De vlag van Nederland en Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Cultuur
Tags: , ,
3 januari 2022

Iedereen, die Thailandblog.nl bezoekt, weet wat het antwoord is op de vraag: “Wat is de overeenkomst tussen de Nederlandse en Thaise vlag?”. Het zijn de kleuren, die beide vlaggen in horizontale banen gebruiken: rood, wit en blauw.

Nederland doet het met drie banen rood, wit en blauw en Thailand met vijf banen rood, wit, blauw, wit en rood. Daarmee houdt dan ook elke gelijkenis op, want de oorsprong en historie en mogelijk ook wel de tradities en gewoonten rondom het vlaggebruik zijn totaal anders.

Driekleur

De Nederlandse driekleur wordt voor het eerst genoemd in 1572. Waarom deze vlag drie kleuren heeft en waarom specifiek deze kleuren gekozen zijn is niet bekend, er bestaat geen “geboortebewijs”. Aanvankelijk is de bovenste baan trouwens niet rood, maar oranje. Gedurende de Tachtigjarige Oorlog is die kleur regelmatig veranderd en dat had dan te maken met de zogenaamde Prinsgezinden en de Patriotten in Nederland. Tegen het eind van deze oorlog met Spanje is de kleur min of meer definitief rood geworden. Als compromis tegenover de Prinsgezinden werd dan bij gelegenheden, waarbij de Koninklijke familie betrokken was, de vlag voorzien van een oranje wimpel. De vlag van Nederland is nooit echt in een wet opgenomen en pas in 1937 zijn bij Koninklijk Besluit van Koningin Wilhelmina de kleuren vastgesteld op rood, wit en blauw.

Thong Trairon

De Thaise vlag, de “Thong Trairong”, heeft een veel jongere geschiedenis, want het werd pas in 1917 geïntroduceerd. Daarvoor had Thailand, beter gezegd Siam een reeks van andere vlaggen. De oudst bekende vlag is uit de tijd van Koning Narai in de 18-de eeuw, die was egaal rood. De eerste Koning uit de Chakri dynastie (Rama I) paste deze vlag aan door het aanbrengen van een chakra en ook latere Koningen brachten hun eigen veranderingen aan, meestal met een afbeelding van een witte olifant. De driekleur van Thailand wordt verklaard door de drie-eenheid: natie – religie – koning en als er in Thailand gevlagd wordt, zie je ook vaak de combinatie met de persoonlijke gele en lichtblauwe vlaggen van de Koning en de Koningin.

Een nationale vlag is het symbool van onafhankelijkheid van een land en geeft een onderlinge verbondenheid van de inwoners aan. Met die vlag dient men dan ook met alle respect om te gaan. Dat respect zit er bij mij goed in, want ik ben een ex-Marineman en de Koninklijke Marine kent vele regels, gebruiken en tradities in het gebruik van de Nederlandse vlag. Zo is er elke dag op alle schepen en inrichtingen een vlaggenparade, waarbij de Nederlandse vlag ceremonieel wordt gehesen. Iedereen, die aan boord gaat van een marineschip maakt de voorgeschreven groet naar de Nederlandse vlag. Er zijn nog veel meer gebruiken, maar ik volsta met er nog één te noemen, die altijd wel indruk op mij gemaakt heeft. Indien een koopvaardijschip een marineschip tegenkomt of passeert, zal dat schip als eerste zijn landsvlag strijken als groet en teken van respect. Het marineschip beantwoordt dit teken met ook het kort strijken en weer hijsen van de vlag. Altijd een mooi gezicht.

Thaise studenten staan ​​elke ochtend om 08.00 uur in de houding voor de Thaise nationale vlag -(Thiti Sukapan / Shutterstock.com)

Belediging

Er bestaan regels voor het gebruik van de vlag, die weliswaar alleen voor de overheid gelden, maar burgers wordt wel gevraagd zich ook aan die regels te houden. Een Nederlandse vlag dient niet beschadigd te zijn (gaten of rafelig) en wordt van zonsopkomst tot zonsondergang getoond. Het mag de grond niet raken en ook eigen versieringen zijn niet toegestaan. Overtreding van die regels is in Nederland niet strafbaar, hoewel je het ook te gek kunt maken.

