Thaise mythologische slangen: Naga’s

Door Redactie
Geplaatst in Boeddhisme, Cultuur
Tags: , , ,
16 april 2024

Bij Thaise tempels en spirituele plekken zie je ze vrijwel altijd: Naga. Het woord Naga wordt in het Sanskriet en Pali gebruikt om een godheid in de vorm van de grote slang (of draak) aan te duiden, meestal de Konings Cobra.

Ze bieden bescherming tegen boze geesten en staan daarom, vaak naast tempels of trappen die naar heiligdommen leiden. Ze bewaken heilige relikwieën van Boeddha of zijn discipelen. Maar ze zijn ook wel te zien op daken, deuren, gevels en ramen.

In oude mythologische verhalen valt te lezen dat Naga’s zijn geboren als neven van de grote Garuda. Naga’s heersen over regen, hierom worden zij geëerd tijdens Songkran in Thailand.

Veelkoppige draak

Hoewel de vorm van een Naga meestal worden uitgebeeld als een grote slang, kunnen ze ook andere vormen aannemen. Dit maakt onderdeel uit van de magische krachten die ze hebben. De gedaanten waarin ze voorkomen zijn: draak, veelkoppige draak, meerkoppige slang, half slang half mens of een mens met slangen die uit het hoofd groeien.

De symbolische betekenis van Naga’s is diepgeworteld in heel boeddhistisch Azië, hoewel de betekenis kan verschillen per land. In het Boeddhisme is de oorsprong van Naga’s terug te voeren uit een episode in de jataka-verhalen. In deze legende is er een Naga die Boeddha bedreigt. Hij werd verslagen en bedwongen door een Garoeda (half mens, half adelaar). Daarna werd de Naga de beschermer van Boeddha. Deze beschermer wordt ook wel Mucilinda genoemd, een Naga-koning die enkele koppen liet groeien om Boeddha tegen onweer te beschermen.

Mekong rivier

Een Naga kan overal op aarde leven, maar de Thai en Lao geloven dat Naga in de buurt van of in het water leven. De rivier de Mekong die van Zuid-China tot in Cambodja en Vietnam stroomt zou volgens een lokale mythe in Laos zijn ontstaan door een Naga. In het Noordoosten van Thailand (Isaan) worden er bij de Mekong, ceremonies gehouden om de heilige Naga te vereren. Zo zijn er jaarlijks offerceremonies in zowel Thailand als in Laos om Naga respect te betuigen en Naga te belonen. De lokale bevolking en vissers geloven dat de Naga hen beschermt tegen het gevaar op het water en zorgt voor een goede visvangst.

Ban Fai Payana

Daar waar de Lao rivier Nam Ngum niet ver van het Thaise Nong Kai in de Mekong stroomt, denkt de lokale bevolking dat er onder de rivier een groot Naga paleis is. De mysterie rondom de Naga neemt grote vormen aan doordat ieder jaar op de 15e dag van de 11e maand (Thaise en Laotiaanse maankalender) een wonderbaarlijke gebeurtenis plaatsvindt. Op deze dag worden in de Nong Khai en Pak-Ngeum provincie in Isaan rode vuurballen ten grootte van eieren de lucht ingeschoten. Deze ballen komen uit de Mekong rivier en zijn voor iedereen zichtbaar.

Honderdduizenden mensen komen daarvoor bijeen. Ze komen van over de hele wereld om vanaf de bankjes en picknickplaatsen het geheimzinnig schouwspel gade te slaan: de Ban Fai Payana. Slechts één nacht, of liever gezegd avond, zie je vlak na zonsondergang dit schouwspel ter ere van Boeddha en het einde van de Boeddhistische lent (Vassa). Zowel de lokale Thai als de Lao beweren dat dit een natuurlijk verschijnsel is. De vuurballen worden gespuugd door een Naga die daarmee wil benadrukken dat het water en de rivieren geëerd moeten worden.

Vuurballen

Sceptici beweren dat de vuurballen door mensen de lucht in worden geschoten. Dit zou aannemelijk kunnen zijn, maar er zijn jaren dat er niet of nauwelijks vuurballen te zien zijn. Gezien de omvang en importantie van de Ban Fai Payana zou je dat wel verwachten indien er mensen voor verantwoordelijk zijn. Wetenschappers zeggen dat er een verband kan zijn met organisch slib uit de rivier. Aan het eind van de regentijd wanneer het water zeer hoog staat wordt hiervan veel meegevoerd. Dit slib zou, in combinatie met de zon die ook aan het eind van de regentijd weer schijnt, een soort gas te produceren dat brandbaar is. Hoe hieruit de lichtende bollen ontstaan die tot grote hoogte stijgen is vooralsnog een raadsel.

Een Naga, die vanuit de Mekong rivier vuurballen de lucht in spuugt, is natuurlijk een veel mooier verhaal dan een rationele verklaring voor dit verschijnsel. Ik geloof daarom maar de mythe die nu in stand wordt gehouden door de locals.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website