Verrassingen uit de Thaise keuken: Yam Naem Khao Thot (salade van gefrituurde rijstballetjes)
De Thaise keuken kent een variëteit aan exotische gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Sommige van deze heerlijkheden zijn in de regio’s te vinden. Vandaag een gerecht uit de Isaanse keuken, die oorspronkelijk uit Laos komt: Yam Naem Khao Thot (ยำ แหนม ข้าว) of Naem Khluk (แหนม คลุก). In Laos heet het gerecht: Nam Khao (ແຫມມ ເຂົ້າ).
Yam Naem Khao Thot is een salade gemaakt van verkruimelde rijstballetjes en zure varkensworst. Het gerecht heeft zich verspreid van Laos naar Noordoost-Thailand (Isaan) en de rest van Thailand toen Laotianen en etnische Lao uit de Isaanregio voor werk naar Bangkok migreerden.
Yam Naem Khao Thot wordt gemaakt met gefrituurde rijstballetjes, stukjes Lao- style Vietnamese gefermenteerde varkensworst (som moo of naem chua), gehakte pinda’s, geraspte kokos, gesneden lente-uitjes of sjalotten, munt, koriander, lime sap, vissaus, en andere ingrediënten. Het gerecht wordt traditioneel gegeten als een wrap door een slablad te vullen met een lepel van het Nam Khao-mengsel en het vervolgens te beleggen met verse kruiden en gedroogde chilipepers.
De traditionele Lao-methode om dit gerecht te maken begint met het kruiden van gekookte rijst met rode currypasta, suiker, zout en geraspte kokos. Dit mengsel wordt vervolgens gekneed tor rijstballen en gefrituurd tot ze knapperig zijn. Voor het serveren worden de knapperige rijstballetjes in kleine stukjes gebroken en vervolgens gemengd met de rest van de verse ingrediënten om de uiteindelijke knapperige rijstsalade te vormen.

Gefrituurde rijstballetjes
Heerlijk. Ik geniet, als mijn vrouw dit maakt of ergens koot voor mij