Een marinecollega in lang vervlogen tijden was aangewezen om de vlag te hijsen tijdens de vlaggenparade op een kazerne op Aruba. Hij was echter die nacht uit geweest en kwam nauwelijks op tijd terug van zijn escapade. (Slaap)dronken gespte hij in plaats van de Nederlandse vlag het slipje en de BH van zijn liefje van de nacht aan de lijn en hees die tot grote verbijstering van alle aanwezigen op. Dat was wél strafbaar en heeft hem 14 dagen strenge gevangenis opgeleverd wegens belediging van de Nederlandse vlag.

In Thailand zullen ongetwijfeld ook regels zijn voor het gebruik van de nationale vlag, maar ik weet niet of die hier wel in een wet zijn vastgelegd. Op de school van mijn zoon is er ook elke morgen een vlaggenparade, waar alle leerlingen keurig opgesteld aan meedoen (kom daar in Nederlands eens om!). Toen ik in die hele grote vlag een gat ontdekte, heb ik dat gemeld, zodat ze de vlag konden vervangen. Eerst nog afgedaan met Mai pen rai, maar toen ik zei, dat het een belediging van de Koning was, werd de vlag na enkele dagen toch vervangen. Het mannetje, die vrijwel dagelijks bij ons langskomt om zijn BBQ stokjes te verkopen, had zijn kar ook versierd met de Thaise vlag. Door de jaren heen raakte dat vlaggetje beschadigd en werd rafelig. Ik vond dat niet kunnen en heb hem geld gegeven om een nieuw vlaggetje te kopen. Lange tijd na vervanging wees de goede man mij telkens trots op zijn nieuw Thaise vlag.

Nederland

Onderlinge verbondenheid met de Nederlandse vlag? Ja, dat heb ik wel. Telkens als ik op mijn vele reizen ergens de Nederlandse vlag zag, doet het mij wat. De vlag moet dan niet verkeerd gebruikt worden. Ik logeerde eens in het Radisson Hotel in Lübeck, waar boven de entree een aantal Europese vlaggen wapperde. De Nederlandse vlag hing echter omgekeerd, dus blauw, wit en rood. Ik maakte daarover een opmerking bij de receptie, waarop de vriendelijke dame moest lachen en zei: “Dat hoor ik wel vaker, maar de vlag hangt echt goed, het is de vlag van de deelstaat Schleswig-Holstein”.

Ook de onafhankelijkheid van Nederland wordt door de driekleur onderstreept en dan denk ik maar weer even aan die mooie spreuk uit mijn marinetijd: Je bent in dienst voor de verdediging van Koningin, Vlag en Vaderland!


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 6 votes.
Please wait...

26 reacties op “De vlag van Nederland en Thailand”

 1. Johnny BG zegt op

  Ik weet niet of het een fabel of enige waarheid is maar ik heb weleens vernomen dat de Thaise vlag door dit design door niemand verkeerd gehesen kan worden.

  • Bert Schimmel zegt op

   Klopt, volgens de overlevering is hij ontworpen of laten ontwerpen door koning Rama VI, die zich ergerde aan het feit dat hij veel vlaggen op zijn kop zag hangen. Feit is wel dat de huidige vlag onder zijn bewind is ingevoerd

 2. Jack zegt op

  Als oud koopvaardijman kreeg je ook les in het omgaan met natie vlaggen en uiteraard met seinvlaggen.

  Vandaar dat ik mij altijd erger als ik bij een huis alleen de vlag zie hangen van de nationaliteit van de bewoner.

  Men vergeet blijkbaar dat je te gast bent in dit geval in Thailand. Je dient dus altijd de vlag van het gastland ook er bij te hangen .

