Thailand gezien door de roze bril

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Cultuur
Tags:
20 april 2021

Het leven in Thailand is zoals het in alle reisbrochures wordt vermeld: een geweldige samenleving van mensen met een prima karakter, altijd glimlachend, beleefd en behulpzaam en het eten is gezond en lekker. Ja, toch?

Goed, als je pech hebt, zie je soms vanuit je ooghoeken, dat het niet altijd klopt, maar zet dan een roze bril op en zie Thailand weer zoals het altijd geweest is, in alle opzichten perfect.

Hier is een aantal voorbeelden waar die roze bril goed van pas komt:

1. Slanke, gezonde mensen

In werkelijkheid: Thais zijn gek op fast food, vreten zich rond bij  “all-u-can-eat” buffetten en de ijssalons kunnen ze het roomijs niet genoeg aanslepen.

Zet een roze bril op en zie: Thais eten behoort tot de gezondste op de wereld. Thais eten rijst en dat is beter dan brood, omdat het niet dik maakt. Thailand is ook wereldberoemd om het fruit, dat veelvuldig wordt gegeten. Daarbij komt nog, dat alle Thaise mensen veel aan sport doen. Niet voor niets wint Thailand altijd wel een bronzen medaille op de Olympische spelen.

2. Zorgzaam

In werkelijkheid: Thais gooien de deur voor je neus dicht, houden de lift niet voor je open en verdringen elkaar op weg naar de skytrain.

Roze bril: Thaise mensen zijn de aardigste op de wereld, zorgen goed voor hun familie, zodat oude mensen heel erg oud kunnen worden. Echtscheidingen komen in Thailand nauwelijks voor. De Europese ontdekkingsreizigers hebben eeuwen geleden al vastgesteld, dat de Thai eerlijk is en bij het zakendoen nooit een te hoge prijs zal vragen. Thais zijn ook erg goed om in een rij op hun beurt te wachten en zij zullen ook altijd netjes wachten met de lift als jij in aantocht bent.

3. Eerlijkheid

In werkelijkheid: een tuk-tuk chauffeur zal toeristen altijd trachten op te lichten en ze te brengen naar die plaatsen, waar zij een commissie kunnen opstrijken.

Roze bril: een Thai liegt nooit. Uit een recent onderzoek blijkt dat 99,9% van de Thais zich hun laatste leugen niet kon herinneren. Oh ja, de Grand Palace is vandaag gesloten, maar de vriendelijke tuk-tuk chauffeur brengt u graag naar het House of Golden Gems, dat sowieso interessanter voor u is.

4. Geniale generatie

In werkelijkheid: Thaise kinderen plegen bedrog bij examens, denken dat hun leraar een ijsbeer is en geslaagden hebben geen idee wie Hitler was.

Roze bril: De nieuwe generatie is de beste wat Thailand ooit heeft gehad. De kubus van Rubik is geen enkel probleem en de moeilijkste Sudoku puzzels worden tijdens het tandenpoetsen opgelost.

5. Afval

In werkelijkheid: Het is normaal, dat afval overal gedumpt wordt. Soms in de vuilnisbakken, maar vaak ook gewoon er naast of in bosschages rondom woongebieden. Ook de rivieren en khlongs zijn vergeven van het vele afval.

Roze bril: Thailand heeft geen afvalprobleem, want het wordt netjes door ons waterafvoersysteem weggevoerd of het wordt meegenomen door “saleng” (afvalkabouters). Bovendien eten Thais voornamelijk biologisch afbreekbaar voedsel en is het volkomen acceptabel, dat men restjes vanuit de auto op straat gooit.

6. Onschuld

In werkelijkheid: Thailand heeft een bruisend nachtleven en meer sextenten dan tempels.

Roze bril: Als gevolg van de filmcensuur hoeft de Thai zich geen zorgen te maken over seks en alcohol. Dat verklaart ook, waarom Thais zo aardig zijn en ook monogaam, want het  zijn zuivere zielen zonder een spoor van wellust.

7. Materialisme

In werkelijkheid: Het is net zo gemakkelijk een jonge student te vinden, die haar maagdelijkheid inruilt voor een design handtas als Thais, die grappen maken over de huidskleur van anderen.

Roze bril: Thailand is een boeddhistisch land, dus men maakt zich niet druk om materiele zaken, zoals merknamen, mobiele telefoons, die een ei kunnen koken of als iPad worden gebruikt. Thais zullen je ook altijd een compliment geven. Zoals: “Wat heb je een leuke jurk aan!”. Het komt niet in ze op om dingen te zeggen als: “Ben je wat dikker geworden?” of “Heb je wel goed geslapen vannacht?”

