Lung addie heeft reeds enkele jaren geleden een een ‘Dossier voor Belgen’ geschreven, welke bestemd is voor Belgen die naar Thailand verhuizen. Dit dossier is recentelijk bijgewerkt en uitgebreid.

Alle belangrijke onderwerpen worden uitgebreid besproken en beschreven. Hierdoor is er een belangrijk hulpmiddel voor alle Belgen die worstelen met de vele regels. Lung addie heeft het uitgezocht en in begrijpelijk taal opgeschreven. Kortom een onmisbaar naslagwerk.

Je leest er onder ander over:

 • Uitschrijven in Belgie
 • Pensioendienst
 • Ziekenfonds
 • Bankzaken
 • Inschrijven bij de Belgische ambassade in Thailand
 • Etc.

Het dossier bevat dan ook 15 pagina’s met interessante informatie voor Belgische staatsburgers.

Recent heeft Lung addie het dossier uitgebreid met informatie over het het aanvragen van een weduwepensioen voor een Thaise echtgenote van een in Thailand, overleden Belg.

De redactie van Thailandblog bedankt hierbij Lung addy voor het vele werk wat hij er in gestopt heeft en wij hopen onze Belgische lezers en vrienden, hiermee van dienst te zijn.

Wie hebben het dossier als PDF voor jou beschikbaar, zodat je het ook gemakkelijk kan uitprinten en bewaren:

Klik hier: Dossier uitschrijven voor Belgen (Versie 04-21)


» Laat een reactie achter


Rating: 4.69/5. From 13 votes.
Please wait...

25 reacties op “Dossier: ‘Uitschrijven voor Belgen’”

 1. Henri zegt op

  Prachtig initiatief!

  Bedankt Lung addie.

 2. Hans zegt op

  Super initiatief. Is er ook zo een dossier beschikbaar voor de echtenote van een overleden Belg in Thailand?
  Wat en hoe het overlijden melden bij de Belgische en Thaise banken, wie aanschrijven bij de pensioendienst en hoe, idem belastingsdienst en ambassade. Is crematie binnen de paar dagen mogelijk of moet er een autopsie gebeuren? Wat als je wilt dat je in Belgie wordt begravdn? Kan men het testameent direct laten uitvoeren, of moet je naar de rechtbank of is er een wachttijd? Enz enz. Er zijn zeker nog elementen die aan bod komen, die ik over het hoofd zie. Er is zoveel te regelen binnen de paar dagen na het overlijden met instanties die de (Thaise/Engelse) taal niet spreken, dat je als Thaise weduwe er moedeloos van zou worden. Met een compleet script hoe te handelen, zou ze al een stap verder zijn. En vermoedellijk velen van ons opgelucht, want niet iedereen is onderlegd in die serieuze materie.

  • Lung addie zegt op

   Beste Hans,
   er is zeker een dossier betreffende overlijden in Thailand. Indien je volledig links van de hoofdpagina gaat scrollen zal je de bestaande dossiers vinden. Je kan het ook via de zoekopdracht hier links boven. In mijn dossier behandel ik enkel hoe de weduwe een pensioen kan aanvragen. Wat de andere formaliteiten bij overlijden betreftbetreft, kan je terecht in dat specifiek ‘overlijden in Thailand dossier’. Indien vragen hierover kan je via de redactie terecht. De redactie zal uw vraag dan doorsturen naar de betreffende dossierbeheerder.

   • Hans zegt op

    Ik denk dat ik de meeste dossiers heb gelezen maar wat ik mis, is een draaiboek of stappenplan voor mijn vrouw bij een overlijden. Ik hoop dat ik er niet over heb gezien, zoniet mijn excuses. Zo van Stap 1 mail de anbassade op dat nummer met de volgende melding…. En dan stap 2 mail je bank met de mededeling dat …… en dan stap 3 ga naar je notaris/advokaat en meld of vraag…… stap 4 : doe dit en dat op deze wijze zodat je hetvolgende verkrijgt…… en dan de volgende stappen die ze moet zetten, zoals belastingsdienst en wat te verwachten en moet je nog aangifte doen bij overlijden van je overlevingspensioen en hoe gaat dat in zijn werk bij een Thai die de taal niet machtig is en niks kent van belastingen. Enz enz enz. Gedetailleerd genoeg kan het nooit zijn en alles terug te vinden in 1 dossier. Dit was eigenlijk mijn vraag. En nogmaals, sorry als dit complete dossier er reeds zou zijn.
    Als leek in deze materie is het handig als mensen op het terrein hun deskundigheid illustreren. Ik hoop dat er niks mis is met mijn vraag. Mensen als een Ronny LatYa of Dr Maarten of Lung Addie helpen graag mensen verder met hun deskundigheid. Misschien is er hier ook een witte raaf die zijn kennis kan delen met de doorsnee expat.

