De schattingen van de schade van de overstromingen variëren nogal. Het meest pessimistisch is de National Economic and Social Development Board: 90 miljard baht oftewel 0,9 procent van het bruto binnenlands product.

De landbouwsector lijdt 40 miljard baht schade, de industrie 48 miljard baht. De schade in de maandag overstroomde provincie Nakhon Sawan is daarin nog niet inbegrepen en Bangkok overstroomt in deze berekening niet. De NESDB gaat ervan uit dat de fabrieken 2 maanden nodig hebben om weer op volle toeren te draaien.

De minister van Financiën, Thirachai Phuvanatnaranubala, houdt het op een percentage tussen 0,6 en 0,8 procent van het bbp oftewel een bedrag van 69 miljard baht, ook exclusief Bangkok. In deze berekening duren de overstromingen niet langer dan een maand.

De Bank of Thailand (BoT) heeft eveneens de zakjapanner gepakt. De schade aan de agrarische sector bedraagt volgens de bank 16 tot 20 miljard baht en de schade aan industrieterrein Saha Rattana Nakorn (Ayutthaya) 25 tot 30 miljard baht. Hoe groot de schade aan industerrein Rojana (Ayutthaya) is, heeft de bank nog niet berekend. Gouverneur Prasarn Trairatvorakul zegt dat de centrale bank specifieke maatregelen voor getroffen bedrijven zal overwegen in plaats van monetair beleid voor het gehele land.

Het kabinet buigt zich vandaag over de verhoging van het begrotingstekort voor het volgende fiscale jaar om de kosten te dekken van alle herstelwerkzaamheden. De begroting zal ook voorzieningen moeten bevatten voor infrastructurele investeringen om overstromingen in de toekomst te voorkomen. Daarvoor is 100 miljard baht nodig. Ter vergelijking: het huidige tekort bedraagt 350 miljard baht. Maar dat bedrag kan over 3 tot 5 jaar worden uitgespreid, aldus minister Kittiratt Na-Ranong (Handel) in zijn functie van vice-minister-president, die gisteren een vergadering voorzat van Financiën, BoT, NESDB en het Budget Bureau.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website