Vraagsteller: Hennie

Ik kan niet vinden dat de volgende situatie ooit besproken is op Thailandblog. Mijn man en ik wonen in Thailand. Ik werk voor de UN en mijn man (gepensioneerd) is mijn ‘dependent” voor de UN. Ik ga over over 3 weken (28 februari word ik 65 jaar) met pensioen.

Mijn man en ik hebben nu een stay permit and non-immigrant re-entry visa catergoy “F”. Deze zijn jaarlijks geregeld door de werkgever (al vele jaren). De datum op de laatste/huidige stempels geven verblijfsrecht tot 31 maart.

Aangezien we in Thailand willen blijven heb ik de UNDP gevraagd wat we moeten doen voor een retirement visa. Er werd verwezen naar de website van immigration voor de voorwaarden voor extension op grond van retirement (komt neer op de inkomenseis, waar we allebei onafhankelijk van elkaar aan voldoen), met de toevoeging “However the current visa/stay permit in Thailand attached to UNFPA/UNDP must be cancelled by Immigration Authorities [please contact UNFPA focal person] before you and spouse apply for retirement visa.”

Ik heb geen antwoord op verdere vragen gekregen. Het is me niet helemaal duidelijk, maar ik begrijp dat ik op 1 maart via de UN onze huidige visa moet laten cancellen en dan meteen een retirement visa kunnen aanvragen.

Is het u bekend of dat klopt: kunnen we in aansluiting op een non-immigrant F visa we (ieder van ons) meteen een extension kunnen krijgen op grond van retirement? En zo niet wat is de procedure of hoe komen we erachter? In hoeveel tijd kan dit gedaan worden en wat is nodig?

Veel dank alvast.


Reactie RonnyLatYa

De verblijfsperiode die jaarlijks werd geregeld door je werkgever moet geannuleerd worden bij immigratie. Dit omdat de omstandigheden waaronder de verblijfsperiode werd bekomen dan niet meer bestaat. U werkt niet meer voor die werkgever want je gaat met pensioen. Geldt ook voor uw workpermit. Of dat via de UN moet? Ik denk dat het volstaat dat je een bewijsstuk van je werkgever hebt dat jullie werkovereenkomst eindigt en je dit zelf dan ook kan regelen.

Op hetzelfde moment kan je dan volgens mij wel onmiddellijk een nieuwe jaarverlenging aanvragen, maar dan onder de voorwaarden “Retired”. Aan de voorwaarden (leeftijd, financiele, etc..) voldoen jullie begrijp ik. Een van beide zou nu ook als “Dependent” kunnen doorgaan als je wil.

In de voorwaarden om een jaarverlenging als “Retired” te bekomen staat enkel dat de aanvrager over een Non-immigrant visum moet beschikken. Niet dat dit daarom specifiek een “O” moet zijn om die jaarverlenging als “Retired” te bekomen. Met die “F” hebben jullie de status van Non-immigrant bekomen en moet dit ook volstaan. Maar het kan best ook zijn dat je eerst een stempel gaat krijgen in het paspoort dat zal vermelden dat het oorspronkelijke “F” wordt omgezet naar een “O”, en misschien bekom je aanvankelijk maar 90 dagen die je dan later wel weer zal kunnen verlengen als “Retired”.

Visa Extension – Immigration Division1 | กองบังคับการตรวจคนเข้าเมือง 1

Zie 22. Visa Extension – In the case of Retirement

Maar wat je zeker nu eerst moet doen is zoals je organisatie ook al zei en die lokale UNFPA persoon contacteren. Je zal toch niet de enige zijn die ooit hiermee mee te maken had en ik vermoed dat er daar toch wel wat ervaring moet aanwezig zijn met die situatie (verblijfsperiode beëindigen en aansluitend retirement aanvragen)

En belangrijk en daar zou ik ook zeker niet mee wachten, is je lokaal immigratiekantoor contacteren voor de nodige info hierover. Ik kan je enkel meegeven wat de voorschriften zijn. Hoe men het in de praktijk ziet, zal aanpakken en welke documenten men allemaal wil zien bij immigratie vraag je best aan je lokaal immigratiekantoor en vooral tijdig. 28 februari komt er snel aan.

Zulke situatie komt minder vaak voor, maar indien er lezers zijn die hiermee ervaring hebben mogen ze dit steeds laten weten.

Graag blijf ik wel van het verdere verloop op de hoogte want kan in de toekomst misschien andere ook helpen. Misschien kan je gans het proces nadien samenvatten en dan plaatsen we het als een Immigration Info Brief.

– Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website