Werknemers die werkloos zijn geworden door de overstromingen, hoeven niet met hun duimen te draaien.

De regering gaat speciale trainingsprogramma aanbieden en ook tijdelijke banen scheppen. Voorrang krijgen degenen die gedwongen waren naar een opvangcentrum te verhuizen.

Vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong weet niet om hoeveel mensen het gaat, maar zeker honderdduizenden zitten nu noodgedwongen thuis of in een opvangcentrum. Ze werkten op een van de zeven industrieterreinen in Ayutthaya en Pathum Thani die onder water zijn gelopen. Sommige fabrieken kunnen misschien hun productie binnen een maand hervatten, maar bij andere kan dat wel zes maanden duren wanneer kostbare machinerie vervangen moet worden.

Bij tijdelijke banen wordt gedacht aan opzichterswerk in opvangcentra of schoonmaakwerkzaamheden in overheidsgebouwen. De verdiensten bedragen niet meer dan 120 baht per dag, een bedrag dat wettelijk is voorgeschreven voor tijdelijk werk.

Maar misschien hoeven maar weinig werknemers te worden ingezet. Volgens de minister heeft 90 procent van de bedrijven bevestigd dat ze hun personeel in dienst houden, zij het dat sommige 75 procent van het loon betalen. Het in dienst houden van werknemers tijdens de herstelwerkzaamheden is een voorwaarde willen bedrijven gebruik kunnen maken van speciale leningen met een rente van 3 procent gedurende 3 jaar. In het oosten, noorden en zuiden zijn 30.000 vacatures voor geschoold personeel. Die arbeidsmarkt kan ook sommigen van de werklozen absorberen.

De particuliere sector heeft voorgesteld de werkgeversbijdrage aan het Social Security Fund uit te stellen of te onderbreken, een voorstel waar de minister mee akkoord gaat, maar wat het kantoor van het fonds moet beslissen.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website