Goedkopere baht goed nieuws voor toeristen en expats

Door Redactie
Geplaatst in Economie
Tags: , ,
13 juni 2013

De koers van de Thaise baht is flink aan het dalen en dat is goed nieuws voor toeristen en expats. Volgens gegevens van Bloomberg daalde de koers vandaag met 0,5% tot 31,08 per dollar. Dat is de laagste stand sinds 7 september vorig jaar.

Euro

De koers ten opzichte van de euro bedraagt nu 41,2770 baht. En daarmee staat de baht weer ver boven de psychologische grens van 40 baht.

Een zwakkere baht is goed voor de Thaise economie die voor het grootste deel afhankelijk is van de export. China is het belangrijkste exportland voor Thailand.

De minister van Financiën, Kittiratt Na-Ranong, zei woensdag dat er signalen zijn dat de baht nog verder zal zakken. De munt is inmiddels al 8,1% gedaald na het bereiken dit jaar van zijn hoogste niveau sinds april 1997.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Goedkopere baht goed nieuws voor toeristen en expats”

 1. chris zegt op

  Of een goedkopere baht goed is voor toeristen en expats hangt af van de mate waarin de toerist cq expat te maken krijgt met het wisselen van euro’s in bahts en/of omgekeerd.
  Een Nederlandse toerist die een all-in 14-daagse vakantietrip naar Thailand boekt en deze vakantie in Nederland met Euros betaalt zal heel weinig merken van een goedkopere baht. De Nederlandse touroperator gaat zijn prijs niet naar beneden bijstellen. Een toerist die alleen een vlucht boekt zal het in de prijs van de ticket nauwelijsk merken omdat de prjsschommelingen van de vliegtickets nauwelijks gevoelig zijn voor kleine valutaschommelingen maar veel meer reageren op fluctuaties in vraag en aanbod. (zie elders op dit blog)
  Ook voor de in Thailand levende expats is de goedkopere baht niet altijd een zegen. Als je je inkomen/uitkering/pensioen alleen in Euros krijgt maakt het een beetje verschil al blijven de bankkosten om geld over te maken van Nederland naar Thailand (en omgekeerd) een veelvoud van de valutawijziging. En er zijn ook expats (zoals ik) die in Thailand werken en hun salaris in baht ontvangen. Voor hen is de goedkoere baht een nadeel en meer naarmate zij meer rekeningen in Nederland moeten betalen.
  chris

  • Ad zegt op

   Elke toerist krijgt te maken met wisselen, dus is het voor elke toerist positief.
   Voor expats in Thailand kan het bij een gemiddeld jaarverbruik van 15.000 € toch ook zo’n 350,00 € uitmaken toch mooi meegenomen.
   Ben zelf aan het bouwen 2m bath scheelt zo’n 4.600€. toch mooi meegenomen.
   Als je hier je inkomen in bath’s krijgt blijft dat hetzelfde en bij gebruik in Thailand maakt dat geen verschil.

   Groet uit Khon Kaen, Ad.

   • chris zegt op

    Niet elke toerist heeft hetzelfde uitgavenpatroon en niet elke toerist komt op de bonnefooi. Velen reizen met een Nederlandse toeroperator en hebben hun vluvht, hotel en sommige excursies al in Nederland betaalt. Zij geven wellicht maximaal nog 50 Euro contant (niet met creditcard) per dag per persoon uit. Op zo’n bedrag is de valutawinst naar schatting 100 Baht per dag. Ik denk dat weinig toeristen dat bewust merken omdat alles al zo goedkoop is in Thailand. Bij grotere uitgaven die in 1 keer worden betaald (een condo) wordt de betaler zich wat bewuster van het voordeel. Het voordeel van een lagere Baht is VOORAL psychologisch. En als de Baht blijft dalen zullen we dat in de prijzen van reizen pas volgende jaar gaan merken, De prijzen voor het huidige seizoen staan al lang vast.

    • Ad de Groot zegt op

     Voor de expats die hier wonen en leven van een AOW (+/-1500€) dus geen vetpot, is elke extra 100 bth zeer welkom.
     Kan dus zo’n 1300 bth verschil geven. dit is financieel en pshygologisch toch wel aantrekkelijk.
     Verschillende expats waren genoodzaakt door de hoge koers een beslissing te overwegen om terug te gaan naar Nederland.

