Vandaag ben ik jarig!

Door Gringo
Geplaatst in Column
Tags: ,
29 januari 2022

Ja, dank je wel! Je bent, na mijn vrouw en zoon vanmorgen, de eerste, die mij feliciteert met alweer mijn 77ste verjaardag. Er zullen vandaag nog wel een aantal gelukwensen bijkomen vanuit Nederland van familie, vrienden en kennissen, maar hier in Pattaya verwacht ik er niet al te veel.

Dat komt gewoon, omdat niet veel mensen hier weten, dat ik jarig ben. Natuurlijk, ik had een A4-tje kunnen (laten) maken met de aankondiging van een party in een bepaalde bar met levende muziek, gratis eten van het onvermijdelijke speenvarken aan het spit en meer Thai en westers eten. Komt allen, zou er dan opstaan en je weet zeker, dat er veel mensen zullen komen, of je ze nu kent of niet!

Toen ik hier nog regelmatig bij een vriend in de bar kwam in een barcomplex, heb ik vele, vele verjaardagsparty’s meegemaakt. Elke week waren er ergens in het complex wel één of meerdere party’s, waar veel gegeten, maar nog veel meer gedronken werd. En waar de jarige met een lint van aan elkaar geniete briefjes van 20, 50, 100 of zelfs 500 Baht rondloopt.

Als er na verloop van tijd dan weer een farang opstaat, die al lallend zo nodig “Home on the range” of “Yellow ribbons” moet gaan zingen, was het voor mij tijd om op te stappen bij dat soort feestjes.

Ikzelf hoef die belangstelling niet zo. Altijd al zo geweest, want jarig worden is nu ook weer niet zo’n prestatie. Je doet elke dag wat je moet doen en na 365 of 366 dagen is er weer een jaar voorbij, ben je jarig en dat moet gevierd worden. Geweldig, je hebt je er weer een jaartje bij zonder dat je daarvoor iets bijzonders hebt gedaan.

Hoewel, een Engelse vriend (die pakweg 20 jonger was) zei tegen mij toen ik 65 werd: “Mooi, dat je al zo ver gekomen bent. Ik moet nog maar zien, dat ik ook red”. Hij had wel een beetje gelijk, want gezien zijn alcoholisch innamevermogen en de daarbij gepaard gaande regelmatige dronkenschappen, zou dat bereiken van mijn leeftijd best eens een probleem voor hem kunnen gaan worden.

Ik herinner mij uiteraard niet hoe ik al die voorgaande keren mijn verjaardag gevierd heb. Ja, op de lagere school, dat je je medeleerlingen in de klas trakteerde op twee toffees elk of een pennywafel en later gebak als je thuis kwam. Er kwamen dan een paar ooms en tantes ’s avonds koffie drinken en gebak eten en voor oom Harm werden speciaal twee flesjes Grolsch bier gekocht.

Toen ik getrouwd was, werden verjaardagen ook slechts in kleine kring gevierd, meestal in het weekend na de verjaardag, want iedereen werkte. In een klein gezelschap werd het met de nodige drank en hapjes altijd wel een gezellige boel.

De verjaardag, die ik mij het best herinner, is mijn vijftigste. Je weet wel, toen zag ik Abraham. Zowel thuis als op mijn werk hadden vrienden en collega’s voor een mooie Abraham-pop gezorgd en op die verjaardag waren er wel 50 à 60 mensen bij mij thuis. Een buurman van mij had zijn kerkkoor van een man of 30 opgetrommeld, die mij om precies middernacht een serenade brachten.

Natuurlijk al enigszins beneveld door de drank, maar toch, dat koor buiten in de kou voor mijn huis, deed mij toen denken aan engeltjes, die mij een lang leven toezongen. Heel bijzonder was dat!

Na mijn 50ste is het nooit meer goed gekomen met mijn verjaardagen. Soms nog wel gevierd in kleine kring, maar vaak was ik op mijn verjaardag op reis ergens in het buitenland. Na zo’n lange reis had ik de afspraak met mijn vrouw om even een weekend naar Parijs of Londen te gaan; daar vierden we dan getweeën alsnog mijn verjaardag.

Ik vond het bij die reizen ook wel grappig om op mijn verjaardag van het ene land naar een andere te reizen, zodat je een stempel in je paspoort kreeg met je eigen verjaardag erin. Slechts éénmaal is het gebeurd en nog wel in Bangkok, dat een grensbeambte zag, dat ik die dag jarig was en mij feliciteerde; “Happy Birthday, Sir!”

Mijn Thaise vrouw dacht in het begin van ons samenzijn, dat ik een grootse verjaardag wel op prijs stelde. Ze had een tafel gereserveerd in een groot Thais restaurant met karaoke uit de Isaan en veel van haar vriendinnen uitgenodigd. Was erg leuk, maar ik heb haar duidelijk gemaakt, dat ik niet graag in de belangstelling sta of in het zonnetje gezet word. Doe maar normaal, zeggen we dan in Nederland, dan doe je al gek genoeg.

