Wie de jaarlijkse cijfers over het aantal toeristen van de Tourism Authority of Thailand (TAT) bekijkt durft misschien niet meer naar Thailand omdat je er over de koppen kunt lopen. De werkelijkheid lijkt weerbarstiger, maar cijfers liegen niet, of toch wel?

Tijdens mijn rondreis door Thailand viel mij vooral één ding op: waar zijn al die vermeende toeristen? Ik zag ze niet. Wat ik wel zag was lege hotels, lege barretjes, lege stranden, lege winkels en lege restaurants. Vooral Chiang Mai, Hua Hin en Koh Samui spande de kroon. In Pattaya en Bangkok was het wel wat drukker al hoewel het daar ook rustiger was dan gebruikelijk. Natuurlijk ik weet dat het hoogseizoen pas in november begint en dat deze maand in het teken staat van de crematie van Rama 9, maar toch.

De gesprekken die ik had met enkele expats bevestigde mijn beeld. Het inkomend toerisme in Thailand lijkt behoorlijk in het slop te zitten.

De miljoenen Chinezen die Thailand aandoen zie je alleen af en toe op straat achter een vlaggetje aan lopen. Daar moet een restauranteigenaar het ook niet van hebben.

De mooie (opgepoetste?) cijfers van de TAT ten spijt, ik maak mij zorgen. Het lijkt er steeds meer op dat de westerse toeristen Thailand niet meer bovenaan hun bestemmingslijstje zetten.

29 reacties op “Over prachtige toeristencijfers en de harde werkelijkheid”

 1. Tino Kuis zegt op

  ‘Wie de jaarlijkse cijfers over het aantal toeristen van de Tourism Authority of Thailand (TAT) bekijkt durft misschien niet meer naar Thailand omdat je er over de koppen kunt lopen. De werkelijkheid lijkt weerbarstiger, maar cijfers liegen niet, of toch wel?’

  Die cijfers liegen niet maar vertellen alleen niet de volledige waarheid. Een berichtje destijds van de Nederlandse Ambassade over het toerisme in Thailand vertelde dat de gemiddelde verblijfsduur van al die miljoenen toeristen slechts drie dagen is. In die cijfers zijn bv ook alle dagjesmensen uit Maleisië, Laos en Cambodja meegeteld.

  Ik vermoed dus dat het aantal bezoekers aan Thailand (zijn dat wel allemaal ’toeristen’?) stijgt maar dat de verblijfsduur is afgenomen. Gemiddeld een dag minder verblijf en het aantal aanwezige ’toeristen’ in Thailand daalt met 33 procent.

 2. Jacques zegt op

  Het is ontegenzeggelijk zo op dit moment dat het toerisme een inzinking kent. Voor de mensen die hiervan afhankelijk zijn een behoorlijke aderlating. Het aanzien van vele lege bars met prostituees doet mij goed daar kunnen er best wat minder van het straatbeeld bepalen. Ook de stranden zijn een stuk minder bemenst. De oorzaken zijn divers en in grote lijnen wel bekend dacht ik zo. Wat het verkeer betreft is het wel een stuk rustiger en veel minder bussen met Chinezen etc. Ik vind dit wel fijn want het was een tijd geleden wel erg druk en veel files als gevolg. Ik spreek nu voor de omgeving van Pattaya. Hoe dat op andere plaatsen is daar weten anderen meer van te vertellen. Ik ben laatst nog naar Buriram geweest en naar Sangkhla buri en de wegen waren goed berijdbaar met weinig verkeer op incidentele punten na waar altijd wel file staat. Wel weinig toeristen op de desbetreffende plekken mogen ontwaren. En zoals al gesteld het is nog niet de winterperiode waarbij de drukte wel zal toenemen.