    • Lung addie zegt op

     Beste Hans,
     mogelijk het je het oude dossier gelezen en daar werd dit onderwerp idd niet in behandeld. In het nieuwe, nu gebundelde en als dossier verschenen versie, is dit onderwerp wel degelijk stap voor stap, behandeld. Jammer dat moet ik vaststellen dat de links naar het dossier niet werken, of je nu hier, onderaan de aankondiging klik of in de zijbalk bij ‘dossier uitschrijven’ dan gebeurt er niets…. De redactie is door mij van dit feit op de hoogste gesteld en hopelijk zal dit euvel spoedig opgelost zijn zodat de lezers wel toegang tot het nieuwe dossier hebben. Heb nog wat geduld en probeer later opnieuw.
     Ik kan je wel reeds zeggen: indien de overledene ingeschreven was bij de ambassade, dan wordt de ambassade van het overlijden ingelicht, hetzij door het hospitaal, de politie…… De ambassade geeft dit door aan de Belgische overheid en zijn overlijden wordt in het nationaal register opgenomen. Maar hier stopt het, de andere diensten, moeten door de belanghebbende zelf gecontacteerd worden.

     Het argument dat U aangeeft als: niet de taal kennende, geen weet van de Belgische administratie….. is heel terecht en zelfs in de meeste gevallen van toepassing. Dit is trouwens de reden waarom ik dit hoofdstuk speciaal toegevoegd heb aan het dossier, hoewel het eigenlijk niets te maken heeft uitschrijven op zich. Ik deed dit trouwens omdat ik, persoonlijk, in twee zo een dossiers als ‘tussenpersoon’ gefungeerd heb. Ik besefte toen de nood aan een degelijke inlichting van de lezers van TB.
     Mijn duidelijke raad in dit topic is: neem een tussenpersoon onder de arm anders geraakt de weduwe er nooit aan uit….. De zaak zit hem namelijk hier dat, in tegenstelling tot iemand die in Belgie woont en komt te overlijden, het weduwepensioen automatisch geregeld wordt. Indien uitgeschreven is dat NIET het geval en moet het AANGEVRAAGD worden. Je hebt daar wel 1 jaar de tijd voor….. na dit jaar is het echter over en uit….

     De eerste contactname gebeurt via:
     info.nl@sfpd.fgov.be.
     Het eerste antwoord kan wel tot 2 maand op zich laten wachten, dus gene paniek als er geen onmiddellijk antwoord is.

     • Hans zegt op

      Beste Lung Addie, dat is nu een klaar, helder en duidelijk antwoord. Hier kan ik zeker mee verder. Enorm bedankt voor alle gedane moeite.

 3. ludo anthoni zegt op

  hoe kan ik het pdf downloaden over uitschrijven voor belgen

  • Kris Kras Thai zegt op

   Klik op de tekst :’Dossier uitschrijven voor Belgen (Versie 04-21)’ van dit artikel. De standaard link weergave is hier verdwenen, maar het is wel degelijk een link.

  • Cornelis zegt op

   Klikken op ‘Dossier uitschrijven’ enz. onderaan het artikel al geprobeerd?

   • Lung addie zegt op

    Beste lezers,
    met sommige, minder gebruikte browsers, kan er een probleem optreden bij het openen of aanklikken van de link. Indien dit probleem zich voordoet: gebruik dan eens een andere webbrowser.
    Had het probleem zelf. gebruik normaal Fire Fox browser met DuckDuck Go (laptop draait onder Linux) en daarmee lukte het totaal niet. Wel met de andere browsers.

