Voor een Thai is alles “paeng”

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: ,
9 april 2021

Wij Nederlanders hebben de naam, vraag het maar aan een Belg, zuinig, ja zelfs gierig te zijn. We geven niet graag geld uit en als het dan toch moet, liefst zo weinig mogelijk.

Ook op dit blog wordt regelmatig gesproken over allerlei dingen, die in Thailand “duur” zijn, daarbij even vergetend, dat wat het ook is, het in Thailand altijd (veel) minder kost dan in Nederland.

Het is ontegenzeggelijk waar, dat vele prijzen in Thailand de laatste jaren flink gestegen zijn en hoewel dat ook buitenlanders treft, is het toch in de eerste plaats een groot probleem voor vele Thais. Zij hebben in het algemeen nu eenmaal minder te besteden dan de buitenlandse expat of toerist.

Veel is dus “paeng” (duur) voor een Thai, maar het woord ligt al langer in hun mond bestorven. Als een farang iets van waarde koopt en dat aan een Thai vertelt, zal hij ogenblikkelijk met verbazing reageren met “paeeeeng!” Veel te duur gekocht dus. Nu is het ook mijn ervaring, dat een heleboel aankopen voordeliger uitpakken als je laat bijstaan door een Thai. Je moet die Thai dan wel goed kunnen vertrouwen en degene, die daar daarvoor het meest in aanmerking komt, is vanzelfsprekend je eigen Thaise partner. Heb je die niet, dan kan een goede vriend uitkomst brengen, al geeft dat niet altijd het gewenste resultaat.

Andrew Biggs schreef een column in de Bangkok Post over dit onderwerp en het voorbeeld, dat hij noemde ging ongeveer als volgt (eigen samenvatting in een vrije vertaling):

“Ik had een nieuwe deur voor mijn badkamer nodig. Gelukkig is er fabriekje vlak bij mijn huis, waar ik eens ging kijken. Mooie collectie en de deur, die ik zou willen kopen moest 3000 Baht kosten. Toen ik dat een Thaise vriend vertelde, reageerde hij geschokt: “Paeeeeengggg! Nee, hij had een goede vriend, die deuren fabriceerde en hij zou mij er wel naar toe begeleiden en helpen een mooie deal te maken.

Nu woonde die vriend in Nonthaburi, dus we moesten er met de auto (de mijne natuurlijk) naar toe. Goed, dat kostte dan wel wat benzine, maar onderweg moest er ook gegeten worden. Mijn vriend had voor de gezelligheid zijn vrouw meegenomen en zodoende kwam de maaltijd toch nog op 1200 Baht.

De deur, die het meest geschikt was, was van een povere kwaliteit en in een kleur, die in een a gogo tent niet zou hebben misstaan, maar de prijs was dan ook slechts 1800 Baht. Om mijn vriend niet voor het hoofd te stoten, kocht ik de deur en wij keerden terug naar mijn huis in Bangkok.

Het afhangen van de deur ging maar moeizaam, ook al omdat de scharnieren nu niet precies pas waren, maar uiteindelijk lukte het toch. Af en toe een beetje hard duwen en de deur sloot toch met een enorm schurend kabaal. Voor het openen moest ook wel wat kracht gebruikt worden.

Een paar maanden later komt die vriend nog eens kijken en ziet tot zijn verrassing, dat de deur een andere kleur heeft gekregen. Ik vertel hem, dat ik de kleur inderdaad niet mooi vond en de deur heb laten overschilderen. Wat er in werkelijkheid gebeurd was, was dat ik genoeg had van die deur van slechte kwaliteit en het fabriekje in mijn straat alsnog de opdracht gaf een hardhouten deur te plaatsen voor de eerdergenoemde 3000 Baht.

Ik had dus, alle kosten meegerekend, bijna 8000 Baht betaald voor een nieuwe deur, waar ik met 3000 Baht had kunnen volstaan. Een goede les!

Een mooi voorbeeld van hoe het dan niet moet, maar feit blijft, dat je met een Thai vaak een betere deal kunt afsluiten. Kijk wel uit bij de keus van die Thai, want velen hebben ergens wel een “vriend”, die je dan wordt aanbevolen. Als ik kleding, schoenen of iets dergelijks nodig heb, ga ik meestal wel mee om te kijken en een keus te maken. Kopen doet mij vrouw dan wat later, omdat zij met de Thaise verkoper nu eenmaal beter kan onderhandelen. Levert vaak wel een mooie korting op.

