De Mekong subregio heeft de potentie hoge rendementen te genereren op investeringen in de landbouw en aanverwante bedrijfstakken.

Agrarische bedrijven kunnen tot bloei komen wanneer ze de groeiende middenklasse in Azië van voedsel voorzien, met name in China. Deze optimistische geluiden waren te horen op een economisch forum, donderdag in Bangkok. Bedrijven zullen ook kunnen profiteren van de liberalisering van handel, kapitaal en het vrij verkeer van professionals, wanneer in 2015 de Aziatische Economische Gemeenschap van kracht wordt.

De belangrijkste obstakels zijn evenwel klimaatverandering en een gebrek aan financiële faciliteiten. De grootste uitdaging is het vinden van kapitaal om bedrijfsuitbreidingen te financieren en voor Thailand en Vietnam zal het lastig zijn grote percelen landbouwgrond te vinden. Ook de technologiekloof is een probleem voor agri-bedrijven. Thailand en Vietnam dienen, aldus Marvin Yeo, directeur van Frontier Investments and Development Partners, een sleutelrol te spelen bij het dichten van die kloof.

Alhoewel investeerders vooral belangstelling hebben voor palmolie vanwege de hoge winsten, vindt Yeo dat de aandacht met name gericht moet zijn op rubber, tapioca en cassave om aan de vraag in Azië te voldoen.

(Bron: Bangkok Post, 22 juni 2012)

19 reacties op “Grote kansen voor landbouw in de Mekong subregio”

 1. Cornelis zegt op

  De Aziatische Economische Gemeenschap zoals die hierboven wordt genoemd, is in feite de ASEAN Economic Community ofwel de AEC – waarbij ASEAN staat voor ‘Association of South-East Asian Nations’. Dit is een organisatie van 10 landen, met een hoofdkwartier (Secretariat-General) in Jakarta. De deelnemende landen zijn Brunei, Cambodja, Filippijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore,Thailand en Vietnam. De AEC staat inderdaad gepland voor 2015, maar zal – als e.e.a. al werkelijk gerealiseerd zal worden – aanzienlijk minder ver gaan dan de Europese Economische Gemeenschap, tegenwoordig de Europese Unie. Vrij verkeer van goederen bijvoorbeeld – daar zal nog lang geen sprake van zijn aangezien er nog geen zgn. douane-unie wordt gecreëerd omdat daarvoor de deelnemende landen hun invoerrechtentarieven volkomen gelijk moeten trekken – en daarvoor is absoluut geen steun in de meeste landen. Dit komt o.a. door de grote verschillen in de economische realiteit in de deelnemende landen.

  • @Cornelis: beetje off topic, maar waar op internet is precies terug te vinden wat er in 2015 allemaal verandert? Ik ben met name geinteresseerd of het vrije verkeer van personen ook daadwerkelijk doorgaat, maar dat kan ik met googelen nergens echt bevestigd krijgen.

   • Cornelis zegt op

    Ik geef je de link naar dit onderwerp op de ASEAN website: http://www.asean.org/18757.htm. Van daaruit kun je weer doorklikken naar de (uit 2007 daterende) ‘blueprint’ voor de AEC.
    Ik heb in 2009 en 2010 binnen ASEAN als consultant gewerkt voor een EU-sponsored programma gericht op het ondersteunen van de regionale integratie in ASEAN. Daar deed ik de ervaring op dat die organisatie heel goed is in het ’tekenen’ van ambitieuze vergezichten, maar dat de realisatie van plannen een stuk moeilijker ligt. De politieke en vooral ook economische verschillen tussen de deelnemende landen zijn erg groot en daarmee zijn ook de belangen nogal divers.
    Zo ziet het er vooralsnog naar uit dat het ‘vrije verkeer van personen’ alleen maar gericht is op de grensoverschrijdende mobiliteit van ‘ASEAN professionals and skilled labour’ die betrokken zijn bij grensoverschrijdende handels- en investeringsactiviteiten. Daarbij wordt gesproken over visumfaciliteiten e.d., dus een héél eind verwijderd van het vrije personenverkeer zoals we dat binnen de EU kennen.

 2. Gringo zegt op

  Dit is echt weer een bericht in de categorie “Geklets in de ruimte” en nauwelijks het plaatsen op dit blog waard.

