Nederland in rep en roer

Door Peter (redactie)
Geplaatst in Column, Khun Peter
Tags:
18 augustus 2012

Stop de persen. Ieder uur extra journaals. De Tweede Kamer komt terug van zomerreces. Laat onze moeder des Vaderlands, Beatrix, het volk toespreken. We moeten nu niet verzaken.

Werkgevers overleggen koortsachtig met vakbonden. Het crisisteam van het ministerie van Binnenlandse zaken overweegt de Verenigde Naties om hulp te vragen. De mobilisatie van onze strijdkrachten is inmiddels een reële optie. De overheid is klaar om te starten met het uitdelen van noodpakketten. Premier Rutte is terug van vakantie geroepen en geeft om 12.00 uur Nederlandse tijd een persconferentie. De gehele wereldpers is uitgerukt. Het binnenhof staat vol met satellietwagens. Nederland staat volledig op z’n kop.

Al ruim een week beheerst het de media. Iedere dag paginagrote artikelen in de krant. Vandaag voorpaginanieuws bij het AD en de Krant van Wakker Nederland.

Rijkswaterstaat verwacht lange files, een massale uittocht. De wegen zullen veranderen in complete chaos. De scholen denken er over na om maandag te sluiten. De NS zet vandaag en morgen extra treinen in.

Ouderen en bejaarden worden gewaarschuwd. Hulpverleners worden opgeroepen om bij bejaardenhuizen een oogje in het zeil te houden. De Dierenbescherming doet een oproep om de huisdieren niet te vergeten. De politie is in hoogste staat van paraatheid gebracht. Supermarkten verwachten plunderingen. Er zal schaarste ontstaan. Drinkwaterbedrijven hebben extra personeel ingezet. De nationale weermannen zijn al 24 uur onafgebroken in touw.

De GGD en het RIVM waarschuwen voor mogelijke gezondheidsgevaren. De reddingsbrigades zijn op volle sterkte. Andere deskundigen komen met tips en hitte adviezen. De horeca is op alles voorbereid. De ijsfabrieken draaien volcontinu in ploegendiensten. In de Telegraaf lees ik dat ik het beste hitte voedsel kan eten.

Wat er aan de hand is? Vandaag en morgen wordt het 30 graden in Nederland….

38 reacties op “Nederland in rep en roer”

 1. Evert zegt op

  Leuk dat je fantasie een beetje op hol slaat. Je kunt er een boek over schrijven lijkt mij.

  • ruud zegt op

   soms krijg je last.
   Een een verslag van hier ter plaatse; Ik zit bijna nakend achter de computer ( geen gezicht) het Blog te lezen. Buiten kruipen enige mensen die de hitte aandurven smachtend van dorst over straat om de Lidl te berijken. Er kan vanavond alleen buiten gegeten worden en dan moet je vlees hebben voor de BBQ. Er staan hele rijen voor het vleesvak. De politie is inmiddels ter plaatse om iedereen rustig te houden. Er wordt om braadworst gevochten. De EHBO deelt water uit en er is een grote IJS auto buiten waarin de kinderen worden opgevangen.
   Das zo maar even in de buurt. Gelukkig heb ik vanavond vlees, want ik wil het wielrennen in Spanje zien, waarze met 40 graden een tijdrit gaan rijden en ik wil het feijenoordstadion zien waar de mensen met Heineken-gezichten naar het voetbal kijken. Ik snak naar mn airco van Thailand. Zou blij zijn al ik binnenkort weer in Thailand ben. Daar is het rustiger en gelukkig niet zo warm.

   hahahahahahahahahah

   • siamees zegt op

    Hier is warmte en alles er rond natuurlijk, daar in het verre Europa is warmte en alles er rond kunstmatig, sterker nog men weet er daar al helemaal niet meer mee om te gaan als ik het zo een beetje goed begrijp naar mijn inziens.