8. Nationalisme

In werkelijkheid: De Thais is enorm trots op alles wat met zijn land te maken heeft, maar alles wat men heeft is al verwesterd of verkoreaniseerd.

Roze bril: De Thais houdt van zijn land, ze eten uitsluitend Thai food, luisteren naar Thaise muziek, hebben hun eigen unieke mode en kijken alleen naar Thais voetbal.

Vrij naar een verhaal in de Guru, bijlage van de Bangkok Post

Rating: 3.38/5. From 13 votes.
Please wait...

33 reacties op “Thailand gezien door de roze bril”

 1. janssens marcel zegt op

  De stelling ,in werkelijkheid , klopt gelijk een bus . Waarom ik dan hier woon ? Mag toch wonen waar ik wil hee . Het weer is warmer maar soms te heet , ik heb hier een vrouw en financieel is het hier beter maar voor de rest ?

 2. printen zegt op

  Ik woon nu elf jaar in Thailand en had het naar mijn zin. Ben een verstokte vrijgezel, Wil voor geen goud een Thaise relatie.

  Maar ik ga terug naar Nederland. Wel op termijn. In 2018, want ik moet nog een aantal zaken afwikkelen en ik wil alles goed regelen.

  De reden van mijn vertrek uit Thailand is dat er geen goede en betaalbare ziektekostenverzekering in Thailand mogelijk is. Zeker niet voor iemand van 70 jaar en ouder. Uitsluitingen en forse verhogingen komen daarin voor.

  Maar ook is een reden dat de Thaise Immigration, met name in Chiang Mai, een puinhoop is. Je wordt als ware het land uitgekeken en om een verlenging van je visum op normale wijze te krijgen is een ware helletocht. Je bent vrijwel verplicht een zgn. visumbureau in te schakelen, tegen een behoorlijke vergoeding. Ik heb het gevoel dat ze je liever zien gaan dan komen. Ik voel me niet meer welkom in Thailand.

  Laat ik duidelijk zijn, ik heb met veel plezier in Thailand gewoond. Normaal gesproken zou ik niet terug gegaan zijn, als er voor mij een goede en betaalbare ziektekostenverzekering was. Ik had een prima ziektekostenverzekering, geen kwaad woord daar over, maar de kosten liepen de pan uit. Ik ben maar een gewone “Jan Modaal” in pensioenland.

  En de Thaise overheid, lees de militairen, zijn bezig de kip met de gouden eieren te slachten. Want hier in mijn omgeving merk ik dat redelijk wat buitenlanders, niet alleen Nederlanders, erover denken om terug te keren naar hun thuisland of naar een ander Aziatisch land te verhuizen.

  Met weemoed zal ik afscheid nemen van Thailand, want ik heb hier met veel plezier gewoond. Maar de laatste twee jaar wordt dat plezier vergald door allerlei barrieres die door de militairen wordt opgeworpen.En uiteraard het ontbreken van een goede en betaalbare ziektekostenverzekering zonder uitsluitingen en leeftijdgrenzen.

  • edo zegt op

   in nederland is en blijft men gewoon een nummer en men heeft in nederland een knappe regering
   dwz men weet precies hoeveel men verdient en uitgeeft en of men auto rijdt etc.
   met de rechterhand geeft men jou diverse kortingen zoals heffingskortingen , huursubsidie en andere tegemoetkomingen en met de rechterhand pakken ze dubbel terug via belastingheffing , milieuheffingen, BTW , en dan heeft men nog niet over de vele regels waar zelf de regering de bomen van het bos niet meer zien en heeft men nog niet over de vele eu regels
   Dan zit men in thailand wat dat betreft toch beter – of zie ik het verkeerd

   • marcello zegt op

    Nee zeker niet, in Nederland is er altijd nog een vangnet. En in Thailand niet!

   • khun Moo zegt op

    Mij lijkt de reden dat je in Thailand beter zit is omdat je meer geld te besteden hebt dan de gemiddelde thaise bevolking.
    Geld wat hoogst waarschijnlijk ook nog afkomstig is uit Nederland.

    In Nederland zijn inderdaad veel regeltjes en wetjes om te zorgen dat naar draagkracht belasting betaald wordt.
    In Thailand kent men maar 1 wet en dat is zien zelf aan geld te komen, op welke manier dan ook en ten koste van wie dan ook.

    Je hebt geen thais paspoort, kunt geen grond kopen , hebt geen stemrecht en je moet je mond dichthouden over vele zaken die in Thailand spelen.