Onlangs moest ons waterleidingsysteem vernieuwd worden en mijn vrouw liet een bevriende klusjesman komen om een prijs te maken. Ik vond de prijs best redelijk, maar mijn vrouw zei, dat het “paeng” was. Zij liet nog drie anderen komen en maakte daarna de keus uit één van hen. Ik vond het allemaal nogal overdreven, maar het bleek, dat zij een goede keus qua prijs en kwaliteit had gemaakt.

– Herplaatst bericht –

Rating: 4.25/5. From 8 votes.
Please wait...

31 reacties op “Voor een Thai is alles “paeng””

 1. Bert zegt op

  Ach lang niet alles is goedkoper in TH, denk maar aan electronica, wijn etc.
  Maar zelf heb ik ook de neiging om alles duur te vinden in TH, terwijl het bijna hetzelfde kost in NL.
  In NL koop ik makkelijk “hebbedingetjes” of iets te snoepen voor € 5.00 terwijl als ik in TH ben en iets kost Thb 200 neem ik het vaak niet mee omdat ik het te duur vind.
  Feit blijft wel dat naar mijn mening veel dingen in TH veel duurder zijn geworden en in NL veel dingen juist goedkoper, met dank aan de opkomst van o.a. Action, Lidl, etc.

  • loe zegt op

   Er wordt een vergelijking gemaakt met Tesco, Big C. 7/11 in Thailand: DUUR
   en Action, Lidl, Blokker etc. in Nederland: GOEDKOOP.

   Vergelijkbaar in Thailand de 10BAHT (of 20BAHT) winkels, waar die zelfde ”meuk” als bij de
   Action heel goedkoop wordt verkocht.

   Maar ja, een kratje bier is in TH 2x zo duur als in Nederland.
   Voor drinkers worst Thailand onbetaalbaar :o)

   • Bert zegt op

    De prijs van de vooruitgang, die we zelf mee in gang hebben gezet, alhoewel een pilsje in TH altijd relatief duur is geweest. Er zijn echter tal van producten die nog wel goedkoper zijn, vooral de “lokale producten”. Wil je perse Westerse producten (food en non-food) dan hangt daar ook een Westers prijskaartje aan.

 2. LOUISE zegt op

  Dat klopt dat alles duurder is geworden.
  En ja, wij waren ook altijd vaste klant bij Aldi.
  Goede spullen en het kon niet oud worden want het ging er echt met karrevrachten uit.

  Maar sommige winkeliers hier in Thailand denken dat toeristen uit de klei getrokken dombo;s zijn.
  In dit geval m.n. de sellers uit India.

  Ik heb echt het summum ondervonden.
  Taylor, pantalon zonder rits en elastiek in de taille en een blouse-jasje met een klein opstaandboordje.
  Wat denk je???
  Zonder blikken of blozen durfde dit figuur 6.550.– baht te vragen.

  En dit gebeurd jammer genoeg bij veel zaken.
  Die denken met een slag de week goed te maken of weet ik veel wat ze hierbij denken.
  Bij zo’n taylor komt geen mens meer terug.
  Men vergeet voor het gemak dat ze veel meer klandizie kunnen krijgen met normale prijzen.
  Dan besteld men 2 x of 3 x iets dergelijks.

  LOUISE

  • Jacques zegt op

   Ik blijf mij verbazen over de Indiase kledingzaakjes. Je ziet en zelden of nooit een klant en om ze draaiende te houden moet er toch wel omzet zijn. Wel is er minder overlast van voordeur draaiende verkopers die met praatjes je naar binnen willen lokken. Voor mij zijn dit soort bedrijfjes een mogelijkheid voor talloze businessman uit India om hun zwarte geld wit te wassen, alhoewel ik daar geen bewijzen voor heb. Maar mijn onderbuikgevoelens laten mij zelden in de steek.

  • Kees zegt op

   De kleermakerij business in Thailand (Azie) en de grote prijsverschillen gaan niet zozeer om het werk wat er mee gemoeid is (komt trouwens toch bijna allemaal uit dezelfde sweatshops) maar om de kwaliteit en prijs van de gebruikte stoffen. Referenties aan en vergelijkingen van prijzen van kleermakers zeggen dan ook niets zonder dat er bij te betrekken.