   • ruud zegt op

    Las net in de krant :

    Zo’n 50.000 kippen in een stal in het Noord-Limburgse dorpje Afferden dreigen zondag als gevolg van de hitte te stikken. De boer heeft de brandweer gealarmeerd. Die gaat de stal met water koelen, maakte de brandweer bekend.

    De stal wordt weliswaar geventileerd, maar dat is bij de heersende temperaturen onvoldoende. Een klein aantal kippen is inmiddels al overleden.

    Geen leuk bericht natuurlijk, maar hebben de kippen in Thailand AIRCO ????

  • Henk zegt op

   Moderator: een reactie in uitsluiten hoofdletters is niet toegestaan.

 2. Hans zegt op

  Het wordt maar liefst 36 graden! Vergeet niet je konijn af te dekken en extra water te geven, laat je hond ‘sochtends vroeg of ’s avonds laat uit het arme dier weet niet wat ie meemaakt! Sla gerust een autoruit in als er een hond in een afgesloten auto zit.

  Drink ieder uur een groot glas water, span je zo min mogelijk in etc etc. hahaha wat een paniek zeg!

  Wij hebben hier ook 33 graden en een flinke onweersbui op het moment. De honden slapen gewoon onder een afdakje en drinken uit de plomp als ze dorst hebben. Er is hier totaal geen paniek maar gewoon dagelijkse gang van zaken. sabaai sabaai!

  • Olga Katers zegt op

   @ Hans,

   Je geeft hele goeie adviezen, konijn, hond etc. En inderdaad hoeveel auto-ramen moeten er weer worden ingeslagen! En niet alleen voor een hond.maar ook voor kleine kinderen, die sommige ouders/opvoeders achterlaten voor een half uurtje of kwartiertje maar!!!!
   Ja hier is het 35 graden, en ik hoop op een bui!

   Het is jammer ik dacht dat de elfsteden koorts weer was begonnen toen ik deze column begon te lezen! lol

 3. psm zegt op

  Wij, Belgen, noemen dat komkommertijd 🙂

  En ja, ook op deze prima blog, want men zegt me bij het posten van bovenstaande zin, dat mijn bericht te kort is 🙂

  • Rob V zegt op

   Die term gebruiken we ook in Nederland hoor. De komkommertijd is al enkeke weken geleden van start gegaan en zal niet zo heel lang meer duren.
   Prima dagje vandaag, ik moest de hele dag buiten werken, viel prima te doen bij 33 graden. Gewoon genoeg drinken en niet klagen..

 4. Evert zegt op

  30 graden is nog niks. Ik zit nu bij 40 graden in Frankrijk en de mensen vallen bij bosjes neer en ik probeer ze allemaal overeind te helpen met een flesje water bij de hand. De stoom vliegt eraf van de hitte. Water kookt reeds

 5. online zegt op

  hahahahahaha lach me kapot 1 keer boven de 30 graden voor mij wel lekker ben net terug.

 6. Jack zegt op

  Volgens mij heeft Peter een zonnesteek opgelopen, anders schrijf je zulke wartaal niet.

  • maria berg zegt op

   Beste Jack,
   Momenteel zit ik nog in Amsterdam en er is dus echt door de media zo gereageerd op de voor mij normale zomer temperatuur.
   Een volkomen gekte op een iets warmer week einde.
   Ik kom al 12 jaar in Thailand, gek dat daar niemand er last van heeft.
   Gelukkig ga ik in October weer.

 7. Angelique zegt op

  Haha, ja zoiets dacht ik ook toen ik het weerbericht hoorde: maximaal 35 graden en heel Nederland in rep en roer. Nu weten we wel dat dit voor Nederlandse begrippen extreem is, Momenteel zit ik binnen hier in Thailand en het is nu 33 graden….lekker *fris* haha. Ach tis maar wat je gewend bent…..

 8. HansNL zegt op

  Hoewel?

  Mijn (Thaise) dochter heeft eens een poosje bij mij in Nederland gewoond.
  Was toen ook tussen de 30 en 35 graden.
  Ze had het er knap moeilijk mee.
  Heel andere warmte als in Thailand, vindt ze.

