Vandaag ben ik jarig!

Door Gringo
Geplaatst in Column
Tags:
29 januari 2012

Ja, dank je wel! Je bent, na mijn vrouw en zoon vanmorgen, de eerste, die mij feliciteert met alweer mijn 67ste verjaardag. Er zullen vandaag nog wel een aantal gelukwensen bijkomen vanuit Nederland van familie, vrienden en kennissen, maar hier in Pattaya verwacht ik er niet al te veel.

Dat komt gewoon, omdat niet veel mensen hier weten, dat ik jarig ben. Natuurlijk, ik had een A4-tje kunnen (laten) maken met de aankondiging van een party in een bepaalde bar met levende muziek, gratis eten van het onvermijdelijke speenvarken aan het spit en meer Thai en westers eten. Komt allen, zou er dan opstaan en je weet zeker, dat er veel mensen zullen komen, of je ze nu kent of niet!

Toen ik hier nog regelmatig bij een vriend in de bar kwam in een barcomplex, heb ik vele, vele verjaardagsparty’s meegemaakt. Elke week waren er ergens in het complex wel één of meerdere party’s, waar veel gegeten, maar nog veel meer gedronken werd. En waar de jarige met een lint van aan elkaar geniete briefjes van 20, 50, 100 of zelfs 500 Baht rondloopt.

Als er na verloop van tijd dan weer een farang opstaat, die al lallend zo nodig “Home on the range” of “Yellow ribbons” moet gaan zingen, was het voor mij tijd om op te stappen bij dat soort feestjes.

Ikzelf hoef die belangstelling niet zo. Altijd al zo geweest, want jarig worden is nu ook weer niet zo’n prestatie. Je doet elke dag wat je moet doen en na 365 of 366 dagen is er weer een jaar voorbij, ben je jarig en dat moet gevierd worden. Geweldig, je hebt je er weer een jaartje bij zonder dat je daarvoor iets bijzonders hebt gedaan.

Hoewel, een Engelse vriend (die pakweg 20 jonger was) zei tegen mij toen ik 65 werd: “Mooi, dat je al zo ver gekomen bent. Ik moet nog maar zien, dat ik ook red”. Hij had wel een beetje gelijk, want gezien zijn alcoholisch innamevermogen en de daarbij gepaard gaande regelmatige dronkenschappen, zou dat bereiken van mijn leeftijd best eens een probleem voor hem kunnen gaan worden.

Ik herinner mij uiteraard niet hoe ik al die voorgaande keren mijn verjaardag gevierd heb. Ja, op de lagere school, dat je je medeleerlingen in de klas trakteerde op twee toffees elk of een pennywafel en later gebak als je thuis kwam. Er kwamen dan een paar ooms en tantes ’s avonds koffie drinken en gebak eten en voor oom Harm werden speciaal twee flesjes Grolsch bier gekocht.

Toen ik getrouwd was, werden verjaardagen ook slechts in kleine kring gevierd, meestal in het weekend na de verjaardag, want iedereen werkte. In een klein gezelschap werd het met de nodige drank en hapjes altijd wel een gezellige boel.

De verjaardag, die ik mij het best herinner, is mijn vijftigste. Je weet wel, toen zag ik Abraham. Zowel thuis als op mijn werk hadden vrienden en collega’s voor een mooie Abraham-pop gezorgd en op die verjaardag waren er wel 50 à 60 mensen bij mij thuis. Een buurman van mij had zijn kerkkoor van een man of 30 opgetrommeld, die mij om precies middernacht een serenade brachten.

Natuurlijk al enigszins beneveld door de drank, maar toch, dat koor buiten in de kou voor mijn huis, deed mij toen denken aan engeltjes, die mij een lang leven toezongen. Heel bijzonder was dat!

Na mijn 50ste is het nooit meer goed gekomen met mijn verjaardagen. Soms nog wel gevierd in kleine kring, maar vaak was ik op mijn verjaardag op reis ergens in het buitenland. Na zo’n lange reis had ik de afspraak met mijn vrouw om even een weekend naar Parijs of Londen te gaan; daar vierden we dan getweeën alsnog mijn verjaardag.

Ik vond het bij die reizen ook wel grappig om op mijn verjaardag van het ene land naar een andere te reizen, zodat je een stempel in je paspoort kreeg met je eigen verjaardag erin. Slechts éénmaal is het gebeurd en nog wel in Bangkok, dat een grensbeambte zag, dat ik die dag jarig was en mij feliciteerde; “Happy Birthday, Sir!”

Mijn Thaise vrouw dacht in het begin van ons samenzijn, dat ik een grootse verjaardag wel op prijs stelde. Ze had een tafel gereserveerd in een groot Thais restaurant met karaoke uit de Isaan en veel van haar vriendinnen uitgenodigd. Was erg leuk, maar ik heb haar duidelijk gemaakt, dat ik niet graag in de belangstelling sta of in het zonnetje gezet word. Doe maar normaal, zeggen we dan in Nederland, dan doe je al gek genoeg.