 3. Richard zegt op

  Ik kan het verhaal van Peter in het geheel onderschrijven. Ik was de afgelopen maand in Pattaya. De timing van mijn vakantie was een misser. Werkelijk desastreus, wat een armoede in het uitgaansleven.
  Op de boulevard kon je een kanonskogel afschieten, je raakt niemand.
  Op het strand van Pattaya kijk je enerzijds tegen de vele speedboten aan en anderzijds hoor je het verkeerslawaai op de beachroad. Hier hou je toch geen strandvakantie ? In Jomtien wordt daarentegen flink geinvesteerd in de infra, maar waar blijven de toeristen?
  In tegenstelling tot zo’n vijf jaar geleden zie je louter Chinezen, Indiers en Koreanen. Ik wist niet dat er
  zoveel Chinezen op een enkele speedboot kunnen. Het aantal westerlingen loopt flink terug. Op mijn
  heen- en terugvlucht had ik drie stoelen ter beschikking en dat terwijl er nu nog maar 10 i.p.v. 17 vluchten
  per week rechtstreeks vliegen op Bangkok. Ik krijg medelijden met de Thai. Een flinke sanering is op zijn
  plaats maar wie begint hieraan ? Ze hebben immers geen alternatief, dan maar hopen op betere tijden.
  High season is in aantocht maar ook deze periode wordt steeds korter…..

 4. Ger zegt op

  Wat interessanter voor Thailand is dat er meer Aziaten binnenkomen. En dat zijn vaak mensen met voorliefde voor merken , shoppen en eten. En dit zijn nu ook niet bepaald strandhangers. Dus voor de economie is het denk ik wel gunstig , die toename van het aantal toeristen en dan met name uit Azie. Volgens mij is de grote trekpleister Bangkok met de vele departmentstores en persoonlijk valt het me juist op dat er meer en meer toeristen uit Azie rondlopen in hotels en shoppingmalls.
  Maar pas echt zeker weet je het of de toeristen meer geld in het
  laatje brengen door onderzoek en de TAT publiceert af en toe staatjes met uitgaven per toerist en per land. Al met al denk ik dat de toerisme juist wel toeneemt maar dat het zich heeft verplaatst naar Bangkok.

  • Bert zegt op

   Zie bij ons in de buurt toch bijna nooit bussen met Chinezen.
   Fashion Island is toch een grote shoppingmall, maar zie ze nooit.
   Idem bij Mega Bangna.
   Wel bij één restaurant bij ons in de buurt. Chocolate Ville.
   Daar staan iedere avond wel 25-30 grote bussen, allemaal met chinezen.
   Voor het restaurant zal het wel niet uitmaken welke gasten er komen, maar ons en vele Thai zie je er nooit meer.

   • Henk zegt op

    Bert :::Zie bij ons in de buurt toch bijna nooit bussen met Chinezen.
    Bert ::Wel bij één restaurant bij ons in de buurt. Chocolate Ville.
    …… Daar staan iedere avond wel 25-30 grote bussen, allemaal met chinezen.
    Ze zijn er wel maar jij ziet ze niet ???
    Voor het restaurant zal het wel niet uitmaken welke gasten er komen, maar ons en vele Thai zie je er nooit meer.
    Het is voor het restaurant omzet maar als je ze binnen hebt zijn het wel varkens hoor

 5. thailandganger zegt op

  Reisorganisaties zien de belangstelling voor Thailand ook afnemen las ik recentelijk.

  bron: https://www.destentor.nl/reizen/indonesie-stoot-thailand-van-de-troon-als-populairste-bestemming-in-azie~ad7b9ccd/

  • Bert zegt op

   Ligt misschien aan de prijzen ??
   Thailand had de naam om goedkoop te zijn, maar dat is geweest en komt nooit meer.
   Mijn vrouw en al haar vriendinnen zeggen dat ze beter kleding in NL kunnen kopen dan in TH.
   Behoudens de opruiming/sale, dan is TH wel goedkoper.

   • ruud zegt op

    Altijd de prijzen de schuld geven is te makkelijk.
    Als je praat over familievakanties met een strandbestemming, is Thailand nog steeds voordelig, wanneer je in kleine lokale restaurants eet is dat ook niet duur.

    Maar als je met een strandvakantie voortdurend alleen maar te horen krijgt wat allemaal niet mag op het strand en wat moet.
    En als je op zoek moet naar een plekje waar niet teveel afval ligt, is het gauw over met de pret en zoeken de mensen een land waar ze welkom zijn.

    Voor de Thaise overheid maak het niet uit, als de Europese families wegblijven.
    Die varen waarschijnlijk blind op de cijfers van de TAT.
    Er zijn waarschijnlijk maar weinig ambtenaren die doorhebben dat je niet alleen naar aantallen toeristen moet kijken, maar ook naar hoe lang iedere toerist in het land blijft.