Vandaag is het dus weer zover. We doffen ons straks wat op, mijn vrouw gaat nog naar de kapper en wij gaan met z’n tweetjes lekker eten in een mooi en lekker duur restaurant. Nee, ik zeg niet in welk restaurant, want er zou zomaar een aantal Pattayaanse bloggers binnen kunnen stormen om mij een lint om te hangen met 20-Baht briefjes. Daarna nog even naar Megabreak, de poolhall, waar de meeste van mijn vrienden in Pattaya uithangen en daar nemen we dan gezamenlijk nog wel een aantal alcoholische versnaperingen.

En morgen? Morgen is het weer gewoon dag en ga ik verder met het genieten van mijn pensioen. Leuke dingen bedenken voor het blog en uiteraard verdere zal ik mijn best doen om de volgende verjaardag in goede gezondheid te bereiken.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.83/5. From 24 votes.
Please wait...

19 reacties op “Vandaag ben ik jarig!”

 1. John zegt op

  Van harte gefeliciteerd uit een koud en regenachtig Holland (zo dat helpt vast je verjaardag een beetje op te leuken).
  John

 2. Yvon zegt op

  Gefeliciteerd en nog vele gelukkige jaren.

 3. Any zegt op

  Gefeliciteerd met u verjaardag, ook ik ben jarig op deze koude winderige dag in Nederland.

  • Gringo zegt op

   Dan heb je niet zoals wij hier lekker buiten kunnen zitten, maar hoop toch, dat het een gezellig dag is geweest. Gefeliciteerd!

 4. Peter zegt op

  Van Harte gefeliciteerd vanuit het koude Assen en hopend dat het een mooie verjaardag mag worden voor je met familie en vrienden.

  Het had niet veel gescheeld of ik had een borrel komen drinken maar helaas moet ik ( weer) verstek laten gaan door wat oplopende cijfers van covid in Nederland, maar hoop toch wel dat ik op 28 december a.s weer op het strand van Pattaya kan staan. Geniet van het mooie daar en wees voorzichting

 5. Hans Pronk zegt op

  Ja Gringo, gefeliciteerd. En hopelijk bereik je ook de volgende mijlpaal in goede gezondheid, samen met je vrouw. En blijf schrijven!

 6. Jos M zegt op

  Geniet er van Gringo, en jammer dat Grolsch hier niet te koop is….

 7. j koopman zegt op

  van harten en nog vele jaren

 8. John Chiang Rai zegt op

  Van harte gefeliciteerd en als ik je voorliefde voor het Grolsch zo lees,vermoed ik dat je vroeger ergens in Twente of de Achterhoek woonachtig geweest bent.
  Ik woonde niet ver van de brouwerij die voordat hij verhuist is naar Enschede,nog in Groenlo (Grolle) stond.

  • Gringo zegt op

   Geboren en getogen in de stad van Heracles, John, Almelo dus!

   • khun moo zegt op

    Proficiat met je verjaardag en nog vele jaren in goede gezondheid.

    Almelo kan ik me nog herinneren van Rossmark waterzuivering bureau, waar ik weleens kwam.
    Mooie omgeving.
    Het doet me ook denken aan de fameuse uitspraak van herman finkers.

    het stoplicht staat op rood
    het stoplicht staat op groen
    In almelo is altijd iets te doen.

 9. Werner zegt op

  Alvast gefeliciteerd.
  Mooi geschreven, vond het leuk lezen.
  Groetjes van een Belg vanuit Surat Thani.

 10. timker zegt op

  Gefeliciteerd er nog vele jaren !!! Wij zijn gelukkig in een land waar niet veel aan verjaardagen (van ouderen jongeren) wordt gedaan… 😉

 11. DaveDB zegt op

  Van harte gefeliciteerd en nog vele gezonde jaren!!

 12. thailand John zegt op

  Goedenavond Gringo,

  Van uit Huay Yai nog van hartegefeliciteerd met je verjaardag en het heugelijkefeit dat je respectabele leeftijd van 77 jar heb bereikt.Hoop dat je een aangename dag mocht hebben en een fijne geweldige avond. Op naar je volgende verjaardag.
  Met vriendelijke groet,
  Thailand John

 13. Siz zegt op

  Beste Gringo,

  Een fijne verjaardag toegewenst! Smakelijk eten en probeer ze allemaal maar te verslaan in die poolhal ;). Ik geniet erg van alle, en zeker ook uw belevenissen die hier gepost worden, dank daarvoor. Nog een een paar weken en dan mag ik ook weer in Thailand zijn voor een paar maanden! Voor nu: Chock Dee kha!

 14. Antoni Uni zegt op

  https://www.youtube.com/watch?v=uPf_1TXOR1k

 15. Frans Nico zegt op

  Hallo Grinco, van harte gefeliciteerd met alweer je 77ste verjaardag. Hoe vaak vier jij je 77ste verjaardag?

 16. Erik Kuijpers zegt op

  Van harte, oudere jongere, en 77, dat moet ik nog maar zien te halen. Als ik dit schrijf is jouw verjaardag al enkele uren voorbij maar vooruit, beter laat dan nooit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website