Vandaag is het dus weer zover. We doffen ons straks wat op, mijn vrouw gaat nog naar de kapper en wij gaan met z’n tweetjes lekker eten in een mooi en lekker duur restaurant. Nee, ik zeg niet in welk restaurant, want er zou zomaar een aantal Pattayaanse bloggers binnen kunnen stormen om mij een lint om te hangen met 20-Baht briefjes. Daarna nog even naar Megabreak, de poolhall, waar de meeste van mijn vrienden in Pattaya uithangen en daar nemen we dan gezamenlijk nog wel een aantal alcoholische versnaperingen.

En morgen? Morgen is het weer gewoon dag en ga ik verder met het genieten van mijn pensioen. Leuke dingen bedenken voor het blog en uiteraard verdere zal ik mijn best doen om de volgende verjaardag in goede gezondheid te bereiken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Vandaag ben ik jarig!”

 1. Harold Rolloos zegt op

  Gringo, gefeliciteerd met je verjaardag! In maart drinken we er een biertje op in Pattaya 🙂

 2. Hans Bos (redactie) zegt op

  Gringo, uiteraard van harte! En dat we maar vele jaren van je verhalen mogen genieten.

 3. Chang Noi zegt op

  Gefeliciflapstaart!

  Mischien is een verjaardag een mooi moment om ipv een feest te geven met mensen die altijd al in een feest leven eens een feest geven met mensen die dat niet vaak meemaken. Dat is pas een verjaardags cadeau!

  Chang Noi

  • Gringo zegt op

   Bedankt Chang Noi, dat was ik inderdaad bergeten te vertellen. Ik ben hier in Pattaya al een aantal keren op of rond mijn verjaardag in een weeshuis geweest om de kinderen daar extra te verwennen. Heel dankbaar werk!

 4. Gringo Bert, van harte gefeliciteerd! Een fijne dag gewenst met de mensen die je dierbaar zijn.
  Bedankt voor je vele interessante verhalen op Thailandblog, ik geniet er iedere keer van. En met mij velen. Vandaag, op jouw verjaardag, vertrek ik naar Thailand. In het vliegtuig zal ik een wijntje bestellen en proosten op jouw gezondheid.

 5. Joseph Jongen zegt op

  Hieppedepiep en ik hoop je nog vele jaren rond de Nederlandse winterperiode te mogen ontmoeten.

 6. erik zegt op

  Nou Gringo, nog vele jaren zou ik zeggen.
  Ga door met verhalen schrijven, want de meeste lees ik met veel plezier.

  Groeten,

  Erik

 7. Ajap zegt op

  Gauw ouder worden, want 67 ( 6+7=13 ) lijkt me niet zo aantrekkelijk.
  Toch wens ik je veel geluk toe en nog vele jaren.

  • maria berg zegt op

   Als je aan nummerrologie gaat doen is het geen 13 maar 6+7 = 13 en dat is 1+3 = 4 en dat is een heel goed getal

 8. henk zegt op

  gefeliciteerd dat er nog vele jaren mogen volgen.
  en dat met die feestjes ben ik volledig met je eens. ga er niet eens meer graag naar toe. keiharde muziek vals zingen voor mij hoeft dat niet.

 9. maria berg zegt op

  Gefeliciteerd en dat je nog jaren in goede gezondheid van het Thaise leven mag genieten.

 10. vabis zegt op

  ik heb genoten van het verhaal ,en hoop er ook leering uit halen. vanhartegefeliciteerd en nog vele jaren in het heerlijke thailand .

 11. Cornelis van Kampen zegt op

  Beste Gringo,
  Natuurlijk van harte gefeliciteerd met je 67 ste. In het blog voor mij een figuur met die
  ik bewonder om je stijl van schrijven en de oprechtheid daarvan.
  Je hebt nu dezelfde leeftijd bereikt die ook ook al enige maanden bezit.
  Ik weet niet hoe jij dat ondervind, maar de dagen (met een gelukkig leven)
  gaan steeds sneller. Geniet er maar van en schrijf nog veel verhalen voor het blog.
  Mensen zoals jij hebben ze hard nodig.
  Cor.

 12. frans vanrhee zegt op

  van hartye gefeliciteerd en een heele fijne dag samen

 13. Peter zegt op

  Gringo, hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag.
  Nog vele gezonde jaren toegewenst.
  En ik hoop nog vele verhalen van je te mogen lezen.

 14. Fred Schoolderman zegt op

  Bert, van harte gefeliciteerd en nog heel veel jaren in goede gezondheid toegewenst en ook ik hoop nog heel lang van jouw postings op dit blog te mogen genieten.

 15. Hans zegt op

  Gringo, van harte gefeliciteerd en hoop nog vele jaren te genieten van je postings.

 16. Marij zegt op

  Proficiat Gringer
  Ik ben nog maar kort lid van de Thailand blog en ik wil je bedanken voor je mooie verhalen
  En zeker vandaag een fijne dag dus genieten op jou manier.
  Groeten Marij

 17. Zimri TIBLISI zegt op

  Zeker alles is relatief, trouwens ik dacht dat de Thai zelf geen verjaardagen viert, Nederlanders in het algemeen wel dacht ik, zelf heb ik niks niet met verjaardagen, alhoewel jaarlijkse rituelen, het besef van tijd en dingen die voorbijgaan kunnen vergroten.

