Durian, koning van het fruit

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
9 september 2018

De Durian is een vrucht die iedereen in Thailand wel kent en tot de verbeelding spreekt.

Op veel plaatsen is deze vrucht afgebeeld, zoals hotels en andere publieke gebouwen om aan te geven dat deze vrucht niet naar binnen genomen mag worden. Dat komt omdat de Durian een doordringende pregnante geur heeft, die de meeste mensen verafschuwen. Zou je de schil verwijderen dan blijft de geur nog lange tijd aan je handen kleven.

Als de dikke schil verwijderd is, zit binnenin 5 crèmekleurige partjes. Deze kunnen in de koelkast bewaard worden of een paar dagen op een droge koele plaats. De vrucht wordt wel in deserts verwerkt of vers gegeten met rijst. In winkels kun je ze in de vorm van pasta kopen. De zaden kunnen eveneens gegeten worden door ze te roosteren of te koken. De vrucht heeft geen uitgesproken smaak, maar is rijk aan vezels en bevat veel fosfor, ijzer, calcium, magnesium, alle vitamine B-soorten en vitamine C. Een goede Durian moet licht getint zijn, geen bruine vlekken.

Thailand is ’s werelds grootste exporteur van Durian met Chantaburi als belangrijkste provincie. Daar vindt elk jaar in mei het Wereld Durian Festival plaats als eerbetoon aan deze vrucht Eigenlijk stamt het woord Durian af van het Maleisische woord “duri” wat doornen betekent. Door zijn enorme grootte en gewicht wordt het wel de “Koning van het fruit” genoemd. Het is maar een weet als je langs een pick-up loopt met Durians er op.


» Laat een reactie achter


7 reacties op “Durian, koning van het fruit”

  1. Marcel zegt op

    Pas wel op met alcohol word overal in Thailand voor gewaarschuwd.
    Waarom weet ik niet.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • paul j zegt op

      bij alcholgebruik en het eten van durian vindt er een gisting in je buik plaats en zonder ontluchtingsventiel geeft dat een naar en opgeblazen gevoel .

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  2. fernand zegt op

    in den beginne stinkt het als de pest,ervan proeven moer serieus genomen worden,en natuurlijk moet je proeven van de monthong durian wat zowat de beste smaakt en maar kleine stenen in zitten ,al zijn e r nog andere goeie.De chanee is veel veel minder lekker meer goudkleur van smaak en grote stenen.Als je echt een stuk vruchtvlees in je mond min of meer laat smelten kun je de smaak te pakken krijgen,dan gaat de sterke geur omslaan van stinken naar lekker ruiken en ga je voor d e rest van je leven durian willen eten.
    Ik heb ze eerst geproefd in Thailand(regio chantaburi) en nog andere streken,ook geproefd in vietnam en in d e Filipijnen,maar Thailand heeft echt de beste Duriand van SO Azie

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  3. Rob Tha Mai zegt op

    Wij kweken deze vrucht, alles wordt bijna opgekocht door China, voor oogst 2019 is al een vraag door China van 800.000 ton. Vruchten uit Chanthaburi kunnen een aantal dagen bewaard worden. Die uit Zuid-Thailand of Maleisie moeten ingevroren worden. Trouwens Durian festival valt tegen. Rond de grote vijver in centrum van de stad Chanthaburi bestaat grotendeels uit meubelshows, planten en……..natuurlijk eten. Durians zijn nauwelijks te vinden, daar deze op de Secumvit snelweg allemaal opgekocht worden. Per dag vertrekken er ongeveer 120 koel Containers van 12 mtr lengte op de weg richting China. De prijs per kilo is tussen 45 en 120 Bath afhankelijk tijd en grootte.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  4. l.lagemaat zegt op

    Op een recent (2018) gehouden veiling in Nonthaburi bracht een Kan Yao Durian een record bedrag op van 800.000 baht op, terwijl de top negen durians een gecombineerde 2.74 miljoen baht haalden.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  5. ruud zegt op

    Ik vind ze erg lekker, maar het is lastig om aan een goed gerijpte te komen.
    Op de markt staan ze er interessant op te tikken, en zeggen dat hij rijp is, maar als ze hem hebben gepeld, is meestal niet meer, dan een deel rijp en de rest nog hard, zonder smaak.
    Ik koop Durian dus meestal bij Big C, waar de schil al is verwijderd.
    Die zijn vaak ook nog niet rijp, maar die kun je dan gewoon laten liggen, en besluiten, om dan maar geen durian te eten.
    Per slot van rekening is durian bepaald niet goedkoop te noemen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  6. Erwin Fleur zegt op

    Beste lezers,

    Ik vind het heerlijk. Kan er geen genoeg van krijgen.
    Het is prijzig maar een goed stuk is net zo lekker als een malse biefstuk.
    Het is super gezond en de geur aan je vingers valt reuze mee, ook de nasmaak is kort.

    Wat betreft het nuttigen met drank kan prima. Overal waar TE voor staat is niet goed.
    Geef mij maar een heerlijk stuk en mijn dag kan niet meer stuk.

    Met vriendelijke groet,

    Erwin

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website