  En eigenlijk ben ik het wel met haar eens, vrouwlief ook.
  Het kan hier in de Isan knap heet zijn, maar er valt mee te leven.
  Maar ik denk met afschuw terug aan overeenkomstige temperaturen in Nederland.

  Dus toch?

 9. M.C.Veen zegt op

  Van afstand wonende te Thailand is het duidelijk dat we al zo op de VS lijken als dit het nieuws is en de kopzorgen in ons mooie Nederland dat steeds minder vrij zal worden.

  * Oorlog in Iran, met verwachtingen op zo’n beetje heel het MO tegen Israël als gevolg
  * Financiële ineenstorting in de VS met als gevolg een burgeroorlog
  * De dollar heel de wereld ook mee trekken, rellen en nog meer landen vallen om
  * Stukje ontvolking na nog meer tekort, gaos en geweld in de wereld

  Ik wil geen reactie/discussie waar niemand op zit te wacten maar als men bronnen wil kan dat natuurlijk 😉

  Prettige vakantie jongens en meisjes, geniet er van zo, lang het kan.

 10. sjaak zegt op

  Ja, lekker lachen om de paniek in Nederland, maar ik zit liever bij 35 garden in Thailand Dan met 30 in Nederland… in mijn huis is er een kamer met aircon, douchen gaat ook snel En water is niet duur…. Nederland is er niet geschikt voor…

  • Marcus zegt op

   Ben dit met je eens. Als het in Thailand te warm is ga ik even uiotpuffen in de studeerkamer waar ik de temp op 25 graden hou en humidity is dan meeste 40%. Of , spring in the pool. Maar die is op het ogenblik dus ook 30 graden. Koelt wel af hoor en met een Beer Chiang voor interne koeling is het best te doen

 11. jogchum zegt op

  Nederlanders klagen altijd. Nu een paar dagen 35 graden en vervolgens donder en bliksem.
  Mensen zeggen, ja Thailand is ook warm maar niet zo warm als NL. Mijn eigen dochter is
  hier geweest in maart….en ze zei, o papa wat is het hier warm. Toen ze weer in NL terug
  was belde ze me op, met de mededeling…..papa het is hier in NL momenteel 30 graden veel
  warmer dan in Thailand.
  Ik denk dat mensen altijd het laatste blijven herinneren en waar ze geweest zijn al snel weer vergeten

  • Marcus zegt op

   Je zegt mijn eigen dochter. Betekend dit dat je ook niet eigen dochters hebt? Een beetje lullig onderscheid te maken tussen eigen en niet eigen? Goed en niet goed?

   • jogchum zegt op

    Marcus,
    Ja, je hebt gekijk. Ik had moeten schrijven van ”mijn” dochter. Heb geen onechte dochters
    zover ik weet.

 12. H.J.W.Ebbelinghaus zegt op

  Dat is nou typisch Nederlands ze kunnen alles beter en weten alles beter maar als het maar even niet zo gat zoals we willen raken ze volledeig het spoor bijster.

 13. peter zegt op

  Typisch Nederlands zou ik zeggen. Zeker de laatste jaren. Kijk uit, pas op verschrikkelijk onweer op komst. Wat denk je…….nada….helemaal niks dus. Totaal doorgeslagen in Nederland. Je kan de berichtgeving totaal niet meer vertrouwen. Echter……..het is warm in Nederland dat wel……34 graden in het Rotterdamse hoorde ik van mijn ouders. Een goed weekend voor ieder. Groetjes Peter *Sapparot*.

 14. Ronny zegt op

  Raar eigenlijk, want diezelfde mensen die nu het meest klagen over de hitte, stonden waarschijnlijk enkele weken terug, bij het begin van hun jaarlijks verlof, te springen om het vliegtuig te nemen, of met sleurhut, naar oorden te vertrekken waar temperaturen van 35-40 graden gelden (o.a Griekenland, Turkije, Spanje, Egypte, etc….). Raar volkje toch…. Niet ?

