Melding: Huib

Betreft: Jaarverlenging via combi

Als je een verlenging aanvraagt via een combi bijvoorbeeld je heb 400.000 baht op je bank rekening en je zend elke maand dan 34.000 baht op je rekening 34.000 x 12 = 408.000 baht is dat mogelijk en ook als je 600.000 baht op je bankrekening heb en zend elke maand 17.000 baht op je rekening 17.000 x 12 = 204.000.

In beide gevallen heb je dan 800.000 op je rekening.

Groet,

Huib


Reactie RonnyLatYa

Bedankt voor je melding.

De combi methode is hier op TB al meerdere malen aan bod geweest en kan je hier ook vinden. TB Immigration Info brief 024/19 – Het Thaise visum (8) – Het Non-immigrant “O”  visum (2/2): https://www.thailandblog.nl/dossier/visum-thailand/immigratie-infobrief/tb-immigration-info-brief-024-19-het-thaise-visum-8-het-non-immigrant-o-visum-2-2/

Ik wil toch wel wat opmerkingen maken bij je inzending. 

De combimethode kan enkel toegepast worden als je ook een bewijs van inkomen kan voorleggen voor het gedeelte jaarinkomen d.w.z. een visumondersteuningsbrief of gelijkaardigs.

Om bij je voorbeelden te blijven, moet je dan een bankbedrag van 400 000 Baht aantonen en vervolgens een bewijs van inkomen van 408 000 Baht, of 600 000 Baht bankbedrag en 204 000 Baht inkomen.  Dat is al jaren zo en is ook niet veranderd.

Wanneer je echter maandelijkse stortingen wil gebruiken, zoals in jouw voorbeelden, val je normaal volgens de nieuwe regels uit de boot. Simpel omdat maandelijkse stortingen enkel aanvaard worden als ze minstens 65000 Baht zijn.  En als je dan toch maandelijks stortingen van minstens 65 000 Baht gebruikt, dan heb je verder ook geen bankbedrag meer nodig, want 65 000 Baht is dan voldoende als inkomen. De combimethode is dan ook niet nodig.

Nieuwe regels kan je hier lezen. Zie punt 2.22

https://forum.thaivisa.com/topic/1076820-confirmed-here-is-exactly-what%E2%80%99s-needed-for-retirement-marriage-extensions-income-method-from-2019/ 

Daar kan je lezen dat het bij maandelijkse stortingen moet gaan om “income not less dan 65 000 Baht”.

Dit wil zeggen dat maandelijkse stortingen minder dan 65 000 Baht normaal niet aanvaard worden en dus de combi in dat geval niet kan toegepast kan worden. Maar eigenlijk is de methode van storting enkel gemaakt omdat inwoners van US, UK en Australië geen inkomstenverklaring meer kunnen bekomen.  Kan dan best zijn dat zelfs stortingen van andere aanvragers (buiten dan US, UK of Australië) zelfs niet aanvaard worden, zelfs als ze minstens 65 000 Baht zijn.

Dit is hoe het volgens de regels is. En ik wil daarmee nu ook zeker niet beweren dat er geen immigratiekantoren zullen zijn die de combi van bank en stortingen van minder dan 65 000 Baht niet zullen aanvaarden.  Maar dat zal dan een lokale beslissing zijn die afwijkt van de nieuwe regels.  Maar dat gebeurt wel meer natuurlijk.

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief.  Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/.  Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “TB Immigration Info Brief 066/19 –  Jaarverlenging via combi”

 1. Sjaak S zegt op

  Is het dan niet voor iedereen mogelijk? Een Nederlander gaat in de regel naar zijn ambassade om deze begeleidingsbrief te krijgen.
  Ik ben Nederlander, krijg mijn inkomsten echter uit Duitsland en moet derhalve naar de Duitse Ambassade om daar een bevestiging te krijgen (even terzijde: ik ben daar meestal binnen een kwartier gehlopen en betaal slechts 13800 Baht)
  Maar wanneer je nu niet voldoende inkomen hebt? Of wanneer je inkomsten uit Engeland hebt als Nederlander zijnde, kun je geen begeleidingsbrief krijgen. Wat doe je dan? Dan moet je inkomsten van minimaal 65000 Baht op je Thaise bankrekening tonen. Maakt het dan wat uit waar dat geld vandaan komt?
  Stel je “oude Engelse” bedrijf stuurt geen geld op een rekening buiten Europa. Dan zul je dat op een Nederlandse rekening moeten laten storten. Jij stuurt dat geld vervolgens naar Thailand.
  Wat zegt dan de immigration? Hoe kun jij aantonen dat dit geld inkomen is?
  En dan is er de volgende situatie: jij hebt niet genoeg inkomen. Jij krijgt van dat bedrijf slechts omgerekend 45000 Baht. Dus je mist 20.000 baht. Kun je dan niet doen, zoals die YouTuber onlangs beschreef, je stuurt iedere maand met jouw 45000 Baht, de missende 20.000 baht, die je jezelf leent en die je vervolgens weer terug op jouw rekening stuurt. In dit geval heb je wel 65000 maandelijkse overboekingen. Je kunt niet bewijzen waar het vandaan komt, alleen dat het van één bankrekening afkomstig is.

  Zal de immigratiedienst dan dit niet accepteren? Jij als Nederlander met een engels inkomen kunt géén begeleidingsbrief krijgen….