    • Rob V. zegt op

     Met de muis boven de link gaan staan en dan rechtermuisknop in drukken, dan zou je wat opties moeten krijgen, waaronder iets van ‘downloaden’ of ‘opslaan als’ of ‘openen in…’

 4. Willy zegt op

  Lung Addie,

  Zoals algemeen geweten zijn er heel wat Belgische Farangs gehuwd met een jongere echtgenote.

  Hebt u enig idee vanaf welke leeftijd de Thaise weduwe recht heeft op een eventueel pensioen na het overlijden van haar man?

  • Lung addie zegt op

   Ja, dat heb ik:
   Vroeger was dit 45j, doch dit is niet meer geldig.

   vanaf 2021: 48j
   vanaf 2025 zal dit 50j zijn.
   In de overgangsperiode komt er elk jaar 6 maand bij, dus:
   vanaf 2022: 48j + 6m
   vanaf 2023 49j
   vanaf 2024: 49j + 6m
   Indien niet aan de leeftijdsvoorwaarde voldaan is: overbruggingspensioen:
   12 maand indien GEEN kinderlast
   24 maand MET kinderlast.

   • philippe zegt op

    Beste, Lung addie
    Heeft u een idee indien te jong wanneer het overlevingspensioen dan wel ingaat?
    Dus indien te jong is er een overbruggingspensioen voorzien, neem nu 12 maanden zonder kinderlast, wanneer gaat het overlevingspensioen dan in? op 50 jaar of op 67 jaar?
    Ik heb deze vraag aan de pensioendienst officieel gesteld en ik kreeg een ander antwoord, ik kan het u zelfs via mail bezorgen als u wil.
    Want ik begrijp hun antwoord ook niet echt goed, ik zou het u graag eens doormailen zodat u het eens kan lezen.

    • walter zegt op

     Schitterend initiatief. Bedankt voor het vele werk dat je hier ingestoken hebt.
     Mvg

    • lung addie zegt op

     Beste Philippe,
     Het overbruggingspensioen stopt na 12 of 24 maand en dan …. ja, dan is het gedaan. Wat wel mogelijk is: de weduwe kan aanspraak maken op werkloosheid, indien ze in de overgangsperiode geen werk gevonden heeft. De maanden overbruggingspensioen tellen dan mee voor de berekening van de werkloosheidsuitkering. Voor de meesten zal dit echter NIET van toepassing zijn daar, om te kunnen genieten van werkloosheidsuitkering, de betrokkene wel IN Belgie moet wonen.
     U mag de mail doorsturen naar: eddy.decooman@gmail.com. Ik zal die bestuderen en indien ik er zelf niet wijs uit geraakt stuur ik die door naar mijn Belgische juridische raadgever.

     https://www.sfpd.fgov.be/nl/recht-op-pensioen/overlevingspensioen.

 5. walter zegt op

  Beste,
  Heb met veel interesse ‘Bekomen van een weduwe pensioen Thaise echtgenote van een overleden Belg wonende in Thailand.’ gelezen.
  Zou graag weten welke leeftijd deze Thaise vrouw heeft.
  Dit omdat de uitleg van de Pensioendienst voor verwarring zorgt.
  Volgens de uitleg op de website is dit leeftijdsgebonden.
  Mijn vrouw (die dit jaar 46 wordt) zal pas in 2025 (als 50 jarige) een overlevingspensioen kunnen aanvragen.
  Op mijn vraag aan de Pensioendienst hierover kreeg ik als antwoord: 67 jaar!!
  Wat is het nu eigenlijk? Vanaf 50 jaar of wachten tot 67 jaar? Kan Lung Addie mij hier wijzer maken?
  Bedankt alvast, Mvg

 6. Lung addie zegt op

  Beste Walter,
  deze vrouw was, bij overlijden van haar Belgische echtgenoot, 56j en waren iets meer dan 20j gehuwd.
  Het andere dossier, want ik deed er kortelings twee, was 44j, geen kinderlast en krijgt enkel 12 maanden overbruggingspensioen want om volledig recht te hebben moest ze 48j zijn…. niet dus.