 3. John Chiang rai zegt op

  Dat kwaliteit ook in Thailand zijn prijs heeft,is gewoon een feit dat ook in andere landen in de wereld niet anders is.
  Toen ik onlangs op deze site de raadslagen zag,van hoe je goedkoop een vliegticket kon boeken,gaf het mij reeds te denken dat velen alleen op de prijs acht geven.
  Een prijs waar velen helemaal geen rekenschap houden met het feit,of het een directe vlucht is,of om een vlucht met tussenlandingen waarbij je vaak als je het nog goekoper wilt 20uur en meer onderweg bent.
  Een kleine maaltijd in een stiropoor bakje waarbij als je geluk hebt dat je überhaupt een houtenbankje onder je kont krijgt,wordt vergeleken met een maaltijd van een restaurant die uiteraard met veel hogere kosten werkt.
  En als het even kan slepen ze om de taxi te sparen het liefst met ca 37°C hun zware bagage door de halve stad,omdat dit naar hun mening zo lekker voordelig is.
  En bij dit z.g.n.voordelig zijn,wil ik het nog niet eens hebben over het feit wat velen verstaan onder een normale fooi geven,als ze tenminste überhaupt van plan zijn iets te geven.
  Als een Thai zegt dat iets paeng is dan heeft dit meestal te maken met het feit, omdat ze vanwegen hun meestal schamelijke loontje geleerd hebben,om op alles te sparen,terwijl het bij velen van ons die het financieel duidelijk beter gaat om pure gierigheid.
  Zelf reageren als of ze van een giftige spin gebeten worden,als het om het eigene inkomen gaat,of dat de euro koers iets minder is,terwijl ze zonder bedenken graag gebruik maken van de hongerloontjes die hun een goedkope vakantie moeten bieden.
  Het liefste zoveel sparen in deze vakantie,zodat men van het gespaarde reeds de volgende vakantie boeken kan.

  • LOUISE zegt op

   @,

   Het is niet mogelijk denk je, dat er ook een grote groep mensen is, die heel graag naar Thailand of waar dan ook willen en dat dit eigenlijk iets boven de begroting gaat.
   Dus ja, dan moeten deze mensen een onderscheid maken hoeveel en waaraan deze te besteden.
   Spanje vlucht is goedkoper, maar ze willen Thailand, dus wordt er wel degelijk gekeken naar prijzen.
   En dan moet het maar met die extra tussenstop.

   Ook hier laat je je zeer laatdunkend uit over mensen die een nep horloge kopen en zet dit op dezelfde regel dat men niet de kwaliteit kan verwachten als dat bij de echte.
   En over het prijsverschil van 50.000 euro kletsen we niet he??
   Niet de moeite waard.
   Wie over zulke kleine sommetjes mutst, nou ja…………

   Wij vliegen ook omhoog in Bangkok en omlaag in Amsterdam.

   En de thai zitten echt niet allemaal onder het minimum inkomen.
   Hoe denk je dat alle 7-11 winkels aan hun omzet komen??
   Alleen van de toeristen?? Echt niet.
   De thai doet daar even zo vrolijk boodschappen, omdat deze 7-11 direct om de hoek zit dus veel makkelijker.
   Dus ze betalen de hoofdprijs voor een klein flesje shampoo b.v..
   2 dames die bij ons werken doen dit.

   En je laatste regel vind ik echt helemaal beneden peil.
   Dus toeristen nemen de thai uit om volgend jaar weer met vakantie te kunnen??
   bah.

   LOUISE

   • John Chiang rai zegt op

    Beste Louise, Het bovenstaande artikel ging over het begrip,, paeng”,zodat je eigenlijk alleen van werkelijk paeng kunt spreken,als het soortgelijke product ergens anders duidelijk goedkoper is,
    Onder een soortgelijk product probeerde ik duidelijk te maken,dat hoewel een vlucht met tussenlanding voor velen misschien voordeliger zijn mag,toch eigenlijk niet te vergelijken is met een directe vlucht,omdat het hier om een totaal ander product gaat.
    Verder probeerde ik duidelijk te maken,dat een Chinees fake horloge van bijv. Pat Pong ,wat eigenlijk niets anders is als een grappig meebrengseltje, meestal niet te vergelijken is met een goedkoop orgineel horloge uit Europa,waar toevallig niet Breitling,Rolex etc.als fake op vermeld staat.
    Zelfs een nog goedkoper horloge van Aldi of Lidl uit Europa heeft vaak meer kwalitet,en biedt meestal ook nog een garantie.
    Zelf heb ik ook niets tegen mensen die een goedkope snack van een plastikbakje eten,zolang ze de prijs van deze niet vergelijken met een restaurant,omdat natuurlijk nergens op slaat.
    Dat niet iedereen een minimumloontje verdient in Thailand,mag hier en daar zeker waar zijn, hoewel velen die hun geld in de horeca verdienen moeten er juist vaak wel van betroffen zijn.
    Twee nichten van mijn vrouw waren werkzaam in een 4* hotel in Chiang Rai ,en moesten van hun schamelijke basis loontje hoofdzakelijk leven van fooien,die zelfs vaak bij vlijt en vriendelijkheid erg karig uit vielen,of soms geheel uitbleven.
    Zelfs de Whisky flessen uit de Minibar,die waren aangebroken en zodanig gemanupileerd dat het niet opviel dat er van gedronken was,moesten ze zelf van dit magere loontje vergoeden.
    De meesten van deze Profiteurs,die weinig fooi gaven en ook nog begingen aan de minibar, kwamen uit het voor hun rijke westen.