  • RonnyLatYa zegt op

   Volgens de nieuwe regels is de combi methode niet mogelijk als je met maandelijkse stortingen werkt. Er staat immers duidelijk dat het minstens 65 000 Baht per maand moet zijn.. Met zulk een bedrag is de combi methode ook overbodig. De Thaise bank zal bewijs moeten leveren dat dit bedrag maandelijks uit het buitenland komt. Verder zal men waarschijnlijk niks vragen vermoed ik, al laat men wel de deur open dat immigratie altijd wel een bewijs kan vragen van hoeveel je pensioen is. Eventueel niet gelegaliseerd dan….

   De “oude” combimethode is nog steeds mogelijk als je een bewijs van inkomen aflevert zoals een Visumondersteuningsbrief of gelijkaardigs. Daar is niks aan veranderd. Daar moet alleen op staan wat je jaarlijks inkomen is. Dat kun je dan aanvullen met een bankbedrag (of andersom natuurlijk).

   Heb je onvoldoende inkomsten voor maandelijkse stortingen van minstens 65 000 Baht en ben je afhankelijk van de ambassades van UK, USA en Australia, dan heb je pech want ze leveren die inkomstenverklaring niet meer af.

   Maar het werkt ook andersom natuurlijk. Paspoorthouders van UK, USA of Australia kunnen voor hun inkomsten, die niet uit hun thuisland komt, misschien wel terecht bij die andere ambassades.
   Net zoals jij dat van Duitsland krijgt.
   Of ze kunnen misschien terecht bij een consul zoals die van Oostenrijk in Pattaya. Misschien wil die dat voor hun wel opmaken.

   Uw andere voorbeeld van You Tube gaan we nu niet weer niet voor de derde keer weer behandelen. Wilt u dat proberen dan staat je daar vrij. Je ziet dan wel of het lukt of niet en misschien voor hoelang.
   Laat het ons weten zou ik zeggen.
   https://www.thailandblog.nl/dossier/visum-thailand/immigratie-infobrief/tb-immigration-info-brief-062-19-immigration-voldoen-aan-het-inkomen/

   Ik eindig met dezelfde tekst zoals in mijn reactie aan Huib.

   “Dit is hoe het volgens de regels is.
   Daarmee wil ik zeker niet beweren dat er geen immigratiekantoren zullen zijn die de combi van bank en stortingen van minder dan 65 000 Baht niet zullen aanvaarden. Maar dat zal dan een lokale beslissing zijn die afwijkt van de nieuwe regels. Maar dat gebeurt wel meer natuurlijk.”

  • Geertg zegt op

   Misschien zie ik het probleem niet. Maar als de Engelse bank op een Nederlandse rekening stort kun je gewoon een inkomstenondersteuningsbrief ( scable woord) krijgen bij de Nederlandse ambassade. Je kunt nl je inkomen aantonen dmv je bankgegevens en eventueel je belastingopgave in Nederland.

   Daarna is ook de combinatie methode weer mogelijk.

 2. Sjaak S zegt op

  Oeps, 13800 moet natuurlijk 1380 zijn! Een nulletje te veel

 3. Hans Pronk zegt op

  Mijn jaarverlenging is pas eind dit jaar maar bij mijn laatste 90-dagenmelding in Ubon Ratchathani heb ik gevraagd of een maandelijkse storting van minimaal 65.000 baht vanuit het buitenland op mijn Thaise rekening voldoet. Het antwoord was bevestigend. Ze vroegen wel of ik per kalendermaand een uitdraai wilde maken van mijn mutaties op de bankrekening (voor het gemak waarschijnlijk). Dat kan via internetbankieren probleemloos. Een verklaring van de bank was niet nodig.
  Een verklaring van de Thaise belastingdienst wordt echter niet aanvaard. Mogelijk omdat dit verouderde gegevens betreft.

  • RonnyLatYa zegt op

   Zolang het minstens 65 000 Baht is voldoe je aan de nieuwe regels van maandelijkse stortingen.
   Combi is dan ook niet nodig. In dat geval vervangt die stortingen de “Visumondersteuningsbrief” of gelijkaardig.
   Vreemd dat ze geen bewijs van de bank willen zien. Maar goed dat is hun beslissing natuurlijk en eenvoudiger voor jou.
   Gezien je al langere tijd in Thailand verblijft moet je normaal stortingen bewijzen van de laatste 12 maand. Vanaf je laatste verlenging dus Voor nieuwe aanvragers geldt het vanaf hun aankomst.
   Nu nog starten is dan misschien onvoldoende voor je verlenging eind dit jaar. Informeer je tijdig vanaf wanneer ze die stortingen willen zien . Maar misschien houden ze rekening met een overgangsjaar.
   Doe je dat al sinds je laatste verlenging, is er geen probleem wat dat betreft natuurlijk.

   Zie de nota in de link onder 2.22 “Retirement ” Procedures 1) Evidence showing….. etc
   https://forum.thaivisa.com/topic/1076820-confirmed-here-is-exactly-what%E2%80%99s-needed-for-retirement-marriage-extensions-income-method-from-2019/

   Het inkomen mag ook bewezen worden door een belastingaangifte indien het een “Thai Marriage” betreft.
   Zie de nota in de link onder 2.18 – In case of family… etc. Onder procedure
   …..
   2) A personal income tax form together with the payment slip
   ….
   https://forum.thaivisa.com/topic/1076820-confirmed-here-is-exactly-what%E2%80%99s-needed-for-retirement-marriage-extensions-income-method-from-2019/

   Voor “Retirement” is “income tax form together with the payment slip” inderdaad niet voorzien.
   Daar moet het altijd van het buitenland komen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website