Vandaag aandacht voor Khao Tom Mud, een Thais dessert dat ook als snack wordt gegeten en dan vooral bij speciale gelegenheden.

Khao Tom Mud (ข้าวต้ม มัด) is een Thaise snack gemaakt van banaan verpakt in gestoomde kleefrijst met kokosmelk en vervolgens weer verpakt met bananenblad of jong kokosnootblad. Dit gerecht is ook populair in Laos. Gerechten die vergelijkbaar zijn met de Khao tom-mud zijn ook te vinden in de Filippijnen (bekend als suman), Cambodja (bekend als ansom chek ), Indonesië (lepet) en snacks uit Vietnam zoals bánh tét en Bánh chưng.

Er zijn eigenlijk twee varianten, hartig (gevuld met varkensvet en mungboon) of zoet (gevuld met kokosmelk en banaan). Khao Tom Mud maakt ook deel uit van de Sai Krachat- traditie (ประเพณี ใส่ กระจาด), een boeddhistische traditie van de Thaise Phuan-bevolking in Ban Mi District, in de provincie Lopburi.

In Thailand is de khao tom mud het symbool van koppels, omdat ze bij elkaar passen en samengebonden zijn met een dunne bamboestrip (touw). Thai geloven dat als een koppel khao tom-mud aanbieden aan monniken op Khao Phansa-dag (het begin van de boeddhistische vastentijd. Deze wordt gevierd op de eerste dag na de volle maan in de achtste maand van de Thaise maankalender, de dag na Asalha Puja), het huwelijksleven soepel zal verlopen en er stabiele liefde zal zijn

Khao tom mud is ook een traditioneel Thais dessert voor de viering van de Wan Ok Phansa (het einde van de boeddhistische vastentijd eind oktober).

1 reactie op “Khao Tom Mud (gestoomde kleefrijst met banaan)”

 1. Hans van Mourik zegt op

  Mijn vriendin neem het weleens mee.
  Zelf ben ik er niet zo gek op.
  Het is een soort lemper, kleeftrijst met banaan.
  Dan vind ik de lemper toch lekkerder en maakt het hier geregeld.
  Kleefrijst ( ketan) met vlees of kip, smaakt eenbeetje hartig.
  Zij vind het ook lekker als tussen Doortje.
  Hans van Mourik


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website