  “Grote kansen, hoge rendementen, bloeiende mogelijkheden voor de landbouw in de Mekong subregio” Ja hoor, als die AEC gerealiseerd wordt, komt dat allemaal voor elkaar, ook in de arme delen van Thailand inclusief de Isaan. Geloof je dat? Nou, ik niet!

  Even later staat er wel dat financiering en technologie nog wat obstakels opwerpen! Tja, dat is even een probleem, zeg!

  Nou, die “grote kansen, enz.” zijn er al lang, en geld is er ook genoeg om vruchtbaar te investeren in die landbouwprovincies, alleen het gebeurt gewoon niet. De Thaise mentaliteit van “Bangkok” zal ten opzichte van oa. de Isaan door de AEC niet veranderen.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  @Gringo Don’t shoot the messenger. Of iets ‘gel*l’ is, zoals je schrijft, is ter beoordeling van de lezer.

  • Gringo zegt op

   @Dick, ik ben de lezer en ik beoordeel het gezegde op dat forum en van die Marvin Yeo als geklets.
   De “messenger”, jij dus in dit geval, had tot dezelfde conclusie kunnen komen en had dus kunnen besluiten het niet verder te publiceren. De krant moet nu eenmaal vol, maar bij dit blog ligt dat toch wat anders.

   • Olga Katers zegt op

    @ Gringo, ik vraag mij af wat de moderator heeft zitten doen, slapen……
    Er worden mensen voor punten, en spaties niet geplaatst, en ja voor mij is gel*l schuttingtaal……..? Lees de huisregels.

    Moderator: Olga je hebt gelijk. Ik heb het aangepast.

    • Gringo zegt op

     @Olga, “gelul” is een gewoon Nederlands woord, geen schuttingtaal. Het komt voor in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie en in de spellingwoordenlijst van Open Taal.
     Ik zal niettemin een volgende keer het woord geklets, lariekoek, of gezwam gebruiken.

     • Sir Charles zegt op

      Dat het voorkomt in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie en in de spellingwoordenlijst van Open Taal wil nog niet zeggen dat het behoevend is om gebruikt te worden.
      Er zijn voldoende alternatieve woorden -zoals je zelf al voorbeelden aangeeft- om een mening te verkondigen en of om die mening extra te benadrukken.
      Bovendien onderscheidt dit blog zich daarmee met andere blogs/fora waar dergelijke krachttermen dikwijls wél gemeengoed is, ben dan wel geen moderator alhier maar laat dat zo blijven.

      Of was het de bedoeling het vooroordeel over de Thailandganger -met name de Pattayaganger- te bevestigen dat die nogal lomp en grof zijn in hun voorkomen zowel fysiek alswel verbaal. 😉

     • Olga Katers zegt op

      @ Gringo,

      Uiteraard is dit voor een groot deel een mannen blog, maar voor mij is gel*l wel schuttingtaal.
      En ik waardeer dan ook, dat jij de volgende keer een ander woord gebruikt, om iets aan te duiden wat jouw niet bevalt. Dank je wel.

      • Gringo zegt op

       Olga en Charles: genoeg over dat ene woord, ik heb het boetekleed al aangetrokken.
       Maar geef nu eens je mening over mijn standpunt, dat het betreffende artikel geklets van is en eigenlijk niet op het blog thuishoort!

       • Olga Katers zegt op

        @Gringo,
        Mijn mening over dit artikel is, dat het gewoon op dit blog thuis hoort. Het is een artikel uit de Bangkok post, en iedereen is maar wat gelukkig dat Dick van der Lugt weer terug is, om het Thaise nieuws weer uit te pluizen en te vertalen voor vele blog lezers!

        Net zo goed als de stukken die jij op dit blog zet, zoals over de geschiedenis van Thailand etc., daar ben ik blij mee. Gelukkig lees ik alles, ik zal niet overal mijn mening op geven, mits het mijn op de een of andere manier raakt. en daar mijn mening dan ook op kan en mag geven!

        En ik denk persoonlijk dat de AEC niet zal werken, maar de politiek in Thailand, zal voorlopig zo blijven als het is, en daar kunnen wij lang en breed over praten, maar helaas niet oplossen.
        En persoonlijk vond ik jouw reactie op Dick zijn stuk niet zo aardig!

