Melder: Luc

Betreft ervaring jaarverlenging. Mijn situatie, verblijf sedert september 2009 hoofdzakelijk 10-11 maanden per jaar in Thailand. Ben in juli 1990 gehuwd in Thailand met mijn Thaise vrouw. Het huwelijk werd in Belgie gelegaliseerd en mijn vrouw bekwam in 1993 ook de Belgische nationaliteit. Na 19 jaar Belgie en na bekomen van mijn brugpensioen dus hoofdzakelijk in Thailand verblijvend.

In Belgie heb ik nog steeds mijn domicilie en keer ook 1 tot 2x per jaar terug minimaal 5 weken. Wij zijn beiden verzekerd met een reisverzekering van AXA type Exellence voor maximum 11 maanden onafgebroken verblijf in het buitenland mijn vrouw heeft uiteraard ook recht op de Thaise algemene gezondheidszorg.

In 2009 verkreeg ik in de Thaise ambassade in Brussel in visum O-A multi entry op basis van retirement en voldoende inkomen en voldoend aan alle voorwaarden, ik was toen 56 jaar. Na het tweede jaar verblijf kreeg ik dan jaarlijks probleemloos een verlenging op basis van mijn O-A visum, na bewijs van voldoende geld in mijn Thaise bank (800000 bth). Mijn verlenging vervalt op 20 maart 2020. Ik ben op de hoogte van de nieuwe regels en ook van de eis van een bijkomende ziekteverzekering bij een Thaise maatschappij die erkend is door de immigratie. Ik heb dan ook vergelijkende tabellen gevraagd en gekregen van verschillende Thaise maatschappijen via ik denk AA brookers in Pattaya. Vind ik allemaal heel duur voor de povere dekking en ik ben, in mijn situatie, tot 3 miljoen euro gedekt met mijn reisverzekering.

Deze week op 25 februari ben ik bij de immigratie mijn jaarlijkse verlenging gaan vragen met uiteraard de bankdocumenten en attest van AXA Belgie, waarop expliciet vermeld staat dat ik wereldwijd en in Thailand gedekt ben voor de periode 15/09/2019 tot 15/08/2020 limited to 3.000.000 euro (indien gewenst kan ik dit doormailen). Ik dacht dat ik mogelijks een verlenging ging krijgen tot 15/08/2020 vervaldag verzekering. Nu moet je weten ik ben goed bekend bij de immigratie en politie doordat ik Thais spreek en ook nu en dan optreed als tolk. Ik heb tevens een attest dat ik vertegenwoordiger ben van de expat gemeenschap bij het openbaar ministerie (procureur) van Nongkhai.

Spijtig genoeg konden ze een verlenging niet toestaan. Ik had een gesprek met de overste van de immigratie die haar excuseerde voor de regelgeving en dat ze de verzuchtingen van de expats in mijn geval begrijpt maar de regels moet toepassen. Op haar voorstel heb ik dan daar onmiddellijk een aanvraag voor O visum op basis van huwelijk ingediend. Ik had de huwelijksakte bij mij en moest juist nog “Por Ro 2” documentje halen op de Amphoe en mijn vrouw gaan halen om alle kopieën te tekenen. De volgende dag dan 2 agenten van de immigratie op bezoek thuis en 2 buren er bij gehaald als getuige en OK. In mijn paspoort staat nu een stempel “under consideration” en op 26 maart wordt dan het O – visum er in gestempeld. Dus geen verzekering nodig en financiële voorwaarde van 800000 naar 400.000 bht.

Ik heb het onlogische van de regelgeving destijds al aangekaart bij mijn vriend “Donaat Vernieuwe” van de Vlaamse Club in Pattaya en heb dan een kleine discussienota (Engels) opgesteld indien geïnteresseerd kan ik dit doorsturen.

In het beleefde gesprek met de immigratieoverste vroeg ik haar: waarom geen verzekering nodig voor O-visum? Haar antwoord: O-visum op basis van huwelijk, dan is je Thaise echtgenote verantwoordelijk. Mijn repliek, mijn vrouw kan die verantwoordelijkheid wel aan want ze heeft bezit en geld maar ik zie hier heel veel huwelijken waarin de vrouw onvermogend is en totaal afhankelijk van de buitenlandse man. Haar antwoord dat moeten ze maar in Bangkok eens bekijken ik ben maar een uitvoerende ambtenaar.