  Om helemaal correct te zijn moet die vlag ook ietsje groter te zijn.

 3. KhunBram zegt op

  Thailand is gewoon het ‘meervoud’ van nl.

  KhunBram

 4. Joseph zegt op

  Ach al dat nationalistisch gedoe had voor zowel de Vlamingen alsook de Zuid-Nederlanders achterwege kunnen blijven als wij destijds beter samen hadden gewerkt en onze mooie provincies hadden samen gevoegd. Waren we van al dat gezeur uit Brussel en den Haag verlost gebleven. De nog steeds bestaande ondergrondse protestgroep reageert nog éénmaal per jaar, namelijk bij de jaarwisseling. Dan schrijven de voorstanders op hun wenskaart slechts de 2 letters: ZN. Velen denken dan in Roomse termen aan een Zalig Nieuwjaar. Helemaal mis. Het betreft gewoon de progressieve ondergrondse oproep tot hereniging van de Zuidelijke Nederlanden.

  • Martin zegt op

   Met voorpost in het culturele offensief der lage landen.

   Groet,
   Martin

 5. l.lagemaat zegt op

  Vlaggen moeten ook altijd aan bepaalde maten voldoen.

  Het is dus niet mogelijk om simpel weg een Thaise vlag
  door midden te knippen omdat je een Nederlandse vlag wilt hebben.

  • Alex Ouddiep zegt op

   Als je horizontaal èn vertkaal knipt, krijg je wel vier Nederlandse vlaggen!

 6. El Maestro zegt op

  Wit wijkt ook af in de Nederlandse vlag is het wit echt maximaal wit dus in RGB notatie 255,255,255
  de Thai vlag is meer gebroken wit met de RGB waarde van 244-245-248

  De rode en blauwe kleuren zijn zoals je zelf al opmerkt ook verschillend, de blauwe baan van de Thai vlag is 2x zo breed als de andere banen

 7. El Maestro zegt op

  De kleur wit is de Nederlandse vlag is maximaal wit met RGB code 255-255-255. De Thai vlag is meer gebroken wit met RGB code 244-245-248. In het engelstalige Wikipedia staan beide vlaggen nauwkeurig beschreven.
  De blauwe baan van de Thai vlag is 2x zo breed als de overige banen, zoals je zelf al opmerkte zijn de rode en blauwe kleur van beide vlaggen verschillend.

 8. PEER zegt op

  Ik heb de naam al om prajat maakmaak te zijn, nee niet khinjeauw!
  En dat werkt nog harder omdat ik van ‘n Thaise vlag 6 Ned vlaggetjes heb laten maken, als “ beveiliging” achter op m’n tourfiets.
  Horizontaal door het midden knippe , 2 keer verticaal, omgebiesd en voila: voorraad voor paar jaar!
  En thuis in Ubon R hangt naast de Thai vlag ‘n kleine Brabanconne, hahaaa.

  • RonnyLatYa zegt op

   En, doe je dat andersom ook … 6 Nederlandse vlaggen aan elkaar naaien om een Thaise te bekomen ?

 9. Rob zegt op

  Naast dat de maten niet gelijk zijn, betreft dit eigenlijk ook de kleuren.
  Officieel is de Nederlandse vlag gekleurd met; Helder vermiljoen, helder wit en kobalt blauw.

 10. Euge zegt op

  Persoonlijk vind ik het mooi gezicht een wapperende vlag tegen een blauwe lucht. In Thailand zie je de Thaise vlag op vele gebouwen. Dat zou ook in Nederland moeten scholen overheidsgebouwen etc. Heb toen ik in 1986 uit militaire dienst kwam de Nederlandse vlag op mijn bovenarm laten zetten en 3 jaar later in Thailand in het Thais ,Thailand op witte van de Nederlandse vlag laten zetten. Vooraltijd 2 landen waar ik het meest van houdt.

