Melding: Jan

Betreft: Immigration Bangkok (Chaeng Watthana)

Vandaag 19-11-2019 naar het Goverment complex Chaengwatthana voor verlenging retirement. Vroeg opgestaan voor een laag queue nummer. Om 08.20 uur binnen en tegen 10.00 uur aan de beurt voor documenten check: TM7, paspoort met copy paspoort, visa, TM 6, 90 days, income statement ambassade (gelegaliseerd), TM30, huurcontract, Id card owner, Tabien baan, eigendomsbewijs owner house, yellow book. Plattegrond, foto’s van het huis waren niet nodig.

Omdat ik destijds (2016) met een OA ben binnengekomen werd er naar een ziektekostenverzekering gevraagd. Deze had ik al vast gekopieerd, maar zonder OPD, en werd niet geaccepteerd. Geen verlenging dus. Nu eerst een nieuwe verzekering aanvragen met OPD en terugkomen.

Tevens moest er nog 4 documenten getekend worden, income, overstay, bekend met de regels voor verblijf en statement met adres. Na lang wachten tegen 12.00 uur thuis en dit op een afstand van ± 3 km. van mijn huis.


Reactie RonnyLatYa

Mag ik vragen dat wanneer er een afkorting gebruikt wordt, waar ook, deze ook minsten éénmalig volledig wordt uitgeschreven. Niet alle afkortingen zijn zo vanzelfsprekend voor alle lezers.

Hier zal het wel OPD – “Out Patient Department” willen zeggen. Ik kan me echter voorstellen dat niet iedereen dit meteen weet en het dan gaat opzoeken. Vervolgens vindt men dan “OPD – Oncologisch Patiënten Dossier” en men vraagt zich dan af waarom immigratie zoiets nu weer wil zien…..

Zonder (weer) opnieuw de discussie te willen starten, is hier ook weer een antwoord op de vraag te lezen, of er al dan niet naar een verzekering kan gevraagd worden bij verlenging van verblijfsperiodes bekomen met O-A en dit voor 31 Oktober 2019. In Bangkok is dat dus wel het geval.

Zoals ik al eerder zei, zal het afhankelijk zijn van hoe de regels gelezen worden door het plaatselijk immigratiekantoor. Best lokaal vragen is het beste advies dat ik daarin kan geven.

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “TB Immigration Info Brief 113/19 – Immigratie Bangkok (Chaeng Wattana) – Jaarverlenging”

 1. teun zegt op

  Ik zou adviseren om de allergoedkoopste Thaise ziektekosten verzekering met hoog ER te nemen. Hopelijk wordt je trouwens niet geweigerd o.g.v. leeftijd of uitsluiting.

  Ik dacht, dat OA visum zo geweldig was. Ik ben blij met mijn O visum, want die kent (nog) niet het vereiste van OPD verzekering.

  Vraag me trouwens nog steeds af waarom Thai Immigration is begonnen met NON OA visumhouders te verplichten om OPD verzekering te hebben. Heeft deze groep daartoe aanleiding gegeven?

  • ruud zegt op

   Misschien voeren ze het in stapjes in.
   Eerst OA, dan retirement en dan eventueel marriage, hoewel dat laatse mogelijk niet zal gebeuren, omdat de Thaise echtegenoot/ echtgenote en de eventuele kinderen, het niet op prijs zullen stellen, als een deel van het gezin het land wordt uitgezet.

   Dat geeft ongetwijfeld negatieve commentaren in het (buitenlandse) nieuws en mogelijk klachten over schending van de rechten van de mens.

  • fred zegt op

   En vooral dat een extensie van 1 jaar voor wie ooit met een NON O-A is begonnen precies hetzelfde inhoudt als een extensie (retirement) op basis van een NON O visum. Je moet precies tot op de letter na dezelfde documenten voorleggen en voldoen aan dezelfde eisen.

   Wat dat nu eigenlijk uitmaakt is me een totaal raadsel of het moet zijn dat men hoopt een paar duizenden visums NON O te verkopen. Alleszins is naar wat ik hoor nu de trend. In vele immigratie kantoren zegt men zelf aan de mensen met een NON O-A om dit te cancelen en terug te komen met een NON-O. Te gek voor woorden.

  • RonnyLatYa zegt op

   Normaal ga ik enkel van zaken uit die eerst officieel bevestigd worden, maar ik wil al wel eens een uitzondering maken. Ik denk namelijk dat men op een ander plan aan het broeden is.

   De reden van de uitzondering die ik nu maak, is volgende tekst lezen die je in de nieuwe regels kan lezen.
   “….. 1 .An alien, who has been granted Non-Immigrant Visa Class O-A for single entry or multiple entry and enters the Kingdom for the first time, will be permitted to stay in the Kingdom for a coverage period of health insurance for not exceeding 1 year. …..”
   https://www.immigration.go.th/read?content_id=5d9c3b074d8a8f318362a8aa

   Vooral de tekst “….Non-Immigrant Visa Class O-A for single entry or multiple entry ..” is me daar opgevallen. Kan best zijn dat men zich vergist heeft. Maar het kan ook zijn dat iemand op bepaalde zaken aan het vooruitlopen is en heeft dit per ongeluk al vermeld in deze regels.
   Er bestaat namelijk geen Single entry versie van het Non-immigrant O-A visum. Enkel een Multiple entry
   http://www.mfa.go.th/main/en/services/4908/15385-Non-Immigrant-Visa-%22O-A%22-(Long-Stay).html