     Bank overschrijvingskosten van Nederland naar Thailand hebben geen invloed op, als men zoals verschillende malen geadviseerd overschrijvingen doet met euro’s naar Thailand.

     Ad.

    • chris zegt op

     Moderator: u vervalt in herhaling en dan is het chatten.

  • marcus zegt op

   En wat denk je van expats die weer naar Nedrland terug keren (moelijk in te denken, maar komt voor) en hun real estate verkopen? Krijgen stukken minder euros er voor terug.

 2. Hans Bos zegt op

  De grafiek toont de aankoopkoers van de euro. De verkoopkoers ligt vandaag (13-06-2013) op ca 40,85. Dat is de koers die de toerist krijgt voor zijn euro. Het gaat echter de goede kant op!

 3. Ronald zegt op

  Wij vliegen volgende week naar Thailand, dus de daling van de bath is voor ons op tijd in gezet. Ook volgens de beleving van mijn Thaise vrouw…hahaha.

 4. teun zegt op

  Elke daling of stijging van de TBH t.o.v. de Euro heeft voor-/nadelen: hangt ervan af aan welke kant je zit.

  Als de hierboven genoemde terugkerende expat nu zijn huis wil verkopen, kan ik me niet verstellen dat hij verlies maakt. Tenzij hij het huis minder dan zeg 2 jaar geleden heeft gekocht. Maar als dat zeg 4 jaar geleden is dan heeft hij destijds gekocht bij een koers van ca TBH 50=Euro 1 en maakt hij dus bij verkoop nu winst.

 5. richard zegt op

  Een stijgende euro is natuurlijk meegenomen. Ik was in december in Thailand en vergeleken met die tijd constateer ik nu dat verschillende prijzen fors zijn gestegen.
  Sommige zelfs met bijna 20%, dan is een paar baht extra voor de euro slechts een
  pleister op de wonde. De inflatie doet ook in Thailand zijn werk, het is ze gegund.

 6. cor van kampen zegt op

  We gaan elkaar nu niet rijk rekenen. Het ging zo goed, maar in een dag is de euro van
  40.91 naar 40.51 gezakt. Dat is waar mensen met een pensioen uit Holland mee te maken krijgen. Betaaldatum meestal rond 23 ste. Hoe dan de koers staat is belangrijk.
  Al staat hij nu op 48 op de 23 ste staat hij misschien weer op 38.
  Er zijn natuurlijk ook mensen die hier werken die profiteren al een aantal jaren van de hoge Bath. Die kunnen nu gaan klagen dat de euro wat sterker is geworden.
  Ik begrijp alleen niet dat mensen die hier werken ook nog rekeningen in Nederland moeten betalen.
  Cor van Kampen.

  • chris zegt op

   Moderator: u bent aan het chatten. Dat is niet toegestaan volgens onze huisregels

   • chris zegt op

    Als Nederlanders in Thailand werken betekent dat nog niet dat ze geen financiele verplichtingen in Nederland meer hebben, zelfs al ben je uitgeschreven. Ik heb dan zelf wel geen onroerend goed meer in Nederland maar betaal wel netjes elke maand alimentatie voor mijn (studerende) kinderen. Maar ik ken in Thailand werkende Nederlanders die in Nederland OZB betalen of de kosten voor opslag van hun huisraad, op papier nog een auto hebben in Nederland en dus wegenbelasting moeten betalen.
    En soms laat je iemand wel eens producten kopen en opsturen/meenemen die hier niet te koop zijn (of ontzettend duur): goede sigaren, scheerzeep, oude kaas, fietsonderdelen of peperkoek. Mijn salaris bedraagt iets meer dan de AOW en daarvan betaal ik ongeveer 35 % alimentatie. Mij hoor je niet klagen over de koers van de Baht of de Euro. Ik ben zielsgelukkig en die paar ‘rotcenten’ (zou mijn vader zaliger zeggen) die doen daar weinig aan toe of af.

 7. willem zegt op

  Dank voor de info.Hier hebben we wat aan,zeker als toerist zijnde.Ik heb nog de tijd meegemaakt dat je voor 1000euro-51500 bath kreeg! Die tijd zal waarschijnlijk helaas niet terug komen.Maar met mijn vorige bezoek kreeg ik slechts 38700 bath.Reken maar uit! Zolang de bath rond de 40 blijft schommelen gaat de toerist op zeker zijn grenzen verleggen! We hebben Cambodja nog en Laos als alteratieven.t Zal in de toekomst zeker ten koste van Thailand gaan.Jammer;maar helaas

  • teun zegt op

   Moderator: reageer op het artikel en niet uitsluitend op elkaar.