        • Gringo zegt op

         @Olga, bedankt voor je eerlijke reactie.

         In mijn eerste reactie op het artikel van Dick heb ik gezegd waarom ik het een artikel van niks vond. Dat was geen verwijt aan Dick, want hij heeft het artikel niet geschreven, alleen maar vertaald.

         Dick maakt een keuze van nieuws uit de Bangkok Post en ik vond dat dit betreffende artikel geen aparte vermelding op het blog verdiende. That’s all!

         Ik heb voor de rest heel veel respect en bewondering voor collega-blogschrijver Dick, die toch maar elke dag dat nieuwsoverzicht maakt.

       • Sir Charles zegt op

        Over je standpunt is mij totaal geen mening overgedaan omdat ik er geen verstand van heb. Het artikel en in het verlengde daarvan ook je mening interesseren me totaal niets, zodanig dat ik vind dat ik er geen kundig oordeel over en wil kan geven, sterker nog daarom niet mág geven.

        Bovendien pretendeer ik niet overal maar een mening over te willen hebben of te willen geven maar dat terzijde.

        Dat het desbetreffende artikel eigenlijk in dit blog niet thuishoort ben ik wél met je oneens, het gaat toch ook over Thailand want volgens mij heeft het een relatie met dat land gezien de eenvoudige reden betreffende de tenaamstelling van het blog kan genoegzaam succesievelijk geconcludeerd worden.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Gringo Als ik jouw gedachtegang volg, zou ik alle uitspraken van politici onvermeld moeten laten.
    Ik selecteer verhalen uit de Bangkok Post niet op basis van het feit of ik het er al dan niet mee eens ben, maar op hun relevantie voor de lezer. Uit het feit dat het artikel op dit moment al 171 keer is gelezen, concludeer ik dat er voor het onderwerp voldoende belangstelling bestaat.

 4. Gerno zegt op

  Mijn schoonvader heeft dichtbij Khong Chiam een stukje van 30 Rai te koop.Wie heeft er interesse of weet iemand die dat heeft?

 5. aad pronk zegt op

  Wellicht een (beetje) öff topic ” .
  M’n vriendin woont in de Isaan. Ze heeft een aantal jaren geleden daar een stuk grond gekocht. Eerst heeft ze cassave verbouwd en nu rietsuiker.
  De cassave was niet zo’n succes omdat, naar ik begreep, de ratten een deel opgegeten hadden c.q. aangeknaagd.
  Nu verbouwd ze rietsuiker.
  Dit jaar had ze haar eerste oogst. Toen ik vroeg hoe ga je dat doen, zei ze dat ze een handelaar had die wel meer rietsuiker in het dorp opkocht en die het ook kwam halen.
  Twee onzekere factoren : een redelijke prijs en ook voor het juiste gewicht ?
  Mijn vraag: zijn er in Thailand organisaties die voorlichting geven of kleine boeren begeleiden bij het verbouwen en verkopen van agrarische produkten.
  Als toelichting: m’n vriendin heeft van huis uit geen ervaring met de verbouw van cassave en rietsuiker en ze doet het nu met kennis en ervaring van dorpsgenoten.

  • M.C.Veen zegt op

   Er zijn helaas niet zoveel organisaties die zo iets doen. Als er wel een is ben ik ook benieuwd.

   Rubber plantages gaan geloof ik nog steeds goed. Las wel dat het 5 jaar duurt voordat een boompje zo ver is… Maar misschien stukje voor stukje, die bomen blijven staan, het lijkt me luxe oogsten vergeleken met andere gewassen.

   • Siamees zegt op

    Indien je goed zorg draagt ja 5 tot 8 jaar, aangezien rubber nu het enige in de agrarische sector is waar je geld mee kunt verdienen, weliswaar vanaf 20 rai kun je er iets mee deftig verdienen maar probleem zal zijn nu iedereen masaal rubber plant over heel Zuidoost-Azie en Zui-Azie er binnen enkele jaren fameuze overproductie zal zijn wat maakt dat de prijs van rubber wel is fameus in zou kunnen storten zoals het vaak gaat hier in de landbouw.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website