   • Bert zegt op

    Inderdaad Louise, voor veel mensen is zo’n reis ook een flinke hap uit hun budget en dan gaan ze kijken waar ze iets goedkoper kunnen en waar iets duurder.
    In de jaren dat wij gebonden waren aan de schoolvakanties en schoolgeld etc kozen wij ook voor de iets goedkopere maatschappijen, nu kunnen we ons gelukkig iets meer veroorloven en vliegen we lekker premium-economy.
    En de 7/11 bestaat inderdaad dankzij de Thaise harde werker die voor een minimum loon een maximum aan arbeid presteren en ik denk weleens waarom kopen al die mensen hier, 100 meter verder op is een grote BigC waar ze grote flessen (dus goedkopere literprijs) verkopen en mijn vrouw zegt dan: Dat zouden ze wel willen, maar dan is met 1 fles shampoo hun hele dagbudget op, dus geen eten voor die dag. Dat is iets waar vele westerlingen maar eens over na moeten denken

 4. Leo Th. Ch h zegt op

  Leuke story Gringo. De titel lijkt mij iets te kort, had uitgebreid kunnen worden met dat het voor de Thai alles paeng is wat de ‘farang-partner’ koopt. Gaat ook op in Nederland, als ik hier op de markt bijvoorbeeld mais, koriander, ramboetan o.i.d. koop en mijn Thaise partner vraagt wat ik er voor betaald heb, krijg ik toch meestal wel te horen dat het ‘paeng’ is. Moet er altijd om lachen. Dat de prijzen in Thailand gestegen zijn klopt maar overnachtingen in sterrenhotels en maaltijden in goede restaurants zijn meestal nog steeds zeer schappelijk qua prijs te noemen. En dat geldt ook voor de prijs van benzine, zo rond de 1 euro. Een bekend gezegde luidt overigens ‘Beter duur dan niet te koop’ maar dat geldt natuurlijk niet voor de meeste Thaise mensen, die van een minimum inkomen jaar in jaar uit moeten zien rond te komen.

  • fred zegt op

   De meeste Thais mensen moeten helemaal niet rondkomen met een minimum inkomen. De meeste Thais hebben een normaal inkomen. En een liter benzine kost 27 Baht dat is allesbehalve 1 euro.

   • Leo Th. zegt op

    Thailand Blog van 10-4-’18: gemiddeld inkomen in Thailand per persoon is 14.000 Baht en per huishouden 25.000 Baht per maand. Hoe wil je dat anders benoemen als een minimum inkomen? Op http://www.globalpetrolprices.com kun je lezen dat op 18-6-’18 de gemiddelde benzineprijs in Thailand 35,87 Baht bedroeg, dus ongeveer 1 euro.

 5. Sjaak S zegt op

  Wanneer je in Thailand iets koopt, vooral op een nachtmarkt, vraag je natuurlijk van te voren naar de prijs. Je eerste reactie moet zijn: VEEL TE DUUR! Kan het goedkoper? Dan gaat er meestal iets van de prijs af. Maar dan moet je niet meteen betalen, want er is nog een tweede ronde mogelijk. Op nachtmarkten zoals in Pat Pong, kon ik soms de fake tas of horloge voor 1/3 van de gevraagde prijs meenemen.
  Maar ook voor de taxi-rit of tuk-tuk rit moet je handelen, voor zover geen meter aanwezig. Vandaag de dag rijden bijna alles taxies met een meter rond, maar vroeger moest je toch even voor het instappen de prijs uitmaken. En altijd weer: veel te duur, kan het goedkoper?

  Mijn vrouw is ook heel erg spaarzaam. Voor 250 baht koopt ze zich een pracht van een jurk, maar ook soms nog voor minder. Een uurtje geleden liet ze me haar nieuwe tasje zien: 50 baht!

