Heineken – Chang, de strijd is gestreden

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Economie
Tags: , , ,
25 september 2012

De overnamestrijd tussen Heineken en Thaibev (Chang) die naar een climax leek te gaan is als een nachtkaars uitgegaan.

Om het geheugen weer even op te frissen de spelers: APB, de brouwer van Tiger bier en dominant op de Aziatische markt, Heineken als grootaandeelhouder in APB en eigenaar van het Tiger bier merk, Fraser & Neave (F&N) eveneens grootaandeelhouder in APB en actief in de food en beverage sector.

Charoen, de Thaise eigenaar van Thaibev, bekend van onder meer Chang bier en vele whisky merken, zette zeer onlangs Heineken voor het blok door een belang in APB te verkrijgen en bovendien een 30 procent belang te verwerven in F&N, dus indirect ook in APB. Dalende bieromzet in Europa en een 8 procent stijging in Azië toont aan hoe belangrijk APB voor Heineken is.

Eerder waren Heineken en F&N, waarmee Heineken al sinds jaar en dag samenwerkt, overeengekomen dat Heineken het belang in APB zou overnemen.

De slimme Charoen gooide echter roet in het bier en zijn schoonzoon wist met zijn investeringsmaatschappij The Kindest Place ook nog eens een belang van 8,6 % te verwerven.

De vrede is gesloten

De heren zijn om de tafel gaan zitten met als uitkomst dat Thaibev op de buitengewone aandeelhoudersvergadering het bod van Heineken op het pakket aandelen APB, in bezit van F&N zal steunen. In ruil daarvoor zal Heineken geen tegenbod doen op de aandelen F&N en krijgt Thaibev de gelegenheid F&N in handen te krijgen. Het zou een belangrijke distributieondersteuning voor onder meer haar whisky merken kunnen betekenen.

Heineken krijgt een belang van 86,5 %

Om de Nederlandse brouwer nog iets verder te helpen steekt ook Charoen’s schoonzoon de helpende hand uit en zal het 8,6 % belang aan Heineken verkopen. Hierdoor krijgt Heineken de absolute zeggenschap over APB met 95,1 procent en kan de aandelen APB van de beurs halen en integreren binnen Heineken.

In een eerder verhaal schreef ik het al; hoe het ook uitpakt de winnaar is toch mijnheer Charoen. De derde rijkste man van Thailand kan wellicht weer een stapje in het klassement der allerrijksten der aarde opschuiven. Ook zijn schoonzoon heeft aan de transactie beslist een paar aardige duiten overgehouden. De Hollandse koopmansgeest werd in dit geval toch even afgetroefd door een hele slimme en handige Thaise koopman.

4 reacties op “Heineken – Chang, de strijd is gestreden”

 1. justHarry zegt op

  Gelukkig maar, dan is de kans dat de bierprijs in Thailand ook op Thais niveau blijft wellicht wat groter …

  • HansNL zegt op

   De Hollandse koopmansgeest heeft het afgelegd tegen Dhr Charoen?
   Werkelijk?
   Dhr Charoen is weer wat rijker geworden.
   Maar ik denk dat in die rijkdomklasse meer geld niet echt belangrijk is.
   Macht wel.
   En heeft Dehr Charoen nu meer macht?

   Heineken wilde zich veilig stellen in Azie door middel van een overwegend meerderheidsbelang in APB.
   En dat hebben ze nu.
   Hoe het werkelijk staat met het bezit van aandelen van F&N en Thaibev?
   Zelfs de grootaandeelhouders weten het niet, denk ik.
   Maar ook daar zitten nog niet uitgepakte verrassingen, immers, Heineken heeft beloofd geen tegenbod te doen op F&N, maar ik sluit zeker niet uit dat binnen niet al te lange tijd er alsnog wat gaat gebeuren.

   Het lijkt me allemaal lijken op het gedoe met TMB en ING jaren geleden.

  • Tak zegt op

   De inkoop prijs van een flesje Heineken bier in Thailand is hoger dan in Nederland. Een doos Heineken kost in thailand 900-1000 bath. Vergeleken met een kratje in Nederland dus veel te duur.

   Als het gaat over de prijs in de bar spelen hele andere zaken een rol zoals vestiging kosten en personeels kosten. Daar heeft Heineken helemaal geen invloed op.

   Ik begrijp je reactie dus niet helemaal.

 2. Tak zegt op

  Heineken heeft jaren zitten suffen. Ze hebben al meer dan twintig jaar een belang in F & N.
  De Europese bier markt is al jaren een verzadigde markt en Azie een groeimarkt. Ze hadden dit dus tien jaar geleden moeten doen. Ze betalen dus nu veel te veel en worden daarnaast nog eventjes een lesje geleerd door een Thai, die heel handig ze nog eventje een poot uitdraait. Heineken top management, jullie moet je schamen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website