 11. Tino Kuis zegt op

  Kleine aanvulling op een mooi verhaal.

  De kleur rood staat voor het land, de natie

  De kleur wit staat voor de religie

  en de dubbele baan blauw staat voor de monarchie.

  De vlag heet ‘Thong Trairong’ , thong is vlag, trai is als ons woord drie en rong betekent ‘kleur’ en komt net als trai uit het Pali/Sanskriet.

  ‘De eerste Koning uit de Chakri dynastie (Rama I) paste deze vlag aan door het aanbrengen van een chakra …’

  Chakra is een heilig wielsymbool uit het hindoeïsme, staat ook in het woord chakrajaan wat fiets betekent.

  • Lung Jan zegt op

   De vlag met ‘banen’ was geïnspireerd op de Franse vlag. Toen koning Vajiravudh, ofte Rama VI in 1917 de Siamese neutraliteit opzegde en besloot dat het land aan de zijde van de geallieerden ging staan door een mini-expeditielegertje naar het Westelijke front te sturen, lokte dit in de internationale pers nogal schampere opmerkingen uit genre ‘ze gaan toch geen olifanten sturen zeker….?’ Zoals we allemaal weten zijn Thai extreem beducht voor gezichtsverlies en dat was honderd jaar geleden niet anders… Daarom werd beslist om de Siamese Expeditionary Force toen ze in het voorjaar van 1918 naar Frankrijk vertrok niet te laten vergezellen door de rode vlag met de witte olifant maar met de nieuwe kleuren. Deze vlag werd dan ook officieel voor het eerst gedragen bij de zegemars van alle geallieerde troepen op de Champs Elysees in Parijs in december 1918.

   • Alex Ouddiep zegt op

    Tussen de olifantenvlag en de huidige was er nog even een vijfbanige, afwisselend rood/witte.
    Het blauw verwijst naar de monarchie, het was de kleur van van Rama 6.
    Interessant is de republikeinse vlag die in sommige kringen wordt gebruikt: de blauwe baan werd verwijderd en je zou dan de Oostenrijkse vlag krijgen – internationaal onmogelijk. Men heeft daarom de kleuren rood en wit verwisseld: wit rood wit. Verboden, natuurlijk.

    • Tino Kuis zegt op

     Inderdaad. De republikeinse vlag in Thailand: wit rood wit maar wel verticaal. Twee jaar geleden werden een paar mensen gearresteerd omdat ze een zwart shirt droegen met deze vlag/symbool. Dat staat hier:

     https://www.khaosodenglish.com/politics/2018/09/10/black-shirt-arrest-part-of-crackdown-on-republicans-official-says/

   • Rob V. zegt op

    Wat extra context: in 1861 schreef de Thaise koning aan het Amerikaanse staatshoofd (Lincoln) dat olifanten nuttige machtige dieren zijn, en bood aan deze aan Amerika te schenken. Lincoln bedankte daarvoor.

    De vlag: die had tot aan 1916 een rode achtergrond met witte olifant, toen rond 1916-1917 korte tijd strepen in het patroon rood-wit-rood-wit-rood. In 1917 is de middelste baan blauw gemaakt.

    Naar verluid schreef naar aanleiding van de introductie van de nieuwe gestreepte vlag een burger in de krant dat een blauw baan toevoegen mooier zou zijn en was de Thaise koning het daar mee eens. Een andere verklaring is dat een driekleur beter aansloot bij de vlaggen van de geallieerde partijen uit de eerste wereldoorlog.

    Zie: https://www.crwflags.com/fotw/flags/th_his.html

 12. Sjaak S zegt op

  Omdat Indonesië een rood-witte vlag heeft en toch een kleine 350(!) jaar door Nederland geëxploiteerd werd, heeft deze dan ook een verbinding met onze vlag?

  • Alex Ouddiep zegt op

   Jazeker. De blauwe baan werd van de Nederlandse driekleur weggeknipt.