    En waarschijnlijk hebben ze ook liever Chinezen, want die komen en vertrekken weer.
    Die Europeanen willen hier nog komen wonen ook en beginnen dan ook nog te klagen, over alles wat er mis is in Thailand.

 6. Henk zegt op

  Het lijkt er ook niet bepaald op dat de Thaise bevolking zit te wachten op die vervelende toeristen en de Thaise overheid al helemaal niet .Minimaal een dag in de week geen strandstoelen,de rest van de week wel stoelen en als je die hebt bereikt door de met afval gedumpte straten en de stinkende stoep door de overvolle vuilcontainers word je bedreigd als je durft te roken met een boete van 100000 Baht. Loop je savonds door de straat word je doof van de immense herrie uit de barren terwijl de dames je niet eens zien lopen omdat ze het te druk hebben met hun mobieltje . Wil je zelf een keer van de telefoon gebruik maken moet je eerst een simkaart kopen waarbij je als een crimineel behandeld word omdat ze een kopie van je paspoort moeten hebben . Ik kan zo nog wel doorgaan maar laten we eerlijk zijn:we worden toch ook niet zo geweldig met de Thaise glimlach gestimuleerd om in Thailand op vakantie te gaan .

  • Nicky zegt op

   Groot deel ben ik het met u eens, maar niet met de simkaart. Ga in Europa eens in veel landen een prepaid kaartje kopen, moet je ook registreren. En wat is daar verkeerd aan? In Budapest een keertje een kaartje gekocht, kreeg je zoveel documenten dat je een boekwerk had. En zo zijn er een heleboel landen.
   Voordeel is ook nog, dat je zo zonder meer een nieuw kaartje krijgt bij verlies

   • Bert Schimmel zegt op

    In Cambodja moet iedereen die een simkaart wil kopen, ook laten registreren.

 7. rob esser zegt op

  Is niet een van de redenen dat de autoriteiten in hun oneindige wijsheid besloten hadden om op de stranden geen bedden en parasols meer toe te laten?
  Laten we hopen dat deze maatregel spoedig wordt opgeheven, dan komen de toeristen, zoals wij, weer terug zullen komen.

 8. Anja zegt op

  Tsja, misschien kunnen de Thai hand in eigen boezem steken!

  Thailand is het land met de glimlach!
  Er wordt alleen geglimlacht als ze denken dat je een dikke portemonee hebt!
  Her en der hoor je dat het vriendelijke Thailand agressiever en geweldadiger wordt!
  De prijzen worden hoger!
  De tickets zijn afgelopen jaren duurder geworden, zeker met de rechtstreekse vluchten van KLM en EVA Air.
  De vele ongelukken op de weg ervaren wij westerlingen als bedreigend, hoe kan je nog veilig reizen?!
  De militairen die aan de macht zijn met hun regeltjes die niet toerist vriendelijk zijn.
  Is Thailand wel zo vrij, zoals het jaren bekend staat als backpakkersparadijs?

  Ik kan me voorstellen dat meer mensen voor Indonesie kiezen.
  Maar ik kom nog graag in Thailand!
  Ondanks de opsomming van alle negatieve dingen zijn er ook veel positieve dingen!
  Maar ik kan me voorstellen dat mensen die voor het eerst willen gaan en zich orrienteren op het web zich afvragen of het wel de juiste reibestemming zal zijn!

 9. henry zegt op

  De westerse toerist word stilaan vervangen door de Aziatische inzonderheid de Chinezen. En die gaan niet naar bars, en liggen ook niet op strand. Die gaan shoppen op markten en departmentstores. En stappen terug het vliegtuig op met zakken vol merkgoederen die ze in eigen land door verkopen. Dus het publiek en het besteringsbedrag van dat publiek is veranderd. Daarom het grote succes van een Kingpower. Ook is er stijging van de kapitaalkrachtige Aziatische toerist die komt golven, in 5 sterrenhotels logeert terwijl de dames gaan shoppen in de exclusieve shoppings zoals Gayrson, Central Chidlom en Emquarter/Emporium.
  Kortom er word aan de toerist nu meer geld verdiend dan vroeger,maar niet meer door de bars, en ladies of the night, strandrestaurantjes en eetstalletjes.