 15. Willem van Doorn zegt op

  “Nederland is zowel berucht om zijn waterkou als om zijn zomerse hitte, waarvan het onberekenbaar is wanneer die er zal zijn. Beste remedie bij hitte is te water gaan in water van matig warme temperatuur. In ieder geval niet moet je volharden in een leefwijze die alleen maar goed is onder (in Nederland) ‘normale’ omstandigheden. Ideaal is te wonen in een tropisch land. Dat nabij een strand met daaraan een openluchtzwembad voor het geval de zee onveilig is. Zo’n gezond woonoord is er niet in Nederland. Wel waar ik woon”.
  Aldus schreef ik een Nederlandse krant (en nu dus ook op dit blog). De reactie in Nederland zal wel zijn zoiets van: “Ik zal me daar in de tropen gaan wonen. heb je die hitte het hele jaar”. Wij, expats in Thailand weten wel beter. Ik dus ook. Maar toch wil ik wel eens weten waarin het ‘m nou precies zit dat de warmte in Thailand beter te verdragen is dan die in Nederland. Een verschil tussen het weer hier in Augustus en dat daar nu (ook dus in Augustus) is de hoeveelheid zonneschijn. Bij dezelfde vrij hoge temperatuur is je warmte-evenwicht eerder uit balans naarmate je meer zonneschijn incasseert. Maar in januari is het -midden overdag althans- hier even warm als het nu hier is, plus dat dan de Thaise zon uitbundig schijnt. Desalniettemin is ook dan de Thaise warmte niet verpletterend voor mens en dier en niet verwoestijniserend voor de natuur (met alle bosbrandgevaar van dien). Alleen in april is het hier echt warm, maar ook dan anders dan in Nederland.
  Nou ja, ik hoef niet in de file -met langzaam rijdend en stilstaand verkeer- naar het strand, zelfs niet -toen ik daar nog woonde- vanuit Bergen (NH) op de fiets daarheen (met een pak kleren op de bagagedrager om voorbereid te zijn op een zeedamp-koudwateraanval of op andere weersinconvenienten. Ik kan dus tevreden zijn. Toch vraag ik: wie komt met een goed verklarend verhaal over temperatuur, zonneschijn en ondermeer vochtigheidsgraad (hier nota bene -nu althans- hoger dan in Nederland) met betrekking tot het ondervinden van warmte? En: het typische gevoel dat je in Nederland hebt kort voor het losbarsten daar van een Augustus-onweersbui heb ik hier nooit ondervonden. Ook daar moet een verklaring voor zijn.

 16. Marcus zegt op

  Inderdaad te gek om los te lopen. Als je hem zo knijpt als het warm wordt dan plaats je toch een airconditioner in slaapkamer of study, zodat je je terug kan trekken als het te gek wordt. Heb indertijd uit maleisie waar ik toen werkte een window arconditioner meegenomen naar Holland, voor het geval. Hij is nooit uit de doos gekomen, gewoon te kort te heet. Lente en najaar zijn trouwens de periodes dat mijn vrouw er het liefts is en dan valt de temp in de regel wel mee.

 17. Janty zegt op

  Ik vond het een lekker temperatuurtje vandaag. Ben net terug uit Thailand en heb er met volle teugen genoten van de mensen, de straat, het strand, het eten en, ja, het weer. Volgend jaar maar weer!

 18. Ingrid zegt op

  Wat nou te warm? Het is gewoon lekker 🙂

  Overdag rustig houden, voldoende drinken en als het te warm word een lauwe douche.
  Momenteel is het een droge warmte dus dat valt best mee. Pas als het weer om gaat slaan en we tegen onweer aanzitten krijg je het klamme deken gevoel en dat voelt minder prettig aan.
  Maar wat mij betreft kunnen deze dagen niet lang genoeg aanhouden. En nee ik heb geen vakantie 🙂

 19. BA zegt op

  Hoor iedereen klagen over de warmte in Nederland, wat is er dan leuker als in Thailand zitten en even een foto op facebook zetten in de V2O Icebar op Walking Street met een ijsbeer haha 🙂

 20. georgessiam zegt op

  Waarom is mijn vorige bericht verwijderd,het ging toch over het artikel?

