Energiedrankjes in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken, Maatschappij
Tags: , , ,
1 september 2021

In Thailand is men dol op energiedrankjes. Je komt er dan ook de meest vreemde merken tegen. Persoonlijk denk ik dat de Thai de energiedrankjes zien als een soort legaal alternatief voor Yaba. Energiedrankjes zijn dan ook vooral populair bij Tuk-Tuk, vrachtwagen- en buschauffeurs.

Populaire energiedrankjes

Wie een 7-Eleven of een FamilyMart inloopt om wat boodschappen te doen kan het niet ontgaan zijn de grote transparante koelkasten. Een groot deel daarvan is ingeruimd voor energiedrankjes. De meest bekende zijn:

 • M-150 energy drinks
 • Krating Daeng of Red Bull
 • Shark Energy Drink
 • Lipovitan-D of Lipo

M-150
M-150 is een energy drankje die gemaakt word door het Thaise bedrijf Osotspa en is in handen van een Japanse eigenaar. Het bruine flesje met het gele etiket is populair in Thailand en Laos. Op het etiket staat de slogan: “Devotion … Courage … Sacrifice” and formerly (?) “Heroism – Leadership”. Het smaakt mierzoet en bevat flink wat coffeïne. Drink een stuk of drie flesjes leeg en je slaapt gegarandeerd de hele nacht niet meer.

Krating Daeng of Red Bull
Het verhaal achter Krating Daeng leest als een sprookje. De Oostenrijker Dietrich Mateschitz een oud medewerker van Unilever, was voor zaken in Thailand en proefde Krating Daeng (vertaald: rode stier). Het hielp hem van zijn jetlag af. Dietrich zag er handel in en hij importeerde het naar Europa onder de naam Red Bull. Wel werd de smaak aangepast en koolzuur toegevoegd. Een uitgekiende marketingstrategie zorgde er voor dat het drankje een hip imago kreeg. Het heeft hem geen windeieren gelegd. Met een eigen vermogen van 4 miljard dollar behoort hij inmiddels tot de rijkste mensen ter wereld.

Shark Energy Drink
Shark Energy Drink is een energy drink die verkrijgbaar is in een aantal variaties zoals koolzuurhoudend en zonder koolzuur. De drank is bereid in Thailand door de Osotspa in Bangkok en in Europa door Shark AG in Innsbruck, Oostenrijk. De drank werd voor het eerst geproduceerd in 1965 en gebruikt dezelfde ingrediënten als Lipovitan (de eerste energiedrank in de wereld). Shark Energy Drink wordt vaak gebruik als basis voor alcoholische cocktails. Shark Energy Drink is verkrijgbaar in meer dan 89 landen.

Lipovitan-D of Lipo
Wordt geleverd in een bruine fles met een blauwwitte label. Het drankje komt oorspronkelijk uit Japan, maar wordt al vele jaren in Thailand verkocht. Lipovitan wordt gezien als het eerste echte energy drankje en is nog steeds erg populair in Thailand.

Buckets en mixdrank

De kleine donkere flesjes (100-150 ml) met M-150 of Krating Daeng vinden gretig aftrek bij de Thai en toeristen. Ze worden ook gebruikt om te mixen met alcohol. Thai doen dat met Mekong whiskey, Sang Som (Thaise rum), Regency (Brandy) of wodka.

Op strandfeesten en de Full Moon Party, kan je buckets (emmertjes) kopen met flessen sterke drank en energie drank. In het emmertje gaat flink wat ijs de flesjes leeggieten in het emmertje, rietjes er bij en dronken worden.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Energiedrankjes in Thailand”

 1. Hans Struijlaart zegt op

  persoonlijk vind ik M-150 een lekker drankje.
  Gebruik het wel eens als ik een lichte hangover heb s’morgens vroeg of te weinig heb geslapen.
  werkt voor mij beter dan een bak koffie.
  Daarnaast is het veel goedkoper dan een bak koffie, kost maar 10 bath per flesje.

  hans

 2. Frans Nico zegt op

  In 1991 kreeg ik artrose in mijn linker heup. In 2006 werd ik geopereerd en ontving ik een heupprotese, achteraf gebleken dat het een MoM-prothese is. De pijn verdween niet. Na onderzoeken in drie ziekenhuizen werd geconstateerd dat de kom van de protese (60mm) de psoasspier irriteerde. Een hersteloperatie werd uitgevoerd met een kom van 32mm. Bij die operatie is een zenuw beschadigd met als gevolg een klapvoet en zenuwpijnen.

  In 2009 werd een TIA geconstateerd zonder dat het mij verteld werd. December 2016 werd een ernstige hartritmestoornis geconstateerd, nadat er tot tweemaal toe als een griepje werd afgedaan. Driemaal met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Met de cardioloog naar geschikte medicijnen gezocht die ik nu dagelijks slik. Ook kreeg ik in de loop van de jaren spataderen in mijn rechter been doordat ik door de artrose en mislukte operatie veelal steunde op mijn rechter been.