  Schoenen geeft ze ook bijna niks aan uit. Ik ben dan degene die haar probeert over te halen duurdere te kopen, omdat je er dan langer van hebt en ook beter loopt. Ze weet het wel, maar ze kan het niet laten. Precies mijn moeder toen ze nog leefde… daar werd op iedere cent gekeken. Jammer dat zij mijn vrouw slechts twee keer kon zien… ze hadden wel wat gemeen, de beide dames… 🙂

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Sjaak,Je hoeft mij geen handelen te leren,ik heb namelijk mijn hele leven in de handel gezeten.
   Dat je op een nachtmarkt handelen moet om een fake horloge voor 1/3 van de prijs te krijgen is verder ook geen grote kunst,omdat je Thaivrouw het meestal nog goedkoper zou krijgen.
   Wat ik bedoelde is, dat werkelijke kwaliteit natuurlijk nooit te vergelijken is met een Chinees fake horloge waar zelfs bij jou 1/3 van de prijs nog genoeg verdienste voor de handelaar hangen blijft.
   Mocht je met zo’n fake horloge van een nachtmarkt genoegen nemen,is dat jou goede recht,hoewel je dit natuurlijk nooit met de kwaliteit van een orgineel vergelijken kunt.
   Een ander horloge wat misschien geen fake van een beroemd merk is,koop je vaak in Europa in iedere supermarkt met een betere kwaliteit inclus. garantie goedkoper als jou Chinese fake van Pat Pong.
   Dat veel Thai,uitzonderingen daargelaten, geen bijzondere kwaliteit schoenen nodig hebben,ligt aan het feit dat erg veel Thais zeker bij de warmte een broertje dood hebben aan lopen.
   Als je dan met een Tuk Tuk, Song taew of motorbike de grootste afstanden aflegt kom je met een paar teen slippertjes voor 80Baht of nog minder al een heel eind.
   Iemand die zich normaal beweegt,komt zeker als hij in Europa woont zeker niet klaar met dergelijke slippertjes,en zal tevens op de kwaliteit moeten letten.
   Ben vaak genoeg op de Pat Pong markt geweest,en heb met vele anderen alleen de ervaring gemaakt, dat het een leuke toeristen markt is voor een meebrengseltje,maar dat je hier zeker in de meeste gevallen geen kwaliteit zult vinden.
   En daarom blijf ik bij mijn mening,dat als je een prijs vergelijkt,je ook de kwaliteit vergelijken moet,zodat het geen appels met peren vergelijken word.
   Overigens mijn vrouw is ook spaarzaam,hoewel ze er langzaam achter komt dat GOEDKOOP erg vaak DUURKOOP is.

   • Sjaak S zegt op

    Ik ben het volledig met je eens. Ik heb vroeger wel eens voor kennissen die wisten dat ik naar BKK ging horloges gekocht. Persoonlijk heb ik liever een echte Casio dan een nagemaakte Breitling.
    Ik spreek wel over een jaar of twintig geleden…

    Handelen deed zij destijds nooit, want toen kende ik haar nog niet. Wel zie ik (ik heb dat niet aan jou, maar in het algemeen geschreven), dat veel buitenlanders al heel snel klaar zijn met handelen, omdat ze het niet gewend zijn.

    Wat de schoenen betreft: mijn vrouw moet wel zeker goede schoenen kopen en geen goedkope teenslippers die na twee weken lopen al uit elkaar vallen (ze koopt dan modeschoentjes). Maar ook dat wat jij zegt, probeer ik haar duidelijk te maken en zo langzaam begrijpt ze dat ook.

 6. Slopje zegt op

  Beste meneer Jonh.
  Ik heb wel even gedacht om je een antwoord te geven, op jou veronderstelling. Ik vlieg met KLM of met Etihad. die prijzen liggen echt ver uit mekaar. Met Etihad nu maar 455 Euro met KLM over 600 Euro. Met Etihad heb in een stop van ander half of tot 3 uur zoals ik dat wil. Met Etihad kom in on 7;10 in de morgen aan in BKK heb dan nog een hele dag om naar de plaats te gaan waar ik wil. Met KLM is dat rond de middag.
  Nu neem ik een stop om dat ik last heb van mijn benen wil niet meer zo lang zitten.. En met mijn koffers sleep ik ook niet maar ik let wel op de prijzen. en bij Etihad is het eten zeker zo smakelijk dan bij KLM.

