Khanom-mo-kaeng

Vandaag een heerlijk dessert en tevens een van de favorieten van de schrijver van dit artikel: Khanom mo kaeng, zoete kokospudding met een koninklijke geschiedenis.

Khanom mo kaeng (ขนม หม้อแกง) is een traditioneel Thais dessert. Het lijkt op een soort stevige vla of vlaai. Khanom mo kaeng wordt gemaakt met kokosmelk, eieren, palmsuiker, witte suiker, zout, sjalotjes en een beetje olie. Er zijn verschillende variaties van het gerecht. Het soort zetmeel dat wordt gebruikt is meestal taros, maar soms worden gepelde mungbonen, lotuszaadjes, zoete aardappelen of een ander zetmeel gebruikt.

De herkomst van dit toetje stamt uit de Ayutthaya periode. Maria Guyomar de Pinha een vrouwelijke kok aan het hof met Portugese roots is de ongekroonde koningin van Thaise desserts. Ze creëerde vele desserts, die nog steeds erg populair zijn in Thailand zoals khanom mo kaeng, thong Muan, thong yot, thong Yip, foi thong en khanom Phing. Deze desserts werden gemaakt voor koning Narai en prinses Sudawadi, de dochter van koning. Khanom mo kaeng werd aan koning Narai geserveerd in een pot die van messing was gemaakt en de koning smulde van de heerlijkheden uit de keuken van Maria.

Khanom mo kaeng, dit hemelse toetje of tussendoortje, is meestal verkrijgbaar op markten of bij straatventers bij bus- en treinstations.

Wil je het zelf maken? Dit heb je nodig:

 • 1 kopje geschilde en gesneden zoete aardappel
 • 3 el witte suiker
 • 1 kopje kokosmelk
 • 1 kopje palmsuiker
 • 6 eieren
 • 1/4 theelepel zout
 • 3 in plakjes gesneden sjalotten

2 reacties op “Khanom mo kaeng (zoete kokospudding) met recept”

 1. Rys zegt op

  Inderdaad verrukkelijk toetje! Bedankt voor het recept en voor de interessante Thaise geschiedenis, heel leerzaam.

 2. JomtienTammy zegt op

  1 van mijn favoriete desserts!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website