 8. Theetjeuit Huissen zegt op

  Hoe was het ook al weer, volgens de beste voetballer van de wereld.
  Elk voordeel heeft zijn nadeel (en andersom).

 9. marcus zegt op

  Maar anderom, een expat heeft een aardig bedrag in een condo, huis geinvesteerd, zeg maar 10 million baht. Als de baht zakt en hij besluit het huis te verkopen, auto etc. dan krijgt hij stukken minder euro’s terug.

  • teun zegt op

   Marcus,

   Als je een stelling poneert eerst kijken of het klopt.
   Je kocht zeg 5 jaar geleden een huis van TBH 10 mln. Daar betaalde je destijds bij een koers van Eur 1= TBH 50 dus EUR 200.000 voor.

   Nu verkoop je het huis voor zeg TBH 10 mln. Bij een koers van EUR 1 = TBH 40 ontvang je dan Eur 250.000. Dat betekent dus een winst en dus geen verlies. En als het pand in die zeg 5 jaar ook nog eens in prijs is gestegen……

   Conclusie moet dus zijn: bij een koersdaling van de TBH tegenover de Eur win je bij verkoop.

 10. MARCUS zegt op

  Als de THB van 50 naar 40 voor de Euro zakt is de baht sterker en inderdaad verdien je op zo’n verkoop. Als, en daar ging het om, de baht minder waard wordt krijg je minder terug in Euro gesteld dezelfde verkoop als inkoop prijs.

  Als de baht zakt, en je dus meer baht moet neerleggen voor een Euro, krijg je dus bij terug ruil van die 10 million baht minder Euro’s.

  Dus voor de verbrasser, die van een euro gedenomineerd inkomen afhankelijk is, is het zakken van de baht goed tijdelijk nieuws (prijzen gaan dan stijgen dus de lol is van korte duur)

  Heb het inderdaad niet goed in eerste instantie opgeschreven

  • TAK zegt op

   Stel ik heb een huis gekocht voor 10 mln baht en de euro
   was 4 jaar geleden 50 baht dan kostte dit huis mij 200.000 euro.
   Ik verkoop het huis nu voor dezelfde prijs dan krijg ik 250.000 euro.
   Ik heb per saldo in Euro 25% winst ingeval ik weer terug ga naar Nederland.

   Blijf ik in Thailand dan maak ik geen winst want 10 mln baht blijft 10 Mln baht,
   ik maak eigenlijk verlies namelijk rente verlies en de ontwaarding van geld door
   de inflatie in Thailand. Daartegen over heb ik wel 4 jaar lang gewoond zonder
   huur te betalen maar ik heb ook kosten van onderhoud gehad.

   De wisselkoers Euro -Baht heeft geen relatie met de inflatie in Thailand.
   Als de economie in de Euro landen goed gaat en de Euro meer waard wordt dan houdt dit zeker niet in dat het prijspeil in Thailand gaat stijgen. De opmerking van de verbrasser klopt dus van geen kant. Het inflatie niveau in Thailand is van hele andere factoren afhankelijk. Zoals de lonen , de buitenlandse schuld, de groei verwachtingen van de economie en daaraan gekoppeld de stromen op de kapitaal markt.

   De Euro is de afgelopen maanden 10% gestegen ten opzichte van de Baht. Dat is goed nieuws voor iedereen met inkomsten in Euros. Thailand gaat binnenkort forse bedragen lenen op de kapitaal markt voor nieuwe infrastructuur. Dat is ook goed nieuws voor euro verdieners. Echter een slecht bericht uit de Eurolanden zoals het niet kunnen terug betalen van Griekenland of een haperende export uit Duitsland gaat weer ten koste van de Euro.

   Ik adviseer bij een stijgende euro af en toe te wisselen en op je Baht rekening te zetten. Ik heb bijvoorbeeld nooit euro gewisseld op 37 of 38 bath. Echter de laatste dagen heb ik wel een bedrag gewisseld voor 41,38. Als de Euro weer gaat dalen, heb ik dus niet direct een probleem.

 11. jack zegt op

  Moderator: Wij zullen uw vraag plaatsen als lezersvraag.

 12. Marcus zegt op

  Moderator: We zullen het plaatsen als lezersvraag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website