  En als ik iets nodig heb krijg ik dat meteen Bij KLM heb ik het ooit anders ervaren. Het gaat niet allen om de prijs maar ook om het gemak en tijd van aankomen voor veel die regel matig vliegen, Ik zelf wil niet over andere mensen oordelen, Zonder na te denken
  Gr en een fijne vlucht als je weer vliegt

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Slopje, Natuurlijk heb je gelijk dat deze vluchten vaak goedkoper zijn,ik zie af en toe ook vluchten die langer als 30uur duren en nog goedkoper zijn.
   Ben zelf ook regelmatig met Etihad,Emirates,of Oman Air gevlogen,maar geef als het prijsverschil niet te groot is,de voorkeur toch aan een rechtstreekse vlucht.
   Wat ik bedoelde is, dat velen uitsluitend op de prijs letten,en de vaak lange overstap tijden hierbij graag vergeten,of niet noemen.
   Het alleen prijs noemen is dan vaak appels met peren vergelijken,omdat niet iedereen met een vlucht zolang onderweg wil zijn.als het soms hoogstens om een verschil van ca 60 a 70 euro zou gaan.
   Mocht dit bedrag veel groter zijn, dan kan iedereen voor zich bepalen,of hij/zij deze tijden in koop wil nemen.
   Het verschil is dan meestal niet alleen de service en de smaak van het eten,maar de vraag of iemand voor een goedkopere prijs deze langere tijden aanvaarden wil.

   • Sjaak S zegt op

    Moet je eens met Lufthansa heen en terug naar Bangkok vliegen. Het is een van de duurste maatschappijen (ik kan het weten, ik werkte er 30 jaar). De vliegtuigen zijn bijna altijd tot de laatste stoel uitgeboekt. Ook dat weet ik uit persoonlijke ervaring… dus niet iedereen gaat voor de goedkoopste vlucht.
    Reputatie van een maatschappij: betrouwbaarheid, veiligheid (!) en gemak (zonder tussenlanding) spelen wel degelijk een rol.

    • John Chiang rai zegt op

     Beste Sjaak,Je slaat de spijker op zijn kop,je kunt eerst spreken van goedkoop als je het product vergelijkt met een werkelijk soortgelijk.
     Als je bijv. een directe vlucht van Lufthansa,KLM,of Thai Airways vergelijkt,en ziet dat een van deze 3 maatschappijen, die haast het zelfde bieden minder kosten,dan eerst kun je praten van een goedkope aanbieding.
     Als we deze prijs dan weer gaan vergelijken met een vlucht met tussenlanding,praten we eigenlijk over geen fair vergelijk,omdat een directe vlucht bij erg veel mensen een kwalitatief beter product is.
     Ook bij een hotelprijs kun je alleen maar spreken van goedkoper,als je bij een bepaald reisbureau exact de zelfde kamer met ontbijt voordeliger kunt boeken.
     Ga je dit vergelijken met een hotel van de overkant,met een iets grotere kamer,dan is dat geen fair vergelijk,en niets anders als appels met peren vergelijken.
     Zelfs al is kleding nog zo mooi,blijft het een onredelijk prijsvergelijk,als het een bestaat uit echte katoen of wol,en het andere uit 60% Polyester.
     Dat iemand voor een bepaald product niet meer wil,of kan uitgeven,mag voor deze persoon best voordeliger zijn, maar bij werkelijk goedkoper,hoort een faire soortgelijke vergelijk.

 7. Pieter zegt op

  Om “paeng” van mijn partner te voorkomen, die vraagt namelijk altijd hoeveel iets gekocht heeft, sla ik er maar een slag naar, en vermeld altijd minder dan de werkelijke prijs.
  Tenslotte moet je de kerk in het midden zien te houden.

  • Rob V. zegt op

   Ik hoop dat dit bericht ironie is? Niet eerlijke en open communiceren komt een relatie nooit ten goede. Gewon eerlijk zijn over je doen en laten, geen geheime, geen leugentjes (ook al zit er niets kwaads achter). In het gunstige geval weet je partner misschien hoe je een betere prijs/kwaliteit kunt bekomen, en in het slechte geval is je partner het oneens over de aankopen maar mits ze een verhoudingsgewijs eerlijk onderdeel zijn van jullie huishoudbudget & inkomens mag er niets aan de hand zijn. Maak jij haar centjes op aan te duren spullen dan snap ik dat ze niet vrolijk wordt van ‘ te dure’ aankopen. Is het je eigen deel van het budget dan mag je partner wel wat meer begrip tonen.

   NB: @redactie, prachtig die foto. Een duidelijk voorbeeld van een portomonNEE! 555 🙂

   • Pieter zegt op

    Ha, ha,
    Er is maar één budget en dat is mijn budget, voor de rest is er niets te klagen.
    Enne..voor de goede orde, wij communiceren perfect hoor, al meer dan 12 jaar.