Ik ben dus wel heel goed , vlug en vriendelijk geholpen bij de immigratie in Nong Khai maar de regels worden strikt toegepast. Ik hoop dat mijn ervaring van nut kan zijn.


Reactie RonnyLatYa

– Ik heb dezelfde verzekering. De AXA Exellence en geldig voor een ononderbroken verblijf van 11 maanden. Standaard is dat voor 6 maand ononderbroken verblijf, maar je kan het laten uitbreiden tot max 12 maanden en daar betaal je dan extra voor.  Ik ga dan ook elk jaar een maand terug. Ik heb ook de familiepolis genomen zodat mijn vrouw (ook al jaren de Belgische nationaliteit) ook verzekerd is.   Maar niet nodig als bewijs. Mijn verblijfperiode was al op basis van een Non-immigrant O.

– “…en op 26 maart wordt dan het O – visum er in gestempeld.”  Dat wordt dan eerst 90 dagen. Eigenlijk is dit niet volgens de regels want je kan niet van een verblijfsperiode bekomen met een O-A naar een O visum gaan. Moet je eerst het land voor verlaten en dan kan je van een toerist status naar een Non-immigrant status Maar goed, doe er je voordeel mee. Je moet niet wakker maken wat ligt te slapen.

– Het is trouwens Kho Ror 2 (คร) en niet Por Ror 2.  Dit bewijs is ook maar 30 dagen geldig.  Je hebt dat nodig niet enkel om te bewijzen dat je ooit trouwde, maar het ook nog steeds bent


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief.  Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/.  Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “TB Immigration Info Brief 015/20: Jaarverlenging”

 1. ruud zegt op

  Loop je met een 11 maanden polis geen risico, als je tegen de tijd dat de 11 maanden voorbij zijn en je terug naar je geboorteland wilt gaan, je onverwacht in een ziekenhuis terecht komt en geen recht meer hebt op vergoeding?

  • RonnyLatYa zegt op

   Het is eigenlijk een reisverzekering op jaarbasis. Die wordt jaarlijks automatisch verlengd.
   Standaard mag je er 6 maanden ononderbroken in het buitenland mee verblijven. Bij gewone reisverzekering is dat standaard 3 maanden. Ook indien die verzekering op jaarbasis wordt afgesloten. Die standaard periode kan je laten verlengen tot 9 maanden. Als je langer dan 9 maanden wegblijft dan kan dat ook maar dan krijg je een extra polis die aansluit op die 9 maanden voor de duur dus van 1, 2 of 3 maanden tot een maximum van 12 maanden ononderbroken verblijf is bereikt. Dan moet je terug naar België (voor minstens een week dacht ik) wil je in orde blijven. Dan kan je weer vertrekken natuurlijk. Moet je trouwens altijd tijdig laten weten als je reis langer dan 6 of 9 of meer maanden zal zijn.

   Eens de behandeling begonnen is binnen de gerechtigde periode loopt ze door met de periode die nodig is om te herstellen of te repatriëren.
   Zo staat er in de voorwaarde “Als de verzekerde, die zijn terugkeer had voorzien binnen de hierboven geplande termijn, zich echter in de onmogelijkheid bevindt om terug te keren op de geplande datum om redenen onafhankelijk van zijn wil, dan zullen de waarborgen verlengd worden met de tijd die nodig is voor de terugkeer van de verzekerde. De oorzaken van deze verlenging zijn beperkt tot een medisch incident, een onverwachte vertraging of de annulatie van het vervoer als gevolg van overmacht zoals een natuurramp, staking, opstand of een verstoring van de openbare orde, een staat van oorlog of een in gebreke blijven van de vervoerder of de reisorganisator, waardoor het gebruik van het geplande vervoermiddel verhinderd wordt.”

   Het is verder zoals met elke andere reisverzekering. Er zal ook repatriating overwogen worden indien mogelijk of noodzakelijk. En je komt trouwens altijd onverwacht in het ziekenhuis terecht. Een reisverzekering dient niet om een bestaande kwaal te laten behandelen in het buitenland.

