Melder: Hennie

Dit is een vervolg op www.thailandblog.nl/visumvraag/thailand-visa-vraag-nr-026-21-van-non-immigrant-f-visum-naar-retirement/
Spoiler: Het liep niet zoals verwacht/gehoopt. 🙂

Mijn man en ik gingen op 1 maart naar immigratie Chaengwattana voor aanvraag visa extension op grond van retirement. Bestaande visa was tot op dat moment voor beide non-immigrant F multiple-entry en stay permit op grond van werk bij de UN. Die waren op dat moment nog geldig to 31 maart 2021.

We waren begin februari al naar Immigratie gegaan om alle stappen, formulieren en documenten door te lopen. (Dat was toch een beetje anders dan wat ik vaak zie op Thailandblog).

Op de dag na mijn pensioen, op 1 maart gingen we met 6 mapjes naar immigratie

1 en 2. Voor mezelf en mijn man, documenten om de huidige visa en staypermit te cancellen:
a) Brief van de UN aangaande cancellation van stay permit in Thailand voor mezelf en mijn man
b) Kopie van alle relevante paginas in paspoort (foto pagina, diverse opeenvolgende non-immigrant F-visa en stay permits, pagina met stempel laatste binnenkomst) en TM 6 strookje.

3. Voor mezelf, aanvraag retirement visa
a) Ingevuld en getekend TM 7 formulier (aanvraag retirement visa)
b) Ingevuld en getekend STM 2 (acknowledgement of terms and conditions for permit of temporary stay in the Kingdom of Thailand)
c) Ingevuld en getekend acknowledgement of Penalties for Visa Overstay
d) Ingevuld en getekend ‘statement’ waarvan de bedoeling niet duidelijk is.
e) Fotokopieen van passport als bij 1.b) hierboven
f) kopie huurcontract
g) Bankbrief van Thaise bank die mijn totaal balans weergaf (meer dan een million baht), samen met door de bank uitgedrukte en gestempelde lijst van alle uitgaven en inkomsten since 1-1-2020 (met beschrijving van bestemming/afkomst), alsook een fotokopie van overeenkomende paginas van bankbook om aan te tonen dat ik maandelijks sinds 1-1-2020 (and sinds laatste binnenkomst 2 maanden later) maandelijks minimaal 65,000 Baht UN salaris op mijn Thaise rekening had gekregen.

4. Voor mijn man, aanvraag retirement visa
a)- e) als hierboven bij 3.
f) – Affidavit van NL Ambassade over NL inkomsten

5 en 6 voor mijn man en mij: voor multiple entry
a) Formulier TM8
b) Kopieën van paspoort paginas als bij 1.b) hierboven.

We kwamen ‘s morgens vroeg en kregen nummertjes voor loket N2 (cancellation) and L1 (retirement visa aanvraag).
Voor de lunch hadden we de cancellation gedaan, dus nu was ons verblijfsrecht met 10 dagen verkort tot 21 Maart.

Halverwege de middag waren we aan de buurt voor retirement visa.
Mijn man’s aanvraag werd snel goedgekeurd en de mijne niet. Ze vertelden dat voor onze nationaliteit alleen de ambassade brief werd geaccepteerd, en NIET het bewijs van maandelijkse stortingen uit het buitenland op the Thaise rekening. Ik zei nog dat ze me zelf een papier hadden gegeven met de regels, maar de supervisor zei dat het verschilde per Nationaliteit en dat de maandelijkse stortingen wel geaccepteerd werden voor Amerikanen en Australiers, maar niet voor Nederlanders.

Ik sputterde tegen dat ik geen brief van mijn ambassade kon krijgen want mijn inkomen kwam van de UN. Dan moest ik 2 maanden 800.000 Baht op mijn rekening hebben. Omdat ik dat er al ruim een maand op had staan zou ik de twee maanden gehaald hebben eind Maart. Maar ons oorspronkelijke visa was nu juist gecancelled. Er werd me eerst voorgesteld dat ik een korte tijd overstay zou nemen, maar dat leek me niks. Daarom werd me aangeboden een 2 maand COVID extension aan te vragen en dan t.z.t. weer de retirement visa aanvraag op te pakken, met nieuwe bankbrief en kopieën.

Omdat mijn man en ik niet een paar maanden uit de pas wilden lopen met de retirement visa, hebben we in overleg met de ambtenaren, zijn aanvraag ook aan laten houden en voor hem ook een COVID extensie aangevraagd (1900 Baht elk).

Al onze retirement visa aanvraag papieren werden ingenomen en afgestempeld, alsook het nieuwe formulier voor de COVID aanvraag, en we hebben nu beiden een “under consideration” stempel in ons passport. Moeten op 15 maart terugkomen. Dit wordt nog een lange weg….

Wordt vervolgd…


Reactie RonnyLatYa

Vreemd inderdaad dat ze die stortingen niet wilden aanvaarden. Volgens mij heeft die Immigratie Officier niet goed begrepen wat er in de voorschriften staat en dat komt wel meer voor. Hij heeft namelijk enkel naar de namen van de landen gekeken die in die voorschriften voorkomen.

Daar staat (zie bijlage) “….due the fact that embassies of various countries such as United States of America, United Kingdom and Australia have cancelled the issuance of income certification, etc…”.

“…. Vanwege het feit dat ambassades van verschillende landen, zoals de Verenigde Staten van Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Australië, de afgifte van inkomenscertificering hebben geannuleerd, etc” …

Er staat toch denk ik duidelijk “such as” (zoals) gevolgd door de namen van die landen. Maar die zijn er enkel als voorbeeld. Nergens staat dat dit enkel voor die landen geldt.

Je kon ook nog voor het “dependent” gekozen hebben. Eventueel als tussenoplossing voor dit jaar.

Maar goed, daar heb je nu nog weinig aan.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

1 reactie op “TB Immigration Infobrief Nr 0025/21: Van Non-immigrant F visum naar Retirement (2)”

 1. janbeute zegt op

  Als ik weer zo iets lees dan verbaas ik mij waarom ze weer zo moeilijk doen met al die regeltjes voor deze mensen.
  Aan de ene kant willen ze dat buitenlanders weer hoognodig terug moeten komen om de zo goed als failliete toeristen industrie weer leven in te blazen, met allerlei soorten van regelingen en bedachte constructies.
  En aan de andere kant maken ze mensen van goede wil en met voldoende financieele middelen, die hier willen gaan verblijven voor een langere tijd en zelfs hoogst waarschijnlijk ook meer gaan uitgeven aan de lokale en landelijke economie alhier, dan de doorsnee toerist.
  Het is voormij dan ook onbegrijpelijk, beste zou zijn om die immi ambtenaars op een vriendelijke wijze uiteraard hier eens op te wijzen.
  Waar zijn jullie mee bezig hier in Thailand.
  Heb je liever dan dat we naar de Philipines of Vietnam gaan.

  Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website