 13. Mike zegt op

  De oude Nederlandse vlag zoals eerder genoemd in de reacties oranje wit en blauw, werd vroeger ” oranje blanje bleu ” genoemd.

 14. Alex Ouddiep zegt op

  De alinea met kopje ‘Driekleur’ behoeft enige aanvulling en correctie.

  De drie kleuren grijpen terug op het deel van het wapen van Willem de Zwijger als souverein vorst van het ministaatje Orange in Zuid-Frankrijk.
  Daar komt de heraldisch ongebruikelijke kleur oranje in voor.
  Het blauw komt van het graafschap Nassau.
  In de combinatie van de kleuren zien we de erkenning van Prins Willem van Oranje en Nassau als leider van het verzet van de Nederlanden, 16e en 17e eeuw.

  De Prinsgezinden en Patriotten figureren onder die namen in de 18e, al zijn de politieke stromingen al in de 17e te onderscheiden (Oldebarneveld, Gebroeders de Witt)

  De Nederlanden werden pas begin 19e eeuw omgevormd tot koninkrijk.

  De omkleuring van de bovenste baan tot rood hangt ermee samen dat oranje niet weerbestendige was, maar de uitdrukking oranje-blanje-bleu bleef bestaan.
  Na (of in?) de Franse tijd werd het definitief rood.

 15. henk zegt op

  De kleuren rood, wit en blauw zijn de kleuren die het meest vorkomt bij vlaggen.
  Rood staat voor moed en opoffering.
  Blauw voor waarheid.
  En wit staat voor trouw.

 16. h.keizer zegt op

  gedurende mijn marinetijd in Ned,Nieuw Guinea hing in de kampongs die wij bezochten, na aanvraag van hulp (medisch/Honger) altijd rood wit en blauw aan een lange paal, gekscherend zeiden we dat wit en blauw voorzien was van een rits, waardoor de onderste baan er af kon voor het geval dat Indonesie voor hun deur stond…….en een mooie rood witte vlag van Indonesie kon wapperen.

 17. Rebel4Ever zegt op

  Het verbaast mij dat er nog Nederlanders zijn die opgelegd nationalisme verheerlijken. Ik verafschuw iedere vorm. Op school in rijen in uniform het volkslied zingen en de vlag groeten…indoctrinatie van kinderen; net als bij godsdienst overigens, het wordt er in gedramd…

  Bij geboorte eigent de staat je ongevraagd toe; voorheen dienstplicht bijvoorbeeld en de identificatieplicht zoals een paspoort waardoor je automatisch belastingplichtig bent en blijft. Het lijkt wel een eigendomsbewijs; je bent van ons!
  Het liefst zou ik statenloos zijn, maar dan wordt reizen je onmogelijk gemaakt. Nationalisme wordt ook nog eens gevoed door sport; het lijkt wel oorlog; de tegenstander is een vijand. Sport gezond? Mentaal zeker niet.
  Derhalve beschouw ik vlagvertoon, protocollaire pomp en geboden en ingestampte verplichte vaderlandsliefde als de nieuwe vorm van slavernij; je moet en zal meedoen anders ben je een outsider. Dan liever dat maar dan meelopen met de kudde omdat het zo hoort of dat je het wel makkelijk vindt en je niet op wilt vallen als dwarsligger. Het riekt mij teveel naar Ordnung muss sein!

  Tot slot een directe reactie op hetgeen anderen schreven en waarvan ik acuut jeuk kreeg:

  Vlagvertoon, koopvaardijschip uit respect het eerst de vlag strijken voor een oorlogsschip. Duidelijk wie eist dat hij de baas is, anders gezegd met wapens eis ik mijn superioriteit.

  Vechten voor Land en de Koning? Nooit van mijn leven. Ik zal tot de dood strijden…slechts voor mijn persoonlijke VRIJHEID.

  A propos; die jeuk is niet over…ik krab nog steeds..

  een dwarsligger.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website