Eten van Piet, wie wil dat niet?

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , ,
18 februari 2017

Begin december 2016 plaatste de redactie opnieuw een artikel van mij van enkele jaren geleden over stamppot eten in Pattaya. Als u dat artikel nog niet gelezen hebt is hier de link: www.thailandblog.nl/eten-drinken/stamppot-in-pattaya

Ik schreef daarin, dat de stamppot in Thailand niet hetzelfde smaakt als wij gewend zijn in Nederland, maar dat meerdere restaurants hun best doen om toch een smakelijke maaltijd op te dienen.

Wederom vele reacties, waarbij er voor mij eentje uitsprong, namelijk van ene Piet, die vond, dat de stamppot in Pattaya zeker zo lekker, zo niet lekkerder kan smaken dan “bij moeders thuis”. Zo, dacht ik, dat is wel iemand die wat durft te zeggen! Hij “daagde mij uit” om bij hem thuis zijn stamppot te komen eten en dan een oordeel te vellen over “zijn” kwaliteit. Die uitdaging nam ik graag aan.

Piet uit Friesland

In verband met de feestdagen duurde het even voordat wij een goede afspraak konden maken, maar half januari ging ik bij hem op bezoek hier in Pattaya. Die Piet uit Friesland is Piet Veenstra, een rechtgeaarde Fries uit Grouw. Toevallig ken ik die plaats, want ik heb er begin jaren tachtig een aantal jaren gewerkt voor de grootste werkgever van toen in Grouw. Het is ook de periode waarin ik mijn eerste reis naar Thailand maakte, maar dat is een ander verhaal.

Kennismaking

Bij de poort maakte ik al kennis met zijn waakhond en ik was blij, dat Piet zich ook meteen liet zien, de prachtige hond (welk merk weet ik niet) heeft het niet zo op vreemden. Piet vertelde mij, dat koken zijn hobby is waar hij elke dag wel mee bezig is. “Buiten de deur eten” komt in zijn gezin met Thaise vrouw Phai en kinderen niet of nauwelijks voor. Hij kan met zijn ervaring uit het hotelwezen en als dieetkok alles zelf maken. Dat is niet bepaald beperkt tot de stamppotten, maar daar kwam ik wel voor.

Boerenkool met worst

Piet had niets te veel gezegd. Terwijl we vooral over zijn kookkunst spraken, legde zijn vrouw de laatste hand aan de stamppot boerenkool met worst. Piet nam af en toe polshoogte en na een minuut of tien werd de boerenkool met worst voor mij opgediend. Wat kan ik anders zeggen, dat het heerlijk was, want het was een (bijna) perfecte stamppot. Zelfgemaakte gestampte aardappelen (geen puree) met knapperige boerenkool, zodat het geen “babyvoeding” was, maar een stevige beet bevatte. De stamppot was ook voorbeeldig gekruid, er hoefde dan ook geen zout, peper of wat dan ook bij. Van de worst, door een collega gemaakt en door hem gerookt zei Piet, dat het bijna de Hema kwaliteit had, maar ik was dat niet met hem eens. De Hema rookworst kan niet aan die worst van Piet tippen.

Variatie

Uiteraard kun je niet elke dag boerenkool met worst eten, dus worden er in Huize Veenstra ook andere Nederlandse gerechten bereid. Naast de stamppotten boerenkool, andijvie, zuurkool staat ook regelmatig nasi, bami, hachee met rode kool op het menu. Piet heeft een eigen rookoven, waarin niet alleen worst, maar ook spek, casselerrib, kip, makreel en andere visjes gerookt worden. Daarvan kreeg ik ook nog een proefje. Gehaktballen, kroketten, bitterballen? Piet draait zijn hand er niet voor om!

De assistente van Piet

Bij de kookhobby van Piet wordt hij volop geassisteerd door zijn lieve eega Phai. Zij doet veel aan de voorbereiding van wassen, schillen, snijden en ook is zij de baas van “de spoelkeuken”. Het eten wordt namelijk niet alleen voor eigen gebruik gemaakt, maar de hobby is inmiddels uitgebreid, zodat het haast op werken lijkt. Het eten wordt meestal in wat grotere porties bereid, zodat hij ook vrienden en kennissen kan laten meegenieten. Ik vertelde Piet, dat hij er meer reclame voor moest maken, maar aan die gedachte wilde hij (nog) niet denken.

