Veelzijdig Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Cultuur, Thailand tips
Tags: , , ,
6 februari 2018

De vele toeristen, die Thailand bezoeken, gaan vaak naar bepaalde gebieden en steden, die hun voorkeur hebben. Er zijn echter toeristen, die om een andere redenen Thailand bezoeken, namelijk vanwege de verbazingwekkende kwaliteitsproducten, die vervaardigd worden door middel van oude traditionele methoden van werken.

Zijde

Zijde is wel het bekendste product in Thailand, met name in de vier grote steden in de Isaan. Men gebruikt de natuurlijke zijderups. Deze produceert wel minder zijde, maar ze is van bijzondere kwaliteit. Op het Korat plateau worden deze rupsen alleen gevoerd met de bladeren van een moerbeiboom en zijn na 4 weken volgroeid. De rups perst uit 2 kleine openingen in zijn kaak een zijdedraad en een lijmdraad met een totale lengte van 2000 meter. Hij spint in 4 dagen tijd een cocon van zijdedraad. Na 4 dagen worden de cocons gekookt en de ” lijm“ om de zijdedraden laat los en worden daarna handmatig afgewikkeld (afhaspelen). De draden worden gewassen, gebleekt, gekleurd en daarna opnieuw gewassen. Men gebruikt natuurlijke kleurstoffen, die een diepe kleur aan de stof geven.

Hoe kan men echte Thaise zijde herkennen? Zijde leeft! Wordt de zijde tegen (zon) licht gehouden dan zal de kleur en glans wat veranderen. Echte zijde is nooit glad. Er zitten kleine oneffenheden in. Goede polyester is imitatiezijde. Bij de “brandproef” blijft een fijne as achter en ruikt naar verbrand haar.

Edelstenen, paraplu en houtsnijwerk

Andere producten, die Thailand bekend maken zijn de edelstenen aan de Thais- Cambodjaanse grens, de fantastisch mooie paraplu’s van speciaal geprepareerd papier of zijde in Noord-Thailand in de afgelegen dorpen San Kamphaeng en Bor Sand even buiten Chiang Mai. Maar ook houtsnijwerk met als middelpunt San Patong , Ban Tawai en Ban Wan. Vergelijkbaar met de houtsnijwerk kunst in de Sanctuary of Truth in Pattaya.

Keramiek

Keramiek uit o.a. Dan Kwiang waar het zogenaamde Celadon keramiek vervaardigd wordt door de speciale klei, die hier gevonden wordt met een hoog ijzergehalte. Als laatste de beroemde zilver kunstwerken, die teruggaan tot de 14e eeuw. Honderden Birmese zilversmeden kwamen door politieke onrust in de vroegere hoofdstad Lanna, Chang Mai, terecht. Deze hebben een ontwikkeling doorgemaakt van zowel traditionele als moderne designs.

Natuurlijk zijn in Thailand meer plekken aan te wijzen waar deze traditionele producten vervaardigd worden, maar in deze gebieden ligt de bakermat van het ontstaan.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website