Mitr Chaibancha, een Thais acteur

Door Dick Koger
Geplaatst in Achtergrond, Cultuur, Thaise films
Tags: ,
3 februari 2013

8 Oktober 1970 is een gedenkwaardige dag in de Thaise filmindustrie. Toen vond in Jomtien de laatste opname plaats van een film die iedere Thai zich zal blijven herinneren. De film heet ‘Insee thong’ oftwel Gouden arend.

De hoofdrolspeler van deze film, Mitr Chaibancha, moest bij die laatste opname aan een touwladder onder een helikopter hangen. Dat zou uiteraard door een stuntman gedaan worden maar het liep anders. Mitr stortte neer en was dood.

Mitr Chaibancha, geboren als Pichet Pumhem, was niet zo maar een acteur. Hij speelde tussen 1956 en 1970 in 266 films. In Thailand werden in die tijd zo’n 100 films per jaar gemaakt en Mitr speelde in bijna de helft van al die films. Hij genoot dus wel enige bekendheid. Mitr Chaibancha werd op 28 januari 1934 in een klein dorp in Phetchaburi geboren. Hij werd 36 jaar.

Hij begon zijn carrière als bokser en werd in 1952 zelfs kampioen lichtgewicht. Na zijn studie trad hij in dienst van de Royal Thai Air Force, waar hij een opleiding kreeg als piloot. In 1956 stuurden vrienden zijn foto naar een filmtijdschrift. Daarna maakte hij zijn eerste film, Chart Sua oftewel Het instinct van de tijger. Zijn filmnaam werd Mitr Chaibancha. Zo begon een lange reeks filmsuccessen.

In 1959 trouwde hij met Jaruwan en twee jaar later kreeg dit paar een zoon. Het huwelijk eindigde in een scheiding.

Standbeeld van de filmster

Mitr was een buitengewoon drukbezet man. Hij ging van set naar set en sliep slechts een paar uur per nacht. Insee thong, zijn laatste film, werd, voor het eerst, door hemzelf geproduceerd. Hij speelt daarin een gemaskerde detective, die al eerder een rol speelde in zijn films.

Op de laatste opnamedag moest een helikopter tegen zonsondergang wegvliegen van het strand. Terwijl de camera draaide greep Mitr een naar beneden hangende touwladder. Hij werd meegesleurd, zonder dat de piloot het in de gaten had. Uiteindelijk stortte de filmster neer. Dit laatste shot is te zien in de film, maar zonder het tragische neerstorten. In het script stond dat Mitr de ladder moest grijpen, maar dat er een tweede shot zou komen, hoger in de lucht, met een stuntman.

Zijn crematie werd door tienduizenden fans bijgewoond. Later werd een herdenkingsschrijn gebouwd op de plaats van het ongeluk in Jomtien. Achter het Jomtien Beach Hotel aan de nieuwe Second Road van Jomtien. In dit geestenhuisje staat een standbeeld van de filmster met een pistool in zijn rechterhand. Zo kwam hij in veel films voor.

Nu, meer dan veertig jaar later, komen er nog iedere dag Thaise bezoekers. Zij laten als eerbewijs bloemen en haantjes achter. En natuurlijk een kleine financiële bijdrage, waardoor het geheel goed onderhouden kan worden.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Mitr Chaibancha, een Thais acteur”

  1. Rene zegt op

    Bedankt Dick voor dit interessant verhaal over Mitr Chaibancha . Al jaren heb ik pal tegenover dit monument mijn tijdelijk verblijf in Jomtien . Ik wist wel dat het een zeer populair acteur betreft die hier ter plekke is omgekomen . Maar de details over het gebeuren kon niemand me tot nu toe vertellen .
    Het is hier inderdaad elke dag een komen en gaan van tal van bewonderaars . En dat na zovele jaren . In het bloemenstalletje bij het monument worden ook mooie foto’s van Mitr Chaibancha verkocht .

  2. Joop zegt op

    Ook zeer bedankt voor deze interessante informatie….we komen er bijna dagelijks langs als we naar de kleine groentemarkt bij soi 5 gaan…zal er vanaf nu heel anders langs lopen.

    Groetjes Joop


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website