De massale overstromingen zullen de economische groei met 1 tot 1,7 procentpunt verminderen, aldus de National Economic and Social Development Board (NESDB) en de Bank of Thailand.

De prognose is door NESDB teruggebracht van 3,8 naar 2,1 procent. ‘The impact might be larger than this if the situation is beyond our control for a long time but if it is under control and restoration is fast, the impact could be restricted at this level’, zegt minister Thirachai Phuvanatnaranubala (Financiën).

De regering is voornemens geld in het buitenland te lenen om projecten te financieren ter voorkoming van overstromingen. Het huidige budget is niet toereikend voor lange-termijn investeringen. ‘We cannot allow this country to go through these problems again, thus we need to borrow from overseas’, aldus vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong, die geen specifiek bedrag noemde, maar een ‘bron’ zei dat het om 500 miljard baht gaat. Kittiratt zat gisteren een vergadering voor van betrokken ministeries.

Het ministerie van Financiën gaat het kabinet vragen het begrotingstekort met 50 miljard baht te verhogen om herstelwerkzaamheden te financieren. Het budget daarvoor komt dan op 130 miljard baht.

NESDB secretaris-generaal Arkhom Termpittayapaisith zegt dat de schade aan de industrieterreinen in Ayutthaya 120 miljard baht bedraagt en 40 miljard baht aan de agrarische sector. De inkomstenderving schat hij op 350 miljard baht.

Prasarn Trairatvorakul, gouverneur van de Bank of Thailand, heeft zijn eerdere schadeschatting van 100 miljard baht verhoogd, maar een exact bedrag noemde hij niet. Op de bancaire sector heeft de crisis volgens hem geen significant effect. Het schuldbedrag van de bedrijven op de vijf door overstromingen getroffen industrieterreinen bedraagt 60 miljard baht, oftewel 0,75 procent van het totaal aan leningen. De centrale bank heeft de commerciële banken gevraagd de getroffen bedrijven te helpen door de terugbetalingstermijnen te verlengen.

Woensdag vergadert het Monetary Policy Committee van de centrale bank. Verwacht wordt dat het de rente ongemoeid laat.

www.dickvanderlugt.nl

3 reacties op “Kosten watersnood zijn gigantisch”

  1. Heijdemann zegt op

    Heeft dit alles ook nog invloed op koers Vd bath in toekomst, nu we toch aan het rekenen zijn?

  2. dick van der lugt zegt op

    Daarover heb ik nog niets gelezen.

  3. rene zegt op

    De fondsen voor de aankoop van onderzeeboten en ander nutteloos speelgoed kunnen hier beter aangewend worden. Maar ja …..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website