   • Leon zegt op

    Dat zie je verkeerd, in het ene land heb je wat, en in het andere land laat je wat. Beide landen zijn niet het beloofde land.

  • harry zegt op

   Je doet het heel mooi verwoorden.Ik hoor van verschillende Thais waar ik regelmatig contact mee heb , dat men tegenwoordig veel liever de Aziatische toerist ziet komen en de westerling liever kwijt dan rijk is.
   Maar het is maar de vraag of het in een ander Aziatisch land beter is voor de westerling.

   • Bert zegt op

    Het buurland Maleisie is een tyotaal andere cultuur. De vriendelijkheid daar is meer echt dan in Thailand. Het land is rijker en je betaald als blanke net zoveel als de lokale bevolking. Geen afdingen, waar je je altijd belazerd voelt. En veel meer oprechte mensen. Geen schijnheilige glimlach. Zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. Dus andere landen in Azie zijn er wel zeker die oprechter zijn.

    • Alex zegt op

     Maar wel een moslim land waar gays, zoals ik, NIET WELKOM zijn!

     • Fransamsterdam zegt op

      Ja, ik moet er ook een beetje om lachen. Maleisië. Zwaar islamitisch. Ben in Kuala Lumpur eens in een hotel geweest waar het inpandige zwembad helemaal vol lag met dames in vol ornaat, dus met gewaad en hoofddoek aan.
      Uitdruipend kwam ik ze regelmatig in de lift tegen.
      Ze moeten het zelf weten, ik ben daar ‘Slechts op bezoek’ maar mij kan het niet bekoren.
      Ik heb liever een schijnheilige glimlach dan een heilige.

      • Fransamsterdam zegt op

       In Kuala Lumpur (Maleisië) ligt dit slechts 500 meter van elkaar. Maar je moet wel 12 kilometer rijden want er ligt een compartimenterende snelweg tussen.
       https://photos.app.goo.gl/GwnWYP2sUcebBxv63

    • Fransamsterdam zegt op

     Inkomensverschillen volgens de Gini index volgens de Verenigde Naties (hoe lager, hoe gelijker) :
     Nederland: 32.6
     Thailand: 43.2
     Maleisië: 49.2

   • khun Moo zegt op

    Mischien neemt Vietnam het in de toekomst over van Thailand wat toerisme betreft.Veel stranden en prima westers eten en mider visum belemmeringen.

  • Thei zegt op

   Ik heb een een hele rit door Thailand gemaakt, maar ik ben geen enkele barrières gezien, die de militairen hebben opgeworpen. In een hele maand ben ik 3 keer aangehouden steeds zeer correct behandeld. Moest zelfs een keer samen met ze op de foto.

   Overal ziet men nu ook nog snelheidsborden voor de city en bij de scholen. Ja nu nog het afdwingen, maar er verschijnen ook overal camera’s, dus misschien krijgt men binnenkort wel automatisch de rekening.

   Daarnaast zie ik toch ook regelmatig dat er opgetreden wordt tegen corruptie, ja een land die altijd corruptie als nogmaals gevonden werd om turnen duurt lang.

   Maar in Nederland is corruptie net zo, alleen gebeurd het in het groot en wordt men betrapt wordt het met een fooi afgekocht.

   Ja om geheel in Thailand te gaan wonen is geen moment bij mij opgekomen, regelmatig terug naar Nederland en verzekerd blijven. Voor het belasting voordeel hoef ik het zeker niet te doen, want zo op mijn pensioen ABP en de AOW wordt de belasting toch ingehouden.

 3. Alex zegt op

  Beste “Printer”: ik woon ruim 10 jaar in Thailand, Pattaya-Jomtien, en met veel genoegen en veel plezier.
  Ik ben uitgeschreven uit NL maar heb een expat verzekering bij ONVZ in Nl, die uitstekend is en alles dekt, zonder uitsluitingen. Kost wel geld natuurlijk, en als je dat niet hebt, of dat er niet voor over hebt is dat jammer… Ik ben 69 en betaal 320 euro p/mnd. Ook VGZ biedt dit aan, en ook die mannen in Hua Hin, nederlanders bieden een uiystekende verzekering. Geen probleem dus!
  Ik heb nog nooit enig probleem gehad met de Immigration in Pattaya. Niet voor mijn jaarvisum en niet voor de 90 dagen. Altijd probleemloos, snel en efficient! Mits je de juiste officiele route volgt.
  En de militairen? Voor mij helemaal prima. Zij pakken stap voor stap de corruptie en illegaliteit aan. Makken schoon schip op heel veel fronten, en hebben rust in het land gebracht, in plaats van de eeuwige strijd tussen de yellow en red shirts! Maar zij kunnen een historie van vele tientallen jaren niet in twee jaar ongedaan maken. Dat kost tijd, maar zij zijn zeer op de goede weg.
  Dus ik blijf! En met veel plezier!

