Japanse bedrijven die in Thailand investeren, beschouwen politieke conflicten als korte-termijnrisico’s, die hun investeringen niet beïnvloeden. Maar natuurrampen, zoals de huidige overstromingen die zeven industrieterreinen onder water hebben gezet, vormen een lange-termijn risico.

Wanneer Thailand er niet in slaagt de bedrijven ervan te overtuigen dat het land in de toekomst overstromingen kan beheersen, kan dat hun investeringsbeslissingen beïnvloeden.

Deze waarschuwing uit Pimonwan Mahujchariyawong, assistent- directeur van het Kasikorn Research Center. Volgens hem is de belangrijkste opdracht voor de regering nu om grote investeringen te doen in het irrigatiesysteem, wanneer het water zich heeft teruggetrokken.

Van alle bedrijven die overstroomd zijn, zijn de Japanse bedrijven het hardst getroffen. Uit cijfers van de Japanse ambassade blijkt dat ten minste 400 Japanse bedrijven op de industrieterreinen in Ayutthaya en Pathum Thani zijn getroffen [nummer 7 ontbreekt nog in dit artikel]: 147 op Rojana, 35 op Saharattanakorn, 30 op Bang Pa-in, 5 op Factoryland, circa 100 op Hi-Tech en 104 op Nava Nakorn.

Nadat het water bezit had genomen van de industriettereinen, doken vragen op over het waarschuwingssysteem en de informatie die door de regering werd gegeven. ‘Of course we are concerned about the information being distributed by the government‘, zegt Marc Spiegel, vice-voorzitter van de Joint Foreign Chambers of Commerce in Thailand (JFCCT). ‘We would like to ensure that all information being given is factual and provides us with the best information possible in order for us to take proactive measures to protect our people and our companies.’

Volgens Spiegel is het nu van het hoogste belang om zo snel mogelijk het water af te voeren en een permanente oplossing te zoeken voor deze zaak die al lang speelt, zodat de industrie in de komende jaren geen herhaling meemaakt en zich kan concentreren op de binnenlandse en buitenlandse economische ontwikkeling.

Diverse leden van de JFCCT hebben al laten weten dat ze de regering om steun zullen vragen. Ook de Japanese External Trade Organisation (Jetro) heeft het ministerie van Industrie onlangs geïnformeerd over urgente verzoeken van Japanse bedrijven om overheidssteun. Zo zou de regering een subsidie moeten verlenen voor het in dienst houden van personeel tijdens de herstelwerkzaamheden wanneer de productie nog stilligt. De president van Jetro Bangkok zegt gehoord te hebben dat sommige bedrijven overwegen Thailand te verlaten wanneer de huidige situatie niet snel verbetert.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website