  Betreffende het antwoord van de pensioendienst: het is de leeftijd op datum van overlijden welke geldt.
  Indien jij nu zou overlijden, dan heeft zij vanaf nu, daar het in 2021 48j is, geen recht recht op een volledig weduwepensioen maar enkel op een overbruggingspensioen: 12 of 24 maand. Zij moet 50j zijn en dat haalt zij niet indien jij voor 2025 zou komen te overlijden…. dus een goede raad: wacht met overlijden tot uw echtgenote 50 plus is……het is je van harte gegund hoor.
  Die 67j slaat enkel op het feit dat, ze een eigen pensioen zou aanvragen en geen weduwepensioen. Zij moet dan wel in Belgie gewerkt hebben natuurlijk. De pensioengerechtigde leeftijd is dan wel 67j maar dat heeft niets te zien met dat weduwepensioen.

  • walter zegt op

   Bedankt Lung Addie,
   Eindelijk eens een begrijpelijk antwoord.
   Kon maar niet verstaan waarom in hun antwoord ineens over de leeftijd van
   67 jaar geschreven werd. Nu is het duidelijk. Nogmaals bedankt.
   Mvg,
   Walter

 7. Dirk zegt op

  Wat indien de weliswaar als Thaise geboren vrouw (zoals de mijne) nu 40 jaar geleden dooor huwelijk de Belgische nationaliteit bekomen heeft? Gaat dan het weduwenpensioen bij mijn overlijden automatisch in indien de ambassade verwittigd word?

 8. Lung addie zegt op

  Indien in Belgie wonende is het antwoord JA.
  Indien in Thailand wonende is het antwoord NEEN. Dan moet het aangevraagd worden en daarvoor heeft zij 1 jaar de tijd om het te doen.

 9. fred zegt op

  De recht op overlevingspensioen wordt nu geleidelijk per 6 maanden opgetrokken tot de leeftijd van 50 jaar.
  Wat ook van belang is is de datum van overlijden.

  Indien u komt te overlijden in 2025 zal uw echtgenote op dat ogenblik de leeftijd van 50 jaar moeten hebben bereikt om recht te hebben op het overlevingspensioen.

  Het enige waar ik niet echt zeker van ben is wat men precies bedoelt met jaar van overlijden en de vereiste leeftijd. In een andere tekst verwees men daarbij naar 1 januari van het jaar van overlijden. Dus wie komt te overlijden in 2025 zou als weduwe dus op datum van 1 januari 2025 de leeftijd van 50 jaar moeten hebben bereikt ? Maar misschien is dat weer aangepast geweest net opdat het voor veel verwarring heeft gezord

  Dus vanaf 2025 zal er enkel nog een overlevingspensioen worden uitbetaald aan weduwen of weduwnaars die de leeftijd van 50 jaar hebben bereikt ( niet zeker of dat op 1 januari is ). Komt u te overlijden bijvoorbeeld in 2026 en daarna heeft zij recht gezien ze dan de volle leeftijd van 50 zal hebben bereikt.

  https://www.sfpd.fgov.be/nl/recht-op-pensioen/overlevingspensioen#leeftijdsvoorwaarden

 10. Lung addie zegt op

  Ik zou de lezers willen vragen in de toekomst vragen betreffende dit dossier aan de redactie te sturen.

 11. franky de vos zegt op

  bedankt Lung addie
  ik had verleden week nog u email adres gevraagd aan mijn broer (rudi).
  om u eens te vragen wat de belangrijkste dingen zijn die ik moet doen als ik naar Thailand wil verhuizen met mijn vrouw. IK weet dat jij tot in de puntjes alles in orde is.
  maar nu kan ik hier alles weervinden.
  bedankt voor de informatie.
  P.S. moest ik nog een vraag hebben kan ik dan ook bij u terecht.
  groetjes franky uit geraardsbergen

 12. Lung addie zegt op

  Beste Franki,
  tof ook iets van jou te horen. Wist niet dat jij ook een lezer was van TB.
  Jij mag me altijd mailen hoor en indien je vragen over iets hebt: vraag maar. Ik zal je met veel plezier helpen waar nodig is.
  Vele groeten daar in G’Bergen (Giesjbeirgen)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website