   Ik heb ze nog nooit nodig gehad dus heb ik er ook geen ervaring in de praktijk mee.

   Hier kan je er alles over lezen.
   https://www.assudis.be/nl/excyear

 2. yubi zegt op

  Dag Ronny,

  11 maand Thailand – 1 maand Belgie …
  Hoe doen jullie dit ,om niet het risico te lopen ambtshalve geschrapt te worden in jullie gemeente .

  Het is duidelijk dat jullie hoofdverblijfplaats in praktijk Thailand is .

  Ik ken toch 2 personen die laatst geschrapt zijn , en waarvan er één zijn eigen huis zelfs op het register
  van leegstand is komen te staan .

  Ook een Waal , welke verzekering had bij Axa , moest zijn retourticket doormailen , wat hij niet kon , en werd per direct uitgesloten . Het feit dat hij geen retourticket had ,en eigenlijk hier niet op reis was, maar hij hier woonde ( ook het feit dat hij een non immigrant visa , en geen toerist visa had ) was voor hen voldoende om de verblijfplaats te verleggen en niet tussen te komen in de kosten .

  Dan denk je maar dat je lekker verzekerd bent ….

  • RonnyLatYa zegt op

   Je moet je in de gemeente aanmelden als “Tijdelijk afwezig” voor je vertrekt.
   Dat kan vanaf 3 maand, is verplicht vanaf 6 maand en kan tot max 12 maand.
   Met 11 maand blijf je dus binnen de wettelijke eisen.

   Bovendien wordt mijn woning nog bewoond door mijn moeder. Een schrapping van ambtswege kan ook zomaar niet. Vele denken dat de wijkagent dit zomaar kan doen, maar die voert enkel het onderzoek uit. Meestal op vraag van een instantie omdat er geen antwoordt komt op vragen om zich ergens aan te bieden. Die kan dan een voorstel tot schrapping van ambtswege opmaken indien je verblijfplaats niet kan achterhaald worden. Wordt een VAS genoemd en kan dus enkel indien de verblijfplaats niet gekend is. Het is vervolgens het schepencollege die de schrapping van ambtswege bevestigd indien dat werkelijk zo is.

   Waarom zou men een verzekering aanbieden van maximum 12 maanden verblijf in het buitenland om dan iemand te schrappen. Bovendien kan je meestal je retourticket dan nog niet boeken zo ver op voorhand
   Meestal is er wel meer aan de hand en laat men het achterste van zijn tong niet zien. Waarschijnlijk probeert hij kosten te recupereren die buiten zijn verzekeringsperiode liggen. De echte reden wordt meestal niet vertelt. Mogelijk verbleef hij hier langer dan dat hij aan zijn verzekering vertelt heeft om zo de extra kosten te ontlopen. De verzekering vraagt dan een bewijs van zijn werkelijk verblijfsperiode en tja, ….

   • LUCAS zegt op

    Beste Ronny,
    Tegen mij zeiden ze , je kunt maar 1 maal tijdelijk afwezig zijn langer dan 6 maand.
    daarna moet je je verblijfplaats kiezen, in mijn geval Filipijnen of Belgie.

    • RonnyLatYa zegt op

     Er wordt nergens gesproken over het aantal tijdelijke afwezigheden dat iemand mag melden.
     Er staat enkel dat een tijdelijke afwezigheid maximaal 1 jaar mag duren en het eenmalig kan verlengd worden met een jaar. Misschien ontstaat daar het misverstand.

     Hier kan je alle onderrichtingen m.b.t. bevolkinsregister nalezen. Elke gemeente moet deze toepassen

     https://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/bevolking/reglementering/onderrichtingen/

     https://www.vlaanderen.be/melding-van-tijdelijke-afwezigheid

     https://www.ibz.rrn.fgov.be/fileadmin/user_upload/nl/bev/omzendbrieven/20170427111807693_bijlage3.pdf