Bestellen

Piet had zowaar een prijslijstje van alle reguliere gerechten, die formeel door zijn Thaise vrouw aan een beperkte “klantenkring” worden geleverd. Een poosje geleden deed ik een behoorlijke bestelling van stamppotten, hachee, erwtensoep, gehaktbellen en rookworsten. Toen ik de bestelling binnen had meteen hachee gegeten. Die dag had Piet een foto op Facebook geplaatst van zijn dochter Mira, die aan het smikkelen was van zuurkool stamppot en ik schreef daaronder de volgende reactie:

“Voor de eerste keer een bestelling gedaan bij Piet en vanmorgen afgehaald. Natuurlijk meteen uitgeprobeerd, nee, het was geen chateaubriand, geen T-bone steak en ook geen Gordon Bleu, maar een (h)eerlijke hachee met rode kool. Meteen er ook maar een kloeke gehaktbal bij gegeten. Als ik gehaktbal zeg, dan bedoel ik ook een gehaktbal en niet zo’n soms sponsachtige bal met veel vet. Lang geleden, dat ik zo lekker gegeten heb, eerlijk waar! Bedankt Piet!”

Facebook

Piet is vrij actief op Facebook en laat meestal met foto’s zien wat hij dan weer voor speciale gerechten gemaakt heeft. Ik zag de laatste tijd foto’s voorbijkomen van een bamischotel, haring/bietensalade, nasi met sate, chocoladebollen, babi pangang, stoofpeertjes, Thais/Fries suikerbrood en “Beppe’s suikerbollen”.

Tenslotte

Ik kan de keuken van Piet en Phia van harte aanbevelen en als dit verhaal uw interesse gewekt heeft, neem dan contact op met Piet Veenstra. Hij is te bereiken via zijn Facebook-pagina. Vraag naar de prijslijst of maak een eventuele speciale wens aan hem kenbaar.

Eet smakelijk!


» Laat een reactie achter


18 reacties op “Eten van Piet, wie wil dat niet?”

 1. Nelly zegt op

  Ik zou wel graag willen weten waar Piet zijn boerenkool vandaan haalt. Wij deden hem drogen in Nederland en namen het dan mee.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. bob zegt op

  Heeft Piet geen emailadres? Ik wil nl geen faceboek. laat het mij weten: bob116@outlook.com

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Ton zegt op

   Hallo Piet, ook ik wil gaarne je emailadres. Alvast vriendelijk bedankt. Ton

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. paul vermy zegt op

  wil ook graag het e-mail adres van Piet Veenstra. Heb ook geen facebook.
  Mijn e-mail adres is : paulvermy@windowslive.com

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Rob Tha Mai zegt op

  Wij maken wel zelf hutspot. Ik weet vroeger in Zuid-Afrika moesten we stamppot van Brocoli maken, hier was ook geen boerenkool te krijgen, alleen in een park in Durban stond als sierplant de boerenkool, maar om dit mee te nemen hadden we geen lef. Zuurkool zelf maken in moeilijk, de kolen kan je wel krijgen maar geen karnemelk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • boy zegt op

   Hi Rob,
   Karne melk kan je gewoon kopen in Thailand. De Engelse naam is Butter milk. Deze is verkrijgbaar bij 7-11.
   Succes met het maken van je Zuurkool.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • piet zegt op

   Karnemelk niet echt nodig je kunt ook azijn of wijnazijn gebruiken eventueel wat yoghurt in doek uit laten lekken en het uitgelekte vocht gebruiken

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. l.lagemaat zegt op

  Er zijn zeker 4 Nederlanders in de omgeving Jomtien/Pattaya, die uitstekende Hollandse kost weten klaar te maken. Maar daarnaast ook oliebollen, krentebroden, banketstaven met echte spijs, etc.

  De deelnemers van de rallyrit van de NVTPattaya kregen onderweg verse Hollandse vleessade aangeboden, wat gezien de reacties heel erg gewaardeerd werd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Gringo zegt op

   In mijn verhaal staat nergens dat Piet Veenstra de enige persoon in Pattaya is, die een uitstekend Hollands gerecht kan maken.
   Ongetwijfeld zijn er meer, maar Piet was de enige, die een leuke reactie op mijn verhaal van stamppotten maakte en daarom vond ik het gepast om aandacht aan zijn kookkunst te wijden.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • l.lagemaat zegt op

    Beste Gringo,

    Zo had ik dat ook niet bedoeld.

    Meer waardering voor al die mensen, die de Hollandse pot nog waarderen en smakelijk weten klaar te maken met vaak nog tips erbij.

    Bedankt voor je verhaal!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Nelly zegt op

   Banketstaven en krentebrood met spijs maak ik zelf ook. De ingridienten kan je hier overal kopen. Dat is niet zo moeilijk

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • piet zegt op

   Ja hoor er zijn gelukkig nog genoeg thuiskoks en zeker D.B. heeft lekker krentenbrood enz….