 10. Janty zegt op

  Wij wachten de komende maanden af, voor we definitief besluiten of we weer naar Koh Samui zullen gaan. Naar ons gevoel zou het wellicht onrustig in Thailand kunnen worden, na de ceremonie van komende donderdag. Maar hopelijk zien wij dat helemaal verkeerd. Ook baart het ons zorgen hoe duur de hand geworden is. Nou ja, we wachten het nog even af en houden dit blog in de gaten.

 11. Cornelis zegt op

  Ik zie het toerisme de laatste jaren steeds meer afnemen en praat dan over Hua Hin inderdaad lege hotels en appartement gebouwen , ook op het strand zie je de terugloop het voordeel is dat de Thai nu betere service moeten geven om klanten te krijgen voorheen was het ze komen toch wel nu komt het aan op de echte service .

 12. Fransamsterdam zegt op

  Maak je maar geen zorgen hoor. De gemiddelde verblijfsduur ligt rond de 10 dagen.
  In Pattaya wordt uiteraard geklaagd over het lage aantal klanten in de bars, maar dat is elk jaar tijdens het laagseizoen hetzelfde liedje. De Wonderful2-drukte-index had in augustus/september iets te lijden door wat sportevenementen op vreemde tijden (zo was het na de bokswedstrijd in de ochtend de verdere dag opmerkelijk rustig) en ook het aantal buien veroorzaakte nu en dan een dipje, hetgeen resulteerde in een ongeveer 10% lagere index dan in voorgaande jaren. Ook zullen er mensen zijn die liever het einde van de rouwperiode afwachten. En zoals gezegd, de omzetten zijn in die maanden nooit erg hoog, dus 10% van weinig is geen drama.
  De open beer bars springen het meest in het oog, en die worden door het in ieder geval relatief lagere aantal westerse toeristen het hardst en het meest zichtbaar getroffen, nog afgezien van het ‘online daten’ wat voor deze branche ook niet bevorderlijk is. Speciaal op westerse doelgroepen gerichte bars (engels, duits, scandinavisch) die hebben het betrekkelijk moeilijk. Je ziet Aziatische toeristen nu eenmaal minder aan een toog hangen. Moet je een Nederlandse bar beginnen? Nog niet 1 op de 150 toeristen is Nederlander. Maar duik je dan de gogo’s in, dan barst het daar van de Japanners, Chinezen, Koreanen enz. Je vraagt je dan af: Hoe moet dat straks in het hoogseizoen? Waar laten we ze allemaal?
  De Aziaten zien je ook niet zo vaak een goedkoop restaurantje met ‘internationale’ (lees: westerse) keuken binnenvallen. Ze worden met bussen netjes afgezet bij bijvoorbeeld het Oishi Japanese Buffet Restaurant in Pattaya Avenue, waar ze niet alleen ‘all you can eat’ spelen, maar ook een wedstrijdje ‘alll you can drink’ houden. Als ze elkaar na een paar uur weer de bus in hebben gehesen zul je die ook niet meer op straat tegenkomen.
  En dan heb je nog de gebieden waar het juist veel drukker geworden is, zoals in Pattaya het Arab Quarter. Dat vinden wij niks, dus we komen er niet, dus het onttrekt zich aan onze waarneming.
  De binnenlandse toeristen, die gaan niet bij een eetstalletje of straatrestaurantje eten. Dat hebben ze thuis ook. Die staan in het weekend in de rij te wachten totdat ze aan kunnen schuiven aan één van de honderden tafeltjes in zum Beispiel het Hopf Brew House. Daar is de gemiddelde Van der Valk een bescheiden bistro bij. Als je er nooit binnen geweest bent loop je er achteloos voorbij, het valt niet op, maar het is booming business.
  Koh Larn was een jaar of tien geleden een idyllische oase. Daar schijnt ook het één en ander veranderd te zijn.
  De westerse toerist wordt wel veel minder belangrijk, dat staat vast, maar het zal de TAT een zorg zijn waar de handel vandaan komt, en gelijk hebben ze.

