Niets nieuws onder de zon

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column
Tags: , ,
7 oktober 2011

Zou het in Thailand politiek gezien erg veel uitmaken of de kleur rood of geel is?

Geel staat, als je althans de politiek geïnteresseerden moet geloven, voor de gegoede burgerij van met name Bangkok. De Rode makkers staan paraat voor de boerenstand en de minder bedeelden in het land. Wie geloofd wordt zalig is een oud gezegde waar ik even aan moest denken bij het lezen van de inkomens die de diverse Rode makkers van het nieuwe parlement bij elkaar hebben gesprokkeld.

Een grote glimlach van oor tot oor sierde mijn gezicht bij het zien van een groot billboard waarop een viertal kersverse prominenten in hun witte uniformen, opgefleurd met rode sjerpen en behangen met een rits onderscheidingen het passerende volk met strenge blik aankijkt. Wat het uiterlijk vertoon betreft doet de rode brigade in het geheel niet onder voor de geelhemden. Niets nieuws onder de zon.

IJdel

Een grote mate van ijdelheid kan de betreffende dames en heren niet worden ontzegd. Vraag me af hoe de gewone Thai tegen dit soort zelfverheerlijking aankijkt. Onwillekeurig moest ik ook even een vergelijking maken met Nederlandse politici. Zie het al voor me; grote billboards langs de snelwegen met de afbeeldingen van onze ministers en andere prominenten in een dergelijke ceremoniële outfit. Zou me letterlijk een breuk lachten.

Geert Wilders zou een mooi wit uniform niet misstaan en goed kleuren bij zijn gebleekte haardos. Het lijkt me best een ijdel ventje die met verve erin zou kunnen paraderen. Zijn partijkompaan Dion Graus, de dierenvriend, die zou toch eerst naar de kapper moeten. Een dergelijke pruik slaat als een tang op een varken bij zo’n imponerend pak. En wat te denken van onze minister van Sociale Zaken Henk Kamp? Denk dat deze nuchtere Achterhoeker er helemaal niets voor zou voelen. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, zou hij denken. Mark Rutte krijgt als regeringsleider uiteraard een mooie grote witte pet aangemeten. Koddig toch. Ik lig al in een deuk als ik onze kroonprins met een veel te grote kolderieke pet zie paraderen. Past helemaal niet bij hem. Als je naar het gezicht onder die pet kijk zie je slechts iets droevigs.

Moraal van het verhaal

Naakt zijn we allemaal mensen of anders gezegd same-same, but different. Laat het maar achterwege om landen, cultuur en mensen met elkaar te vergelijken. Gelukkig is het overal anders en dat is toch heerlijk.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Niets nieuws onder de zon”

 1. Gerrit zegt op

  Nou Nou

  Nog niet zo lang geleden liepen die soort mensen ook zo rond in Nederland.

  Toon Hermans heeft daarover een meesterlijke sketch gemaakt.

  Gerrit

 2. Dirk de Noorman zegt op

  Laatst nog onze dappere prins weg zien galopperen in het uniform van een Admiraal der Koninklijke Marine. (Na een schreeuw op de dam.)

 3. cor verhoef zegt op

  LOL. Ik begrijp niets van die onderscheidingen en medailles, die onze Oranjes opgespeld hebben gekregen. Hebben zij gevochten in imaginaire oorlogen? Of krijgen zij medailles voor zaken als de bril omhoog doen na het plassen? We zullen het nooit weten.
  De gestreepte kleurbandjes die Thaise ambtenaren op hun borst hebben kun je overigens gewoon kopen bij een grote schoolboekenwinkel op Ratchadamnoeng Nok. Ik paradeer er zelf ook elke zondag mee rond. Je komt dan overal gratis binnen 😉

 4. jo v.d.Zande zegt op

  En ook naar de parade om een glimps op te vangen by het langs paraderen van de
  koningin ,vlaggetjes zwaaiend en maar voordringen om maar niets te missen. om
  een van de rykste royals in de wereld te bejubelen.
  Er word beweerd 22 bilioen waard aan Royal Dutch Shell aandelen .
  lang leve de koningin nietwaar.
  En wat denk je van haar half zusters .
  zeker een anjer waard .
  Puur natuur die vader toch. ,denk aan Int.national Natuur Fonds
  Op deze wyze kom je nog eens ergens en alles word met goud betaald.

  stop de press.

  Gr. Jo.

  • Joseph Jongen zegt op

   Jo v.d Zande, niets nieuws onder de zon zoals ik al beweerde. Wij hoeven in Nederland nog steeds niet liggend en kruipend onze koningin tegemoet te treden. Ergo we mogen zelfs het blad ‘De Republikein’ uitgeven en lezen zonder in de gevangenis terecht te komen. Gelukkig is het overal anders en dat is toch heerlijk, zo luidde de allerlaatste zin van mijn met enige ironie geschreven verhaaltje.

   • jo v.d.Zande zegt op

    Joseph Jongen,
    Ook wilde ik een cent in het zakje doen weet je,
    Een door jouw ingezonden opmerkingen lees ik met intresse.
    het is goed om wat meer duidelykheid in het publiekelyk licht te brengen,
    omtrent het zovaak onwerkelyke verschil tussen arm en ryk.
    het heeft echt aandacht nodig dat wat is myn opvatting.

    Gr. Jo.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website