Thong yip (ทองหยิบ) of Thong yot is een mierzoet dessert, ook bekend als “uitgeknepen gouden eierdooiers” en is een van de negen bekende traditionele Thaise desserts.

Het is een dessert op basis van eidooier met het woord Thong in hun naam, wat ‘goud’ betekent en symbool staat voor welvaart, toegenomen rijkdom en succes. Dit goudkleurige dessert wordt meestal gemaakt met eidooiers van eend en kip, suiker en water met jasmijnaroma, en wordt meestal gevormd tot een bloem of een vijfpuntige ster.

Het gerecht wordt vaak gemaakt voor belangrijke gelegenheden en ceremonies zoals bruiloften, wijdingen en housewarmings.

Thong yip is net als veel andere op eieren gebaseerde desserts, geïntroduceerd door de Japans-Portugese Maria Guyomar de Pinha tijdens het bewind van Somdet Phra Narai Maharat in het Ayutthaya-koninkrijk. De oorsprong is een Portugese lekkernij genaamd ’trouxas das caldas’.

In het Thais betekent het woord Thong “goud” en yip betekent “plukken”. Er wordt aangenomen dat wanneer Thong yip wordt gebruikt bij zegeningsceremonies of als een geschenk aan iemand, dit rijkdom en succes op het werk zal brengen. De vorm van de Thong yip lijkt op die van een bloem. Het aantal vouwen dat wordt gebruikt kan 3, 5 of 8 zijn, afhankelijk van iemands voorkeur.

Ze zijn verkrijgbaar in Thaise supermarkten en bij eetstalletjes op straat.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website