vanuit de schaal gelepeld en opgegeten. De dan deels ontwikkelende organen en botjes zijn zacht genoeg om te kauwen en door te slikken. Uiteraard worden er zout, peper, azijn en/of andere kruiden aan deze lekkernij toegevoegd.

Khai Khao in Thailand

Op de Wikipedia pagina staat, dat het gerecht weliswaar populair is op de Filipijnen, maar dat het ook bekend is in andere Zuidoost Aziatische landen en noemt daarbij de lokale namen. Ook Thailand staat in dat rijtje waar het Khai Khao of Khai Look wordt genoemd.

Ik ging verder op zoek naar het hoe en wat van dit gerecht in Thailand, maar daar werd ik niet wijzer van. Ik vond slechts één website met een wazige foto, maar verder werd er niet op details ingegaan. Mijn vrouw vertelde mij, dat het gerecht inderdaad wel eens op lokale markten te koop is. Zij had het ook wel eens gegeten, maar vond het niet echt bijzonder.

Ik ben wel benieuwd of er bloglezers zijn, die meer over het gekookte kuikenembryo in Thailand kunnen vertellen. Het is voor mij pure nieuwsgierigheid, want ik heb het gerecht, zeker na het zien van onderstaande video, al op mijn lijstje genoteerd van lokale gerechten, die ik nooit zal uitproberen.

13 reacties op “Khai Khao (kuikenembryo) in Thailand”

 1. Joop zegt op

  Toen ik in 1983 nog aangesloten was bij het Foster Parents Plan heb ik daar mijn pleegdochter die destijds acht jaar was bezocht op de Pilipijnen.
  In het plaatsje Legaspi gelegen onder de Mayon vulkaan waren wij de eregasten van het jaar leek het wel…..het hele dorp kwam kijken toen we aan tafel gingen.
  En ja hoor, een van de gerechten was het beroemde embryo eendenei.
  Omdat het hele dorp meekeek en het hoofd wilde dat we overal van proefden dus toch maar een hapje genomen….gelukkig ernaast nog vele andere gerechten.
  Het smaakte wel maar mijn hersens konden het niet goed aan.

  Dit was mijn ervaring met embryo ei….groetjes Joop

 2. Jasper zegt op

  Niks mis mee, vrij populair bij ons in Trat hier, zeker bij mijn vrouw. Denk ei, en proef ei – zei het dan wat krakend en schurend. Niet zoveel verschil, en -in mijn ogen- niet de moeite waard. Zelfde nutrionele waarde, namelijk!

 3. Marijke. zegt op

  Klopt dat dit een lekkernij is op de filippijnen.Floortje dessing liet het al eens in haar reisprogramma zien.Zij zelf heeft het geprobeerd te eten maar walgde ervan en kreeg het niet doorgeslikt.Ik moet er zelf ook niet aan denken.Dan toch liever de kip en het ei apart eten.Weliswaar gebakken natuurlijk.

 4. Lessram zegt op

  In Thailand nergens tegen gekomen. Wel gezien in Cambodja, niet aangedurfd om te eten (eerlijk gezegd; eigenlijk niks in Cambodja). Hooguit voorzichtig een (toeristisch) mini hapje van gebakken vogelspin, waterkever, sprinkhaan, rat, larven en schorpioen. Maar dat ei…. zag er te gruwelijk uit.

  In tegenstelling tot Thailand (eten=yummie) zag het eten er in Cambodja niet echt aantrekkelijk uit.

  • Henk van Berlo zegt op

   Inderdaad zelf ook gezien in Cambodja het was een viering dat het water van de rivier ging zakken. Er stond een kermis en op de rivier waren wedstrijden met grote kano’s met wel 20 personen elke groep met mooie felle kleuren. Op een groot veld bij de rivier zaten gezinnen naar de wedstrijden te kijken met het eten van zulk ei. Ik wist echt niet wat ik zag, ik eet bijna alles maar dat krijg ik niet voor elkaar.

 5. Boonma Somchan zegt op

  Kai look /balut gewoon te verkrijgen op de markt in Udon Thani of andere plek in de isan. destijds was het slechts 5 baht per stuk Ze zijn verkrijgbaar In verschillende stadia van embryo ontwikkeling ,pak je een ei in de beginfase heb je gewoon een gekookt ei met meer geel dan wit of zelfs helemaal geel.gouden ei

 6. Lung addie zegt op

  Ik geef wel de raad om bij het openen van zo een ei niet in de buurt te zijn…..Het verspreidt, zachtjes uitgedrukt, een zeer onaangename reuk…. denk dat ik er geen tekening moet bij maken als je weet wat de inhoud van zo een bebroed ei is.

 7. BuurmanRuud zegt op

  In Thailand ben ik het nog nooit tegengekomen, maar ik heb het wel gegeten in Vietnam. Het idee kan misschien een beetje raar zijn, maar verder is er niks mis mee. Best wel lekker zelfs.

 8. TvdM zegt op

  In 2014 zat ik in de trein van Nakhon Ratchasima naar Bangkok. Een Engelstalige reiziger had ook zo’n lekkernij bij en toen hij het opende stonk het verschrikkelijk. Medereizigers haalden de conducteur er bij en meneer werd uit de trein gezet om zijn ei op te eten. Niet iedere thai kan dit gerecht blijkbaar waarderen. Ik heb het zelf nooit geprobeerd. Misschien hoort het thuis in het rijtje “no smoking, no durian”.

 9. Drsam zegt op

  In Phnom penh regelmatig gegeten maar..een ei dat stonk werd in de vuilbak geworpen ‘normaal geen reuk .en met een halve citroen ‘nadien een borrel was ok !
  Grts drsam

 10. UbonRome zegt op

  Ja ik heb ze t lieft in t vroege broed stadium.. ik ben niet zo van t schuur en kraakerige, zeker niet vies.
  Waar zuid oost isaan op de markt regelmatig te krijgen.

 11. peter zegt op

  Aangeboden gekregen in de Fil, gepast. Mind over eten.
  Mijn toenmalige Indonesische vrouw at vis en zoog daarbij het oogvocht op van de vis.
  Ze mocht de mijne, niet mijn ogen, ook hebben.
  Keer in Palawan dan toch krokodillen vlees gegeten, maar ok dat werd gewoon “normaal ” geserveerd.
  In 2020 een keer gefrituurde mieren eieren gegeten, niet echt iets bijzonders, was wel te doen.
  Nu nog een keer gefrituurde spin of schorpioen eten?

 12. Eddy zegt op

  In Laos gegeten .. niet bijzonder smakelijk.. Ik was eregast en werd mij voorgeschoteld, waarna eenieder toekeek of en hoe ik het op zou eten.. hersens kunnen zoals eerder gezegd het bij mij niet aan.. uit respect toch geprobeerd.. voor mij zeker geen tweede keer


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website