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Thallay zegt op

  Joma, Soi 13, Ban Amphur, tel. 0829589085, heeft kroketten, ook garnalenkroketten, bitterballen, hachee, rode kool, vleessalade, aardappelsalade, diverse soepen, bamischijf, nasischijf, frikandellenbroodje.
  Iedere vrijdag van 11.00 uur tot 16.oo uur kan men er binnenlopen om alles te keuren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. lung addie zegt op

  Ik zie geen enkele reden waarom men in Thailand niet even lekker zou kunnen koken als in Nederland/Belgie. Lekker koken is afhankelijk van maar een paar factoren:
  de persoon die het eten bereidt
  de ingredienten welke je gebruikt
  In een restaurant ( farang ) eten is nooit hetzelfde als wat je zelf thuis bereidt. Is het een echte farangkok of zijn het Thaise welke het links of rechts aangeleerd werd?

  Ik kook hier 5 dagen per week zelf. Elke dag van de week staat er iets anders op het menu, zowel wat groenten als vlees betreft. De nodige ingredienten kan ik bijna altijd vinden. Specifieke kruidenmixen laat ik uit Belgie, per post overkomen. Is er iets wat ik hier hoegenaamd niet kan vinden dan vind ik wel steeds een alternatief voor het ontbrekende. In het begin is het wel een zoektocht naar bepaalde ingredienten, doch met wat geduld en het uitproberen van bepaalde zaken kom je er wel. Je mag natuurlijk ook niet naar de prijs kijken. Het zou me veel goedkoper uitkomen elke dag uit te gaan eten, doch ik ben een Belg en een Belg is culinair van nature een Bourgondier.

  Menig Farang heeft hier al aan tafel gezeten, eergisteren nog, we waren met 11 personen: twee Nederlanders, 3 Belgen en de overige waren Thais of reeds “verbelgiste” Thais….

  Ze kregen als:
  apero: cocktail van zelf gemaakt passievruchtensap met een goei scheut Hong Thong er in
  voorgerecht: tijgerscampi ( wildvang ) en fishcakes
  echte zelfgemaakte tomatensoep met ballekes
  hoofdschotel: ragout ( of je kan het ook goulash noemen) van wild varken ( muu paa ) met gebakken aardappeltjes … natuurlijk met enkele karaffen wijn erbij.
  Ik heb de dag voordien wel de ganse dag in mijn keuken gestaan, doch heb genoten van het feit dat mijn gasten lekker smulden en dat geeft voldoening aan de persoon welke het eten klaarmaakte.

  Gringo,
  als je ooit eens “echte” Vlaamse Carbonaden, in bruin bier klaargemaakt, of gemarineerde lamsbout wil eten …. doe dan maar eens de verplaatsing van Pattaya naar Chumphon …. I hou je wel in het oog dat je mijn borden niet mee opeet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Roel zegt op

  Hallo Gringo,

  Ik zie Piet en Phai zijn kookkunsten regelmatig via facebook en dat ziet er watertandend uit. Heb in december rollades van Piet en Phai gehaald, voor meerdere personen en allemaal zeiden ze , perfect en wat ook zo super was, vacuüm verpakt. 1 rollade heb ik op de snijmachine dunne plakjes van gemaakt en gebruikt voor broodbeleg, beter beleg kun je niet krijgen.

  Maar even terug op jouw verhaal, de hond is geen merk maar een soort van een bepaald ras of een kruising. Wel een lieve hond trouwens als je eenmaal binnen bent en piet er bij is.

  Denk dat Piet het nu te druk krijgt en zijn zeevissen wel kan vergeten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. Piet zegt op

  Leuk stukje Gringo en gelukkig doet Phai nu het koken , ik proef wel , tenslotte werken mag niet , iets waar ik geen enkel probleem mee heb.

  Ook de Thaien weten steeds meer farangfood te waarderen al brent het wel pompui met zich mee 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. Frank Janmaat zegt op

  Zuurkool is vrij makkelijk te maken. Witte kool in fijne reepjes gesneden. Zout erbij, wat kneden zodat de kool zijn vocht verliest. Kool met vocht in een aardenwerken pot. Een dag of 10/14 buiten de ijskast laten staan (wel elke dag even luchten vanwege de fermentatie). Daarna in de ijskast. Zorg wel dat er altijd een laagje water (met zout) op de zuurkool licht.

  HEMA rookworst. Ik begrijp dat er van de lden niet hel veel op Fcebook zitten, maar kijk hier even naar.

  https://web.facebook.com/search/top/?q=hema%20rookworst%20for%20myanmar

  Bestaat een paar jaar, maar niet zo successvol, nog geen rookworst richting Myanmar gezien.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website