De Thaise keuken kent een variëteit aan exotische gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Sommige van deze heerlijkheden zijn in de regio’s te vinden. Vandaag Phat Mi Khorat, een populair gerecht in Nakhon Ratchasima, roergebakken noedels met een speciale saus, lekker met Som Tam.

Phat mi Khorat of Pad mee Korat (ผัด หมี่ โคราช) is een gerecht met roergebakken rijstnoedel in Thaise stijl, die gewoonlijk wordt geserveerd met papajasalade (som tam). De gedroogde rijstnoedels met vele kleuren is een specifiek ingrediënt voor phat mi Khorat.

Het gerecht wordt bereid met gedroogde rijstnoedels, knoflook, sjalot, varkensvlees, gezouten soja, bonen, vissaus, palmsuiker, rode peper, zwarte sojasaus, water, bosui en taugé. Andere samenstellingen zijn ook mogelijk.

Phat mi Khorat is waarschijnlijk een gerecht dat stamt uit de oudheid, in de tijd dat Nakhon Ratchasima voornamelijk door boeren werd bewoond. Destijds bewaarde men oude rijst waar vervolgens gedroogde rijstnoedels van werden gemaakt. Bij religieuze ceremonies wordt phat mi Khorat geserveerd vanwege het gemak en de eenvoudige ingrediënten.

Wanneer men niet de specifieke rijstnoedels uit Khorat gebruikt, dan heb je een ander bekend gerecht: Pad Thai!

Rating: 4.20/5. From 5 votes.
Please wait...

3 reacties op “Geheimen van de Thaise keuken: Phat mi Khorat (roergebakken rijstnoedelschotel)”

 1. Vloothuis zegt op

  Welk thais restaurant kan ik dit kregen in Amsterdam Pat Mi Khorat Som Sam dank je

 2. Jan Scheys zegt op

  Proficiat aan de auteur van deze reeks en ook om de mond te snoeren van velen die de Thaise keuken maar niks vinden en dat die bijlange niet kan tippen aan de Europese keuken. Die personen kennen alleen waarschijnlijk noedelsoep en gebakken rijst en het streetfood dat eenvoudig maar zeer lekker is maar hebben waarschijnlijk nog nooit de betere Thaise keuken geproefd!? Naar verluid was Tina Turner zéér verlekkerd op Thaifood en stond in haar contract alleen maar de clausule dat er dan en nacht voor haar Thaifood beschikbaar moest zijn. Voor de rest had ze geen speciale wensen en dit in contrast met sommige artiesten die een roadbook van soms 200/300 pagina’s met wensen hadden!!! Eenvoudige maar buitengewone Grande Dame en een grote artieste!

 3. andre van schaik zegt op

  Mijn vrouw komt oorspronkelijk uit Korat, is daar als 10 jarige al weggegaan.
  Mi Korat is ze nooit vergeten en elke keer als we terugvlogen naar Holland had ze er een paar pakken noedels bij. Ik vind het ook lekker.
  Op onze afscheidsparty in Nederland had ze het klaargemaakt voor 10 Thaise vrouwen.
  Laat nu geen een vriendin dit kunnen eten.
  Dit gerecht is enorm streek gebonden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website