    • Winlouis zegt op

     Beste Lucas, DAT is OOK wat ze tegen mij indertijd gezegd hebben, heel uitzonderlijk kon ik 1 maal toestemming krijgen voor een jaar afwezig te zijn en daarna moest ik kiezen, Thailand of Belgie. Dat ben ik allemaal Veel later te weten gekomen, na mijn vertrek naar Thailand, want ik verbleef nog geen 6 maand in Thailand in April 2014 en ze hadden mij al uitgeschreven sedert 23 Maart, Nadat ik mijn pensioen bekomen had, op 01 Juni 2013, was ik op 01 oktober 2013 vertrokken met mijn gezin naar Thailand, NIEMAND.!! van het gemeentebestuur of de politie heeft contact opgenomen met mij.! Gewoon geschrapt,!! en omdat eind April mijn pensioen nog niet uitbetaald was, had ik contact opgenomen met de pensioendienst en via hen ben ik dan te weten gekomen dat ik Ambtshalve uitgeschreven was uit het bevolkingsregister.!! Op die manier worden wij Belgen, die meer dan 40 jaar gewerkt hebben voor ons pensioentje behandeld door de Overheid van alle soorten in dat klote Belgie.!!

 3. fred zegt op

  Mijn ouders zijn de laatste 20 jaar van hun leven ieder jaar 6/7 maanden gaan overwinteren in Spanje. Ik was er indien er zich iets onvoorzien zou voordoen.
  Uiteraard moet je er voor zorgen dat uw huis geen rattennest wordt dat er geen netels in uw dakgoot komen te staan en dat je facturen netjes op tijd worden betaald. Wie een tuin heeft zorgt er ook best voor dat de takken niet tot in de buurman zijn slaapkamer groeien.
  Krijg je een uitnodiging om je aan te bieden op het gemeentebestuur politiekantoor of andere officiële instantie moet je daaraan uiteraard gevolg kunnen geven. Dus er voor zorgen dat altijd iemand uw post nakijkt en je op de hoogte houdt van je administratieve toestand en of eventuele perikelen .De bewoonster van het appartement naast ons is er omzeggens nooit maar ze heeft ons gemeld dat ze veel afwezig is. Niemand heeft daar last van en wij nog het minst. Ik zie ook dat haar postbus door iemand wordt leeggehaald.Heden ten dage kan je sowieso omzeggens al je betalingen regelen via domiciliëring en of via online bankieren. Voor opnames elektriciteit water en gas moet je ook al niet meer aanwezig zijn (gebeurd alleszins bij ons digitaal)
  Gewoon er voor zorgen dat alles netjes blijft en niemand last heeft van je afwezigheid.
  Ik zie echt niet wat het probleem zou zijn. En trouwens een ambtelijke schrapping gebeurd zo maar niet. Je wordt eerst verwittigd (minstens 1 keer) en hebt dan ruimschoots de tijd om te reageren

 4. Luc zegt op

  Onze zoon en mijn zus volgen alles praktisch en administratief op tijdens ons verblijf in het buitenland en wij geven gevolg aan alle oproepen en voldoen aan al onze verplichtingen .
  Ik alleen kom meestal 2x/jaar terug naar Belgie samen met mijn vrouw meestal slechts 1x , wij reizen niet enkel op en af naar Thailand maar reizen ook nog in Azie en Europa . Een schrapping ambtshalve is dus zeker niet van toepassing . Een reisverzekering met uitbreiding van de dekkingsperiode tot 11 maanden voldoet dus aan onze wensen .

 5. Berry zegt op

  Probleem is dat jullie in principe aan domicilie/woonplaats fraude doen.

  AXA Belgie/Nederland/Frankrijk geeft in de algemene voorwaarden aan waaraan het land van de woonplaats moet voldoen. Als voorbeeld uit de algemene voorwaarden van Belgie:

  Het betreft België, het Groothertogdom Luxemburg of de zone in een straal van maximum 30 km van de grens van de genoemde landen.

  Als je dan, terug voor Belgie de beschrijving van woonplaats bekijkt:

  De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een feitelijke situatie. Het is dus de plaats waar het gezin of de alleenstaande gedurende het grootste deel van het jaar effectief verblijft. De vaststelling daarvan gebeurt op basis van verschillende elementen:

  – de plaats waar u na het werk naartoe gaat
  – de plaats waar de kinderen naar school gaan
  – het energieverbruik en de telefoonkosten
  – het gewone verblijf van de echtgenoot of van de andere leden van het gezin

  Met de heel belangrijke opmerking:

  Het idee opperen om ergens uw hoofdverblijfplaats te vestigen is op zich onvoldoende. U moet er ook effectief verblijven.

