Niets nieuws onder de naheffing

Door Erik Kuijpers
Geplaatst in Belastingen, Dossier
Tags: ,
15 november 2014

Het land staat weer eens op zijn kop. Naheffing! Media lopen te hoop. Waar komt dit nu vandaan? Eerst maar eens een weblink van de belastingdienst: Algemene heffingskorting vanaf 2014 inkomensafhankelijk.

In oktober 2013 werd het herfstakkoord gesloten. De heffingskortingen 2014 werden inkomensafhankelijk gemaakt. Want ‘jij verdient een stuiver meer dan ik en krijgt evenveel korting’…ja, dat kan natuurlijk niet, zo werkt dat. Jij steekt jouw koppetje boven het gras dus dan komt de polderzeis of hebben we het over de combined harvester?

De belastingdienst kon die afspraak niet tijdig doorwerken in de software voor de voorlopige teruggaven 2014 en kon dat wel/niet communiceren met het bevoegd departement.

De voorlopige teruggaven 2014 zijn niet gebaseerd op de flexibele heffingskortingen en zijn te hoog als het inkomen in 2014 stijgt ten opzichte van 2013. Vakantietoeslag, bonus, promotie, een dikkere auto van de zaak, het kan je net een stapje verder helpen naar een lagere heffingskorting.

Krijg je dan een naheffing?

Nee, maar ze noemen het zo. Het is een bijbetaling op de aanslag over 2014. Die komt sowieso want als je een voorlopige teruggaaf hebt gehad krijg je een definitieve aanslag waarin het saldo wordt verrekend met je. Dat kan betalen zijn maar ook terugkrijgen.

Zo’n ding krijg je ieder jaar, een definitieve aanslag of, als je de aangifte later indient dan 1 april, eerst een voorlopige aanslag. Niks nieuws onder de zon.

En als je nu denkt dat je volgend jaar moet bijbetalen?

Dan kun je twee dingen doen. Je kunt de belastingdienst vragen de voorlopige teruggaaf te verlagen. Het is al november, ik zie het nut daarvan niet in.

Ik zou in dat geval de voorlopige teruggaaf van november en december laten komen en die opzij zetten. In de spaarpot. Maar hou rekening met rente als je moet bijbetalen op definitieve aanslag, ook al ligt de schuld hier bij het Rijk.

Erik Kuijpers, Nongkhai

Erik Kuijpers is de auteur van het Belastingdossier postactieven.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Niets nieuws onder de naheffing”

 1. erik kuijpers zegt op

  Ik zag op BVN TV dat de nadere voorlopige aanslag al op 1 maart 2015 in de bus kan rollen. Daarmee haalt de regering de teveel uitbetaalde bedragen binnen.

  Het zou de overheid sieren over de door haar gemaakte fout geen rente in rekening te brengen. Er komen verkiezingen aan en dan kan zo’n gebaar best leuk vallen voor de zittende coalitie en de gedoog-oppositie.

 2. ruud zegt op

  Wat die naheffing wel doet is, dat heel veel mensen die nooit een aangifte hoefden in te vullen, dit nu wel moeten gaan doen.
  En als je eenmaal in dat systeem zit moet je dat ook automatisch ieder jaar doen.
  Bovendien zijn er ook veel mensen waarbij normaal gesproken een naheffing te laag zou zijn om te hoeven betalen.
  Een klein bedrag voor spaargeld bijvoorbeeld.
  Die zijn dat extraatje kwijt,als ze inclusief die nieuwe naheffing boven de grens komen, waarbij wel wordt ge-
  ind.

 3. erik kuijpers zegt op

  Ruud, de feitelijke situatie is anders.

  Als jij geen voorlopige teruggaaf hebt gevraagd of gekregen krijg je ook geen ‘naheffing’ want er is niets te weinig of te veel ingehouden. Je blijft dan zitten in het regime dat altijd al voor jou gold. Zoals bij mij. Na mijn emigratie een biljet gehad, ingevuld, en daarna lijkt men me vergeten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website