Dit is de soi die naar ons appartement leidt...

We zijn weer thuis. Dat is wanneer het backpackersghetto Banglampuh “thuis” genoemd mag worden tenminste. Want daar vertoeven we alweer drie dagen.

Ons bed in het Sawasdee House is bijna zo groot als onze kamer, dus elke ochtend, nadat we onze ogen geopend hebben, gaan we de straat op voor een bak koffie.

Wat we daar aantreffen, zo vlak na zonsopgang, verdient meestal geen schoonheidsprijs; veel “Thailandliefhebbers” die er rondhangen op de vele terrassen, worden bijna aan het zicht onttrokken door het woud van bierflessen dat geaccumuleerd is op de tafeltjes. Er wordt onsamenhangende onzin uitgekraamd door onfris uitziende westerlingen, hier en daar wordt geschreeuwd naar imaginaire voorbijgangers. Ik moest onwillekeurig denken aan de woorden van Mahatma Ghandi toen ie antwoordde op de vraag wat hij dacht van Westerse Beschaving; “That would be a good idea”.

Gisteren zijn we gaan kijken hoe onze wijk ervoor stond. Pictures speak a thousand words.

Het is wellicht onnodig te vermelden dat dit stagnante water, dat al weken in de soi staat, bepaald niet naar viooltjes ruikt. Op de planken kun je beter geen tegenliggers tegenkomen. Er zullen bacteriekolonies huizen in dit stinkende zwembad die nog ontdekt moeten worden.

Dit ook....

Om het allemaal nog leuker te maken, werd er in het diepste geheim een wetsvoorstel door het kabinet geramd dat de weg vrij zal maken voor Thaksin om naar huis terug te keren als vrij man. Er is achter gesloten deuren een amnestie-plan ontworpen voor iedereen die veroordeeld is wegens corruptie en een gevangenisstraf uit moet zitten van niet meer dan drie jaar (Thaksin heeft 2 jaar aan zijn Armani pantalon hangen) en niet jonger is dan zestig jaar (Thaksin is 62) amnestie krijgt op de dag dat de koning 84 wordt (5 december).

“This amnesty decree has the name Thaksin written all over it”, snoof Ning toen ze het bericht las. Dat denken niet alleen Ning en ik, maar nog een paar miljoen Thaksin-haters. Wanneer de wet door het parlement geloodst wordt -iedereen is ervan overtuigd dat dat gebeurd- dan staan ons weer massa demonstraties te wachten. Die zijn inmiddels aangekondigt door prominente Thaksin opponenten. Na de golf water, mag Bangkok zich opmaken voor een golf Geelhemden.

Thaksin is een politicus die dit land tot op het bot zal blijven verdelen en zal de geschiedenis in gaan als de meest destructieve kracht die dit land ooit heeft gekend.

Wie zei er ook al weer; ‘verdeel en heers”?

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Standplaats Bangkok: weinig reden tot vrolijkheid in de stad der engelen”

 1. Hans Bos (redactie) zegt op

  Machiavelli: divide et impera…ken uw klassieken, haha.

 2. nok zegt op

  Okay Thaksin was corrupt en een dief van zijn eigen volk maar hij had ook zeker goede kwaliteiten. De war on drugs, goedkope ziektekostenverzekering, leningen voor boeren, veiliger verkeer zijn allemaal zaken die hij er wel doorheen kreeg toen hij aan het bewind stond.

  Dat zie ik geen enkele andere leider op dezelfde harde manier even uitvoeren in Thailand!

  Dat hij niet gewoon netjes alle illegaal verkregen gelden heeft terugbetaald vind ik erg dom van hem. Of je nu 4 of 1 miljard euro op de bank hebt staan maakt toch weinig uit lijkt me? Hij had beter gelijk kunnen betalen ipv op de vlucht te gaan want nu is de helft van zijn vermogen toch geconfisqueerd door de thaise regering.

  Ik bemoei me verder niet zo met de thaise politiek maar om de man nu helemaal met de grond gelijk te maken gaat me ook weer een beetje te ver. 2 jaar gevangenisstraf voor wat hij gedaan heeft vind ik wel erg erg weinig maar we zullen zien wat de Koning er van zegt.

  • Maarten zegt op

   Je bent goed ingeburgerd. Zo redeneren veel Thai ook. Voor mij is een dief een dief. Minstens net zo erg is dat hij geen enkel respect voor de wet toont. Zijn wil is wet, dat mag in geen enkele samenleving getolereerd worden.

 3. @ War on Drugs, goede kwaliteiten? Mmm, deze opmerking zou ik niet voor mijn rekening durven nemen. We hebben het over duizenden doden en dat waren zeker niet allemaal drugsdealers… Niet echt iets om trots op te zijn lijkt mij.

 4. Robbie zegt op

  Welkom thuis, Cor! Sterkte de komende dagen. ik hoop dat op zijn minst je matras droog en bacterievrij is, anders toch maar weer terug naar Pattaya…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website