  Praktisch, 11 maanden Thailand en 1 maand Belgie.

  Het eerste jaar is geen probleem. Je kan dit beschouwen als een lange afwezigheid. Je moet het wel melden op de gemeente.

  Halverwege het tweede jaar kom je in de grijze zone.

  22 maanden Thailand en 2 maanden Belgie, je kan moeilijk stellen dat je woonplaats Belgie is.

  Zeker na 3 jaar, 33 maanden Thailand en 3 maanden Belgie, onmogelijk vol te houden dat je woonplaats in Belgie is.

  Inschrijven bij familie/vrienden, brievenbus laten leeghalen, onderhoud van de tuin, zijn allemaal truckjes om niet ongemerkt te worden door de gemeente, maar heeft in principe niets te maken met een verzekering.

  Een verzekering zal enkel een controle van de basisvoorwaarden doen als er een claim wordt ingediend.

  En het is een vals argument om aan te halen, maar wij hebben die verzekering, Je hebt die verzekering onder ingave van valse informatie en je claim kan geweigerd worden.

  Bijkomend, AXA weet perfect hoeveel jaar dat je gebruikt maakt van de 11 maanden extensie. En bij een claim, zullen ze die informatie ook gebruiken.

  Probleem is niet, win je of verlies je de rechtszaak indien AXA een claim weigerd te accepteren. Probleem is, jij denkt bij ongeval met hospitalisatie, ik toon mijn AXA kaartje en alles wordt direct geregeld tussen AXA en het ziekenhuis. Als AXA aangeeft, claim geweigerd wegens vermoeden van fraude, sta je daar.

  Als je ineens alles eerst zelf moet betalen, en daarna, na maanden conflict met AXA misschien je kosten terug betaald krijgt, is geen oplossing.

  Overwinteren in een ander land is een heel ander verhaal. Neem je verblijft 6 maanden in Belgie, 6 Maanden in Spanje, geen enkel probleem. Op jaarbasis kan je altijd aangeven, ik woon in Belgie. Wel de overheid iedere keer waarschuwen voor lange afwezigheid.

  • RonnyLatYa zegt op

   Vermits ik elke keer als ik vertrek aan AXA moet laten weten weten wanneer en voor hoelang ik vertrek, weten zij voor vertrek reeds perfect wanneer en hoelang ik in het buitenland verblijf.
   Je krijgt voor elke periode een nieuwe brief van hiun waar de begin en einddatum van de gedekte periode op staan. . Ze hoeven dat maar gewoon te weigeren, maar vermits ze telkens akkoord gaan zie ik het probleem niet.

 6. yubi zegt op

  Beste Ronny ,

  Het is niet omdat jouw gemeente je niet schrapt uit de registers (omwille dat dit niet uw hoofdverblijfplaats is ), dat dit voor de verzekering ok is. Om geen eindeloze discussie over het net te voeren, stel ik voor dat u de vraag concreet stelt aan uw verzekeraar , en ons erna het antwoord laat weten.

  Ik kan enkel herhalen dat mijn vriend ervan overtuigd was dat hij perfect verzekerd was, Na weigering een advocaat onder de arm genomen heeft , en na wat brieven , de advocaat advies gegeven heeft de zaak gerust te laten, daar geen kans op succes …

  De verzekering was van mening dat hij in Thailand woonde , en op reis kwam naar Belgie .(oa geen retourticket , non immigrant visa , … ).

  Uiteraard zal dezelfde verzekering in het verleden bij vele anderen wel gewerkt hebben .
  Zoals er ook anderen reeds ambsthalve geschrapt werden , zoals hierboven aangegeven, en anderen gerust gelaten worden .
  Einde verhaal voor mij .

  • RonnyLatYa zegt op

   Over je vriend heb ik mijn mening al gegeven.
   En de rest staat in de referenties dat ik gegeven heb.
   Inderdaad, einde verhaal maar dat was het al voor mij.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website