 4. ruud zegt op

  Als ik mijn roze bril opzet, moet ik u helemaal gelijk geven.
  Als ik die af doe, zie ik dat u een oosterse cultuur afmeet aan westerse maatstaven.

 5. Vandenkerckhove zegt op

  Ga al 17jaar naar Thailand en heb de laaste 5jaar zien veranderen in een snel tempo , misschien omdat ik die roze bril heb afgedaan

  • khun Moo zegt op

   Ik denk dat mensen die in een resort zitten, zonder thaise partner, geen thais nieuws volgen , financien voldoende hebben en geen contact met thaise mensen hebben hun roze bril nooit afdoen.

 6. Jacques zegt op

  Thailand het land van de ongekende mogelijkheden voor wie een roze bril op heeft. Voor de andere groep, al dan niet voorzien van een (andere kleur) bril is het een wereld waarin men soms goede en dan weer slechte dingen ontwaart, zoals overal op deze planeet. Het is en blijft zaak om op je eigen pad te blijven een aanpassingen zijn nodig wil men kunnen overleven.

 7. Sjaak S zegt op

  Een beetje erg zwart wit dit stukje over Thailand. Ik heb noch een roze bril op, noch zie ik alles negatief. Ik kom al 37 jaar naar Thailand en woon er nu al vijf jaar. Voor mij is het in die zin nog steeds hetzelfde als toen ik de eerste in Thailand kwam. Toen werd ik bedrogen en bestolen en werd ik super vriendelijk en met minachting behandeld.
  Thailand is gewoon moderner geworden (in Technisch opzicht) en ook weer hetzelfde gebleven.
  Nee, de roze bril heb ik nooit opgehad. Het is zoals het is en voor mij valt er goed mee om te gaan.

 8. Dirk zegt op

  Beste Printen, na elf jaar hier intensief geleefd en gewoond te hebben, stapelen de ervaringen zich op.
  De roze bril is dan al lang opgeborgen en je gaat rationeel de voors- en tegens afwegen.
  Als je ouder wordt, ben je kwetsbaarder en dan zijn zaken zoals innerlijke en uiterlijke zekerheden zoals huisvesting, back up van anderen belangrijker dan daarvoor. Afnemende gezondheid, ziekteverzekering met uitsluitingen en financiele offers worden een last. Zeker als je zonder steunende partner door het leven gaat. Dan wordt het inderdaad een afweging, terug naar de roots en wellicht een overzichtelijker sociaal vangnet in het homeland. Je bent niet de enige die na een jaar of 10 Thailand deze afweging maakt.
  Een jaar of 10 Thailand blijkt echt een breukpunt te zijn in de overweging blijven of gaan.
  En nog even dit: gisteren mijn jaarvisum in Udonthani vernieuwd, uiterst correct geholpen, stond binnen twintig minuten na inname van de formulieren weer buiten. Zo kan het dus ook.
  Tot slot wens je wijsheid- een juiste beslissing en een goede toekomst toe, waar dan ook.

 9. Pat zegt op

  Ik vind de polemiek die hier vaak gevoerd wordt over Thailand erg storend!

  Zoveel geklaag over een land waar het zeer fijn is om naartoe te gaan, vermoedelijk is wonen in Thailand iets minder eenvoudig en aangenaam, maar een hel is het zeker niet.

  Deelkritiek, terechte en niet terecht feiten, en sommige overduidelijke scherpe kanten worden vaak allemaal op een hoop gegooid en bovendien zien velen alles teveel door een Westerse bril vrees ik.

  Heb nooit begrepen waarom mensen die nauwelijks nog iets goed kunnen zeggen over een land, daar toch blijven wonen.

  Ik heb onderhand ook al wel een lijstje in mijn hoofd van zaken waar Thailand niet zo fier op kan zijn, maar ik blijf alles wel objectief benaderen en dan is mijn eindconclusie zeer positief.