  Smakelijk eten straks en dank voor je leuke bijdragen hier.

 18. Lenny zegt op

  Van harte met je verjaardag en een fijne dag gewenst . Gringo de verhalen die je schrijft vind ik fantastisch. Hoop dat je dit nog vele jaren voor het blog zal doen.
  Een verjaardags pakkerd, Lenny

 19. Rick zegt op

  He kerel, van harte.Je blog wordt zeer op prijs gesteld, dat je nog lang door mag gaan. Geniet van deze dag in kleine kring zoals je het graag hebt.

 20. hans-ajax zegt op

  Hallo Gringootje, moge het komend jaar je alle goeds brengen wat Thailand, je vrienden, familie etc. te bieden hebben, sluit mezelf daar gaarne bij aan. van harte gefeliciteerd man en maak er een leuke dag van. Be happy and have fun .

 21. Gringo zegt op

  Dan voor alle gelukwensen, ik word er haast verlegen van!
  Wat ik eigenlijk wilde met mijn verhaaltje – en ik had daar wel wat duidelijker in kunnen zijn – was om reacties uit te lokken met merkwaardige, grappige, misschien trieste belevenissen van bloggers, die verband houden met een verjaardag in Thailand,
  .
  Ik vertel er vast een. In het boek “Veertig” uit 1982 schrijft Kees van Kooten, dat hij voor zijn verjaardag een stel nieuwe onderbroeken heeft gekregen. Dat vond ik grappig en dat is mij altijd bijgebleven, omdat je vaak inderdaad niet weet wat je voor een jarige als cadeau moet kopen. Ik heb dat ooit eens aan mijn Thaise vrouw verteld en, geloof het of niet, op mijn verjaardag krijg ik steevast – ook dit jaar weer – een paar onderbroeken van haar. Zij weet niet beter of dat is een traditie in Nederland.

 22. ruud NK zegt op

  Gringo, wat laat maar toch van harte gefiliciteerd met je verjaardag. Ja de thai viert het niet zo en het is ook niet belangrijk. Ik was gisteren ook jarig, 65, en heb een marathon gelopen. Woesdag hebben wij een etentje thuis en wordt er verwacht dat ik nog wat kadootjes geeft. Normaal geef ik mijn schoonmoeder en haar zussen met nieuwjaar en Sonkraan ieder 500 bath voor drank. Nu was ik met nieuwjaar in ChiangMai en het glad vergeten. Na terugkomst werd er eerst afgewacht maar na een week kwamen er vragen waarom geen geld dit jaar. Heb toen maar afgesproken dat ik het zou gevan met mijn verjaardag. Immers je moet toch een rede hebben. En jazeker, ze komen alle 5 woensdag.
  Het ergste vind ik altijd als ze Happy birdday voor je zingen en ik de kaarsjes van de taart moet uitblazen. Zeker is ook dat ik woensdag weer een hoop nieuwe vrienden krijg. Gratis eten lokt altijd weer opnieuw. Ik vind het prima en de karaoke zal ook wel goed gaan, maar wel om 11.00 uur stoppen aub..

 23. King Frans zegt op

  Gringo, ik ben wel een dag te laat, maar jij er zijn nog mensen die moeten werken en ook nog in de vol continu. Nog vele gezonde jaren en neem van mij een vitamientje B [ier ] in, maar niet te veel.
  Je vroeg om een anekdote, misschien is dit er een.
  Enkele jaren geleden was ik in Thailand om mijn verjaardag en tevens om een soort verloving te vieren, met alles er op en aan. Ik kreeg van mijn ex schoonmoeder een gouden ring, en deze wilde zij op mijn ringvinger schuiven maar helaas had zij in de maat vergist, de ging paste maar net om mijn pink, en heden den dagen draagt ik deze ring nog steeds om mijn pink.Als ik in Thailand bent en ik ga langs mijn ex schoonmoeder dan pakt zij mijn handen en kijkt of ik de ring nog om heeft, en zie dat ze met haar hoofd knikt en een traan weg pinkt.

  Gr,

  King Frans

 24. Hannie en Ton zegt op

  Hoi, hoi,
  Van harte gefeliciteerd en dank voor al je blog verhalen.
  Wij lezen ze sinds een halfjaar met plezier ter voorbereiding op onze overwintering in Pattaya. Daar zitten we inmiddels een maand en hebben er nog 2 tegoed in dit heerlijke klimaat.
  Groetjes,
  Hannie en Ton

 25. Johnny zegt op

  Gefeliciteerd! Gelukkig kunnen alle bloggers hier niet hun verjaardag vermelden.

  • Gringo zegt op

   Dank je, Johnny!
   In een andere reactie heb ik al gezegd, dat het niet zo zeer om mijn verjaardag ging, maar om verhaaltjes rondom een verjaardag in Thailand.
   Als jij een leuk verhaal hebt, dat met de verjaardag van jou of je Thaise familie te maken heeft, komt dat gegarandeerd ook op het blog!

   Elk ander mooi verhaal trouwens ook!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website