   Gaat men op termijn (wanneer ?) enkel nog als retired een Non-immigrant O-A kunnen bekomen ?
   Gaat men de mogelijkheid om als Retired een Non-immigrant “O” te bekomen volledig schrappen ?
   Elk aanvraag op basis van “Retirement” zal dan enkel nog via het Non-immigrant O-A visum kunnen en het zou dan een “echt” retirement visum worden. Gepensioneerden krijgen dan wel automatisch bij binnenkomst een verblijfsperiode van een jaar, voor zover dat jaar gedekt is door een ziekteverzekering.
   Het visum zou dan mogelijk ook, in tegenstelling tot nu, een Single en Multiple entry kennen.
   Eigenlijk zou dat goed nieuws zijn voor zij die komen overwinteren voor pakweg 4 of 6 maand. Nu bekomen ze 90 dagen met hun Non-immigrant O en moeten na die 90 dagen gaan borderrunnen, of een jaarverlenging nemen als ze 4 of 6 maand willen blijven. Ze zouden in dat geval alvast van die borderruns verlost zijn met een Non-immigrant O-A Single entry.

   Het Non-immigrant “O” blijft dan wel bestaan, maar dan niet meer voor retirement , wel voor Thai marriage, familiebezoek, kinderen, etc…

   Opmerking
   Nogmaals, dit is niets officieel. Het is enkel iets dat ik misschien verwacht waar men in de toekomst naar toe wil.
   Het is dus niet nodig te vragen waar je dat Non-immigrant O-A Single entry kan bekomen en hoeveel het kost….

   • fred zegt op

    Probleem is hoe men dat gaat klaarspelen met je verzekering ? Stel je vraagt je O-A single entry aan.
    Je hebt een Belgische doorlopende verzekering die loopt van pak februari tot februari en stilzwijgend wordt vernieuwd. Dan mag je met een O-A al niet langer blijven dat tot februari.

    Naar ik al hoorde zeggen wil geen Belgische verzekering als daar zijn een DKV Assudis of Europa Assistance dat formulier invullen opdat het niet compatibel is.

    Dus al bij al zal dat niet veel veranderen …..wel dat je ieder jaar naar de ambassade zal moeten gaan voor een nieuw O-A visum en een bijgaande Thaise verzekering.

    Het zal alleen maar nog een pak complexer worden. Vergeet dan niet bij te zeggen dat het hier gaat over niet echt jonge mensen meer die niet meer zo veel zin hebben in dat geloop en gedoe.

    • RonnyLatYa zegt op

     En diegene die nu elk jaar achter een Non-immigrant O als retired gaan en dan na 90 dagen verplicht borderruns moeten maken…. worden die er dan jonger op ?
     Dat is nu eenmaal een feit dat, als je in Thailand wil verblijven als “retired”, je bent meestal niet meer van de jongste bent. Of dat dan met een O of O-A is maakt dan op zich niet uit.
     Niemand belet hun trouwens om nog steeds met jaarverlenging te blijven werken in Thailand als men dat wil. Maar dat zal dan mogelijk enkel nog kunnen via een Non-immigrant O-A en niet meer via een Non-immigrant O.

     Die verplichte verzekering geldt trouwens nu toch ook al voor een Non-immigrant O-A visumaanvraag. En voor een visumaanvraag staat er nergens niet dat dit een Thaise moet zijn. Enkel bij verlengingen staat die eis. En als je verzekering ( zoals DKV, Assudis of Europa Assistance) dat papier niet wil invullen , dan is dat niet het probleem van immigratie of de ambassade. Daarom dat ze waarschijnlijk ook niet op de lijst staan. Dan zal je bij aanvraag en zeker bij verlenging sowieso een andere, wel aanvaarde verzekering moeten afsluiten die wel op de lijst staat.

     Weet ik veel wat dat eventueel zou kunnen worden. Ik zeg in mijn vorige reactie dat het niks officieel is en het enkel een idee is waar het volgens mij naartoe zou kunnen gaan.
     Meteen weer een gans gezeur over die ziekteverzekering.
     Ik heb al spijt dat ik het geschreven heb….. en ga er ook niet verder meer op reageren, want het zal toch uiteindelijk toch steeds weer over datzelfde gaan.

 2. hansman zegt op

  Bedankt Jan voor jouw bericht. Wat mij opviel is dat je schrijft dat je ook een “income statement ambassade (gelegaliseerd)” bij de documenten had.
  Mijn vraag betreft het woord “gelegaliseerd”. Is dit nieuw? Ik heb zonet mijn “Visumondersteuningsbrief” ontvangen van de NLse ambassade. Dient deze dan ook te worden gelegaliseerd? Omdat deze reeds door de ambassade uitgegeven is lijkt mij dat dit als legalisatie gezien kan worden.

 3. Jan Schonebeek zegt op

  Hallo Hansman,
  Of dit nieuw is weet ik niet, heb het toendertijd ergens gelezen,
  en laat het nu uit voorzorg legaliseren bij het Min. of foreign affaire,
  voor 200 Thb, je kunt het dan thuis laten sturen,
  je weet nooit welke verrassingen er uit het doosje van Immigration komen,
  Jan

  • RonnyLatYa zegt op

   Er zijn immigratiekantoren die dat eisen. Moet je lokaal bekijken of dat al dan niet het geval is

   • hansman zegt op

    Voorgaande jaren, wordt in december m’n 3e keer, is er niet naar gevraagd… Ik vraag het volgende week na. Dank voor de tip, Jan en Ronny.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website