 10. Ruud zegt op

  Beste Gringo, Ik was mijn roze bril na 17 jaar Thailand bezoeken ergens verloren. Op geven aan de verzekering had natuurlijk geen zin. Het lijkt erop dat ik hem nu weer heb gevonden.We moeten niet te veel kijken van wat het niet meer is want dat komt toch niet meer terug. Ik kijk meer in de zin van wat Thailand mij nog wel brengt met al haar beperkingen. Dit heeft mij doen besluiten om dit jaar definitief naar Thailand te verhuizen. Ik moet eerlijk gezegd wel toegeven dat een roze bril fijner kijkt.

 11. janbeute zegt op

  Zowel geldende voor zo wel Thailand als Nederland heb ik de roze brillen voor beide landen al lang geleden weggedaan .
  Overal vind je wel wat , en nergens vind je het Walhalla .

  Jan Beute .

 12. freddie zegt op

  de svb verplicht je 6 maand in nederland te blijven

 13. MrMikie zegt op

  1/ Laat deze mensen lekker genieten van een ijsje
  2/ Nooit meegemaakt, zelfs meegemaakt dat er een Thai voor mij opstond, netjes geweigerd.
  3/ Ach, goede afspraken maken, ben zelf nooit bedonderd
  4/ Kan ik niet over oordelen
  5/ Klopt, er zouden meer vuilnisbaken langs de straat mogen staan
  6/ Daarvoor gaan de meeste mannen toch naar Thailand Pattaya als ik zo de verhalen lees
  7/ Weet ik niet
  8/ Ook Thaien gaan met de tijd mee.
  Zo zie ik het, niet roze of zwart, en ik ga altijd met m’n partner naar Thailand, en kom er al 11 jaar.

 14. Eddy zegt op

  Beste
  Ja ik snap het wel Thailand is niet meer het Roze bril land van weleer
  Maar heb je het al eens vergeleken met Nederland en Belgie ???
  Nou dan is het heel simpel het beste is nog steeds ;
  One way ticket …..naar dit leuk paradysje ..Thailand
  en…we zetten ons brilletje op

 15. Fransamsterdam zegt op

  Frans ziet het anders. Uit een onderzoek van een bekende brillenwinkelketen is gebleken dat met name mensen die in Thailand wonen of op vakantie gaan en meekleurende glazen dragen hun verblijf aldaar hoger waarderen.
  Dus ik overweeg nu ernstig om ook zo een bril aan te gaan schaffen.
  Ik prijs mij al rijk en durf nu reeds te roepen: Goeie actie van.. eh, Frans! 🙂

 16. Hans zegt op

  Thailand is een land zonder sociaal vangnet. Wil je hier wonen moet je je financiële zaken goed op orde hebben, een goede ziektekostenverzekering hoort daar ook bij. Onafhankelijkheid is het beste, zodat je nee kan zeggen en je niet gaat ergeren aan mensen. Mijn conclusie, Thailand is een fantastisch land, als je geld hebt en onafhankelijk bent.

 17. jozef zegt op

  Het ligt ook aan je persoonlijke situatie .
  Als je rijk genoeg bent kun je zelf kiezen en ben je al snel geliefd.
  In Nederland is het ook niet aangenaam wonen in een rijtjeshuis of flat tussen de tokkies .
  Terwijl een ander in dezelfde plaats het perfect naar zijn zin heeft . Een mooi huis en tuin en vriendelijke behulpzame buren . Rust en stilte en privacy .

  • Jacob zegt op

   Jozef, ik bezit geen eigendommen noch veel geld en toch voel ik me rijk.

   Hebt u al gehoord van het Wealth Fatigue Syndrome?
   “Ruim een op de vijf Amerikaanse rijkeluiskinderen lijdt aan een vorm van klinische depressie.”

 18. Ludo zegt op

  Is het verkeerd om met een roze bril op je neus door het leven te gaan?
  Als je aan alles het positieve kan zien ben je een blij mens.

  Ik ken heel wat personen die al klagend en zagend hun tijd passeren. Die moeten een zielig leven hebben nietwaar? Je kan inderdaad op alles commentaar geven, daar doe ik niet aan mee. De wereld is nu eenmaal niet perfect, niet in ons geboorteland, niet in Thailand. De manier waarmee je ermee omgaat maakt het verschil. Ik bekijk de wereld steevast door mijn roze bril en voel me elke dag een gelukkig mens.

  • Alex zegt op

   Ludo, wat heerlijk om jouw commentaar te lezen.
   Eindelijk iemand met een positieve levenshouding die geniet van het leven!
   Zo sta ik er ook in, en geniet al 12 jaar van mijn leven in Thailand, samen met mijn Thaise partner.
   Ik ben gelukkig hier! En geniet als gast van dit mooie land..!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website