 13. Cor Verkerk zegt op

  Van Thaise vrienden hoorde ik dat er weer aardig wat restaurants en bars te koop aangeboden worden in
  Hua Hin en Cha-Am.
  Een teken altijd dat de omzet dit jaar niet florissant is (understatement)

  Cor Verkerk

 14. tom zegt op

  Ik vind het prima als er op het strand nog plaats is om te wandelen of als ik in een restaurant nog een tafel vind om aan te schuiven en bij het ontbijt s`morgens in een of ander hotel, vervelend voor de uitbaters als het minder is maar voor de vakantieganger lijkt het me wel relax als het zo is.
  Zelf verblijf ik in Bangkok maar als ik dan een keer voor een paar dagen eruit ga met mijn vrouw doen jammer genoeg meer Thai hetzelfde en dan kan het toch weer net even drukker zijn`.
  Gelukkig voor de uitbaters, toch ?

 15. T zegt op

  Thailand is voor veel reizigers ook niet meer zo exotisch kijk om je heen hoeveel mensen er ooit al geweest zijn.
  De Filipijnen Cambodja en Vietnam en Laos en Myanmar klinkt voor veel mensen een stuk exotischer en er is minder massa toerisme.
  Tel daar de laatste jaren dure Thaise prijzen bovenop + te veel BRICS toeristen en daar gaan de westerlingen…

 16. marianne zegt op

  voor een vakantie van 4 weken kun je naar Thailand.Wil je er langer blijven kom je echt in de problemen een extention of een visum is moeilijker.Dat is echt de aanleiding voor mij om Thailand niet meer te bezoeken.

  • Peterdongsing zegt op

   Beste Marianne, wat is er zo moeilijk aan een visum voor 60 dagen? 8 weken is geen probleem toch?

  • Fransamsterdam zegt op

   Je kunt ook even de grens over wippen. Mag je weer een maand blijven. Kun je vast een kijkje nemen in het paradijs waar je volgende keer naar toe gaat.
   Voor die vier weken hoef je van te voren helemaal niets te doen en ook niets te betalen. Maar goed, voor een beetje vakantieganger is één of twee keer vier weken de moeite natuurlijk niet. Het leven van de eenvoudige vakantieganger gaat niet over rozen. Ik zet dit voorlopig maar in het hokje luxe-problemen hoor.

  • Cornelis zegt op

   Een verlenging met 30 dagen is ècht niet moeilijk, marianne. Is bij elk immigratiekantoor snel te regelen.

  • Nicky zegt op

   Nou ja, Thailand is een van de weinige landen waar je een maand mag verblijven zonder visum. En een toeristenvisum kopen is toch ook geen ramp. Er zijn zoveel landen waar je een visum moet kopen. Zelfs vanaf de eerste dag. Ik zie nu niet direct een probleem. En je kan zelfs met een uitstapje naar de buren, nog een maandje langer blijven. Dus deze redenering houd totaal geen steek

 17. J. de Groot zegt op

  Misschien zijn de vakantie gangers die drukte wel zat en verspreiden zij zich over het land! Ik heb een kleine B & B in Sichon en daar komen hoofdzakelijk de Thaien vakantie vieren, prachtige stranden, schone oceaan en een prachtige omgeving om dagtrips te maken, die ik mijn gasten laat zien. Service komt bij mij op de eerste plaats! Sichon heeft heel veel kleine goeie restaurants. Sichon heeft een grote haven waar elke dag verse vis wordt aangevoerd. Sichon heeft op zondag morgen een hele grote markt waar alle restaurateurs uit de wijde omgeving hun verse vis vlees en groenten komen inkopen, zeker een bezoek waard! Maar dit alles moet je wel weten! Het ligt op 32 km van Koi Samui op het vaste land!
  Bed & Breakfast To-Co
  Sichon Distric
  Nakhon Si Thammarat province heeft ook een vliegveld

 18. Dominique zegt op

  Hoe zou dat komen, je moet maar eens proberen een thais restaurant te vinden in sukhumvit tussen soi 5 en soi 21, alles wordt overgenomen door indiërs, pakistani, kebab en noem maar op, wel ik ga naar thailand om lekker te eten, niet om kebab te eten, En alles ligt er zo vuil bij de laatste tijd, in Phuket was het heel smerig op straat. Denk dat ik naar andere landen in de omtrek ga in het vervolg………


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website