  Waarom ik dit vertel? Geregeld heb ik nog problemen met de hartritmestoornis. Mijn rechterbeen jeukt geregeld hevig. Mijn bloeddruk en hartslag schommelt veelvuldig. Totdat ik enkele maanden geleden hoorde van de schadelijke gevolgen van het drinken van energiedrank. Ik mag graag af en toe een blikje energiedrank drinken. Niet veel soms een of twee keer per week een of twee blikjes van 250 ml. Niet meer. Daarmee ben ik gestopt en merk ik dat verschillende klachten verdwenen. Ik heb nu een maand geen last meer van de jeuk en geen last meer van hartkloppingen. Om nu vast te stellen welke invloed energiedrank op mijn lichaam heeft, ga ik volgende week enkele dagen een blikje energiedrank tot mij nemen. Als de klachten terugkomen, dan staat voor mij vast dat de energiedrank inderdaad problemen kan geven o.a. met hartritmestoornissen. Dat zal niet voor iedereen gelden. Ieder lichaam zal anders kunnen reageren. Maar opletten blijft geboden. Over een á twee weken weet ik of energiedrank wel of geen gevaar voor mijn gezondheid kan vormen.

  • FrancoisNangLae zegt op

   Dat hoef je zelf niet meer te testen. Is al voor je gedaan: https://tinyurl.com/y8mvl6la

  • Sjaakie zegt op

   Frans Nico, ben wel benieuwd naar de uitslag van jou persoonlijke test, post je die op Thailandblog graag.
   Sjaakie

  • endorfun zegt op

   Mijn broer gebruikte dat vroeger heel frequent als hij moest lopen. In juli 2007, aan de meet zakte hij in elkaar, en men dacht aan een hartstilstand, maar het was zijn hart dat fibrilleerde (kloppen zonder te pompen) waardoor er een zuurstoftekort in de hersenen kwam. Met alle blijvende gevolgen van dien. Ik ben nu nog steeds zijn bewindvoerder.
   Dus het risico door het gebruik van … lijkt me heel groot.

 3. jan scheys zegt op

  DE Thaise popgroep Karabao met hun overbekende logo met de schedel van een buffel met een rood kruis op het voorhoofd, hebben nu hun eigen energiedrankje en dat staat op de 3de plaats van links gezien op de foto hierboven…

  dit ter informatie; de ouderen onder ons zullen die popgroep zeker nog kennen en is ook één van mijn favoriete popgroepen

  • PEER zegt op

   Beste Jan,
   Dan zul je zeker ook weten dat Hans Vermeulen ervoor gezorgd heeft dat Karabao hun succes te danken heeft aan de bijdrage van Hans, om hun muziek toegankelijker te maken voor veel Thai en farang.
   Met name de buitenlanders vonden hun beat na hulp van onze landgenoot prettiger om te horen en voelen.
   Jammer dat Hans 3 jr geleden op z’n 70ste is overleden op Koh Samui.

 4. Wim zegt op

  Vandaar de vele gevallen van diabetis in Azie hier je drinkt velle malen meer cafeine dan in de koffie, en vele suikerklontjes exsta.

  • Johnny BG zegt op

   Ik ben blij dat je geen arts bent.

   Overal waar voedsel in overvloed en gemaksvoedsel beschikbaar is is er een stijging van diabetes maar om daar een energiedrankje de oorzaak van te geven is wel heel heel erg kort door de bocht.

   Voor Red Bull was het in Nederland niet eens zo gemakkelijk want er was een hoop gezeur in het begin betreffende het caffeinegehalte. Hele partijen werden in beslag genomen door de mensen die de Nederlander moest beschermen tegen het kwaad van buiten het land, wat een zielige tijd was dat toen,en belaas niet dat het nu veel beter is.

 5. Boonmasomchan zegt op

  Sponsor is mijn favourite energy drank naast natuurlijk koffie zwart extra extra sterk

 6. Thallay zegt op

  uit ervaring heb ik gemerkt dat (motorbike)taxidrivers en andere chauffeurs inderdaad zeer vaak een energiedrank flesje aan hun mond zetten, echter meestal gevuld met de goedkope Thaise whisky (lauw kauw als ik het goed schrijf).

  • janbeute zegt op

   Het is geen lauw kauw maar kao lao of tewel moonshine whisky.
   Meer puur alcohol dan drank.
   Wordt vaak ook nog illegaal gestookt ook bij mij in het dorp, velen drinken het als zijnde was het water met alle gevolgen vandien voor hun gezondheid.

   Jan Beute

 7. S.a.a. zegt op

  Ik mag mijzelf graag trakteren op een scheut wodka met een flesje m150 erdoor. Helemaal top en je enerielevel stijgt ook met rasse schreden.

 8. Benver zegt op

  Wat mij opvalt is dat medewerkers in mijn bedrijf die red bull met regelmaat drinken vaker ziek zijn dan niet drinkers. Ergens kan ik het begrijpen omdat het energie drankje de natuurlijke reserves afbreekt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website