 8. Dennis zegt op

  Wat mij opvalt, is de grote hoeveelheid “meuk” die wij in NL heel goedkoop kunnen kopen bij bijv. de Hema, Blokken en Action. Als ik dan zie dat soortgelijke (misschien wel dezelfde meuk) bij de 7/11 en Big C een veelvoud moeten kosten, dan is duidelijk wie de winst pakt. Dat moet toch ook in Thailand veel goedkoper kunnen? Een winkel als Action zou in Thailand een goudmijn zijn (is het in NL al).

  Uiteraard kun je op diverse markten ook goedkoop je slag slaan, maar doorgaans niet of nauwelijks goedkoper dan in NL. Voor de dagelijkse dingen gaat dit niet op, hoewel bijv. een biertje in Thailand zeker niet goedkoper is in de supermarkt dan in NL.

  • Bert zegt op

   Die winkels zijn er vol op in TH, je moet ze alleen wel als dusdanig kennen.
   Een voorbeeld is DAISO, dat is een Japanse winkelketen en begint vanaf Thb 60. Iets betere kwaliteit als de 20 Thb winkeltjes en op de markt. Zo zijn er nog meerdere ketens met soortgelijk assortiment. Beejte vergelijkbaar met Action in Nederland.
   En zelfs in Robinson is nu een hele afdeling (noodgedwongen denk ik) waar vele artikelen voor Thb 60 wordt aangeboden.

 9. Jacques zegt op

  Als ik naar mijn eigen portemonnee kijk dan geef ik in Thailand meer geld uit aan soortgelijke waren als in Nederland. Het is maar wat je koopt en belangrijk vindt. Wat mij wel opvalt is de diversiteit aan marktbezoekers. Mijn vrouw heeft een kraam met mosselen en ander ongedierte zoals krab. De krab is vaak duur, ook voor ons bij inkoop en wordt verkocht met een kleine opslag wat het nog duurder maakt. Toch krijgt dit gretig aftrek en zijn we iedere dag schoon op. Ik zou het nooit kopen voor dit bedrag, (alles heeft voor mij een maximale prijs) maar de Thai koopt wel kwaliteit en zeker als ze het lekker vinden. Dus paeng is voor een bepaalde groep Thaise mensen maar een betrekkelijk begrip. Ook zie ik bij de regelmaat buitenlandse mannen met Thaise vrouwen winkelen en dan is het steevast, de vrouw bestelt en de man trekt de knip en vaak met een bedenkelijk gezicht. Of dat bedenkelijke gezicht van de prijzen afhankelijk is het laat zich raden.

 10. rene23 zegt op

  Hoezo goedkoop?
  Wijn : paeeeng!
  Bier : paeeeng!
  Drinkwater : in Thailand, meer dan 1000x zo duur als in NL !! Is daar ook een woord voor?

 11. Sjaak S zegt op

  Drinkwater 1000x zo duur? Wat betaal jij dan in Thailand? 5000 baht voor een fles water? Ga in Nederland eens een flesje water in de winkel kopen… ik meen dat het zo’n 2,50 Euro kost. Dat is in mijn ogen beduidend duurder dan 7 of 10 Baht.
  Maar natuurlijk heb jij het over water uit de kraan. Ik betaal per maand minder dan 200 Baht voor mijn water. Daarmee doen we alles: tuin besproeien, vijver opvullen, you name it. En wij drinken het ook. Daar heb ik een reverse osmose installatie voor gekocht, die me nou ook geen arm kostte.
  Nu gaan we gek doen. Natuurlijk is het duurder met die installatie. Maar: die installatie behoort tot ons huis. Koop eens een huis (of huur het) in Nederland voor dezelfde grootte als dat je hier kunt doen. Vergelijk die prijs eens. Blijkt wel dat de huur en de koopwoningen wel tien keer duurder zijn in Nederland dan in Thailand. Stroomvoorziening en watertoevoer behoren tot je huis. Tel die kosten op bij die van het huis, je leven lang en je zult in Thailand nog steeds vele honderden Euro’s of duizenden Thai Baht goedkoper uit zijn.

  Ik zie het telkens weer…. er zijn mensen die zien dat het glas half leeg is en anderen dat het half vol is. De paar dingen die in Thailand duurder zijn, wegen nog steeds niet op tegen alle kosten die je in Nederland hebt.

  Dus eh….drinkwater? Duur? Het kost mij een fractie van 200 Baht per maand. Ik zou durven te beweren dat mijn DRINK-water uit de kraan, me de hele maand nog geen 20 Baht kost.

