Vanaf 21 januari 2019 kunnen consumenten in ruim 600 Albert Heijn winkels jackfruit in blik van Fairtrade Original kopen. Het is voor het eerst dat jackfruit in blik beschikbaar is in de Nederlandse supermarkt.

Jackfruit is van origine een Indiase fruitsoort die onder andere door de opkomst van plantaardig eten steeds populairder wordt als gezonde vleesvervanger. De jackfruit wordt verbouwd door Fairtrade boeren in Thailand.

Jackfruit als vleesvervanger

Jackfruit is een fruitsoort die oorspronkelijk uit India komt, maar tegenwoordig vind je jackfruit overal in Azië, Oost-Afrika en Latijns-Amerika. Pulled Pork is een van de meest bekende gerechten om te maken met jackfruit. Door de vlezige structuur en de smaak absorberende eigenschappen is jackfruit een uitstekende basis voor een plantaardige vleesvervanger. Het koken met jackfruit past goed in een bewuste lifestyle en wordt al in veel restaurants en nieuwe foodconcepten toegepast.

Eerlijke handelsketen

De jackfruit van Fairtrade Original wordt in Thailand geproduceerd door Fairtrade boeren die deel uitmaken van de Fairtrade-gecertificeerde “Fairtrade Pineapple Growers Group”. De volledige groep bestaat uit 49 boeren, die voor Fairtrade Original al sinds 2007 ananas en mango verbouwen. De helft van deze boeren verbouwt daarnaast ook jackfruit. Het verwerken en inblikken van de vrucht vindt plaats in Prachuap Khiri Khan, bij verwerker Samroiyd Corporation.

Impact

Door het initiatief van Fairtrade Original en Samroiyd Corporation om jackfruit in blik te ontwikkelen, heeft jackfruit versneld een Fairtrade standaard gekregen en kan dus onder eerlijke voorwaarden verhandeld worden. Door Jackfruit aan Fairtrade Original te leveren, ontvangen de aangesloten boeren bovenop de Jackfruit marktprijs 15% extra Fairtrade premie. Daarnaast kunnen de boeren met deze nieuwe toevoeging aan het assortiment hun risico’s beter spreiden mocht er bijvoorbeeld een ananas- of mango-oogst mislukken.

Meer informatie over jackfruit vind je op: www.jackfruit.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website