  Moderator: Lees onze huisregels. Een reactie moet interessant zijn voor andere lezers. Dat was jouw reactie zeker niet. Verder gaan we niet in discussie over onze regels.

 21. Hans zegt op

  Als ik in Holland ben tijdens een warme dag heb ik het even warm als iedereen. Ik krijg dan opmerkingen naar me toe van: Jij moet dat toch wel gewend zijn met al die tropenjaren maar toch werkt dat niet zo. Na een paar weken in Hollands klimaat geweest te zijn is die tropen-ervaring plotseling weer verdwenen. Pas na een week weer in de echte tropen geweest te zijn ben ik er weer aan gewend en kan steeds beter tegen de hitte.

  Hebben jullie dat ook?

 22. Cu Chulainn zegt op

  Moderator: reactie niet geplaatst. Gaat niet over het onderwerp van de posting.

 23. M.C.Veen zegt op

  Tis 21 graden in Chieng Mai, erg koud op de brommer, even klagen dan maar pompompom 🙂

 24. Willem van Doorn zegt op

  “Wie komt met een goed verklarend verhaal over temperatuur, zonneschijn en ondermeer vochtigheidsgraad met betrekking tot het ondervinden van warmte?” Dat schreef ik. Ik constateer hier nu dat blijkbaar niemand om een (natuukundige en vooral fysiologische, gewoon dus een wetenschappelijke) verklaring verlegen zit.
  “droge warmte, maar als dat omslaat”…”is die tropenervaring weer weg”..”pas dan weer kan er steeds beter tegen”..
  Dat, en meer van zulks in die trant, lees ik (en dat die Hollandes gek zijn: wat ze in hun egen land niet willen, zoeken ze juist in o.a. Griekenland op). Allemaal een beetje wat ik maar (oneerbiedig) noem tantje-Betje-geschrijf. Moet ook kunnen natruurlijk dat beschrijvende van kennelijk toch wel een probleem. Maar het verklarende ontbreekt. En, zie ik het wel, de interesse daarvoor.

  • math zegt op

   Hahahaha, beste Willem. Bent u nu altijd serieus in uw reacties of moet ik het als columns achtig zien? Net zoals over het eten, het blijft boeiend, hahaha.

  • Gringo zegt op

   Willem, jij bent inderdaad een grappenmaker. Er zijn hele bibliotheken volgeschreven over “het weer” en jij vraagt of iemand even uit wil leggen hoe dat zit met droge warmte en zo.
   Google maar wat op bijv. Wikipedia en je bent enkele dagen zoet met het lezen en begrijpen van veel wetenschappelijke beschrijvingen over “het weer”.

 25. Willem van Doorn zegt op

  @Gringo. Ik zal het dan maar (weer) eens zelf uitzoeken. Maar op mijn prioriteitenlijstje staan zaken die voor mij om uit te zoeken (nog) belangrijker zijn.
  @Math. Ik wil niemand die niet om een verklaring vraagt van een aan de orde gesteld verschijnsel (wel tegen de warmte kunnen in Thailand, niet tegen die in Nederland) ervan betichten niet serieus te zijn. Maar..
  Maar -wat u doet- iemand (zoals in dit geval ik) die wel een verklaring wil weten, juist hem ervan te verdenken niet serieus te zijn, dat kan ik even niet volgen.

  • math zegt op

   Beste Willem, het laatste wat ik zal doen is om iets verkeerd te zeggen over u. Het enige wat ik mij echt afvraag is of u serieus bent of het leuk vindt om als een soort Johan Derksen overal tegen aan te schoppen? Laat ik een ding heel duidelijk stellen: Ik vind het erg vermakelijk en moet er gewoon om lachen, mag dat? Ik beledig er niemand mee…..? De manier zoals u het schrijft vind ik ook zo vermakelijk, het leest gewoon lekker weg. Of we het er mee eens zijn is iets anders.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website