  • Michel zegt op

   Juist Sjaak, mijn drinkwater komt ook uit een reverse osmose systeem en is perfect drinkbaar.

   We hebben tevens een huisje gebouwd voor ons, alle comfort wat je maar wenst, niet té groot. Kostprijs 1.6 miljoen THB. In deze prijs was alles inbegrepen – zeer ruime IKEA keuken, mooie dressing, mooie volledig afgewerkte badkamer, alle elektrische apparaten, nieuwe kwalitatieve meubels en alle huisraad. Kortom alles nieuw en van nul gestart. Enkel de bouwgrond die hadden we al. Als je het mij vraagt spotgoedkoop in vergelijking met België.

   Ik durf hierbij gerust te stellen dat onze maandelijkse uitgaven rond de 35000 THB bedragen. Daar hebben we meer dan voldoende mee. De jaarlijkse grote kosten (verzekeringen) zijn hier niet inbegrepen. Als je weet dat mijn maandelijkse huur in België alleen al 800€ bedroeg dan wil ik voor geen geld terug naar mijn thuisland. Het goede klimaat krijg ik er gratis bij.

   Voor mij is mijn keuze al lang gemaakt.

   • lung addie zegt op

    Beste Michel en lezers van dit blog,
    eindelijk eens een prijs welke met de werkelijkheid overeenstemt. Als het om prijzen gaat ben je op dit blog beter die eigenlijk niet te noemen want je kan er van op aan dat er steeds zullen die het beter doen: koop je iets dan kunnen zij dit veel goedkoper, verkoop je iets dan krijgen zij steeds meer dan wat jij kreeg……
    Die 35.000THB/m aan levenskost stemt heel goed overeen met de werkelijkheid en ik weet, uit ervaring, dat je daar echt goed van kan leven. Zelf houd ik er hier, reeds jaren, een soort boekhouding op na en weet dus perfect welke de maandelijkse uitgaven zijn. Ik ga maandelijks naar Makro, waar ik diverse producten koop welke grosso modo elke maand zowat dezelfde zijn. Als ik dan zie hoeveel ik betaal en, hoe en met wat mijn winkelkar gevuld is, dan moet ik tot het besluit komen dat ik dat in Belgenland niet heb voor dat geld, zou gemakkelijk op het dubbele neerkomen.
    Bier duur? Hier drinken wij, in een gewone kroeg, dus geen bar met ‘garnituur’ een grote fles bier voor 65THB en aan de kust, aan het strand, voor 90THB(grote fles). Dat is dus respectievelijk +/- 1.5 en 2.5Eu…. ik zou eens willen zien waar je dat kan in Nederland of Belgenland in een kroeg of aan de kust….????
    Met wijn als duur, daar stem ik wel mee in. Prijs kwaliteit is heel slecht. Daarom koop ik die ‘Chateau Migraine’ dan ook niet meer, behalve als ik die nodig heb om bepaalde gerechten te koken.
    Voor toeristen of overwinteraars ligt dat helemaal anders en zij zijn ook niet echt op de hoogte van de levensduurte hier in Thailand.

    • Michel zegt op

     Beste lung Addie,

     Inderdaad, als je hier iets verkondigt heb je wel eens de kans dat je verhaaltje ontkracht wordt. Ben alvast blij dat mijn geschatte raming van de maandelijkse kosten door jou bevestigd worden.

     Voor alle duidelijkheid, ik leef enkel samen met mijn Thaise echtgenote (geen kinderen). Die 35000 THB is zeker meer dan voldoende. Ik ben geen kroeg bezoeker maar ga regelmatig wel eens buitenshuis tafelen. Dan speelt de prijs voor ons geen belang.

     Daar we geen huur hoeven te betalen en we ‘maar’ 35000 THB hoeven te spenderen kunnen we maandelijks heel wat sparen. Ik heb een ruim pensioen maar ben ervan overtuigd dat er van dit bedrag in België weinig zou overblijven op het eind van de maand.

     Ik heb het geluk gehad om hier aan een schappelijke prijs te kunnen bouwen. Daar kan je in België alleen maar van dromen. Het onderwerp van deze discussie dat ‘Thailand’ duur zou zijn begrijp ik dan ergens niet. Voor ons buitenlanders denk ik te mogen stellen dat tot op heden Thailand nog meer dan goedkoop is. Het is maar ‘hoe je leeft’ denk ik, je kan het zo duur maken als je maar wilt, kwestie van een beetje gezond verstand te gebruiken 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website